Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 11 января 2023, вопрос №78371 150₴

Як отримати посвідчення інваліда

Доброго вечора. Підкажіть будь ласка: моїй мамі МСЕК призначив 2 групу інвалідності та видав довідку. Нам потрібно посвідчення інваліда. Дзвонили в управління соц захисту, що узнати які документи потрібні, а вони сказали, що спочатку потрібно звернутися до пенсійного фонду для того, щоб він назначив пенсію по інвалідності. Але мама має хорошу пенсію так як довгий час працювала на ЧАЕС. Питання: чи можна оформити посвідчення без перерахування пенсії, або це не пенсія, а просто якась додаткова виплата, яка не зменшить її пенсійний дохід, що вже є

Ответы юристов (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, дзвонити мало, треба написати заяву про видачу вам посвідчення. Вас просто відфутболили простими словами.

    Ознайомтесь за посиланням.

    https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-posvidchennia-osobam-z-invalidnistiu-z-dytynstva-ta-ditiam-z-invalidnistiu-aefb86b2-299c-4ee7-a047-5673d1214a40#:~:text=%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%B2%D1%96%D0%B4%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BB%D1%8E%D1%8E%D1%82%D1%8C%D1%81%D1%8F%20%D1%82%D0%B0%20%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%8E%D1%82%D1%8C%D1%81%D1%8F%20%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8,%D1%8F%D0%BA%20%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B6%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B0%20%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%97%20%D1%81%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D1%97%20%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B8.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Вам потрібно подати письмову заяву про видачу посвідчення інваліда до управління праці та соціального захисту населення. Якщо вам відмовлять, таку відмову потрібно буде оскаржити до Міського голови або до суду.

    Переоформлювати пенсію на пенсію по інвалідності не раджу.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Катерина!

    Вони правильно кажуть. Якщо у матері є достатній страховий стаж, то їй оформлять в ПФУ пенсійне посвідчення інваліда. Якщо ж стажу не має, то тоді вона отримає в ТЦСЗ звичайне посвідчення інваліда. Інвалід може мати щось одне: або перше, або друге.

    Ще передбачена соціальна допомога на інваліда, яка оформлюється теж в ТЦСЗ, але це окреме питання.

    Залежить від того, для чого все це Вам потрібно в кінцевому варіанті, окрім наявності документу?

    Більш детально все розповісти можу у форматі приватної консультації. Для цього треба натиснути кнопку "звернутись" біля мого фото! І не переживайте з приводу слова "приватної", платити за це додатково не прийдеться.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Катерина!

    Вони правильно кажуть. Якщо у матері є достатній страховий стаж, то їй оформлять в ПФУ пенсійне посвідчення інваліда. Якщо ж стажу не має, то тоді вона отримає в ТЦСЗ звичайне посвідчення інваліда. Інвалід може мати щось одне: або перше, або друге.

    Ще передбачена соціальна допомога на інваліда, яка оформлюється теж в ТЦСЗ, але це окреме питання.

    Залежить від того, для чого все це Вам потрібно в кінцевому варіанті, окрім наявності документу?

    Більш детально все розповісти можу у форматі приватної консультації. Для цього треба натиснути кнопку "звернутись" біля мого фото! І не переживайте з приводу слова "приватної", платити за це додатково не прийдеться.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Інвалідність і пенсія - це дві різні виплати у двох різних органах.

    Вам потрібно звернутися до управління соц захисту та оформити там посвідчення особи з інвалідністю з призначенням виплат, окремо, можливо у меншому розмірі так як є пенсія ЧАЕС від ПФУ.

    це взагалі не торкається пенсії котра у ПФУ . Вони мають зробити запит в пфу і визначити вам соц допомогу вписати в посвідчення проставити печатку і підпис і видати Вам, або зазначити у посвідчення інше іормулювання.

    Посвідчення пенсіонера і особи з інвалідністю це окремі різні посвідчення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго вечора Катерина.

    Якщо ваша мама нічого не отримує в органах соціального захисту, то ніякі посвідчення чи довідки вони не видаватимуть. Треба звернутися до управління Пенсійного фонду де вона отримує пенсію. При цьому звичайно вона не буде змінювати вид пенсії, бо їй це не вигідно. Якщо ж видача іншого посвідчення в ПФ не передбачено, то підтвердженням інвалідності матері буде тільки довідка МСЕК про інвалідність, а пенсійне посвідчення, яке вона вже має підтверджує, що вона має пенсійні виплати.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Катерино!

    Спочатку дійсно потрібно звернутись до органу Пенсійного фонду за консультацією щодо розміру пенсії по інвалідності, який може отримувати Ваша матір.

    Якщо він набагато менший за той розмір, який вона отримує прямо зараз, звичайно, не потрібно змінювати вид пенсії.

    В управлінні соціального захисту населення Вам нічого не видадуть, оскільки посвідчення може бути видано тільки особі, яка отримує соціальну допомогу по інвалідності.

    Але якшо Ви збираєте ці документи для супроводу матері за кордон військовозобов'язаним чоловіком, то без цих документів не обійтись. Ще можливо спробувати перевірити чорнобильські документи, можливо там йде згадка про інвалідність.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Факт встановлення інвалідності особам з інвалідністю та особам з інвалідністю з дитинства та призначення державної соціальної допомоги особі з інвалідністю з дитинства та дитині з інвалідністю відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”; державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю” (далі – державна соціальна допомога)

    ПЕРЕЛІК НЕОБХІДНИХ ДОКУМЕНТІВ

    – Паспорт громадянина України;

    – одна фотокартка розміром 30 × 40 мм заявника

    Заява та документи, необхідні для призначення допомоги, подаються особою суб’єкту адміністративної послуги у сфері соціального захисту населення. Поштою або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування

    Посвідчення видається особисто одержувачу державної соціальної допомоги, або видається законному представнику (опікуну) такої особи або іншій особі, яка представляє інтереси недієздатної особи, на підставі нотаріально засвідченої довіреності у разі пред’явлення паспорта та відповідних документів, що підтверджують особу одержувача.

    У разі коли особа за станом здоров’я, за її письмовою заявою, не може прибути до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районної, районної у місті Києві державної адміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради (далі – органи соціального захисту населення) для отримання посвідчення, видача посвідчення проводиться з доставкою за її місцем проживання та покладається на орган соціального захисту населення, в якому особа перебуває на обліку як одержувач державної соціальної допомоги, в межах адміністративно-територіальної одиниці

    Успіхів (ಠ‿↼)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України