Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 11 января 2023, вопрос №78327 150₴

Отсрочка мобилизации с дальнейшим выездом

30лет прописан с отцом инвалидом 3группа, из родственников я один у него. Отец официально в разводе, родителей нет, брат на оккупированной территории.
В армии не служил, на руках только приписное со школы. Что нужно оформить для отсрочки от мобилизации с возможностью выезда.
Просто если меня мобилизуют, за ним некому будет присматривать.

Ответы юристов (9)

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Здравствуйте, Вячеслав!

    УЧИТЫВАЯ, ЧТО У ВАШЕГО ОТЦА 3 ГРУППА ИНВАЛИДНОСТИ, А НЕ 1 И НЕ 2 ГРУППА ИНВАЛИДНОСТИ, ТО ВЫ НЕ ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА НА ВОИНСКУЮ СЛУЖБУ ПО МОБИЛИЗАЦИИ, В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕГО ОТЦА, ТОЛЬКО ЗА ИСКЛЮЧЕНИЕМ ТОГО, ЧТО ЕСЛИ ОН НУЖДАЕТСЯ В УХОДЕ ПО ЗАКЛЮЧЕНИБ ЛКК БОЛЬНИЦЫ И ВЫ ЭТОТ УХОД ОФОРМИЛИ В УПРАВЛЕНИИ ТРУДА И СОЦИАЛЬНОЙ ЗАЩИТЫ НАСЕЛЕНИЯ МЕСТНОЙ ГОСУДАРСТВЕННОЙ АДМИНИСТРАЦИИ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    які мають …. та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;….;…».

    ПОЭТОМУ НУЖНО, ЧТОБЫ У НЕГО БЫЛА 1 ИТИ 2 ГРУППА ИНВАЛИДНОСТИ, ЛИБО ОН ДОЛЖЕН НУЖДАТЬСЯ В УХОДЕ, НА ОСНОВАНИИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ ЛКК БОЛЬНИЦЫ.

    В ЦЕЛОМ АЛГОРИТМ ДЕЙСТВИЙ ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, КОПІЯМИ: СВІДОЦТВА ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ, ДОВІДКИ МСЕК ЩОДО ІНВАЛІДА БАТЬКА, ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ ІНВАЛІДА,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вячеславе!

    Не переживайте! Вас не мобілізують, оскільки Ви маєте право отримати відстрочку, як також безперешкодно виїхати за кордон!

    ПО-ПЕРШЕ

    Згідно статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка, надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    Отже на цій підставі Вас повинні звільнити у військоматі від призову по мобілізації!

    ПО-ДРУГЕ

    На тій самій підставі Ви маєте право на виїзд за кордон!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України

    “21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують

    родинні зв’язки,

    та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді".

    Отже для виїзду з батьком Вам потрібні:

    1. Паспорти.

    2. Ваше свідоцтво про народження.

    3. Довідка ЛКК форми 080 про необхідність постійного догляду за батьком.

    Це все!

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    • В‘ячеслав Клиент год назад

      справка 080 а дальше какая цифра? Там же есть 080-0 или 080-2 или 080-4

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, вам треба звернутися до лікарні і отримати довідку про необхідність постійного догляду, якщо ви зареєстровані за однією адресою, цього буде достатньо, якщо ні то треба буде отримати акт про встановлення факту догляду його можно отримати у виконкомі міської ради за місцем реєстрації батька подавши відповідну заяву.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    ЩО стосується перетину кордону,

    Треба буде оформити у соціальній службі України догляд подавши відповідну заяву до давши до неї висновок лук.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Вячеславе.

    Я завжди у таких випадках говорю, що Вам потрібно здобути своє право на відстрочку, оскільки по факту у Вас його станом на зараз немає. Немає також і права виїзду за кордон. Якби батько мав 1 або 2 групу інвалідності, була б інша розмова.

    А так, потрібно зробити певні діЇ, аби отримати відстрочку.

    Перше, що я радив би спробувати оформити - висновок ЛКК про те, що Ваш батько потребує постійного стороннього догляду. У колег все дуже легко, але я Вам скажу, що такий висновок отримати дуже непросто. Тим не менше, потрібно пробувати.

    Далі, що можливо буде зробити, це оформити у виконавчому комітеті Вашого міста АКТ встановлення факту здійснення догляду. Це також надасть певний шанс на відстрочку.

    І ЗАГАЛОМ - СПРОБУЙТЕ ТАКОЖ ПЕРЕГОВОРИТИ ІЗ СІМЕЙНИМ ЛІКАРЕМ НА ПРЕДМЕТ МОЖЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ ВАШИМ БАТЬКОМ 2 ГРУПИ ІНВАЛІДНОСТІ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Для виїзду разом з батьком

    ви маєте право на перетин кордону.

    Для цього вам потрібно такі документи : пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю.

    Тобто отримавши довідку вы маєте право на перетин кордону.

    Для відстрочки треба оформити довідку ЛКК про те, що батько потребує постійного догляду у будь-якій лікарні.

    Далі на підставі довідки ЛКК отримати рішення органу соц захисту про призначення вас доглядачем з відповідною виплатою.

    Подати до воєнкомат паспорт , копії свідоцтва для підтвердження зв'язку з батьком , довідку ЛКК та рішення соц захисту про призначення доглядачем з виплатою.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Вячеслав.

    Для получения отсрочки или выезда за границу как сопровождающий отца Вам нужно иметь документы, подтверждающие необходимость постоянном уходе и осуществление такого ухода.

    Для этого Вам необходимо обратиться в медицинское учреждение чтобы получить заключение ЛКК о том что отец нуждается в постоянном уходе.

    Затем с заключением ЛКК обращаетесь в органы социальной защиты где Вам назначат компенсацию по уходу за отцом и выдадут подтверждающую справку.

    Сопровождая отца и имея эти документы Вы сможете вместе выехать за границу.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Для відстрочки:

    Документи батька, що підтверджують інвалідність, копія паспорту, довідка про склад сім'ї.

    Для перетину кордону:

    Порядок встановлено: Пункт 2-1, 2-2 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2--2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2--2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2---2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

    Тобто, для перетину кордону Чоловіки з інвалідністю – посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, та документ, який підтверджує інвалідність та родинні звʼязки.

    Успіхів (ಠ‿↼)

    Савченко Олександр
    23.3%

    Доброго дня!

    У даному випадку потрібно отримати висновок ЛКК про те, що ваш батько за своїм станом здоров'я потребує постійного стороннього догляду (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text). Відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    ОТЖЕ, для отримання відстрочки потрібно мати такі документи:

    - паспорти (ваш та батька);

    - висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою № 080-4/о (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text);

    - довідка про отримання компенсації на догляд або акт встановлення факту здійснення догляду за батьком. Останній отримати набагато простіше, тому зупинюся саме на ньому.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду є взятою на облік ВПО, то звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Зразок такого акта за посиланням - https://auc.org.ua/sites/default/files/sectors/u-1...

    Можу надіслати Вам зразок заяви на отримання цього акта.
    Ну і звичайно потрібно подавати письмову заяву на відстрочку (можу надіслати Вам робочий зразок).

    Якщо говорити про виїзд за кордон, то на підставі вищезазначених документів також вдасться і виїхати за кордон.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України