Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 18 января 2023, вопрос №78790 150₴

Чи отримують відсрочку від мобілізації викладачі різних навчальних закладів освіти

Таке питання, в мене є диплом магістра за спеціальністю "інженерія програмного забезпечення", хочу влаштуватись в одну із приватних шкіл де викладають англійську, програмування, різні курси для дітей і т.д, чи буде в мене відстрочка від мобілізації згідно 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2196-IX#Text цей закон підходить під мою ситуацію?Якщо ні то при яких умовах він буде працювати для мене?

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    66.7%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Артеме!

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    ...

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про повну загальну середню освіту

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2020, № 31, ст.226)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#Text

    Стаття 1. Основні терміни та їх визначення

    1. Для цілей цього Закону наведені терміни вживаються в такому значенні:

    ...

    4) заклад загальної середньої освіти - юридична особа, основним видом діяльності якої є освітня діяльність, що провадиться на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти.

    ...

    ВИСНОВОК:

    ПРИВАТНА ШКОЛА ТАКОЖ Є ЗАКЛАДОМ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ, ОСНОВНИМ ВИДОМ ДІЯЛЬНОСТІ ЯКОЇ Є ОСВІТНЯ. ЯКЩО ВИ ВЛАШТУЄТЕСЬ НА ПЕДАГОГІЧНУ ПОСАДУ З НАВАНТАЖЕННЯ БІЛЬШЕ 0,75 СТАВКИ, МАТИМЕТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Винограденко Антон Анатолійович
    6.7%
    Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович год назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня! Так, ви будете звільненні від мобілізації у випадку, якщо така приватна школа має ліцензію на освітню діяльність і ви будете займати посаду педагогічного працівника за основним місцем роботи не менш, як на 0,75 ставки.

    Мєньков Андрій Васильович
    6.7%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Артеме.

    Вчителі мають право на відстрочку від призову по мобілізації за умови, що вони працюють у школі за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки. Це передбачено статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Артеме!

    Якщо ця приватна школа має ліцензію на освітню діяльність (а вона її, скорше за все, має!), то Ви матимете відстрочку за наступних умов, викладених в статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;"

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України