Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 28 апреля 2023, вопрос №84527

як передати в оренду земельну ділянку, після смерті орендаря

маю земельний пай, перебуває в оренде по договору до 2028 року. Орендар помер, спадкоємці не хочуть переоформляти спадщину. Що мені робити. Є інші фермера, які можуть взяти мій пай в оренду,

Ответы юристов (4)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович 11 месяцев назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня! Згідно Закону України "Про оренду землі":

    Стаття 31. Припинення договору оренди землі

    Договір оренди землі припиняється в разі:

    закінчення строку, на який його було укладено;

    викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

    поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

    смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки;

    ліквідації юридичної особи-орендаря;

    припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійного договору (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства/концесії).

    припинення (розірвання) спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону України "Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями".

    Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

    Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. Правочин про розірвання договору оренди (суборенди) землі сільськогосподарського призначення, орендарем (суборендарем) за яким є юридична особа приватного права (крім акціонерного товариства, повного та командитного товариства), є значним правочином та потребує попереднього прийняття загальними зборами учасників або іншим вищим органом такої юридичної особи рішення про надання згоди на його вчинення (крім випадку, якщо статутом юридичної особи прямо передбачено, що такий правочин не є значним). У разі неприйняття загальними зборами учасників або іншим вищим органом юридичної особи рішення про надання згоди на вчинення такого значного правочину (крім випадку, якщо статутом юридичної особи прямо передбачено, що такий правочин не є значним) такий правочин є нікчемним. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

    Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

    Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов’язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеному статтею 148-1 Земельного кодексу України.

    Вам потрібно звертатися в суд з позовною заявою з посиланням на зазначену вище підставу для розірвання такого договору оренди.

    Кондратенко Богдан Викторович
    Общаться в чате Кондратенко Богдан Викторович 11 месяцев назад

    Адвокат, г. Днепр, 7 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю! Ви можете укладати новий договір оренди, цей припинив дію.

    У разі виникнення бажання отримати більш детальну консультацію, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич 11 месяцев назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Оксана!

    Якщо так, то Ви маєте повне право розірвати угоду, і за бажанням укалсти її з новим орендарем.

    Для отримання повної консультації та опрацювання алгоритму дій, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Дерій Владислав Олегович
    Общаться в чате Дерій Владислав Олегович 11 месяцев назад

    Юрист, г. Полтава, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Оксано!

    Згідно законодавства у разі смерті орендаря його права та обов’язки за договорами оренди землі належать спадкоємцям. Договір оренди припиняється у разі смерті орендаря та відмови осіб, зазначених у статті 7 Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки.

    Передати земельну ділянку іншому орендарю Ви можете лише після дострокового розірвання діючого договору оренди або шляхом внесення до нього змін.

    Агоритм дій у Вашій ситуації:

    1. Проаналізувати договір оренди паю на предмет підстав для внесення змін та припинення дії оренди.

    2. Письмово звернутися до спадкоємців орендаря з вимогою внести зміни до договору оренди землі (в частині особи орендаря) або припинити договір оренди, або отримати відмову спадкоємців від права оренди паю, яка є підставою для припинення договору оренди.

    У разі припинення договору оренди необхідно внести відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    3.. Ви можете звернутися до суду про дострокове розірвання договору оренди. На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

    Якщо спадкоємці не виконують умови договору оренди (наприклад, систематично несплачують орендну плату або неналежним чином виконують свої обов'язки) Ви маєте право звернутись до суду з позовом щодо дострокового розірвання договору оренди землі.

    Перед тим як заключити новий договір оренди Вам необхідно припинити дію або розірвати попередній з внесенням відомостей до Державного реєстру. В іншому випадку спадкодавці можуть у судовому порядку відновити своє право на оренду земельної ділянки.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України