Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 25 марта 2023, вопрос №82874

Покійний батько зробив заповіт на чужих людей а якщо точніше то не на повнолітню дитину але у покійного є двоє дітей нащадків! Подальші дії дітей нащадків?

Покійний батько за життя зробив заповіт на чужих людей а якщо точніше то не на повнолітню дитину але у покійного є двоє дітей нащадків! Які подальші після подачі документів на спадщину?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олена!

    Відповідно до ст. 1241 Цивільного Кодексу України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років.

    Неповнолітньою вважається особа у віці від 14 до 18 років.

    Непрацездатними вважаються особи, які досягли пенсійного віку, або особи з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку зі втратою годувальника відповідно до закону, незалежно від того, чи призначена їм пенсія.

    Якщо неповнолітня особа набуває повної цивільної дієздатності (у разі реєстрації шлюбу особи, яка не досягла повноліття, або у випадку, якщо особа, яка досягла 16 років, працює за трудовим договором, а також якщо неповнолітня особа записана матір'ю або батьком дитини, вона також зберігає за собою право на обов'язкову частку.

    Якщо особа досягла пенсійного віку, але продовжує трудову діяльність, вона не позбавляється права на обов'язкову частку у спадщині. В осіб, які не досягли встановленого чинним законодавством пенсійного віку, але які мають право на отримання пенсії на пільгових підставах, право на обов'язкову частку у спадщині не виникає.

    Спадкоємці інших черг, а також онуки і правнуки спадкодавця, батьки яких померли до відкриття спадщини, не мають права на обов’язкову частку при спадкуванні за заповітом.

    Коло спадкоємців, які мають право на обов’язкову частку у спадщині, визначається на день відкриття спадщини.

    Право на обов’язкову частку у спадщині не залежить від згоди інших спадкоємців, волі спадкодавця та не пов’язане зі спільним проживанням спадкодавця й осіб, які мають право на обов’язкову частку. Але, якщо інші спадкоємці заперечують проти видачі свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку, то вони мають право звернутися з відповідним позовом до суду.

    Право на обов’язкову частку у спадщині має особистий характер та не може переходити в порядку спадкової трансмісії.

    Спадкоємець може відмовитися від права на обов’язкову частку у спадщині, подавши нотаріусу заяву про те, що зі змістом заповіту він ознайомлений, зміст ст. 1241 Цивільного Кодексу України йому роз’яснено і він не претендує на одержання обов’язкової частки у спадщині.

    Отже якщо схочете поспілкуватися зі мною більш детально з цього приводу, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Охоче Вам допоможу в тому. Зроблю все під ключ.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Двоє дітей померлого мають право подати до суду позов для визнання недійсним заповіту, якщо є підстави вважати заповіт сфальсифікованим. Якщо б суд визнав заповіт недійсним, то він би втратив юридичну силу і мало би відбуватись спадкування за законом спадкоємцями першої черги. Це-діти та усиновлені померлого, другий з подружжя, який перебував у зареєстрованому шлюбі з ним на час його смерті та батьки померлого.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів тощо. Можу написати для Вас текст позовної заяви.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олено.

    Хіба що примарні шанси на оскарження заповіту. Але це дуже складна категорія справ, а тому оцінювати шанси не доводиться.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України