Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 05 января 2023, вопрос №78019 150₴

Ищу юриста, адвоката

Меня зовут Сергей.
Я гражданин Украины.
Мне 42 года
Инвалид 2 гр.

Примерно в 2011 году я потерял свой паспорт в сети Интернет.
После этого я менял свой паспорт, но моим старым, утерянным и недействительным паспортом пользуются мошенники.

Примерно 1 раз в 2-3 года ко мне обращаются потерпевшие люди с просьбой вернуть им какие-то деньги, которые эти люди отправляют мошенникам, а эти мошенники прикрывается моим ФИО и этим моим утерянным паспортом.

30.12.2022 года у меня произошёл очередной такой случай.
Один человек из Украины сообщил мне о том, что он покупал у меня товар, заплатив мне деньги, после чего товар я ему не отправил.

Этот человек имеет квитанции о платежах на карту какого-то человека, имя которого при оплате не отображалось (просто получатель).
По номеру карты мошенника я посмотрел и увидел, что эта карта была открыта в банке - Власний Рахунок.

Я со своей женой обратились в этот банк со сложившейся ситуацией.
В чате этого банка нам сообщили, что эту карту они заблокировали.
Этот человек хочет написать на меня заявление в полицию, ссылаясь на то, что у него больше нет выбора для того, чтобы вернулись ему деньги.

В данный момент я со своей женой находимся за границей.

Я бы обратился в Киберполицию, но я не уверен на 100%, что этот человек будет писать на меня заявление.
Думаю, что напишет или уже написал, но я не хочу создавать для себя дополнительную нагрузку обратившись в Киберполицию, если этот человек заявление не напишет.

Я ищу юриста, адвоката, который помог бы мне в сложившейся ситуации за оплату.
Надо будет каким-то образом узнавать, пришло ли заявление со стороны этого человека в полицию города, где я прописан (Одесская обл., г. Килия)?
Если пришло, то помочь мне в этом деле.

У меня имеются квитанции этого человека о переводах средств мошеннику.
Имеется карта мошенника.
Имеется сайт, где размещён мой старый и недействительный паспорт.

Кто может мне помочь, сообщите, пожалуйста.
Об остальном поговорим лично.

Спасибо!

Ответы юристов (3)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    У даному випадку наявні ознаки шахрайства, тому потрібно подавати заяву до поліції/кіберполіції (https://ticket.cyberpolice.gov.ua/).

    1. Відповідно до ст. 214 КПК - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Отже, Ви повині написати заяву (2 екз.) один сдати в канцелярію до поліції, на 2 екз., Вам ставлять відмітку про те, що така заява була прийнята. До заяви додаєте всі докази, якщо наявні. З цього моменту, слідчий протягом 24 годин зобов'язанний внести відомості до ЄРДР та ще через 24 години надати Вам витяг з ЄРДР.

    Але, дуже часто, це слідчі не роблять, через що - потрібно оскаржувати таку бездіяльність до слідчого судді.

    Згідно з ст 303-304 КПК - у Вас є 10 днів, що йдуть після 24 годин, що надаються для внесення відомостей до ЄРДР, щоб оскаржити бездіяльність до слідчого судді місцевого суду.

    У скаргі на бездіяльність Ви повині визнати бездіяльність протиправною, зобов'язати слідчого внести відомості та надати Вам витяг.

    Після позивтиного рішення суду, поліції повина буде внести відомості до ЄРДР та надати Вам витяг.

    Після відкриття справи, слідчий буде проводити слідчі дії. Потрібно буде постійно з ним контактувати та цікавитися рухом справи!

    Згідно статті 59 Конституції України кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Правова допомога може знаходити свій вираз у:

    • наданні консультацій та роз'яснень з правових питань, усних і письмових довідок щодо законодавства;
    • складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру;
    • посвідченні копій відповідних документів;
    • здійсненні представництва в суді, інших державних органах перед громадянами та юридичними особами;
    • правовому забезпеченні підприємницької та зовнішньоекономічної діяльності громадян;
    • виконанні обов'язків відповідно до кримінального процесуального та цивільного процесуального законодавства тощо.

    Наданням правової допомоги на професійному рівні займаються адвокати, діяльність яких регламентується Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (далі - Закон).

    Відомості про адвоката мають бути внесені до Єдиного реєстру адвокатів України (стаття 45 КПК України).

    Адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного згідно із Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю (частина перша статті 6 Закону).

    Під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема: представляти і захищати права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб у суді, органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, громадських об’єднаннях, перед громадянами, посадовими і службовими особами, до повноважень яких належить вирішення відповідних питань в Україні та за її межами; складати заяви, скарги, клопотання, інші правові документи та подавати їх у встановленому законом порядку; збирати відомості про факти, що можуть бути використані як докази, в установленому законом порядку запитувати, отримувати і вилучати речі, документи, їх копії, ознайомлюватися з ними та опитувати осіб за їх згодою тощо (стаття 20 Закону).

    Випадки надання безоплатної правової допомоги передбачає Закон України "Про безоплатну правову допомогу".

    Суб'єктами надання безоплатної правової допомоги є центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, утворені Міністерством юстиції України (стаття 16 Закону України "Про безоплатну правову допомогу").

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Сергій!

    ВАМ ТРЕБА ПОДАВАТИ ЗАЯВУ ДО ПОЛІЦІЇ ТА ПРОКУРАТУРИ ПРО ВНЕСЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ ДО ЄДИНОГО РЕЄСТРУ ДОСУДОВИХ РОЗСЛІДУВАНЬ ТА ВІДКРИТТЯ КРИІМНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ПРО ШАХРАЙСТВО ЗА СТ.190 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримінальне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримінального провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на протязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися"!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня, у вашому випадку немає приводу, для хвилювання.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України