Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 31 марта 2023, вопрос №83231 250₴

пересечение границы по внутренним документам

Суть вопроса такова, после начала войны мама выехала с двумя детьми 8 и 14 лет в Польшу, по укр паспорту(не загран) и свидетельствам о рождении, в Польше успела себе сделать загран и в консульстве вклеила в него своих детей. Заграны детям делаются, но еще не готовы и нужно выехать маме с двумя детьми в Украину на неделю и вернуться. Как читал по сообщения, что с Польши в Украину пропустят, а вот обратно когда в Польшу будет возвращаться не возникнет ли проблем на нашей и на Польской границе? И нужен или нет майобыватель ребенку 14 лет?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Павле!

    Формально за таких обставин мати має право на в'їзд в Україну зі своїми дітьми за наявності посвідчення особи на повернення в Україну.

    У відповідності з пунктами 7-11 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затвердженніх постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724):

    "Громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень.

    В'їзд/вхід на територію пункту пропуску громадян, які перетинають державний кордон, перебування у пункті пропуску та виїзд/вихід громадян з нього здійснюється за паспортними документами.

    Громадяни, які перетинають державний кордон, зобов'язані пройти прикордонний, митний та інші види контролю відповідно до законодавства.

    Пропуск громадян через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами підрозділу охорони державного кордону.

    Паспортний документ або посвідчення особи на повернення в Україну вважаються дійсними, якщо вони відповідають встановленому зразку, видані уповноваженим на те органом, оформлені належним чином і належать громадянинові, який їх пред'являє".

    В той же час згідно пункту 2 згаданих вище Правил:

    "Перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    2) дипломатичний паспорт;

    3) службовий паспорт;

    4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий);

    {Підпункт 4 пункту 2 в редакції Постанови КМ № 527 від 04.07.2018}

    5) посвідчення особи моряка;

    6) посвідчення члена екіпажу.

    У разі коли громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив зазначені документи (далі - паспортні документи) за межами України або не мав їх взагалі, або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за межами України, або встановлено, що вони є недійсними з інших причин, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном".

    Згідно роз'яснень, розповсюжєених більшостю дипломатичних установ України за кордоном:

    Посвідчення особи на повернення в Україну є документом, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України (крім випадків, передбачених законами), дає право на в’їзд в Україну, оформляється і видається закордонними дипломатичними установами України.

    Посвідчення оформлюється та видається у разі:

    • втрати або викрадення під час перебування за межами України документа, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України та/або дає право на виїзд з України і в’їзд в Україну;
    • коли строк дії документа, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України та дає право на виїзд з України і в’їзд в Україну, закінчився;
    • коли встановлено, що документ, який посвідчує особу, підтверджує громадянство України та дає право на виїзд з України і в’їзд в Україну, є недійсним з інших причин;
    • коли громадянин України не оформлював документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України та/або дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

    Посвідчення може бути також видано особам без громадянства, які мають право на постійне проживання в Україні, іноземцям та особам без громадянства, яких в Україні визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, в разі втрати або викрадення під час перебування за кордоном виданих в Україні документів, що посвідчують особу та дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну, якщо строк дії таких документів закінчився або встановлено, що вони є недійсними з інших причин.

    Оформлення та видача посвідчення здійснюються протягом одного робочого дня, але не більш як п’яти робочих днів з дня подання всіх документів і отримання консульською посадовою особою дипломатичної установи відомостей, передбачених чинним законодавством, та сплати консульського збору.

    У разі необхідності надсилання письмового запиту строк оформлення посвідчення може бути продовжено до часу отримання відповіді на такий запит, але не більш як 30 днів".

    ВИСНОВКИ:

    1. Правила перетинання державного кордону громадянами України чітко визначають за яких умов Ви маєте право при поверненні в Україну перетнути кордон, якщо не маєте із собою закордонного паспорту.

    2. Українські консульства зобов'язані видати Вам посвідчення на повернення в Україну не пізініше ніж через 5 днів з моменту звернення за таким документом.

    3. В крайньому випадку рекомендую Вам повертатись в Україну через будь яку зі східно-європейских країн. Там вимоги на кордоні до українських біженців не такі жорсткі, як на західних кордонах (особливо раджу звернути в цьому контексті увагу на такі країни як Польща, Румунія та Молдова). Українські прикордонники Вас точно пропустять додому і по внутришніх паспортах та свідоцтвах про народження дітей, хоча формально і не повинні цього робити.

    4. На жаль на виїзд з України матері з дітьми обов'язково знадобляться закордонні паспорти.

    Не потрібні вони лише в одному випадку:

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ виїзд по внутришньомсу паспорту можливий лише для

    "...осіб (жінок, дітей та інвалідів), які евакуйовуються із районів ведення бойових дій

    Через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з суміжними країнами виїзд за кордон громадян України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану здійснюється за внутрішнім паспортним документом громадянина України.

    Разом з тим, рекомендуємо звернутися до компетентного органу країни Євросоюзу в яку планується поїздка з метою уточнення чи достатньо буде для в їзду в ту чи іншу країну даного документу".

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім. Готовий надати Вам повний юридичний супровід Вашої поїздки.

    Вдачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Павло!

    Суть вопроса такова, после начала войны мама выехала с двумя детьми 8 и 14 лет в Польшу, по укр паспорту(не загран) и свидетельствам о рождении, в Польше успела себе сделать загран и в консульстве вклеила в него своих детей. Заграны детям делаются, но еще не готовы и нужно выехать маме с двумя детьми в Украину на неделю и вернуться. Как читал по сообщения, что с Польши в Украину пропустят, а вот обратно когда в Польшу будет возвращаться не возникнет ли проблем на нашей и на Польской границе? И нужен или нет майобыватель ребенку 14 лет?

    ТАК, Є ПЕВНІ ПОБОЮВАННЯ. ТЕ, ЩО ЇХ ПРОПУСТЯТЬ В УКРАЇНУ, Я НЕ СУМНІВАЮСЬ, А ОТ ВИЇХАТИ НАЗАД ДО ПОЛЬЩІ ВЖЕ МОЖЕ БУТИ СКЛАДНО, АДЖЕ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1994, № 18, ст.101)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3857-12#Text

    Стаття 2. Документи, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну

    Документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну, є:

    паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    дипломатичний паспорт України;

    службовий паспорт України;

    посвідчення особи моряка;

    посвідчення члена екіпажу;

    посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в’їзд в Україну).

    У передбачених міжнародними договорами України випадках замість документів, зазначених у частині першій цієї статті, для виїзду з України і в’їзду в Україну можуть використовуватися інші документи.

    ...

    ТОМУ ЯКЩО Є МОЖЛИВІСТЬ, РАДИВ БИ ДОЧЕКАТИСЬ ОТРИМАННЯ ДІТЬМИ ЗАКОРДОННИХ ПАСПОРТІВ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня, Павле!

    Повернутися до України мати з дітьми зможе без проблем.

    Виїхати з України також. На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, відповідно до яких:

    Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

    Отже, проблем з українськими прикордонниками не повинно бути. Головне, щоб матері був дійсний закордонний паспорт, а для дітей достатньо свідоцтва про народження або закордонний паспорт матері, до якого внесена інформація про цих дітей. (Згідно п.2 постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 170 Деякі питання внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування перетин державного кордону може здійснюватися громадянами України в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено, а також дітьми на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон їх законних представників, до якого внесено інформацію про дитину)

    Щодо польських прикордонників. Згідно повідомлення посольства України у Республіці Польща Громадянин України, в’їзд якого на територію Республіки Польща з території України не пов’язаний з військовими діями, а має характер регулярного прикордонного руху, підлягає прикордонному контролю на принципах, визначених у Шенгенському кодексі про кордони (наявність біометричного паспорта та дотримання коридору перебування до 90 днів протягом 180 днів).

    З цього можна зробити висновок, що перетинати кордон з підозрілою регулярністю ніхто не дозволить. А разові обгрунтовані поїздки в Україну та зворотньо не мають викликати жодних питань та складнощів.

    Якщо мати з дітьми має тимчасовий захист то згідно повідомлення ДПСУ , у разі повернення до Польщі, вона повинна під час проходження паспортного контролю повідомити співробітників Прикордонної Варти про в’їзд на територію Польщі у зв’язку з використанням права на тимчасовий захист та щоразу пред’являти електронний документ diia.pl!

    Щоб уникнути втрати статусу PESEL UKR у зв’язку із виїздом з території Польщі на термін, менший за 30 днів, іноземець, який повертається до Польщі, повинен повідомити співробітника Прикордонної варти, який здійснює паспортний контроль, про намір в’їхати із використанням права на тимчасовий захист в Польщі та кожного разу пред’являти електронний документ diia.pl.

    Важливо! В’їзд на територію Польщі, не повідомивши про вищезазначені обставини або без пред’явлення електронного документу diia.pl, може призвести до того, що дані іноземця не будуть включені до реєстрів, на основі яких надається статус PESEL UKR, і який пов'язаний із численними соціальними правами.

    Електронний документ "Дія пл" (Diia.pl) у мобільному застосунку mObywatel підтверджує статус українського біженця, який після 24 лютого отримав тимчасовий прихисток у Польщі. Цей документ Єврокомісія визнала і прирівняла до виду на проживання.

    Це означає, що повнолітні громадяни України з таким документом в застосунку та дійсним закордонним біометричним паспортом не лише легально перебувають у Польщі, а й можуть вільно пересуватися країнами ЄС та Шенгенськкої угоди в межах 90 днів у півріччі (90/180).

    Отже, щоб користуватися електронним документом, українським біженцям потрібно не просто встановити мобільний застосунок, а, насамперед, мати PESEL UKR, активувати або створити Довірений профіль (profil zaufany), згенерувати Diia.pl.

    Паперова довідка про надання номера PESEL без електронного документа в мобільному застосунку Diia.pl не дає права громадянам України повторно в’їжджати на територію Польщі чи подорожувати на цій підставі до інших країн Шенгенської зони

    Дітям, які не мають власного електронного документу доведеться отримувати дозвіл на в'їзд за особливою процедурою на кордоні.

    Також Diia.pl недоступний для осіб у Польщі, які мають посвідку на проживання у Польщі та/або карту поляка.

    Отже, ймовірність що матері з дітьми нададуть дозвіл на в'їзд до Польші дуже високий. Потрібно мати додатково паперову довідку про надання номера PESEL та електронний документ в мобільному застосунку Diia.pl

    Звертаю увагу, що остаточне прийняття рішення про пропуск громадянина України на територію Республіки Польща або відмову у в’їзді залишається виключно за Прикордонною службою Республіки Польща!

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України