Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 13 декабря 2022, вопрос №76974 150₴

Чи є зараз проблеми для відправки товарів до Норвегії

Я думаю над відправкою товарів до Норвегії (тільки в цю країну), можливо створю інтернет магазин (у мене фоп є з потрібним КВЕД). Товари будуть різні, наприклад те, що може викликати питання і побоювання - старі речі, може бути антикваріат (я не фахівець що б визначати цінність тих чи інших предметів, які будуть продаватися) або можуть бути товари із золота або срібла. Суть - інтернет магазин - на якому буде все що можна продати (крім забороненого - ніяких небезпечних для людини предметів та іншого, просто "барахолка") і тут питання - які складнощі можуть бути при відправці поштою (*якщо буде - антікваріат, золото, срібло)

Ответы юристов (11)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Незалежно від юридичної форми відправника та підстав пересилання (приватне чи бізнес), відповідальність за пересилання несе відправник. Пересилання незадекларованих виробів з цінних металів або предметів, що має культурну цінність, в залежності від вартості, в яку буде оцінено такий предмет, може настати адміністративна або кримінальна відповідальність, при цьому Ваша необізнаність що дійсної вартості цих предметів не є підставою для звільнення від відповідальності.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Владимир Клиент год назад

      Наприклад така ситуація - я зробив iнтернет магазин, виклав на сайт свою річ, срібну, виставив ціну яку вважаю справедливою, хтось купив, відправляю по міжнародній пошті, принцип як на eBay. Це мені треба буде все декларувати, наприклад - старий стілець чи гаманець свій перед відправкою?

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Антикваріатом називають старовинні предмети, вік яких становить понад 50 років (згідно з українським законодавством), які мають певну історико-художню цінність.

        Правила торгівлі такими речами встановлені Правила торгівлі антикварними речами.

        Правила торгівлі виробами з дорогоцінних металів встановлені Законом "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними"

        Тому, поки мова їде про стілець або гаманець, то декларувати нічого не потрібно, якщо ж мова йде про наприклад зразок образотворчого мистецтва або вироби з дорогоцінного металу, то це вже зовсім інша річ.

        Взагалі це питання потребує більш детальної консультації

        Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Корнійчук Євген Іванович
    46.7%

    Доброго дня, якщо доставка товару буде здійснювати відповідна компанія, то вона за це буде нести відповідальність, при відправці товару вас проконсультують.

    Антикваріат не є забороненими речами для відправи за кордон, якщо вони не не суть культурної цінності.

    Якщо товар буде коштувати більше дозволеного для переселення вам потрібно буде заповнити декларацію.

    Щоб ваш бізнес був прибутковий, залучіть експерта по оцінці вартості предмета.

    Якщо є питання Задавайте.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Володимире!

    Порядок продажу антикваріату регулюється Законом України "Про вивезення, ввезення таповернення культурних цінностей" ( 1068-14 ), постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 1998 р. N 1888 ( 1888-98-п ) "Про невідкладні заходи щодо запобігання вивезення за межі України предметів національного культурного надбання" та наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції і Міністерства культути та мистецтва "Правила торгівлі антикварними речами".

    Згідно них "Суб'єкти підприємницької діяльності керуються Законами України "Про підприємництво" ( 698-12 ), "Про захист прав споживачів" ( 1023-12 ), "Про музеї та музейну справу" ( 249/95-ВР ), "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей" ( 1068-14 ), "Про Національний архівний фонд і архівні установи" ( 3814-12 ), "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними" ( 637/97-ВР ), "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" ( 1775-14 ), Порядком заняття торговельною діяльністю і правилами торговельного обслуговування населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. N 108 ( 108-95-п ), іншими законами та нормативними документами, що регламентують торговельну діяльність, цими Правилами".

    У відповідності з пунктом 2 Правил:

    "2. Продаж через підприємства торгівлі Суб'єкти підприємницької діяльності здійснюють приймання, оцінку, продаж антикварних речей через підприємства торгівлі та документальне їх оформлення відповідно до Правил комісійної торгівлі непродовольчими товарами, затверджених наказом МЗЕЗ від 13.03.95 N 37 ( z0079-95 ) та зареєстрованих у Мін'юсті 22.03.95 за N 79/615 (зі змінами і доповненнями, унесеними наказами МЗЕЗторгу від 08.04.98 N 194 ( z0263-98 ), від 08.07.97 N 342 ( z0319-97 ) та зареєстрованими в Мін'юсті відповідно 24.04.98 за N 263/2703 і 18.08.97 за N 319/2123), та Інструкції про порядок оформлення суб'єктами господарювання операцій при здійсненні комісійної торгівлі непродовольчими товарами, затвердженої наказом МЗЕЗторгу від 08.07.97 N 343 ( z0324-97 ) і зареєстрованої в Мін'юсті 19.08.97 за N 324/2128. "

    Через інтернет продавати не вийде. Це можливо робити на аукціонах. Для цього згідно Правил "Між організатором аукціону і власником антикварних речей (фізичною чи юридичною особою) укладається угода, згідно з якою власник доручає йому продаж цих речей за винагороду, розмір якої визначається за погодженням сторін у відсотках від продажної ціни і не суперечить законодавству". Одним словом, там є багато різних нюансів!

    Для продажу золота та інших дорогоцінних металів, включно із сріблом, треба отримувати ліцензію.

    У разі уточнень, звертайтесь персонально до мене, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Владимир Клиент год назад

    Підкажіть будь ласка, цікаво самому - а якщо це не продаж а відправка знайомому там інщі правила?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Ролі не грає. Ключеве слово тут "за кордон".

    • Гіммельфарб Станіслав  Олегович
      26.7%

      Правила при пересилці, в цьому аспекті, є однакові для бізнесу та для приватних відправлень. Ще одне, поштовий перевізник не несе відповідальності за відповідність відправлення митним вимогам та звільняється від відповідальності у випадку затримки митного оформлення відправлення через брак необхідних для поштового відправлення оформлень

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Все одно будуть перевіряти. Можливо робити експертизу. І так дальше...

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Порядок тимчасового вивезення культурних цінностей

    Тимчасове вивезення культурних цінностей - обумовлене угодою переміщення юридичними чи фізичними особами з будь-якою законною метою через митний кордон України культурних цінностей з території України із зобов'язанням їх зворотного ввезення в Україну в обумовлений угодою термін.

    Тимчасове вивезення культурних цінностей може здійснюватися:

    • для організації виставок;
    • для проведення реставраційних робіт і наукових досліджень;
    • у зв'язку з театральною, концертною та іншою артистичною діяльністю;
    • в інших випадках, передбачених законодавством України.

    Ті культурні цінності, які тимчасово вивезені з України і не повернуті в обумовлений угодою термін, вважаються незаконно вивезеними.

    З метою тимчасового вивезення культурних цінностей власник або уповноважена ним особа подає до Міністерства культури та інформаційної політики України відповідне клопотання, до якого додається:

    • копія угоди з приймаючою стороною про мету, гарантії надійного зберігання та повернення культурних цінностей в обумовлений угодою строк, засвідчена посадовою особою центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей, або нотаріально;
    • документ про страхування культурних цінностей, що тимчасово
    • вивозяться, із забезпеченням усіх випадків страхового ризику або документ про державні гарантії фінансового покриття будь-якого ризику, виданий країною, яка приймає культурні цінності;
    • документ, що підтверджує право власності на культурні цінності;
    • висновок державної експертизи.

    Відповідно до статті 25 Закону України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей", особі може бути відмовлено у видачі свідоцтва на право тимчасового вивезення культурних цінностей якщо:

    • відсутні гарантії щодо забезпечення надійного зберігання та повернення культурних цінностей в обумовлений угодою термін;
    • заявлені для тимчасового вивезення культурні цінності в такому стані, що не можна змінювати умови їх зберігання;
    • культурні цінності є предметом спору щодо права власності на них;
    • страхова вартість культурних цінностей, заявлених для тимчасового вивезення, не відповідає їх реальній вартості;
    • культурні цінності, заявлені для тимчасового вивезення, перебувають в розшуку;
    • у державі, до якої передбачено здійснити тимчасове вивезення культурних цінностей, сталося стихійне лихо, виникли збройні конфлікти, введено надзвичайний стан або існують інші обставини, що перешкоджають забезпеченню надійного зберігання і поверненню культурних цінностей, які тимчасово вивозяться в цю державу.
    Ввезення в Україну культурних цінностей

    Культурні цінності, що ввозяться в Україну, підлягають реєстрації в порядку, встановленому Міністерства культури та інформаційної політики України , Міністерством юстиції України разом з Міністерством фінансів України.

    Підставою для ввезення культурних цінностей на митну територію України є подання органу доходів і зборів свідоцтва на право їх вивезення, якщо це передбачено законодавством держави, звідки ввозяться культурні цінності.

    В разі ж відсутності такого свідоцтва ввезені цінності підлягають затриманню органами доходів і зборів до встановлення їх власника та одержання його доручення щодо подальшого переміщення або використання цих цінностей. При цьому, таке доручення має бути підтверджене дипломатичним представництвом або консульською установою країни, громадянином якої є власник культурних цінностей.

    У пунктах пропуску через державний кордон України контроль за ввезенням на митну територію України культурних цінностей (у тому числі з метою транзиту) здійснюється органами доходів і зборів. Даний вид контролю за ввезенням культурних цінностей до України через державний кордон здійснюється у документальному вигляді.

    Важливо звернути увагу, що ввезення культурних цінностей, щодо яких оголошено розшук, забороняється. Такі цінності вилучаються та повертаються їх власнику. Крім цього, забороняється ввезення контрафактних примірників художніх творів.

    Повернення культурних цінностей

    Відповідно до статті 4 Закону України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей" поверненню в Україну підлягають:

    • культурні цінності, незаконно вивезені з території України;
    • культурні цінності, евакуйовані з території України під час війн та збройних конфліктів і не повернуті назад;
    • культурні цінності, тимчасово вивезені з території України і не повернуті в Україну.

    Культурні цінності, що перебувають за межами України на законних підставах, можуть бути повернуті шляхом укладення договору купівлі-продажу з власником культурних цінностей, обміну їх на взаємовигідних засадах або отримання в дарунок.

    При цьому, аналогічно вирішується питання, якщо культурні цінності, що на законних підставах перебуваютьу власності фізичних чи юридичних осіб України, але походження яких пов'язане з історією та культурою інших держав, можуть бути повернуті до цих держав шляхом укладення договору купівлі-продажу з власником культурних цінностей, обміну на взаємовигідних засадах або отримання в дарунок.

    Повернення незаконно ввезених в Україну культурних цінностей здійснюється відповідно до законодавства України або за рішенням суду. Незаконно ввезені в Україну культурні цінності, що повертаються, звільняються від оподаткування митними платежами, які відповідно до закону справляються при ввезенні товарів на митну територію України. Усі витрати, пов'язані з поверненням культурних цінностей, несе сторона, що вимагає їх повернення.

    Контроль за вивезенням, ввезенням і поверненням культурних цінностей здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей – Міністерства культури та інформаційної політики України .

    У разі вивезення або ввезення культурних цінностей мито справляється згідно із законами України. При цьому, при ввезенні (пересиланні) на митну територію України громадянами звільняються від оподаткування митними платежами такі культурні цінності (ч. 10 ст. 374 Митного кодексу України) ( коди 9701 групи 50-97 Закону України "Про Митний тариф України"):

    • картини, малюнки та пастелі,
    • оригiнали гравюр, естампів та лiтографiй;
    • оригінали скульптур і статуеток;
    • марки поштові, гербові;
    • колекцiї та предмети колекцiонування із зоологiї, ботанiки, мiнералогiї, анатомії або такі, що становлять історичний, археологічний, палеонтологічний, етнографічний чи нумізматичний інтерес;
    • предмети антикварiату вiком понад 100 рокiв.

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 № 448 «Про порядок вивезення (пересилання) за межі митної території України громадянами дорогоцінних металів (за винятком банківських металів, пам’ятних та ювілейних монет України із дорогоцінних металів), дорогоцінного каміння та виробів із них, а також культурних цінностей з метою їх відчуження», вивезення (пересилання) за межі митної території України громадянами культурних цінностей з метою їх відчуження здійснюється у разі, коли сумарна фактурна вартість культурних цінностей:

    • не перевищує суму, еквівалентну 1000 євро, на підставі свідоцтва встановленого зразка на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей та з обов’язковим письмовим декларуванням;
    • перевищує суму, еквівалентну 1000 євро, - на умовах поміщення товарів у митний режим експорту.

    Вилучені або конфісковані за рішенням суду культурні цінності, безоплатно передаються Міністерству культури та інформаційної політики України, Державній архівній службі України, які забезпечують їх зберігання, експертизу та інформацію про них з метою уточнення права власності на них. Після того як право власності буде встановлено, вони передаються в установленому порядку їх законному власнику чи уповноваженій ним особі. Слід звернути увагу, що витрати на зберігання та експертизу культурних цінностей відшкодовує власник, якщо інше не передбачено законодавством України або рішенням суду.

    Відповідальність за контрабанду

    Особи, винні у порушенні законодавства України про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей, несуть відповідальність, передбачену законами України.

    Так, відповідно до статті 201 Кримінального кодексу України контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. В разі вчинення даного злочину за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за вказаний злочин, або службовою особою з використанням службового становища, відповідальність полягає у позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Отримання коштів за товар не перевищуючи ліміт платежів:

    Вариант 1, самый простой – дробите ваши переводы на «легальные» части. Допустим, надо получить сколько-то переводов на общую сумму 25 тысяч – получите до 15 тысяч сегодня, и оставшиеся 10 с копейками завтра. Ведь нередко вы рискуете превысить лимит только в сезон, а в межсезонье такой проблемы нет.

    Вариант 2 – станьте ФОПом на 3 группе, или даже оформите юридическое лицо, и получайте деньги на расчетный счет. Тогда лимит станет гораздо больше, но придется платить 5% единого налога.

    Вариант 3, Если во многих фирмах наемных работников оформляют ФОПами на 2 группе, и на каждого можно получать до 5 млн грн в год вполне легально, то кто мешает открыть несколько аккаунтов на «Новой почте» и спокойно работать наложенным платежом на нескольких человек. Каждый будет зарегистрирован в личном кабинете «Новой почты», каждому будет «капать» скидка – и жизнь удалась. Просто когда оформляете накладные, дробите отправку на части – допустим, 30 посылок от одного «предпринимателя», 30 от второго и т.д. Формально, ничего противозаконного в том, что коллектив состоит из ФОПов, нет.

    Я бы рекомендовал перейти на 3 группу там лимит до 7 млн 545 тис 500 . грн в год.

    И получать доход на счет ФОП согласно накладных.

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України