Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 01 февраля 2023, вопрос №79849 150₴

Pesel UKR після ТЗ Португалії

Доброго вечора! Якщо ми приїдемо до Польщі з Португалії з тимчасовим захистом Португалії, чи відмовлять нам у pesel ukr (від ТЗ Португалії ми відмовимось звичайно)? З моменту перетину кордону України до Польщі пройшло більше 30 днів, але в‘їзжали вже після 24 лютого 2022 року. Виїхати назад до України і в‘їхати заново немає змоги. Який статус дають українцям в такій ситуації? Що робити якщо відмовлять pesel ukr? Чи є сенс їхати? Переживаю щоб не бути в нелегальному статусі якщо відмовлять в pesel ukr

Ответы юристов (4)

    Гончаренко Константин

    ДОБРОГО ДНЯ!

    Як громадянин України, ви можете подати заяву на міжнародний захист. Подати заявку на це можна на польському кордоні або в будь-якому підрозділі прикордонної служби.

    Рішення про надання (або ненадання) статусу біженця або про надання (або ненадання) додаткового захисту приймається центральним цивільним органом – керівником Управління у справах іноземців.

    Після подання заяви про міжнародний захист вас направлять до приймального центру Управління у справах іноземців, де ви пройдете медичний огляд. Ви також можете подати заяву на соціальну допомогу на час розгляду справи та отримати направлення до інтернату (але вас там не затримають).

    Після того, як ви подали заяву про міжнародний захист, ваше перебування в Польщі є законним. Проте не можна перетинати польський кордон і подорожувати, наприклад, до Німеччини до завершення процедури.

    Ваш паспорт потрібно буде здати на зберігання голові Управління у справах іноземців, і вам буде видано спеціальний документ - TZTC (Тимчасове посвідчення іноземця), що підтверджує вашу особу і дає право залишатися в Польщі до завершення процедури надання міжнародного захисту. з остаточним рішенням.

    ---

    PESEL UKR — це особливий статус для українських переселенців. Саме він дає право громадянам України отримати соціальну допомогу та медичні послуги, працевлаштуватися та навчатися. Від початку повномасштабного вторгнення українці, які прибували до Польщі, могли або робити PESEL UKR, або ні. Це залишали на розсуд прибулих.

    Перебувати на польській території можна було і без цього документа, але бути позбавленим можливості користуватися всім, що він дозволяв. На виготовлення PESEL UKR давали 90 днів від перетину кордону.

    PESEL UKR БУДЕ обов’язковим для кожного українця, який перетнув польський кордон і хоче залишитись у Польщі. Його треба оформити протягом 30 днів рівно. Причому ця норма стосується і тільки-но прибулих мігрантів, і тих, хто в’їхав до країни одразу після 24 лютого.

    якщо у вас не буде захисту інших країн , то після в їзду до Республіки Польща , Вам мають оформити цей документ , з ним доступні більше можливостей та прав легального перебування . Це аналог інн - реєстраційного номеру облікової картки платника податків як в Україні , документ є обов язковим для РП

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гордієнко Олена Володимирівна
    Добрий день! Так ви можете подати на тимчасовий захист в іншій країні. Якщо Ви перетнули кордон після 24 лютого 2022 року і оформили в іншій країні тимчасовий захист, то строки перетину кордону не враховуються. У захисті Вам не відмовлять. З повагою, Олена Гордієнко
    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольга!

    Якщо ми приїдемо до Польщі з Португалії з тимчасовим захистом Португалії, чи відмовлять нам у pesel ukr (від ТЗ Португалії ми відмовимось звичайно)?

    Звичайно, що не вімовлять, але в такому випадку Вам треба буде відмовитись від тимчасового захисту у Португаліїї й знову податися на нього отримання у Польщі.

    З моменту перетину кордону України до Польщі пройшло більше 30 днів, але в‘їзжали вже після 24 лютого 2022 року. Виїхати назад до України і в‘їхати заново немає змоги. Який статус дають українцям в такій ситуації? Що робити якщо відмовлять pesel ukr? Чи є сенс їхати? Переживаю щоб не бути в нелегальному статусі якщо відмовлять в pesel ukr

    Переживати не має причини. У Вас все вийде! Ось деякі рекомендації по отриманню ТЗ у Польщі:

    ЩО ПЕРЕДБАЧАЄ ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ В ПОЛЬЩІ?

    • Отримання посвідки на тимчасове проживання в період тимчасового захисту, ця посвідка надається на 1 рік і може бути продовжена два рази на строк 6 місяців
    • Можливість навчатися в Польщі. Діти до 18 років мають право навчатися у закладах освіти разом з громадянами на території яких вони проживають.
    • Право на працю. Тоді вимога у 6 місяців відсутня.
    • Отримання доступу до медицини та соціального забезпечення для населення
    • Забезпечення громадян житлом, що передбачає поселення їх у відповідні центри або надання засобів для комфортного проживання.
    • Отримання статуса біженця згодом
    • Доступ до банківських послуг
    • Право переїхати у іншу країну ЄС ще до отримання дозволу на проживання
    • Можливість вільно пересуватися країнами союзу в період 90 днів і 180 днів після отримання дозволу на проживання у країні що прийняла громадянина

    Важливо, що тимчасовий захист у Польщі передбачає те, що якщо держава не матиме можливості продовжувати приймати людей, то особу можуть переселити у сусідню державу (але тільки за згодою на це особи).

    ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ ПРИСВОЮЄТЬСЯ ОДРАЗУ ПРИ ЗАЇЗДІ? ЧИ ПОТРІБНО ПРОСИТИ ПРО НЬОГО?

    Право на тимчасовий захист у Польщі означає те, що, якщо громадянин потребує набуття цього права, йому потрібно тільки виконати вказівки державних органів країни, тобто довести своє громадянство, інший статус міжнародного захисту інший схожий захист. Також потрібно довести те що особа проживала на території України, родинно-сімейні зв’язки на території України, щоб отримати право на тимчасовий захист.

    ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ ДІЄ ДЛЯ ГРОМАДЯНИНА ПО ВСІХ КРАЇНАХ ЄС ЧИ ТІЛЬКИ В ПОЛЬЩІ?

    Якщо громадянин отримує тимчасовий захист від однієї країни члена ЄС, то право на захист дійсне тільки в країні, яка дала дозвіл на проживання. Проте, як зазначалося вище особа має право вільно пересуватися територією ЄС протягом 90 та 180 днів. Якщо протягом цього часу ви вирішите змінити своє місце проживання, то дозвіл на місце проживання в попередній країні автоматично припиняється разом з тимчасовим захистом. Це означає що процедуру отримання тимчасового захисту потрібно пройти повторно по новому місці проживання.

    ГРОМАДЯНИН ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ТИМЧАСОВОГО ЗАХИСТУ, АЛЕ ХОЧЕ ПОВЕРНУТИСЯ В УКРАЇНУ НА КОРОТКИЙ ТЕРМІН ЧИ ВТРАЧАЄ ВІН НАДАНІ ЙОМУ ПРАВА В КРАЇНІ ЄС?

    Якщо громадянин хоче повернутися на короткий термін в Україну, наприклад відвідати свою сім’ю, чи зібрати документи для допомоги в порятунку сім’ї, це не тягне за собою втрати права на захист. Тому що ЄС не розглядає короткочасну відсутність особи, як рішення добровільного повернення в Україну.

    ГРОМАДЯНИН МАЄ ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ В ПОЛЬЩІ, ТА ХОЧЕ ПОВЕРНУТИСЯ В УКРАЇНУ. ЩО ВІДБУДЕТЬСЯ З ЙОГО ПРАВАМИ НА ТЕРИТОРІЇ ЄС І ЧИ МОЖЕ ОСОБА ПРИ ПОВЕРНЕННІ ВИКОРИСТОВУВАТИ ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ?

    Якщо громадянин добровільно повертається проживати назад на територію України і залишитися там, то він автоматично втрачає своє права на тимчасовий захист.Тобто країна, яка видала дозвіл на проживання, анулює його і разом з цим припиняються право на тимчасовий захист.

    Як подати заявку на статус тимчасового захисту

    Інформація про те, на яку допомогу можна розраховувати в Польщі, можна знайти за посиланням на офіційній сторінці уряду країни.

    Щоб подати заявку на сертифікат, можна зареєструватися онлайн, де форма доступна чотирма різними мовами: польською, англійською, українською та російською.

    Після онлайн-реєстрації іноземці повинні відповісти на деякі питання, що стосуються громадянства, документів або дати виїзду з України. Така довідка є єдиним свідченням використання тимчасового захисту в Польщі, яке дійсне до 4 березня 2023 року і засвідчує право власника перебувати на території країни.

    Кому надається тимчасовий захист в ЄС

    громадянам України та членам їх сімей; людям без громадянства, біженцям та членам їх сімей з третіх країн, які рятуються від війни в Україні; іноземцям, які постійно живуть в Україні на законних підставах і не можуть безпечно повернутися в країну походження;

    для отримання потрібно звернутися за дозволом на проживання до органів влади відповідної країни;

    претендувати на статус можна в будь-якій країні Європейського Союзу;

    місце проживання можна змінити в будь-який момент, в тому числі переїхати в іншу країну. Житло може бути надане сім'ями волонтерів, громадськими організаціями, державою, можна жити у друзів або знайомих;

    перебувати в такому статусі можна один рік (до 4 березня 2023 року) з можливістю продовжити на рік, залежно від ситуації в Україні;

    можна відразу почати працювати, є доступ до соціального забезпечення та медобслуговування;

    діти до 18 років мають право навчатися в навчальних закладах;

    повернутися в Україну можна в будь-який момент;

    подати заяву на отримання статусу можна в будь-який час.

    Виникнуть додаткові питання, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь допомогти!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, маючи український паспорт і бажання перебувати на території Польщі, ви маэте право на

    Pesel UKR.

    Для цього вам потрібно звернутися до консульства України в Польщі

    Контакти

    https://poland.mfa.gov.ua/kontakti

    Если вы покидаете Польшу на срок более 30 дней, вы потеряете статус UKR и соответственно все выплаты. После возвращения вы сможете восстановить статус и снова получать финансовые выплаты.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України