Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 21 апреля 2023, вопрос №84183 150₴

Отказ от получения повестки.

Каким образом можно на законном основании отказаться от вручения повестки на улице? Например, полиция останавливает автомобиль, просит документы, подтверждающие личность, а затем передает этот документ военным, которые уже в свою очередь выписывают повестку.

Ответы юристов (7)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

    Повістки тепер надсилатимуть незалежно від місця перебування громадян на військовому обліку.

    Також з військкоматів зняли завдання щодо “підготовки та ведення територіальної оборони”.

    Інформація про це міститься у постанові Кабінету Міністрів України № 318 від 7 квітня 2023 року.

    Відтепер абзац одинадцятий пункту 9 положення, який стосується функцій територіальних центрів комплектування виглядає так:

    Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених на них завдань:

    … здійснюють заходи оповіщення та призову громадян (крім військовозобов’язаних та резервістів СБУ та Служби зовнішньої розвідки): на військову службу за призовом осіб офіцерського складу; на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву); на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку)“.

    Крім того, пункт 14, який регламентує відповідальність керівника територіального центру комплектування доповнено новим абзацом.

    Відповідно до нього керівник центру відповідає за:

    …здійснення заходів оповіщення та призову громадян на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву) та на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, відповідно до порядку мобілізаційного розгортання, визначеного Міноборони та Генеральним штабом Збройних сил, а також на військову службу за призовом осіб офіцерського складу“.

    ---

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    У разі відмови , складають акт і штраф 3 400 грн , далі можливі варіанти подій.

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Евгене!

    Відмовитись від отримання повістки Ви маєте право завжди. Інша справа, чи це щось змінить для Вам в тій конкретній ситуації? Проблема полягає в тому, що представники ТЦК в таких випадках просто складають акт про відмову від отримання повістки. В той же час це на жаль не звільняє Вас від явки до ТЦК, а у разі неявки - від адміністративного штрафу.

    Пропоную інший алгоритм дій: повістку отримуєте, а от у ТЦК можете не з'явитись за наявності поважної причини. Наприклад - хвороба + лікарняний або відрядження в іншу місцевість тощо.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Богданов Микита
    Богданов Микита год назад

    Юрист, г. Киев, 10 лет опыта

    Добрый день. Начинать спорить с полицией. Для начала основания остановки транспортного средства и проверки документом предусмотрены в ЗУ Про нац полицию. Просто так проверить документы полиция не имеет права. Далее, если уже передали документы сотруднику полиции, то запретите ему передавать документы третьим лицам. В законах нету полномочий сотрудников ТЦК проверять документы. Если уже они как то взяли ваши документы, можете отказаться подписывать повестку, тогда составят Акт.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Евгений! Я не могу к Вам дозвониться. Я сбросил на Вашу почту свой номер телефона.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Евгений!

    Только при наличии медицинских документов, что Вы болеете, либо наличия документов об отсрочке от призыва на воинскую службу по мобилизации.

    Это может помочь.

    В ином случае в случае при отказе от получения повестки, может быть составлен акт об отказе и возможно привлечение к административной ответственности по части 2 статьи 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Євгеній!

    Практика показує, що відмовитись від отримання повістки можна лише у 2 випадках:

    1. Коли повістка видається особі, яка не є військовозобов'язаною та на яку не поширюються вимоги законодавства про оборону та мобілізацію.

    2. Коли повістка видається з порушенням процедури (вказана невірна інформація, порушення процедури встановлення особи і так далі).

    ТЕОРЕТИЧНО У ОПИСАНІЙ ВАМИ СИТУАЦІЇ МОЖЛИВО ВІДМОВИТИСЬ ВІД ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ, АЛЕ ПИТАННЯ В ТОМУ, ЩО ЦЕ ДАСТЬ. ВСЕ ОДНО, І ФАКТ ВІДМОВИ ТЦК МАЄ РОЗГЛЯДАТИ З ВИКЛИКОМ ОСОБИ, ЯКА ВІДМОВИЛАСЬ ВІД ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ.

    МОЯ ДУМКА: САМА ПО СОБІ ВІДМОВА КАРДИНАЛЬНО ПИТАННЯ НЕ ВИРІШИТЬ, А МОЖЕ ЛИШЕ ЙОГО ВІДСТРОЧИТИ НА ПЕВНИЙ ЧАС.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Доброго дня, пане Євгенію! Дивіться на цьому сайті мою статтю-блог під назвою: "Вручення повістки на вулиці".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України