Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 20 апреля 2023, вопрос №84137

выезд за границе временно непригодных лиц

мне 18, проходил комиссию в этом году. Врач специалист поставил категорию временно непригоден на пол года. в прописном написали «потребує лікування». в военкомате отказались менять отметку в приписном на «временно непригоден» ссылаясь на то, что я призовник и сейчас этой комиссии не существует из-за войны. а сменить могут только военообязаным. являются ли действия военкомата правомерными ? и действительно ли призовник не может выехать, а только лишь военнообязаный?

Ответы юристов (11)

    Мамай Ірина Євгеніївна

    В постанові КМУ № 57 від 27.01.1995 року "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" вказано про виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років без розмежування їх на призовників та військовозобов'язаних.

    Тому починаючи з 18 років право на виїзд мають всі, хто перелічений у вищезгаданій постанові. Визнані тимчасово непридатними на 6 місяців можуть виїхати за кордон. Якщо у довідці ВЛК буде така примітка, то цього буде достатньо.

    Ростислав Клиент год назад

    а относительно изминения отметки

    • Мамай Ірина Євгеніївна

      Відмітка має бути така "тимчасово непридатний до військової служби. Потребує лікування на термін до ___ (указати дату)".

      Чи зобов'язані вони це зробити - ну так. Ви ж такий результат ВЛК отримали, хтось вас на нього відправив.

      Як примусити? Не знаю. Звертайтесь письмово - нехай письмово відмовляють з вказанням причини. Але для чого вам це? щоб виїхати за кордон?

      • Ростислав Клиент год назад

        да. для выезда .

      • Ростислав Клиент год назад

        у меня стоит просто “потребує лікування»но этого не дост

    Мамай Ірина Євгеніївна

    А від лікаря у вас що? Який воно має вигляд?

    • Ростислав Клиент год назад

      был акт где было указано категорию годности.а именно временно непригоден

      • Мамай Ірина Євгеніївна

        То запитайте краще на гарячій лінії прикордонної служби чи достатньо цих документів для виїзду за кордон.

        • Ростислав Клиент год назад

          военкомат отказывается давать копию акта))

    • Ростислав Клиент год назад

      это врач в военкомате заполнял этот акт/витяг и он крепился к личному дел

      • Мамай Ірина Євгеніївна

        Звертайтесь особисто


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України