Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 30 января 2023, вопрос №79637 150₴

Помилка в паспорті та свідоцтві про народження

Добрий день, в чоловіка в паспорті та свідоцтві про народження є помилка в імені, з якою він живе все життя (замість Михайло - Мехайло). Зараз в нас з’явилася дитина. Чи можна в свідоцтві про народження дитини вказати по-батькові Михайлівна, а не Мехайлівна? Але в графі «батько» вказати ім’я як вказано в паспорті з помилкою. Чи не буде в подальшому із цією розбіжністю проблем, зокрема зі спадщиною чи іншими важливими документами?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Діана!

    Так зробити можна лише гіпотетично, в житті буде дуже складно, якщо взагалі можливо!

    Раджу краще потурбуватись про виправлення помилки в документах.

    Помилки особливо часто зустрічаються в документах, виданих до 2000 року, а саме помилки у прізвищах та іменах осіб, які сталися в результаті невірного перекладу при заміні паспортів після встановлення незалежності України.

    Так, частими є випадками, коли у свідоцтві на право власності на будинок у прізвищі власника допущена помилка. У повсякденні це може і не завдавати власнику незручностей, проте проблеми почнуться, коли особа, наприклад, забажає продати будинок. І як результат – відмова нотаріуса вчиняти будь-які дії стосовно цієї нерухомості, поки помилка не буде виправлена.На сьогодні існує два способи виправити помилки в документі:

    – позасудовий — шляхом звернення до органу, що видав документ;

    – судовий — шляхом встановлення належності правовстановлюючого документа конкретній особі.

    Позасудовий спосіб вирішення проблеми

    Слід зазначити, що найпростіше вирішити проблему, звернувшись до органу, який видав такий документ. Слід подати заяву про виправлення технічної помилки. У ній обов’язково потрібно вказати суть помилок і додати документи, що підтверджують їх наявність. При цьому орган може виправити помилку в документі лише тоді, коли в самих документах, на підставі яких видавався правовстановлюючий документ, такої помилки немає і вона була допущена саме з вини відповідного органу.

    Але! На практиці виникають ситуації, коли орган, що видавав правовстановлюючий документ, ліквідовано, а орган, в якому знаходиться архівна реєстраційна справа, не наділений повноваженнями виправляти такі помилки. В цьому випадку єдиним способом вирішення зазначеної проблеми є звернення до суду в порядку окремого провадження з відповідною заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

    Судовий спосіб вирішення проблеми

    Ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

    Суд може розглянути справу про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо:– такі факти породжують юридичні наслідки (тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення прав громадян);– законодавством не передбачено інший порядок їх встановлення; встановлення факту не пов’язано з наступним вирішенням спору про право.

    Заява подається до суду за місцем проживання особи.

    Увага! За подачу такої заяви необхідно заплатити судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу ( зараз це 405 грн 40 коп).

    Під час судового розгляду суд встановлює що документ, виданий певній особі, дійсно їй належить, але суд не має права вносити виправлення у цей документ.

    На підставі судового рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, особа може в подальшому оформити майнові чи немайнові права.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Діано!

    Розбіжність навіть у одній літері в написанні ім’я, по-батькові чи прізвищі може дуже ускладнити оформлення документів.

    Необхідність у виправленні помилки найчастіше виникає при оформленні спадщини.

    Так, нотаріуси відмовляють у видачі свідоцтва про право на спадщину при виявленні помилок у правовстановлюючих документах.

    Тому краще зайнятись виправленням документів, або залишити по-батькові у дитини згідно паспорта чоловіка

    Раджу ознайомитись з інформацією за посиланням

    https://minjust.gov.ua/m/pomilka-v-aktovih-zapisah-tsivilnogo-stanu-yak-vnesti-zmini

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    В свідоцтві про народження дитини можливо вказати батька тільки у відповідності до того як він вказаний в паспорті. Тобто і по-батькові може бути тільки у тому вигляді, як записано ім'я батька.

    В Вашому випадку потрібно виправити помилку в актовому записі про народження чоловіка.

    Для того, аби виправити помилку в актових записах цивільного стану, треба звернутися до відділу ДРАЦС за місцем проживання чи реєстрації із заявою. Звертатися можуть особи, щодо яких складено актовий запис, один з батьків, опікун, піклувальник дитини; опікун недієздатної особи, спадкоємці померлого, представники органу опіки та піклування при здійсненні повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подачу такої заяви.

    Але після цього необхідно буде змінити ряд документів, де чоловік вказано як "Мехайло"

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Згорнути

    ₴ Віддячити

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня, Діана!

    Щодо виправлення помилки в імені у свідоцтві про народження:

    Один з обов’язків відділу державної реєстрації актів цивільного стану – це виправляти неправильні або неповні відомості і навіть орфографічні помилки, які були допущені у свідоцтві про народження.

    Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану врегульовано Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 N«96/5. зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.01.2011 №55/18793.

    Внесення змін до актових записів цивільного стану проводиться тільки за наявності достатніх підстав, які підтверджуються документально. В інших випадках питання внесення змін є предметом розгляду суду. Потрібно подати до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану про народження.

    Відділ державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити у прийнятті та розгляді заяви про внесення змін.

    Разом із заявою подаються документи, необхідні для її розгляду і вирішення питання по суті, зокрема, паспорт, свідоцтво про народження, в якому вказані неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні, та інші документи.

    З такою заявою можуть звертатися особи, щодо яких складено актовий запис, один з батьків, опікун, піклувальник дитини; опікун недієздатної особи, спадкоємці померлого, представники органу опіки та піклування при здійсненні повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подачу такої заяви.

    Для підтвердження достовірності поданих документів про державну реєстрацію актів цивільного стану відділом державної реєстрації актів цивільного стану додаються до матеріалів справи повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання про необхідність внесення змін або відмови в цьому.

    За результатами перевірки зібраних документів відділ державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін або про відмову в цьому, в якому чітко зазначаються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

    Підставою для внесення змін до актових записів також може бути рішення суду, в якому зазначено, які саме зміни необхідно внести до актового запису про народження.

    Виправлені помилки в актовому записі вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису про народження, після чого повторно видається або надсилається свідоцтво про народження.

    Можна отримати послугу щодо видачі витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Витяг з Реєстру видається у відділі незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника. Якщо Ви маєте бажання отримати витяг поштою – потрібно нотаріально посвідчити справжність підпису заявника на заяві про отримання витягу.

    Щодо виправлення помилки у паспорті:

    Після отримання нового свідоцтва про народження з зазначеним правильним ім'ям, потрібно звернутися до органу, який видав паспорт, а саме, до територіального підрозділу Державної міграційної служби. Необхідно у письмовій формі подати заяву, описавши проблему та вказуючи вимогу виправити помилку, допущену співробітниками даної установи. До заяви потрібно докласти 2 фотографії 3,5×4,5 см, паспорт, що підлягає обміну, документ в якому правильно вказано прізвище, ім’я, по-батькові (наприклад свідоцтво про народження, свідоцтво про реєстрацію шлюбу).

    Щодо запису по-батькові дитини у свідоцтві про народження:

    Після отримання нового свідоцтва про народження та паспорта громадянина України батьком дитини, можна отримати правильне свідоцтво про народження дитини.

    За загальним правилом для отримання свідоцтва про народження необхідно написати відповідну заяву, а також додати такі документи:

    • медичне свідоцтво про народження, що видається закладами охорони здоров’я, де приймаються пологи (або медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, у разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я). За відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження;
    • паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них). Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред'явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не в праві відмовити в державній реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб;
    • паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника, у разі якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками, а іншою особою;
    • свідоцтво про шлюб як документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини. За відсутності свідоцтва про шлюб підтвердженням зареєстрованого шлюбу може бути відмітка про його державну реєстрацію в паспортах або паспортних документах матері та батька дитини.
    • рішення суду у випадках передбачених законодавством.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Шановна Діана, при реєстрації дитини На прохання батьків, "по батькові може" не присвоюватись взагалі.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Бутенко Юлія Юріївна
    100%

    Доброго вечора, Діана!

    Вказувати по-батькові "Михайлівна", а в графі батько "Мехайло" ні в якому разі не можна, оскільки це буде породжувати труднощі у подальшому.

    Однозначно, можу Вам сказати, що краще одразу виправити усі помилки в документах батька, а вже потім зазначити правильне по-батькові у свідоцтві про народження дитини. Також цілком вірогідно, що простого звернення до органів ДРАЦС буде недостатньо, можливо доведеться встановлювати факт належності правовстаовлюючих документів, зокрема, паспорту та свідоцтва про народження Вашого чоловіка у судовому порядку, оскільки у двох документах одночасно є помилка.

    У Вашій ситуації я б радила спочатку наступне: 1. Звернутися із свідоцвом про народження та паспортом до органу ДРАЦС за місцем проживання. Якщо є можливість, краще звернутися навіть у той ДРАЦС, де видавали свідоцтво про народження Вашом чоловіку. Уповановаженому працівнику необхідно пояснити ситуацію, що сталася. Працівник ДРАЦС на підставі поданих документів зможе переглянути як записано ім'я у актовому записі про народження. Якщо у актовому записі, ім'я записано правильно, можна буде на підставі нього отримати нове свідоцтво. Зазначена процедура регулюється «Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання». Особі необхідно звернутися із заявою та обгрунтувати необхідність внесення змін + надати свідоцтво, де міститься помилка. Строк рогляду - 3 міс.

    Якщо орган ДРАЦС прийме позитивне рішення, то Ваш чоловік отримає нове свідоцтво.На свідоцтві буде штамп «Повторно». У подальшому із новим свідоцтвом вже можливо буде звернутися до територіального орагну міграційної служби та отримати новий паспорт.

    2. Якщо орган ДРАЦС відмовить у задоволенні заяви щодо внесення змін до свідоцтва, на підставі того, що у паспорті також помилки, тобто відсутні документи, на підставі яких можна встановити правильне ім'я особи, необхідно буде вже звертатися до суду.

    Врахуйте також положення Сімейного кодексу України... (чому їх наводжу, тому що процедура виправлення помилок у документах може бути достатньо тривалою від 3 до 4 міс.).

    Стаття 144. Обов'язок батьків зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    Невиконання цього обов'язку є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

    Так, несвоєчасна без поважної причини реєстрація батьками народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що передбачено статтею 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Тобто, Ви можете почекати із реєстрацією дитини, щоб спочатку виправити документи чоловіка (батька дитини) і вказати все правильно. (Однак, якщо це затягнеться більше ніж на місяць з моменту народження дитини, ризикуєте отримати штраф за несвоєчасну реєстрацію, якщо буде встановлено, що у Вас немає поважних причин, для того щоб нереструвати дитину. Хоча, на мій власний погляд, поважні причини тут є, зокрема, помилка у документах батька. Тому, якщо правильно цю думку донести уповановаженому суб'єкту, підстав для накладення штрафу не буде).

    І вже коли, усі документи батька будуть у порядку, зареєструвати дитину і вказати у свідоцтві правильне по-батькові дитини та ім'я батька.

    У будь-якому випадку, для того, щоб надати більш точну відповідь на Ваші запитання, необхідно, як мінімум, ознайомитися із документами, у яких помилки та зрозуміти причину помилок.

    Сподіваюся мої поради будуть для Вас корисними! Для більш детальної консультації натистайте "Звернутися!"


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України