Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 05 февраля 2023, вопрос №80109 150₴

Вручение повесток гражданам страны

Приветствую, в связи со сложившейся в последнее время ситуацией, с вручением повесток на каждом углу и отлавливанием граждан, интересует законность данных мероприятий, и как себя вести в этих ситуациях, все говорят что это не законно, но без оснований это пустые слова, в законе указано что вручение повесток возможно в любом месте, но вручение подозревает их выписывание в любом месте или только вручение уже готовых, об этом нигде ни слова, вот хочу услышать законность данных процедур как и отлавливание с задержанием, желательно с ссылками на законы и конституцию, чтоб как то отстоять свои права и аргументировать незаконность действий представителей власти и прочих особей ограничивающих права и свободу человека

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович
    20%
    Общаться в чате Дерій Владислав Олегович год назад

    Юрист, г. Полтава, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ігоре!

    Відповідно до Постанови КМУ №352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів обласних та районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (надалі – ТЦК та СП) і повістками (додаток 15), врученими призовникам.

    Законодавчих вимог щодо місця вручення повісток немає. Тому дати її можуть будь-де: на блокпостах, на робочому місці, у громадських закладах, у будинках тощо.

    Повістки уповноважені вручати:

    • співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
    • представники органів місцевого самоврядування;
    • керівники закладів освіти;
    • керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;
    • управителі багатоквартирних будинків, власники будинків.

    ПАМ’ЯТАЙТЕ, що наше законодавство містить конкретно визначену вимогу про те, що повістку повинна вручати уповноважена ТЦКСП особа, а тому ПРЕДСТАВНИКИ ТРО ЧИ ПОЛІЦІЇ НЕ УПОВНОВАЖЕНІ ВРУЧАТИ ПОВІСТКИ. Процедуру надання у такий спосіб документа можна оскаржити в суді.

    ПОВІСТКА МАЄ БУТИ ВРУЧЕНА ОСОБИСТО ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНОМУ І ВІН МАЄ ПОСТАВИТИ ПІДПИС ПРО ЇЇ ОТРИМАННЯ, що цілком узгоджується із судовою практикою (постанова ККС ВС від 14.12.2021 у справі №761/8429/16-к, постанова ВС від 28.01.2020 по справі № 759/5435/16-к).

    Оскільки особа має отримати повістку особисто, під підпис, ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ РОДИЧАМИ, ТЕЛЕФОННИМ ЗВ’ЯЗКОМ, ПОШТОЮ НЕ МОЖЕ ВВАЖАТИСЯ НАЛЕЖНИМ ПОВІДОМЛЕННЯМ ОСОБИ.

    До вручення повістки уповноважений має встановити особу на підставі документів (при цьому не всі особи мають право вимагати у вас документи – якщо стисло, це можуть зробити представники поліції та особи, визначені комендантом Згідно п.5 Постанови КМУ від 29 грудня 2021 р. № 1456).

    Ви маєте право знати, хто перед вами, та запитати у нього/неї документи, які підтверджують його/її повноваження. Найчастіше це службовий особовий документ (військовий квиток, службове посвідчення, посвідчення добровольця тощо), а також наказ коменданта.

    Перед тим як ставити свій підпис про одержання повістки, ознайомтесь із її текстом, щоб пересвідчитись у правильності її складення.

    У повістці мають бути вказані:

    • ПІБ та адреса місця проживання призовника;
    • вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, призов на військову службу);
    • перелік документів, які треба мати із собою;
    • дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися;
    • назва органу, печатка, підпис, ПІБ керівника ТЦК та СП;

    Якщо документ заповнено з помилками людина може відмовитися від повістки.

    Якщо повістка заповнена правильно та не містить помилок, людина її зобов’язана прийняти, підписатися, а у вказаний у документі термін з’явитися у територіальний центр. У загальному через два-три дні після вручення. При цьому необхідно мати з собою документи, що вказано у повістці.

    Поважними причинами, які підтверджено відповідними документами, для неприбуття громадян до призовних дільниць у строк, встановлений військовим комісаром, визнаються:

    • вплив надзвичайної ситуації, хвороба яка виникла під час призову і стала перешкодою своєчасному прибуттю;
    • смерть або тяжка хвороба близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата або сестри, дідуся, бабусі) або близького родича його дружини/чоловіка.

    ВАРТО ТАКОЖ ЗНАТИ, ЩО ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВО ДОСТАВЛЯТИ ДО ТЦК ТА СП СИЛОМІЦЬ. Якщо вас намагаються затримати або доправити кудись примусово, варто викликати поліцію, навіть якщо представників тцк та сп уже супроводжують правоохоронці.

    ВІДМОВА ВІД ПОВІСТКИ

    Для відмови в отриманні повістки призовник повинен мати конкретні і поважні причини, серед яких:

    • якщо у документі вказані неправильні дані отримувача (помилки в ПІБ, повістка може бути адресована комусь іншому);
    • повістку вручає не уповноважена для цього особа;
    • немає печатки військкомату/підпису військового комісара.

    Таким чином, якщо при вручення повістки, Ви зауважили об’єктивні помилки, існує можливість відмовитись від її підписання.

    У такому разі співробітник ТЦКСП повинен скласти акт про відмову від отримання повістки у присутності свідків.

    Після фіксації Вашої відмови від отримання повістки та складання акту, справа передається на розгляд керівнику ТЦКСП, який в результаті може стягнути штраф за порушення правил військового обліку.

    Штраф можна оскаржити в суді, де ТЦКСП буде доводити, що Ви порушили правила обліку, тобто відповідальність настає саме за порушення правил обліку, а не за те, що ви відмовились від повістки.

    ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЯВКУ ЗА ПОВІСТКОЮ

    Якщо особа у зазначений у повістці час не з’явилася до ТЦК та СП, це вважається порушенням правил мобілізації. За це передбачено такі санкції:

    • адміністративна відповідальність настає за статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу в розмірі від 3400-5100 грн, якщо йдеться про повістку для уточнення даних або проходження медкомісії. (за умови розгляду справи військовим комісаріатом при Вашій присутності)
    • кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 5 років може настати за статтею 336 Кримінального кодексу України, якщо особі вручено мобілізаційне розпорядження (тобто "бойову" повістку для відправлення у підрозділ, після проходження медкомісії та із зазначенням військової частини, куди вона відбуває) і вона не з’явилася до місця збору.
    • Якщо особі двічі вручили повістку для уточнення даних, вона не з'явилася, і її двічі притягнули до адміністративної відповідальності, то вже втретє можуть відкрити кримінальне провадження та намагатися притягнути до кримінальної відповідальності. ТЦК може направити справу до поліції про факт ухилення від мобілізації , потім слідчий відкриє справу і буде з’ясовувати обставини.

    ВИПИСУВАННЯ ПОВІСТОК «НА ХОДУ»

    Часто виникають запитання щодо виписування повісток “на ходу” – заповнення пустих бланків. Призов на службу відбувається за наказом військових комісарів. Тобто воєнком має сформувати повістку, заповнити туди ваші персональні дані і передати її уповноваженій особі. Водночас не існує вимоги, щоб повістка була заповнена у приміщенні військкомату.

    Державні органи мають діяти згідно з інструкцією. Якщо людина, яка вручає вам повістку, “на ходу” заповнює порожній бланк з підписом і печаткою керівника територіального центру, можна фіксувати такі дії на відео, викликати юристів та поліцію. Потім ви можете оскаржити такі дії через складання акту відмови від повістки. Адже вписувати інформацію в повістку при особі – протиправно.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ігоре!

    Ось Вам короткі нотатки з приводу важливої теми, якої ви торкаєтесь у Вашому питанні. Тут Ви знайдете інформаці. і про вида повісирк, і про порядок їх вручення, і про відповідальність за неявку.

    Постановою Кабінету Міністів України від 21 березня 2002 р. № 352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» (далі – Положення),передбачений лише порядок вручення повістки при призові на строкову військову службу, проте, він є загальним і не встановлює деталі та особливості вручення повістки. Інші випадки призову на військову службу, зокрема у зв’язку із мобілізацією законом, не врегулюванні взагалі.

    На даний момент існує чотири види документів, які можна назвати загальним терміном «повістка».

    Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних

    Цей вид повістки вручається призовнику для внесення відомостей до бази щодо особи призовника, його сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей. Результатом такої перевірки можуть бути виявлені підстави для звільнення від служби в армії, наприклад, за наявності дитини. Окрім того, можуть бути встановлені підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, якщо в призовника є захворювання, які унеможливлюють проходження військової служби.

    Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК)

    Повістка, яка зобов'язує призовника пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного, у якій зрештою буде зазначено, чи придатний чи непридатний призовник до строкової служби.

    Повістка-призов на строкову військову службу

    У такій повістці вказано термін, у який потрібно з'явитися до призовної дільниці. Окрім того, там зазначено, що при собі необхідно мати: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (за наявності). Ухилення від призову на строкову військову службу - злочин, що передбачений статтею 335 Кримінального кодексу та карається обмеженням волі на строк до трьох років.

    Мобілізаційне розпорядження

    Такий вид повістки вручається військовозобов'язаним особам, котрі пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Здебільшого мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації. У мобілізаційному розпорядженні повинно бути зазначено про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

    Хто може вручати повістку?

    Отже, п. 64 Положення оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці, відбувається за наказами районних військових комісарів і повістками, врученими призовникам через житлово-експлуатаційні організації домовласників, відповідні виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, де немає військових комісаріатів, керівників підприємств,установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форми власності.

    Необхідно звернути увагу, що у зв’язку із великим колом осіб, що можуть бути наділеними повноваженнями для вручення повістки, особа, що вручає повістку не обов’язково має бути військовослужбовцем та носити форму.

    В той же час, особа, що має намір вручити повістку має представитися, назвати свою посаду, підстави відповідно яких, особам надані повноваження на вручення повістки.

    Якщо зі слів особи стає зрозуміло, що вона є військовослужбовцем та служить у військовому комісаріаті, це означає, що вона перебуває при виконанні службових обов’язків, така особа має пред’явити військовий квиток або посвідчення офіцера. Крім того, при виконанні військових обов’язків особа має бути одягнена у військову форму, що має містити знаки розрізнення військовослужбовців, зокрема погони, нашивки.

    Проте, важливим є той факт, що ні офіцер, ні цивільна особа при врученні повістки, не має права вимагати від особи пред’явити документи та назви свого прізвища.

    Відповідно чинного законодавства, представники поліції мають права перевіряти документи у осіб, якщо є підозра щодо вчинення злочину, появи в стані алкогольного сп’яніння та інше, проте вони повинні назвати причину такої перевірки документів. В той же час, представники поліції повноважень на вручення повісток не мають.

    Чи мають право працівники поліції вручати повістки?

    Якщо Ви є учасником дорожнього руху і переймаєтесь, чи може працівник поліції зупинити транспортний засіб і після перевірки документів вручити повістку, то наразі можливо з упевненістю сказати, що працівники поліції повноважень на вручення повісток не мають і повістка, отримана таким шляхом, може бути оскаржена в судовому порядку.

    Де повістка може бути вручена майбутньому військовослужбовцю?

    Саме питання місця вручення повістки у нормативних документах детально не описано, проте більшість юристів з цього питання вважають, що повістка має бути вручена за місцем роботи/навчанням або місцем проживання громадянина для можливості встановлення особи.

    Чи можуть представники військомату примусово доставити військовозобов’язаного до призивного пункту?

    Згідно із чинним законодавством, прибуття особи до призовного пункту покладається на військовозобов’язаного. Будь-які дії його примусового характеру щодо утримання особи – є незаконними та законодавством не передбачені.

    Випадки затримки особи можливі лише поліцією при вчиненні або замаху на вчинення кримінального правопорушення, та безпосередньо після вчинення кримінального правопорушення чи під час безперервного переслідування особи, яка підозрюється у його вчиненні.

    Що має містити повістка?

    У повістці повинно бути вказано прізвище, ім’я та по батькові мобілізованого, його адреса. Також, військова спеціальність повинна співпадати зі спеціальністю записаною у військовому квитку. Крім того, в повістці повинні бути вказані: дата, час, адреса місця прибуття та перелік документів, які особа повинна мати при собі. Повістка повинна бути скріплена печаткою та підписом військового комісара.

    Чи вважається, отримання повістки поштою належним повідомленням?

    Відповідно Положення, особа має отримати повістку від представника особисто, для належного повідомлення військовозобов’язаний має підписати корінець повістки, який підлягає зберіганню у військоматі.

    Чи вважається передача повістки родичам військовозобов’язаного належним повідомленням?

    Оскільки особа має отримати повістку особисто, під підпис, отримання повістки родичами не вважається належним її отриманням.

    Чи вважається належним повідомленням отримання інформації про призов телефонним дзвінком?

    Оскільки особа має отримати повістку особисто, під підпис, отримання інформації про призов або отримання повістки або запрошення до военкомату телефонним зв’язком, не може вважатися належним повідомленням особи.

    Чи можна відмовитися від підпису повістки, якщо особа призовника встановлена?

    У випадку відмови призовника від підпису повістки, особою, що вручає таку повістку можливе складання акту відмови від отримання повістки. Складений акт про відмову від отримання повістки може можу бути направлений до правоохоронних органів для притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності щодо ухилення від військової служби.

    Адміністративна відповідальність передбачена ст. 210 та 210-1 КУпАП.

    Відповідальність за неявку по повістці можлива лише у разі Ваших винних дій: отримали повістку, але не з'явились; надали неправдиву інформацію про себе; відмовились виконувати приписи воєнного комісара тощо.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Кодекс України про адміністративні правопорушення

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 210-1 КУпАП Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Нагадую, що відбуття покарання не тягне за собою звільнення від виконання обов’язку, внаслідок не виконання якого накладено покарання.

    Кримінально караним порушенням законодавства про військову службу є ухилення від призову на строкову військову (ст. 335 КК України), Ухилення від призову за мобілізацією (ст. 336 КК України), Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів ( ст. 337 КК України), покараннями є:

    обмеженням волі на строк до трьох років, позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, відповідно.

    Будуть уточнення, звертайтесь. Для того треба лише нажати кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу!

    Вдачи, Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Ігоре!

    Ваше питання дуже об'ємне. Якщо Вас цікавлять конкретний алгоритм дій, його краще обговорювати в індивідуальному порядку.

    Ось що Вам потрібно знати про повістки:

    Чи можуть вручити повістку на блокпості або на вулиці?

    Так. Законодавство не визначило місце, де можна чи не можна вручати повістку. Її можуть віддати особисто в руки будь-де: на вулиці, блокпості, вдома чи на роботі.

    Людина, якій вручають виклик, має показати свої документи. Їх в умовах воєнного стану треба завжди носити з собою, нагадав Юрій Грива. На підставі цих документів й виписують повістку. Її мають вручити особисто. Якщо людина відмовляється отримати повістку, складають акт та вручають військовозобов’язаному під підпис.

    В умовах війни представники терцентру комплектування можуть подзвонити військовозобов’язаним. У такому разі треба прийти в терцентр в обговорений час.

    Хто може вручити повістку?

    Вручати повістку можуть:

    • керівники підприємства, установи, організації, роботодавець військовозобов’язаного;
    • військові територіальної оборони;
    • співробітники терцентру комплектування;
    • працівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;
    • керівники навчальних закладів;
    • співробітники поліції.
    Чи обов'язково повістки вручають особисто в руки?

    За повістку можуть розписатися батьки, дружина, родичі. Її можуть залишити у дверях чи кинути до поштової скриньки, але в такому разі повістка буде непідписаною.

    Який вигляд має повістка?

    Мають бути вказані:

    • прізвище, ім'я та по-батькові, рік народження та адреса;
    • місце роботи;
    • вид повістки (читайте далі)
    • дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися;
    • уточнення щодо необхідних документів;
    • назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника центру.
    Якщо прислали повістку, значить відправлять на передову?

    Не обов'язково. Існують різні види повісток:

    Повістка для уточнення даних. Їх вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я, місце роботи тощо. Найчастіше люди не оновлюють інформацію про інвалідність, чи якщо хтось із близьких зник або загинув в зоні АТО, пояснив Юрій Грива.

    Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка зобов'язує пройти медичне обстеження. До неї додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у ній вкажуть висновок про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

    Повістка-призов на строкову службу. Ця повістка передбачає призов на строкову службу в армії. "Утім, цьогоріч такі повістки не видають. Весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію".

    Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби. Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

    Що робити, якщо повістку дали людині з "білим квитком"?

    Військовий квиток – це документ, у якому зазначається придатність або непридатність людини до служби за висновками військово-лікарської комісії. За результатами комісії людину можуть визнати:

    • придатною;
    • обмежено придатною до військової служби;
    • непридатною до військової служби у мирний час, але обмежено придатною у воєнний час. Така людина підлягає мобілізації під час війни;
    • непридатною до військової служби. Це означає, що людина взагалі ніколи не може бути мобілізована, тому її виключають з військового обліку.

    "Зазвичай "білим" називають військовий квиток, у якому людину визначають непридатною або обмежено придатною до служби", – сказав Юрій Грива. Такі люди можуть не служити у мирний час, але в умовах воєнного стану можуть бути мобілізовані.

    Обмежено придатні військові не можуть потрапити до десантних військ, танкових військ, морської піхоти, але можуть виконувати штабну чи тилову роботу. Вони можуть служити:

    • у штабах;
    • у підрозділах забезпечення;
    • територіальних центрах комплектування, установах, організаціях;
    • навчальних закладах.

    Також можуть виконувати завдання на передовій, якщо їм дозволяє стан здоров’я. "Це все дуже індивідуально. У положенні про військово-лікарську експертизу йдеться, що військово-лікарська комісія може довільно вказувати у висновку, які види служби та роботи протипоказані таким людям".

    Якщо людина не може бути мобілізована, вона має прийти у центр комплектування та показати документи, які це підтверджують. "Наприклад, потрібно підтвердити, що у вас "білий квиток", троє неповнолітніх дітей чи ви самостійно виховуєте дитину. У центрі не знають про вас нічого. Перша повістка – це для того, щоб ви стали на облік".

    Чи мають ставати на військовий облік чоловіки-переселенці?

    Чоловіки-переселенці призовного віку зобов’язані стати на військовий облік у центр комплектування протягом семи днів після зміни місця проживання, не чекаючи на повістку.

    Потім усі призовники, військовозобов’язані та резервісти мають знятися із обліку не раніше ніж за три дні до від’їзду.

    Людина має стати на облік, коли змінює місце свого постійного перебування на тривалий термін. Що таке постійний або тривалий термін, у законодавстві чітко не визначили.

    Якщо переселенцю, який взагалі не придатний до служби, вручили повістку, він має прийти у центр та показати документи, що підтверджують його непридатність. "Якщо у вас є ці документи на місці, варто відразу показати їх під час вручення повістки".

    Хто не підлягає призову на військову службу по мобілізації?

    Загальна мобілізація – це поповнення армії людськими та транспортними ресурсами. Підлягають мобілізації громадяни, здатні виконувати військовий обов'язок, віком від 18 до 60 років.

    • Список усіх, хто не підлягає мобілізації, дивіться у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Це, зокрема, люди з інвалідністю, чоловіки та жінки, які виховують дитину з інвалідністю, або неповнолітню дитину самотужки, або троє і більше дітей, студенти, заброньовані органами держвлади, підприємствами тощо.
    Що буде, якщо не реагувати на повістку?

    Адміністративна відповідальність

    Якщо не прийти на виклик до центру комплектування без поважних причин – це порушення статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Порушення правил військового обліку". Санкція – штраф від 510 до 850 гривень. Повторне порушення протягом року – штраф від 850 до 1700 гривень.

    Порушення закону про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – це стаття 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення. Штраф від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення протягом року – від 3400 до 5100 гривень. На посадовців — від 5100 до 8500 гривень.

    Якщо навмисно зіпсувати або втратити обліково-військові документи (військові квитки та посвідчення про приписку до призовних дільниць) – це порушення статті 211 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція – штраф від 510 до 850 гривні. Повторне порушення протягом року – тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 гривень.

    Кримінальна відповідальність

    Ухилення від призову за мобілізацією – порушення статті 336 Кримінального Кодексу України. Карається позбавленням волі від трьох до п’яти років.

    Матеріал: https://suspilne.media/252238-so-treba-znati-pro-p...

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович
    Общаться в чате Дерій Владислав Олегович год назад

    Юрист, г. Полтава, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Ігоре, в доповнення до своєї відповіді...

    Вам необхідно не сваритися з правоохоронцями, а знати свої права і закон!

    Неконтрольована суперечка може вийти із-під контролю і громадянин може відправитись до відділку.

    Якщо Ви добре орієнтуєтесь в законодавстві, спокійно вказуєте на неправомірність дій уповноважених осіб і фіксуєте це, то до Вас відношення буде інше. Якщо Ви пояснили ситуацію, довели, що не підлягаєте призову згідно ст.23 ЗУ "Про мобілізацію", проте уповноважені особи не дружать з головою (в даний час повістки вручають, навіть, інвалідам) і все одно виписують повістку, то краще отримати повістку і вже виробити алгоритм дій при поході в ТЦК.

    При не підписанні повістки, без поважних причин, складається акт відмови, який прикує до Вас більшу увагу, чим коли просто не прийти у вказаний час в повістці до ТЦК. Справа про адміністративне правопорушення (неявка по повістці) розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

    ПРОТЕ! Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи, і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    Отже, якщо особу належним чином не сповістили і вона не присутній при розгляді справи, то її не зможуть оштрафувати.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, я вам рекомендую отримати повістку і все, тому що спорити з дураками собі гірше.

    За неявку по повісці може бути накладений штраф лише у вашої присутності протягом 2 місяців з дня неявки. Тому (90 відсотків, що штраф так і не буде накладено)

    У разі всеж таки накладання штрафу, його можно буде оскаржити у суді, а після позитивного рішення оскарження притягнути до відповідальності посадових осіб, за перевищення службових повноважень

    Головне порушення у таких випадках, що немає розпорядження комісара про виклик приовника. Тому всі повістки заповнюють на коліні.

    Але згідно положення Спочатку розпорядженя комісара, а повістка лише додаток до такого розпорядження.

    Повістка без розпорядження не має ні якої юридичної сили!!!

    Тому це блеф держави, щоб як умога більше затягнути людей до військомату пугаючи тюрмою та інше.

    Тому спокійно отримуєте повістку, і просто не з'являйтесь за нею. А там краще свої права відстоювати у суді перед суддею знаючею законодавство, а не перед дураками на вулиці які виконують злочинні накази.

    Краще берегти себе і своє здоров' я, бо ви бачити що коїться, хто сперачається, їх просто викрадають, чинять психологічне насилля і залишаються без карними.

    Мені яку правозахисники, на це боляче дивитися, що ми правова держава демократична держава на папері, а на самому ділі тут якась диктатура.

    Тому краща бійка, яка не відбулася, бережіть себе.

    Відстоюйте свої права у суді а не на вулиці.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Игорь!

    ПОВЕСТКУ ВПОЛНЕ МОГУТ ВРУЧИТЬ УЧИТЫВАЯ ОБСТАНОВКУ И ВОЕННОЕ ПОЛОЖЕНИЕ В УКРАИНЕ.

    ОБ ЭТОМ ЗДЕСЬ:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    Про затвердження Порядку органі... | від 30.12.2022 № 1487 (rada.gov.ua)

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 30 грудня 2022 р. № 1487

    ПОРЯДОКорганізації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    "32. ...здійснюють оповіщення зазначених у розпорядженні призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх проживання шляхом вручення під їх особистий підпис у картках первинного обліку повісток ...

    ПРИ ЭТОМ, СОТРУДНИКИ ПОЛИЦИИ, ИМЕЮТ ПРАВО ТОЛЬКО ДОСТАВЛЯТЬ И ТОЛЬКО ТЕХ ЛИЦ, КОТОРЫЕ УКАЗАНЫ В ОБРАЩЕНИИ К ПОЛИЦИИ СО СТОРОНЫ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ):

    Про затвердження Порядку органі... | від 30.12.2022 № 1487 (rada.gov.ua)

    "56. Національна поліція:...

    за зверненням районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ (додаток 20) здійснює адміністративне затримання та доставлення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення;...".

    НО БЕСПОКОИТЬСЯ НЕ СТОИТ, ТАК КАК ЕСТЬ ЗАКОННЫЕ ОСНОВАНИЯ ДЛЯ НЕЯВКИ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ).

    ОТКАЗЫВАТЬСЯ ОТ ПОЛУЧЕНИЯ ПОВЕСТКИ НЕТ СМЫСЛА, ТАК КАК БУДЕТ СОСТАВЛЕН АКТ ОБ ОТКАЗЕ И ВСЕОДНО ВАМ БУДЕТ СООБЩЕНО О ДАТЕ, ВРЕМЕНИ И МЕСТЕ ЯВКИ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ).

    Так, самым распространенным законным основанием для неявки в ТЦКСП (военкомат), является болезнь (любое заболевание), что есть уважительной причиной для неявки в ТЦКСП (военкомат).

    Вы можете вызвать скорую помощь и получить справку о вызове скорой помощи с последующим направлением на лечение в больницу, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    Также, Вы можете обратиться в любую больницу и получить справку о том, что заболел и проводится лечение в отношении Вас, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    Кроме того, Вы можете лечь на стационар или дневной стационар любой больницы и получить справку о том, что заболели и проводится лечение в отношении Вас, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    Эта же норма, распространяется и на военнообязанных запаса, резервистов.

    ЕСЛИ ВЫ НЕ ЯВИТЕСЬ ПО ПОВЕСТКЕ ДЛЯ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    - ШТРАФ ОТ 3400 грн. ДО 5100 грн..

    ЗАОЧНО ШТРАФА БЫТЬ НЕ МОЖЕТ, ДЛЯ ТОГО ЧТОБЫ ЕГО ПРИВЛЕЧЬ К АДМИНИСТРАТИВНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ НУЖНО ТОЛЬКО ЛИЧНОЕ ПРИСУТСТВИЕ, ЧТОБЫ СОСТАВИТЬ ПРОТОКОЛ И ВРУЧИТЬ ЕГО, ВЫНЕСТИ ПОСТАНОВЛЕНИЕ И ВРУЧИТЬ ЕГО!

    БЕЗ ОФОРМЛЕНИЯ ДОКУМЕНТОВ НЕ БУДЕТ ШТРАФА.

    В ЛЮБОМ СЛУЧАЕ, УГОЛОВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ЭТО НЕ ПРЕДУСМОТРЕНА.

    ДО СКЛАДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТ.336 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ (УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ), ВХОДЯТЬ ОЗНАКИ СКЛАДУ ЗЛОЧИНУ: ОБ"ЄКТ, ОБ"ЄКТИВНА СТОРОНА, СУБ"ЄКТ ТА СУБ"ЄКТИВНА СТОРОНА.

    ТАК, З ОБ"ЄКТИВНОЇ СТОРОНИ ВИ ФАКТИЧНО НЕ ВЧИНЯЛИ УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАКІ СКЛАДОВІ ВІДСУТНІ.

    ТАКОЖ, НЕ МОЖЛИВО СКАЗАТИ, ЩО ВИ Є СУБ"ЄКТОМ ЦЬОГО ЗЛОЧИНУ, ТАК ЯК ВАМ НЕ ПРОВЕДЕНО ВЛК (МЕДКОМІСІЮ), ТОМУ НЕ МОЖЛИВО ВИЗНАЧИТИ, Є ВИ ПРИДАТНИМ, ЧИ НЕПРИДАТНИМ ДО ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАКОЖ, НЕ ВИВЧЕНО ВАС, ЯК ОСОБУ, ЯКА МАЄ ЧИ НЕ МАЄ ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ, ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ.

    КРІМ ТОГО, З СУБ"ЄКТИВНОЇ СТОРОНИ,.НЕ ДОВЕДЕНО НАЯВНІСТЬ У ВАС УМИСЛУ НА СКОЄННЯ УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, НАСЛІДКИ, ПРИЧИННИЙ ЗВ"ЯЗОК МІЖ НИМИ.

    ТАКИМ ЧИНОМ, В ВАШИХ ДІЯХ ВІДСУТНІ ОЗНАКИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, У ТОМУ ЧИСЛІ ЗА УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА СТ.336 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ.

    В ТО ЖЕ ВРЕМЯ УДЕЖИВАТЬ, ЗАДЕРЖИВАТЬ НЕ ИМЕЮТ ПРАВО:

    Такі дії будуть незаконні.

    Утримання дитини або дорослого де б то не було проти його волі порушує основні людські права – свободу особистості, можливість на свій розсуд вибирати місце перебування і безперешкодно пересуватися в просторі. Винятковими повноваженнями обмежувати ці привілеї, що належать кожному громадянину з народження, мають правоохоронні органи і суд, які реалізують свої функції в рамках закону.

    Викрадення людини або протиправне позбавлення волі в Україні підпадає під ст.146 Кримінального кодексу. Це суспільно небезпечне діяння є тяжким злочином з максимальною санкцією до 10 років тюремного ув’язнення. Для передачі в суд обвинувального акта наслідком повинен бути встановлений склад даного кримінального правопорушення, а саме:

    Об’єкт — особиста свобода потерпілого, недоторканність якої гарантується ст.5 Конвенції ООН і ст.29 Конституції України.

    Об’єктивна сторона — це активні дії, виражені в формі:

    1. Викрадення людини:
    • відкритого – коли жертва, присутні розуміють наслідки того, що відбувається (наприклад, під час захоплення заручників, пограбування, розбійного нападу);
    • таємного – зловмисники отримують владу над потерпілим без свідків, або з використанням безпорадного стану, нездатності оцінювати ризики через малолітній вік, психічних, фізіологічних обмежень;
    • шляхом обману або зловживання довірою;
    • із застосуванням насильства, погроз, шантажу.
    1. Протизаконного позбавлення людини свободи – якщо захоплення або утримання особи проводиться з порушенням порядку, встановленого ратифікованими міжнародними угодами та нормативними актами України.

    При дотриманні всіх процесуальних норм допускається затримання:

    • осіб, оголошених в розшук;
    • в порядку адміністративного арешту;
    • при спробі нелегального перетину кордону;
    • на місці злочину, з негайним викликом поліції;
    • з метою депортації або екстрадиції (видачі іншій державі);
    • з метою приводу осіб, що ухиляються від допиту засідання суду, в військкомат;
    • з метою утримання під вартою за рішенням слідчого судді або суду;
    • для відбування покарання в вигляді арешту, обмеження волі, ув’язнення, примусових заходів медичного характеру або заходів виховного характеру за вироком суду;
    • приміщення безпритульних дітей до 16 років в притулки або реабілітаційні центри;
    • напрямок на примусове лікування хворих з венеричними, карантинними захворюваннями, СНІДом, хронічний алкоголізм, ін’єкційних наркоманів, осіб з небезпечними для суспільства психічними відхиленнями;
    • приміщення в спеціальні розподільники осіб без певного місця проживання, яких запідозрено у занятті бродяжництвом.

    Злочин вважається завершеним з моменту заволодіння людиною і / або фактичного початку позбавлення його волі, тобто тримання в місці, де потерпілий не бажає перебувати і не може самовільно покинути (будівля, його частина, транспортний засіб, огороджена місцевість, скеля, острів).

    Суб’єкт — особа старше 16 років. Кримінальну відповідальність несуть не тільки ті, хто безпосередньо здійснював протиправне захоплення або викрадення, а й причетні до подій водії транспортних засобів, власники приміщень, наглядачі, замовники, підбурювачі, переховувачі і інші.

    Не є суб’єктами злочину за ст.146 КК:

    • представники державних органів, що діють на підставі своїх повноважень;
    • батьки і особи які їх замінюють, вихователі, вчителі, викладачі, що обмежують свободу неповнолітніх в їх інтересах, якщо це не завдає шкоди здоров’ю останніх і не перешкоджає нормальному розвиткові;
    • опікуни, піклувальники недієздатних, обмежено дієздатних громадян, якщо відсутність нагляду за ними може привести до негативних наслідків;
    • особи, зобов’язані піклуватися про кого-небудь на підставі трудового або цивільно-правового договору (гувернантки, доглядальниці, охоронці, вожаті в дитячих таборах, члени екіпажу морських і повітряних суден і т.п.).

    Суб’єктивна сторона характеризується умисною формою вини. Викрадачі та інші співучасники усвідомлюють, що за законом вони не мають права позбавляти жертву волі, однак навмисно роблять це. Мотив може бути будь-яким – користь, помста, вимагання, залякування, бажання бачити дитину, спілкування з якою було неможливим через позбавлення батьківських прав або заборони з боку іншого з батьків і т.п.

    Стаття 146 КК України. Незаконне позбавлення волі або викрадення людини:

    Залежно від обставин і наслідків злочинної діяльності, міри покарання для осіб, визнаних судом винними за ст.146 КК складають:

    1. За протизаконне позбавлення волі або викрадення людини старше 14:
    • обмеження волі до 3 років;
    • тюремне ув’язнення до 3 років.
    1. За ті ж дії, якщо:
    • постраждала малолітня дитина (молодше 14);
    • зловмисники утримували двох і більше осіб;
    • співучасники попередньо домовилися між собою;
    • мотиви були корисливими (для отримання вигоди);
    • існувала небезпека для здоров’я або життя жертви;
    • потерпілому заподіяли фізичні страждання;
    • було використано зброю (в тому числі для погроз);
    • утримування тривало довго,

    засудженим призначаються санкції у вигляді:

    • обмеження волі до 5 років;
    • тюремне ув’язнення до 5 років.
    1. Якщо викрадення або позбавлення волі:
    • скоєно злочинним угрупованням;
    • спричинило тяжкі наслідки (тяжкі тілесні ушкодження за результатами судово-медичної експертизи, п.2.1.1 Наказу МОЗ №6 від 17.01.1995г.);
    • тюремне ув’язнення триває від 5 до 10 років.

    Відповідно до ст.18 Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 47/33 від 18.12.1992г., на засуджених за насильницьке викрадення людей не можуть поширюватися закони про амністію і інші заходи звільнення від кримінальної відповідальності.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...)

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України...

    Стаття 60. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.".

    ---

    Доброї ночі, Ігоре! Дивіться на цьому сайті мою статтю-блог під назвою: "Вручення повістки на вулиці".

    Бутенко Юлія Юріївна
    20%
    Общаться в чате Бутенко Юлія Юріївна год назад

    Юрист, г. Полтава

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора, Ігоре!

    НОРМАТИВНА БАЗА ЩОДО ВРУЧЕННЯ ПОВІСТОК

    Постанова КМУ «Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» від 21.03.2002 року № 352. Одразу, звертаю увагу на те, що дія цього Положення поширюється і на вручення повісток під час воєнного стану також, оскільки окремого нормативно-правового акту щодо цього немає.

    І також звертаю увагу на НОВИЙ АКТ - Постанову КМУ «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 30 грудня 2022 року № 1487.

    ДЕ МОЖУТЬ ВРУЧИТИ ПОВІСТКУ?

    Наразі законодавством не регулюється питання щодо місця вручення повісток. Отож, вручити її законно можуть будь-де: на роботі, на вулиці, в магазині тощо.

    ДІЇ ОСОБИ, ЯКІЙ ВРУЧАЮТЬ ПОВІСТКУ

    Якщо до Вас підходять люди у військовій формі, або навіть поліцейські, готуйте свій телефон до зйомки (у випадку наявності відео- та аудіо фіксації буде легше довести за необхідності порушення в подальшому).

    Але є пам’ятайте, що телефон фіксує не лише дії інших осіб, а й Ваші, тому поводьтеся стримано та доброзичливо наскільки це можливо у таких умовах. Привітайтеся та попередьте, що ведете фіксацію розмови, і далі спостерігайте за діями осіб, які підійшли до Вас.

    1. Особи, які підійшли вручати повістку повинні представитися, назвати свою посаду з надання відповідних документів (військовий квиток або посвідчення офіцера) та вказати підстави відповідно яких, їм надані повноваження на вручення повістки. Крім того, при виконанні військових обов’язків особа має бути одягнена у військову форму, що має містити знаки розрізнення військовослужбовців, зокрема погони, нашивки.

    Уповноваженими особами на вручення повістки є:

    - посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомати)

    - органи місцевого самоврядування

    - керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності

    Цей перелік вичерпним та прямо встановлений п. 56 Положення № 352.

    ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! НЕ МАЮТЬ ПРАВО ВРУЧАТИ ПОВІСТКИ ПРАЦІВНИКИ ТЕРОБОРОНИ ТА НАЦІПОЛІЦІЇ.

    У цьому, контексті одразу також додам, що працівники Націполіції часто вручають повістки при фіксації певних правопорушень. ТАКІ ДІЇ НЕ Є ЗАКОННИМИ ОДНОЗНАЧНО!

    2. У Вас вимагають документи для підтвердження Вашої особи.

    Якщо це представник ТЦК (так звані військкомати), Ви маєте право взагалі не виконувати цю вимогу, оскільки зазначені особи не уповноважені перевіряти Ваші документи. Вони лише можуть вручити готову повістку, якщо така вже виписана.

    Якщо це поліцейський, то вимагайте, щоб поліцейський обґрунтував причину: чому він вимагає документи. Законом України «Про поліцію» у ч. 1 ст. 32 визначений чіткий вичерпний перелік таких підстав.

    Окрім цього, під час воєнного стану перевіряти документи мають право особи, які уповноважені на це наказом комендантом (на відповідній території) за підстав визначених у п. 7 Постанови КМУ від 29 грудня 2021 року № 1456.

    Якщо законних підстав для вимоги надати документи немає, сміливо стійте на своєму та доводьте незаконність дій з посиланням на ч. 2 ст. 19 Конституції України – «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України…».

    Також врахуйте, що притягувати Вас до будь-якої відповідальності, силоміць тягти до військкомату чи намагатися обшукати Вас з метою пошуку документів – НІХТО НЕ МАЄ ПРАВА! Це пряме порушення конституційного права на свободу та особисту недоторканність.

    Якщо етап щодо вимоги документів для посвідчення особи, Ви пройшли успішно, на цьому, як правило, процедура вручення Вам повістки провалюється (у кращому випадку, особи розуміють незаконність своїх дій, у гіршому, просто не хочуть здобувати собі неприємності, оскільки є стаття 365 КК України щодо перевищення службових повноважень працівниками правоохоронних органів).

    А що ж робити, якщо вже надали документи і повістку таки вручають?

    1. ЗВЕРТАЄМО УВАГУ НА ОБОВ’ЯЗКОВІ РЕКВІЗИТИ ПОВІСТКИ

    У повістці повинно бути вказано:

    - ПІБ отримувача, адреса проживання, реквізити розпорядження територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК);

    - вид повістки

    - дата, час коли необхідно з’явитися та адреса куди необхідно з’явитися;

    - перелік документів, які потрібно із собою мати;

    - назву органу, печатку, військове звання, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦК.

    2. ЯКЩО ВИЯВИЛИ НЕДОЛІКИ, ПОВІДОМЛЯЙТЕ ОДРАЗУ ПРО НИХ ТА ВІДМОВЛЯЙТЕСЯ ВІД ПІДПИСУ ПОВІСТКИ (краще це робити у присутності двох свідків).

    У такому разі, суб’єкт вручення складає АКТ ПРО ВІДМОВУ ВІД ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ, який у подальшому передається до ТЦК для встановлення всіх обставин та підстав відмови. Також, на вільному місці у повістці необхідно вказати, які помилки її заповнення Вами були виявлені.

    Одразу відзначу, що відмова від отримання повістки може бути підставою для притягнення Вас до кримінальної або адміністративної відповідальності щодо ухилення від військової служби чи порушення правил військового обліку.

    Однак, свою невинуватість можна буде довести у судовому порядку в подальшому. Саме для цього, необхідно фіксувати усі порушення, які вчинюються при врученні повістки.

    У той же час зважайте на те, що саме по собі вручення повістки оскаржити не можна. Верховний Суд щодо цього роз’яснив: «оскільки складення повістки не є рішенням чи дією суб’єкта владних повноважень у розумінні КАС України, не існує публічно-правового спору, що міг би бути розглянути адміністративним судом».

    ЗАПОВНЕННЯ БЛАНКУ ПОВІСТКИ ПРИ ОСОБІ: НАСКІЛЬКИ ЗАКОННО?

    Однозначної позиції щодо цього немає. Однак, на моє переконання, по-перше, надання уповноваженим особам бланків офіційних документів вже з готовими печатками та підписом не є правильним, оскільки підпис на печатка на документі повинні ставитися керівником ТЦК вже після того, як він перевірить зміст самої повістки.

    По-друге, законодавець самим терміном «вручення», на нашу думку, підкреслює те, що існує вже готовий заповнений документ, з яким ознайомлюється конкретна особа. У цьому контексті доцільно провести паралель із судовими повістками, які вручаються особі вже у заповненому вигляді і мають схоже функціональне призначення – інформування особи про необхідність з’явитися особисто.

    СПОСІБ ВРУЧЕННЯ ПОВІСТОК

    ЗАКОННИЙ СПОСІБ – ЛИШЕ ОДИН: ВРУЧЕННЯ ОСОБИСТО ОСОБІ ПІД ПІДПИС.

    НЕЗАКОННІ СПОСОБИ:

    - надсилання поштою/електронною поштою

    - передання через родичів, знайомих

    - телефонним дзвінком/смс-повідомленням

    - шляхом наклеювання на дверях

    У яких випадках можливе затримання та хто може це робити?

    Якщо ви раніше отримали повістку, але не з’явилися до ТЦК, а в ТЦК вже сформували документи щодо порушення законодавства про військовий облік або мобілізацію (статті 210 та 210-1 КУпАП) та відправили вимогу до поліції затримати й доставити вас до ТЦК. Лише в такому разі, відповідно до ст. 262 КУпАП, поліція може затримати вас для доправлення до військкомату. Тобто можуть затримати виключно за наявності матеріалів, які підтверджують вчинення вами вищезгаданих адмінправопорушень.

    Що робити, якщо вас незаконно затримують?

    Знімайте все на телефон, ще краще, коли це робить хтось поруч. Увімкніть телефонний диктофон.

    Затримувати без вимоги не мають права, тому вимагайте її пред’явлення. Якщо немає вимоги, покличте перехожих і повідомте про незаконне затримання, таким чином привертаючи увагу до незаконних дій поліції.

    Повідомте про кримінальну відповідальність за перевищення службових повноважень, стаття 365 КК України.

    Не виконуйте наперед незаконне розпорядження, відмовляйтеся пройти до автомобіля чи проїхати із зазначеними особами.

    Якщо ви робитимете це, найімовірніше, це відіб’є бажання затримувати вас. Але якщо вас затримали, а це можливо лише, якщо ви їм дозволите, обов’язково вимагайте складання протоколу затримання, який знадобиться для оскарження їхніх дій.

    І пам'ятайте, затримання не може перевищувати 3 години, і ці три години починаються від моменту, коли до вас підійшли, а не від моменту доправлення до ТЦК. Коли цей час мине, ви можете розвертатися та йти.

    КОРИСТУЙТЕСЯ ЦИМИ ПОРАДАМИ, АБИ ЗНАТИ СВОЇ ПРАВА ТА ВМІТИ ЇХ ЗАХИСТИТИ!

    СПОДІВАЮСЯ МОЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ БУЛА ВАМ КОРИСНОЮ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України