Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 09 января 2023, вопрос №78190

Роз'яснення юриста з ситуації у сфері освіти

Доброго дня! Звертаюсь до вас від колективу Навчально-виховного комплексу "Петрівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Селидівської міської ради. Наша школа входить до Селидівської ТГ тому в ній навчаються діти з с. Петрівка та м. Селидово. Нещодавно, начальник відділу освіти видала наказ, за яким заборонила нашому навчальному закладу в особі директора Янчук О. О. зараховувати дітей з м. Селидово (текст наказу https://docs.google.com/document/d/1D-9YnQSZiT72Hy55h9XJXudpSWYJllR_/edit?usp=sharing&ouid=110803178054627291021&rtpof=true&sd=true), що унеможливлює створення 1 класу на майбутній навчальний рік (у нас вже учні, які хотіли б навчатись в нашому закладі в наступному навчальному році).
З іншого боку, ми розуміємо, що такий наказ є не правомірним. Адже згідно з Наказом МОН від 16.04.2018 №367 Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти батьки мають право подати заяву на зарахування своєї дитини у заклад, що не є територіально закріпленим за територією проживання дитини, якщо у закладі є вільні місця.
Ми просимо юридичного роз'яснення правомірності наказу відділу освіти щодо заборони зараховувати дітей з міста. Адже такий наказ призведе до занепаду і закриття нашого навчального закладу.

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня зверніться з вимогою про скасування наказу до міської ради , рада має повне право скасувати наказ начальника відділу, тобто виконавчого органу ради. Така можливість передбачена п. 15 ч. 1 ст. 26 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Корнійчук Євген Іванович

    Даний наказ суперечить ст.53 Конституції України Кожен має право на освіту. . Тому даний наказ безпірно порушує право на освіту. та Конституцію України і є злочинним.

    Якщо директор Янчук О.О, буде виконувати даний наказ батьки яким відмовили можуть притягнути її до відповідальності, тому рекомендую користуватися Консституцією України Стаття 60. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази..За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юлія Валеріївна.

    Спеціалізуюсь на подібних питання, але на платній основі.

    Якщо цікавить, звертайтесь через кнопку "Звернутися".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України