Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 26 декабря 2022, вопрос №77519 150₴

Какое наказание может последовать за неоплату комунальных услуг

Куплено пракоместо. Каждый месяц нужно оплачивать за обслуживание. Немогу оплатить. Нахожусь в другой стране. Долг составляет 12000грн. Могут ли подать в суд ? Если подадут то какое наказание может последовать ? Штраф ? Если да, то какой? Может ли постановление суда повлиять на мое прибывание в другой стране? Нахожусь в ОАЭ.

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Потрібно аналізувати договір купівлі-продажу або договір на використання паркомісця. При цьому нічого більшого, аніж подати до суду, вони не зможуть. Тому і пропоную Вам, при відсутності можливості оплачувати, чекати позову від суду.

    Ніякого штрафу бути не може, оскільки це цивільно-правові відносини. Позов буде про стягнення боргу та відсотків по ньому, якщо таке передбачено в договорі.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Андрей Клиент год назад

    Какой максимальный процент может быть?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Андрію!

      ПОТРІБНО АНАЛІЗУВАТИ ДОГОВІР. МОЖЛИВО, МОВА ПРО ВІДСОТКИ ТАМ ЗОВСІМ НЕ ЙДЕ.

      ПРИ ЦЬОМУ ТАКОЖ БУДЕ СУДОВИЙ ЗБІР.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!

    Для повної та предметної відповіді треба бачити угоду про експлуатацію паркомісця, яка очевидно підписана з відповідним ОСББ чи іншим розпорядником?

    Протягом дії військового стану ніяких штрафів, звичайно не буде, у зв'язку з форс-мажорними обставинами, як також і процентів на борг не повинно бути!.

    В той самий час позов на виплату боргу можуть подати до суду.

    В той самий час Ви можете врахувати той факт, що наразі Ви паркомісцем очевидно не користуєтесь.

    Виникнуть додаткові питання чи буде бажання продовжити розмову в приватному форматі, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Можу допомогти із судовими проблемами, якщо вони виникнуть.

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня, напишіть заяву про перерахунок боргу з підстави що ви не користуєтеся данинми послугами, додавши до неї документи які підтверджують вашу відсутність, копію штаму у загрант паспорті про виїзд з країни.

    Право на неоплату вартості комунальних послуг

    Згідно із пунктом 6 частини першої статтею 7 Закону споживач має право на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.

    Пункт 11 частини другої статті 7 Закону передбачає, що споживач зобов’язаний інформувати управителя, виконавців комунальних послуг про зміну власника житла (іншого об’єкта нерухомого майна) та про фактичну кількість осіб, які постійно проживають у житлі споживача, у випадках та порядку, передбачених договором.

    Управитель багатоквартирного будинку має право отримувати інформацію від споживачів про зміну власника житла (іншого об’єкта нерухомого майна) та фактичної кількості осіб, які постійно проживають у житлі споживача, у випадках та порядку, передбачених договором (пункт 3 частини третьої статті 8 Закону).

    Підтвердження права на перерахунок розміру плати за комунальні послуги

    Факт не проживання можна підтвердити довідкою, що видана на підставі акту щодо підтвердження факту проживання без реєстрації/факту непроживання, підписаний не менш як 3 сусідами. Також, у разі, якщо особа зареєстрована, але не проживає за адресою реєстрації, їй доцільно підтвердити факт свого перебування за іншою адресою відповідною довідкою. Це може бути документ, який підтверджує місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, тривалим відрядженням, відбуванням покарання, проходження військової служби, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи тощо. Відповідно до статті 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, крім повноважень, передбачених цим Законом, здійснюють й інші надані їм законом повноваження. На сьогодні багато органів місцевого самоврядування ухвалили своїми актами (рішеннями) порядки\положення про видачу довідок про фактичне місце проживання (не проживання) особи.

    Згідно з пунктом 5 частини другої статті 8 Закону виконавець зобов'язаний розглядати у визначений законодавством термін претензії та скарги споживачів і проводити відповідні перерахунки розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2010 року № 151 "Про затвердження Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання" у разі ненадання послуг або надання їх не в повному обсязі, зниження якості, зокрема відхилення їх кількісних і якісних показників від нормативних, виконавець проводить перерахунок розміру плати за фактично надані послуги шляхом зменшення розміру плати за надання послуг. Виконавець зобов'язаний провести такий перерахунок протягом місяця незалежно від наявності заборгованості. Таким чином, якщо особа була відсутня за місцем проживання і надала відповідні документи (посвідчення про відрядження, виклик за кордон) тощо,– вона має право отримати перерахунок.

    Якщо особа скористалася правом складання акта-претензії (споживачі звільняються від сплати судового збору згідно з листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 09 серпня 2017 року № 93-1517/0/4-17) – то особа має право на перерахунок та зниження плати за неякісні послуги.Файл:Акт претензія.docx

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    33.3%

    Добрый день!

    Требуйте для начала распечатку долга по месяцам, с обоснованием общей суммы задолженности.

    2. Единственный выход - если не согласны с суммой долга, то пусть администрация парковки подают в суд. В суде нужно будет заявить об исковой давности, и таким образом с Вас можно будет взыскать только за последние три года.

    На период военного положения в Украине , до 19.02.23 действует форс- мажорные обстоятельства.

    Вам ,як власнику треба звернутись письмово до адмыныстрації та отримати письмові роз'яснення щодо нарахувань та зазначити про необхідність перерахунку тарифу,

    Отримавши кожну письмову відповідь та акти, оскаржити нарахування до суду та зобов язати до перерахунку платежів.

    у листі посилайтесь на таке:

    Враховуючи військовий стан згідно з Указом Президента № 64/2022 і те, що зазначений правовий режим було продовжено до 19.02.23 , така обставина є форс-мажором можна говорити про повернення коштів, внесених за послугу або товар, або продовження дії договору. процесуальні строки виконання зобов'язань за договорами зараз призупинені до завершення правового режиму військового станУ в Україні, це підтверджується наступним:

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    33.3%

    Добрый день Андрей.

    Отвечаю на ваши вопросы.

    1) Могут ли подать в суд ?

    Если есть письменный договор, то могут конечно.

    Если договора (может быть в виде анкеты, заявления и прочее) нет, то доказать им наличие задолженности будет очень проблематично. Даже если смогут доказать, что между сторонами есть устное соглашение (например предоставят документы об оплате за паркоместо), то суд не сможет без договора установить срок действия договора и за кокой период взыскивать задолженность.

    2). Если подадут то какое наказание может последовать ? Штраф ? Если да, то какой?

    Если есть договор суд взыщет задолженность + инфляционные потери + 3% годовых. Договором может быть установлен больший процент годовых, а также пеня и штрафы.

    3) Может ли постановление суда повлиять на мое прибывание в другой стране?

    Нет не может.

    Если же вернетесь в Украину то без погашения задолженности могут не выпустить за границу, но много условий. Это возможно при условии, что решение суда вступит в законную силу, будет передано на исполнение к государственному или частному исполнителю (приставам), те в свою очередь обратятся в суд и суд запретит Вам выезд за границу и это решение будет передано Госпогранслужбе.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Андрей!

    КАКОГО-ЛИБО НАКАЗАНИЯ ЗА НЕОПЛАТУ КОММУНАЛЬНЫХ УСУГ - НЕТ!

    УГОЛОВНАЯ И АДМИНИСТРАТИВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ЭТО НЕ ПРЕДУСМОТРЕНА.

    ПРИ НАЛИЧИИ ОСНОВАНИЙ, МОЖЕТ БЫТЬ ГРАЖДАНСКО-ПРАВОВАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТИ В ВИДЕ РЕШЕНИЯ СУДА, КОТОРОЕ ОБЯЖЕТ ВАС ОПЛАТИТЬ СТОИМОСТЬ УКАЗАННЫХ КОММУНАЛЬНЫХ УСУГ.

    ИСПОЛНИТЕЛЬНАЯ СЛУЖБА В РАМКАХ ИСПОЛНИТЕЛЬНОГО ПРОИЗВОДСТВА, ПРИ НАЛИЧИИ ОСНОВАНИЙ, МОЖЕТ НАЛОЖИТЬ АРЕСТ НА СЧЕТА В БАНКАХ И В КРАЙНЕМ СЛУЧАЕ НА ОСНОВАНИИ РЕШЕНИЯ СУДА, ПО ПРЕДСТАВЛЕНИЮ ИСПОЛНИТЕЛЬНОЙ СЛУЖБЫ, ЗАПРЕТИТЬ ВАМ ВЫЕЗД ЗА ГРАНИЦУ.

    ЭТО НЕ ПОВЛИЯЕТ НА ПРЕБЫВАНИЕ В ИНОЙ СТРАНЕ, В ТОМ ЧИСЛЕ И ОАЭ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України