Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 15 февраля 2023, вопрос №80688

Просрочки по кредитах

В мене 11 кредитів в мфо, один продали в Талліон, вже сьогодні телефонували, що з ними робити і як краще вирішити це питання?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Віталію!

    Для полегшення ситуації для позичальників на час війни та після, Верховною Радою України було ухвалено Закон України № 2120-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану”. Новий закон змінює низку правил роботи банків та небанківських фінансових установ, зокрема тих, що надають послуги з кредитування.

    Законом передбачено, що на час дії воєнного стану та в тридцятиденний строк після дня його припинення або скасування споживач не буде нести відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов’язань за споживчим кредитом.

    Споживчим кредитом, є кошти, що надаються кредитодавцем (банком або іншою фінансовою установою) фізичним особам на придбання споживчих товарів або послуг у тимчасове користування, під процент, на умовах строковості та платності. Такий кредит, зазвичай, надається для придбання товарів тривалого користування (автомобілі, меблі, складна побутова техніка), на споживчі цілі, на навчання, лікування тощо.

    Крім того, у разі допущення прострочення споживач звільняється, зокрема, від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором.

    Також забороняється у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит збільшення процентної ставки за користування кредитом, крім випадків, коли встановлення змінюваної процентної ставки передбачено кредитним договором чи договором про споживчий кредит.

    Водночас звертаю увагу, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання за таким договором, підлягають списанню.

    Такі правила не передбачають скасування відсотків за користування кредитними коштами. Таке нарахування є правомірним з боку кредитора. Кредитні канікули є лише відтермінуванням щодо сплати боргу, а не його анулюванням. Також кредитні канікули – це право кредитора, а не його зобов’язання, тому рекомендуємо домовитися безпосередньо з кредитором про кредитні канікули.

    ВИСНОВОК:

    1. Якщо у Вас є невиплачені мікрокредита станом на воєнний період, Ви не нестимете відповідальність за несплату боргу під час воєнного стану, а також в тридцятиденний строк після його припинення або скасування. Водночас рекомендую, якщо Ви маєте достатній запас ресурсів, щоб продовжувати діяльність та обслуговувати позики, варто їх надалі сплачувати. Або спробувати домовитись з банком про реструтуризацію чи відстрочення виаплат по таких кредитах.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого профілю. Постараюсь на них відповісти.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Богданов Микита
    Общаться в чате Богданов Микита год назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дняскоріш за все, майже всі кредитору звернуться до нотаріусів для отримання виконавчого напису або до суду для отримання рішення. Будуть намагатись стягнути з вас заборгованість.У цьому разі будемо оскаржувати їх дії та зменшувати або скасовувати заборгованість. Звертайтесь, якщо вони подадуть позов до суду або отримають виконавчий напис


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України