Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 10 января 2023, вопрос №78287 650₴

Виїзд за кордон інвалід 2 групи, з виплатою, без посвідчення, які документи потрібні і як іх отримувати.

Цікавить можливість виїзду за кордон інвалуду 2 групи на поточний час. Є довідка МСЕК, чекаю поки передадуть довідку до пенсійного фонду, щоб подати заяву на отримання пенсіі (маю достатньо соціального стажу). З чим фактично я зможу виїжджати за кордон. Після того як почну отримувати виплату - ще не буду мати ніякого посвідчення.
Пенсійний фонд може видати довідку про те, що мені призначені виплати - можу їхати із цією довідкою? Або що фактично і як я повинен отримати, щоб мати змогу виїжджати за кордон?
І чи потрібно також для виізду за кордон тимчасове посвідчення (військовий квиток), таке можуть затребувати на кордоні або ні?

Ответы юристов (5)

    Мамай Ірина Євгеніївна

    п. 2-1 Постанови КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" визначено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності:

    - посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    - або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    - або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    З іншими документами вас не випустять. Нещодавно було достатньо довідки МСЕК., однак зараз такі документи як перелічено вище потрібні.

    З ТЦК нічого не треба.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Євгене.

    Для перетину кордону Вам достатньо надати один із документів який підтверджує встановлення інвалідності.

    Такими документами можуть бути наступні:

    1) Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о або

    2) Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус або

    3) Пенсійне посвідчення або

    4) Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» або

    5) Довідка про отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви маєте право на перетин кордону.

    Для цього вам потрібно такі документи : пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю.

    Тобто отримавши довідку вы маєте право на перетин кордону.

    У військоматі нічого брати не треба.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Євгене!

    Право на виїзд у Вас безперечне, а от з документами треба бути уважним. Напрклад, довідка МСЕК зараз на кордоні не приймається.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України

    1. Пункт 21 викласти в такій редакції:

    “21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);"

    Отже довідки про отримання допомоги по інвалідності буде достатньо, а от ві'сбклвий квиток для виїзду не потрібній!

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Виїзд чоловіка, який є особою з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи:

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    У свою чергу, абзацом третім ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

    Виїзд за межі України осіб з інвалідністю не обмежується по кількості перетинань державного кордону на виїзд з України.

    Таким чином, особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право перетинати державний кордон на виїзд з України за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

    або

    пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;

    довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ІНВАЛІДАМ НЕПОТРІБНІ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України