Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 04 января 2023, вопрос №77981 150₴

Продаж авто в Угорщині громадянину України

Добрий вечір. Зараз перебуваю в Угорщині, я є громодянкою України. Моє авто з українськими номерами, української реєстрації також знаходиться в Угорщині.
Хочу продати своє авто громадянці України, яка також знаходиться в Угорщині.
Підкажіть будь ласка - що для цього потрібно зробити?
Чи достатньо буде з могу боку оформіти довіреність у Консульстві України на Покупця автівки?
Дякую!

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Любов!

    Якщо покупець згідний на такий формат правочину, то оформлення генеральної довіренності в українському консульстві - це найпростіший та найшвидкіший шлях досягнути своєї мети!

    В іншому випадку прийдеться все це робити в Україні, а я так розумію, що це наврядчи для Вас прийнятно, оскільки в такому випадку, як мінімум, авто повинно перебувати теж в Україні.

    Як варіант, ще можна переоформити авто на угорські номери та спробувати продати його тут, але це теж забере певний час і клопоти.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, оформлення довіреності надасть право користування автомобілем, але це не убереже вас від надходження штрафів на ваше ім'я.

    Щоб оформити договір куплі продажу треба переоформити машину на угорські номера, після чого можно буде звернутися до будь якого нотаріуса в Угорщині для оформлення договору куплі продажу.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Любове.

    Для укладення договору купівлі-продажу автомобіля Ви можете звернутись разом з покупцем до консульства України. Вони вчиняють такі дії і це чітко визначено законодавством.

    МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ МІНІСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    27.12.2004 № 142/5/310

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2004 р. за № 1649/10248

    Про затвердження Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text

    3.3. Посвідчення договорів про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів

    3.3.1. Договори про відчуження транспортних засобів (автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок), зареєстрованих на території України, посвідчуються консулом незалежно від місця їх реєстрації.

    3.3.2. Договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються за умови подання документів, які підтверджують право власності відчужувачів на це майно, та перевірки через Міністерство закордонних справ України відсутності публічних обтяжень за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна. У разі наявності публічного обтяження договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються з дотриманням вимог, передбачених підпунктом 3.1.8 цього Положення.

    При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зареєстровані в установленому чинним законодавством порядку, консул перевіряє наявність у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (технічному паспорті) відмітки про зняття його з обліку.

    3.3.3. Консулу також подається документ про оціночну вартість транспортного засобу, визначену суб'єктом оціночної діяльності згідно з вимогами нормативно-правових актів з оцінки майна.

    {Підпункт 3.3.3 пункту 3.3 глави 3 в редакції Наказу Міністерства юстиції № 4212/5/535 від 24.11.2021}

    3.3.4. При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів, що є спільною власністю подружжя, вимагається згода другого з подружжя, яка оформлюється консулом з дотриманням вимог, викладених у підпункті 3.1.7 цього Положення.

    3.3.5. Не допускається посвідчення договорів відчуження автомобілів, безоплатно переданих (або проданих на пільгових умовах) особам з інвалідністю відповідними органами праці та соціального захисту населення (Порядок забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року № 999 (зі змінами).

    {Підпункт 3.3.5 пункту 3.3 глави 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2521/5/279 від 23.07.2020}

    3.3.6. Договори про відчуження повітряних суден, катерів, яхт, моторних човнів посвідчуються з дотриманням вимог підпунку 3.1.7 цього Положення (Порядок ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.97 № 1069).

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Доброго дня, Любов!

    ЦЬОГО НЕ ДОСТАТНЬО, ТАК ЯК ДОВІРЕНІСТЬ ЛИШЕ ДАЄ ПРАВО НА КЕРУВАННЯ АВТОМОБІЛЕМ, АБО ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ, РОЗПОРЯДЖЕННЯ (ВІДЧУЖЕННЯ), АЛЕ НЕ ДАЄ ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА АВТОМОБІЛЯ.

    ВАМ З ПОКУПЦЕМ У КОНСУЛЬСТВІ УКРАЇНИ В УГОРЩИНІ, ТРЕБА ЗАРЕЄСТРУВАТИ ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ АВТОМОБІЛЯ.

    У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЧЕРЕЗ КНОПКУ ЗЕЛЕНОГО КОЛЬОРУ "ЗВЕРНУТИСЯ".

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Гончаренко Константин
    26.7%

    Доброго дня!

    Підставою для продажу буде договір купівлі-продажу або дарування у нотарвуса, АБО у консульстві , вони уповноважені надавати нотаріальні послуги, укладений за нормами ЦКУ. Митне оформлення залежатиме від того, коли за договором відбудеться перехід права власності на авто і хто буде відповідати за таке митне оформлення – покупець чи продавець.

    Якщо це громадянин України то він новий власник буде самостійно оформлювати на себе авто на підставі договору купівлі - продажу чи дарування.

    Довіреність не надає права власності та розпорядження.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України