Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 16 января 2023, вопрос №78666

Опікунство та відсрочка від армії

Доброго дня! Я живу зі старенькою бабусею (87 років) один. Вона не ходяча, я її доглядаю (мені 26 років). Ніяких офіційних документів по догляду і її стану здоров*я я не маю. Що мені потрібно щоб офіційно оформити догляд за бабусею (опікунство) та чи варто це робити для відсрочки від призову (тобто чи це дає відсрочку)? Я теж обмежено придатний, але хочу перестрахуватися бо не буде кому доглядати за бабусею.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Анатолію!

    Так Ви можете отримати право на звільнення від призову за умови здійснення догляду за особою, яка того потребує.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;"

    Порядок отримання довідки ЛКК про необхідність постійного догляду простий. Направлення на таку комісію надає сімейний лікар.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки

    Малета Василь Олександрович
    Малета Василь Олександрович год назад

    Юрист, г. Ужгород, 7 лет опыта

    Вітаю Анатолій!

    Раджу Вам вчинити наступні дії:

    1. Звернутися до сімейного лікаря з метою надання направлення на ЛКК(лікарсько-консультативна комісія). Оскільки Вашій бабусі більше 80-ти років з отриманням висновку про необхідність постійного стронього догляду проблем не буде.

    2. Після отримання вищевказаного висновку Вам необхідно звернутися до відділу соціального захисту населення сільської, селищної, міської ради ( залежно в якому населеному пункті Ви проживаєте ), для оформлення постійного стороннього догляду на непрофесійній основі.

    3.Після отримання відповідних документів також раджу звернутися із заявою до сільської, селищної, міської ради ( залежно в якому населеному пункті Ви проживаєте ) для надання Вам акту встановлення догляду.

    Для більш детальної консультації, або надання зразків заяв та документів тисніть "звернутися" біля мого профілю. Буду радий допомогти.!!!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, доброго дня ви маєте право на оформлення постійного догляду за бабусею, спочатку отримайте висновок ллк у лікарні про потребу постійного догляду після чого зверніться до оформлення доглядачем у соціальну службу України за місцем реєстрації бабусі.

    Після оформлення вы будете мати право на відстрочку від мобілізації згідно ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    якщо ви не проходили строкову службу і не маєте військової кафедри поки вам не виповнилося 27 років вас не мобілізують.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України