Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 18 марта 2023, вопрос №82482

Дают ли с диагнозом "аутизм" инвалидность? И какая сумма инвалидности в Украине?

На днях обнаружил у себя несколько подходящих симптомов РАС, и в понедельник собираюсь идти на прием к своему психиатру по этому поводу(уже имею 2 подтвержденных психиатрических диагноза).

Так вот задался вопросом, дают ли инвалидность при диагнозе РАС? И если да, какая будет сумма выплаты(если инвалидам вообще что-то платят, так как я не ознакомлен с этой темой). (Если что мне 20 лет)

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Згідно Інструкції про встановлення груп інвалідності, затвердженої Наказом МОЗ №561

    3.1. Група інвалідності IА встановлюється при таких захворюваннях:

    3.1.1. Кукси обох верхніх кінцівок - на рівні плеча; кукси двох нижніх кінцівок - на рівні стегна у поєднанні з куксою однієї верхньої кінцівки.

    3.1.2. Злоякісні новоутворення, у тому числі лімфоїдної, кровотворної і споріднених з ними тканин (з метастазами і рецидивами; тяжкий загальний стан з вираженими проявами інтоксикації, кахексії і розпадом пухлини).

    3.1.3. Психічні розлади зі стійкими, значно вираженими психопатологічними синдромами (деменція; олігофренія: ідіотія, імбецильність; слабоумство внаслідок шизофренії та епілепсії).

    3.1.4. Хвороби центральної та периферичної нервової системи з прогресуючим перебігом та наслідки травм нервової системи із незворотними, значно вираженими порушеннями рухових, мовних та зорових функцій (тетра- або триплегія, виражена атаксія, виражений аміостатичний та гіперкінетичний синдроми з неможливістю стояти та ходити, верхня або нижня параплегія в поєднанні з вираженим порушенням тазових органів, виражені бульбарні порушення з тотальною афазією, повною сліпотою або концентричним звуженням полів зору до 10° від точки фіксації на обидва ока).

    3.1.5. Різко виражена контрактура або анкілоз крупних суглобів верхніх і нижніх кінцівок у функціонально невигідному положенні (при неможливості ендопротезування).

    3.1.6. Поєднання сліпоти на обидва ока (коригована гострота зору нижче 0,05 або концентричне звуження полів зору до 10° від точки фіксації): із загальною соматичною патологією, що призводить до високого ступеня втрати здоров'я та повної залежності від інших осіб; або з ампутаціями нижніх кінцівок на рівні стегна або однієї верхньої кінцівки; або з повною глухотою.

    3.2. Група інвалідності IБ встановлюється при таких захворюваннях:

    3.2.1. Двобічний анофтальм (відсутність очей, вроджені рудиментарні очні яблука).

    3.2.2. Сліпота (гострота зору з переносною корекцією менше 0,05 або концентричне звуження поля зору до 10° від точки фіксації) на обидва ока в результаті стійких незворотних змін.

    3.2.3. Кукси обох нижніх кінцівок на рівні нижньої третини стегон і вище.

    3.2.4. Хвороби центральної та периферичної нервової системи з прогресуючим перебігом і наслідки травм та інших уражень нервової системи з незворотними, значно вираженими порушеннями рухових, мовних та зорових функцій (верхня або нижня параплегія, геміплегія, тотальна афазія, повна сліпота тощо).

    3.2.5. Захворювання нирок (хронічна ниркова недостатність IV ступеня за класифікацією МОЗ), які лікуються програмним гемодіалізом.

    3.2.6. Захворювання серцево-судинної системи, які призвели до недостатності кровообігу IIБ - III ступенів при неефективності реабілітаційних заходів, протягом трьох років.

    3.2.7. Хвороби органів дихання з прогредієнтним перебігом, що супроводжуються стійкою легеневою недостатністю III ступеня, в поєднанні з недостатністю кровообігу IIБ - III ступенів.

    3.2.8. Психічні захворювання: люцидна кататонія, яка триває більше ніж один рік, слабоумство внаслідок епілепсії з частими (15 і більше разів на місяць) епілептичними нападами.

    3.2.9. Двобічна відсутність чотирьох, трьох пальців кистей, включаючи перший; кукси верхніх кінцівок на рівні передпліччя у різних поєднаннях. Різко виражена контрактура або анкілоз суглобів китиць у функціонально невигідному положенні.

    3.3. Група інвалідності II встановлюється при таких захворюваннях:

    3.3.1. Цироз печінки з гепатоспленомегалією і портальною гіпертензією III ступеня при неефективності реабілітаційних заходів.

    3.3.2. Відсутність однієї легені і хронічна легенева недостатність II ступеня внаслідок патологічних змін другої легені.

    3.3.3. Стійкий повний птоз на обох очах після всіх видів відновного лікування та необоротні зміни органа зору з гостротою зору з переносною корекцією 0,05 - 0,08 або концентричним звуженням поля зору до 20° від точки фіксації на обидва ока або на око, що краще бачить.

    3.3.4. Параліч нижньої кінцівки, виражений верхній або нижній парапарез, виражений геміпарез.

    3.3.5. Виражений верхній або нижній парапарез, виражений геміпарез.

    3.3.6. Значні дефекти черепа (60 см2 і більше), які не заміщені аутокісткою.

    3.3.7. Екзартикуляція верхньої кінцівки в плечовому суглобі, екзартикуляція стегна.

    3.3.8. Коротка кукса стегна при неможливості протезування.

    3.3.9. Кукса обох гомілок.

    3.3.10. Хибна кукса нижньої кінцівки або обох стоп на рівні суглоба Шопара при відсутності можливості реабілітації і протезування.

    3.3.11. Анкілоз або різко виражена контрактура кульшового суглоба з помірним порушенням функції другого кульшового суглоба (ПФС II).

    3.3.12. Калова (сечова) нориця, неприродний задній прохід при неефективності або наявності протипоказань до оперативного втручання.

    3.3.13. Кукса стегна при помірному порушенні рухових чи статичних функцій іншої нижньої кінцівки (деформуючий артроз кульшового суглоба I - II ступенів, неправильно зрослий злам стегнової кістки зі скривленням осі, вкорочення кінцівки на 2 - 3 см, фіброзний анкілоз колінного суглоба, помірна контрактура колінного суглоба, помірна контрактура скокового суглоба, порушення функції суглоба II ступеня).

    3.3.14. Кукса верхньої або нижньої кінцівки, поєднана або з глухотою на обидва вуха, або відсутністю зору на одне око, або помірною афазією.

    3.3.15. Параліч або виражений парез однієї кінцівки, поєднаний або з глухотою на обидва вуха, або відсутністю зору на одне око, або помірною афазією, або помірними розладами функції тазових органів.

    3.3.16. Після трансплантації внутрішніх органів при сприятливому перебігу після 5 років спостереження.

    3.3.17. Стан після ендопротезування двох суглобів (кульшових, колінних) у різних поєднаннях.

    3.3.18. Інвалідність внаслідок психічного захворювання, яка триває більше десяти років.

    3.4. Група інвалідності III встановлюється при таких захворюваннях:

    3.4.1. Відсутність одного ока.

    3.4.2. Стійкий повний птоз на одному оці після проведення усіх видів відновного лікування.

    3.4.3. Сліпота на одне око (гострота зору з переносною корекцією 0,05 і нижче або концентричне звуження поля зору до 10° від точки фіксації).

    3.4.4. Двобічна глухота.

    3.4.5. Стійка трахеостома.

    3.4.6. Стеноз гортані II - III ступенів внаслідок травматичного або інфекційного ураження нервово-м'язового апарату гортані з одно- або двобічним парезом і стійкою дисфонією.

    3.4.7. Стійка афонія органічного генезу.

    3.4.8. Дефект щелепи чи твердого піднебіння, якщо протезування не забезпечує жування.

    3.4.9. Спотворюючі обличчя рубці та дефекти, які не піддаються хірургічно-косметологічній корекції.

    3.4.10. Гіпофізарний нанізм. Остеохондропатія, остеохондродистрофія при зрості менше 150 см.

    3.4.11. Помірна сенсорна афазія.

    3.4.12. Параліч китиці.

    3.4.13. Параліч або виражений парез верхньої або нижньої кінцівки, що супроводжується значним обмеженням обсягу активних рухів в усіх суглобах і гіпотрофією м'язів: плеча - більше 4 см, передпліччя - більше 3 см, стегна - більше 8 см, гомілки - більше 6 см, а також гіпотрофією м'язів китиці чи стопи.

    3.4.14. Чужорідне тіло в речовині головного мозку (внаслідок травми), якщо травма супроводжувалась абсцесом мозку або менінгоенцефалітом.

    Введення чужорідних тіл у речовину головного мозку з метою лікування не є дефектом, і група інвалідності встановлюється залежно від порушень нервової системи та психіки.

    3.4.15. Значний дефект кісток черепа (3 см2 і більше, крім випадків заміщення його аутокісткою) або при менших розмірах, якщо має місце пульсація мозку, або при відсутності пульсації у випадках, коли травма супроводжувалась ускладненням (інфекційно-гнійним процесом).

    3.4.16. Відсутність китиці і вищий рівень ампутації верхньої кінцівки.

    3.4.17. Хибний суглоб плеча або обох кісток передпліччя.

    3.4.18. Відсутність усіх фаланг чотирьох пальців китиці, за винятком першого.

    3.4.19. Відсутність трьох пальців китиці, включаючи перший; анкілоз чи виражена контрактура тих самих пальців у функціонально невигідному положенні.

    3.4.20. Відсутність першого та другого пальців з відповідними п'ястковими кістками.

    3.4.21. Відсутність перших пальців обох китиць.

    3.4.22. Відсутність трьох пальців китиці з відповідними п'ястковими кістками.

    3.4.23. Кукса стегна чи гомілки.

    3.4.24. Кукса стопи на рівні суглоба Лісфранка або на вищому рівні.

    3.4.25. Двобічна кукса стопи з резекцією голівок плюсневих кісток за Шарпом.

    3.4.26. Різко виражена контрактура чи анкілоз двох скокових суглобів; різко виражена контрактура чи анкілоз скокового суглоба з розташуванням стопи у функціонально невигідному положенні.

    3.4.27. Різко виражена контрактура чи анкілоз кульшового або колінного суглоба.

    3.4.28. Вроджений чи набутий вивих одного кульшового суглоба із значним порушенням функції.

    3.4.29. Деформація грудної клітки внаслідок резекції чотирьох і більше ребер при наявності дихальної недостатності I ступеня і більше.

    3.4.30. Хибний суглоб стегна чи обох кісток гомілки або великої гомілкової кістки при неефективності реабілітаційних заходів після п'яти років спостереження.

    3.4.31. Нестійкий колінний чи кульшовий суглоб з вираженим порушенням функції кінцівки.

    3.4.32. Укорочення нижньої кінцівки на 7 см і більше.

    3.4.33. Ендопротез колінного чи кульшового суглоба або діафіза великих трубчастих кісток.

    3.4.34. Сколіоз III ступеня, кіфосколіоз III ступеня з наявністю дихальної недостатності або сколіоз чи кіфосколіоз IV ступеня.

    3.4.35. Анкілоз або різко виражена контрактура ліктьового суглоба у функціонально невигідному положенні.

    3.4.36. Контрактура передпліччя в положенні повної пронації.

    3.4.37. Ішемічна контрактура передпліччя Фолькмана з вираженим функціональним порушенням китиці.

    3.4.38. Екстирпація шлунка, тотальна колопроктектомія, панкреатоектомія з наявністю цукрового діабету.

    3.4.39. Тотальна тиреоїдектомія з субкомпенсованим або некомпенсованим гіпотиреозом при адекватному лікуванні.

    3.4.40. Чужорідне тіло в серцевому м'язі чи у перикарді внаслідок травми (поранення), штучний клапан серця, функціонуючий кардіостимулятор.

    Введення чужорідних тіл у судини серця, міокард, перикард з метою лікування або діагностики не є дефектом, і група інвалідності встановлюється залежно від порушень функції серцево-судинної системи та обмеження життєдіяльності хворого.

    3.4.41. Відсутність однієї нирки.

    3.4.42. Відсутність однієї легені.

    3.4.43. Однобічна мастектомія внаслідок злоякісного новоутворення.

    Як хочете порадитись зі мною персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України