Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 мая 2023, вопрос №84690 150₴

чи можна зареєструватм фопа в будт якого реєстратора незалежно від місця проживання особи Під час воєнного стану?

чи можна зареєструватм фопа в будт якого реєстратора незалежно від місця проживання особи Під час воєнного стану?

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Тетяно!

    ТАК, МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ВЗАГАЛІ НЕ ГРАЄ НІЯКОЇ РОЛІ І НЕ ВПЛИВАЄ НА ВИБІР РЕЄСТРАТОРА.

    ТАКОЖ ЗВЕРНІТЬ УВАГУ, ЩО ВІДКРИТИ ФОП ЗАРАЗ МОЖЛИВО І САМОСТІЙНО ЧЕРЕЗ ПОРТАЛ ДІЯ.

    Відкриття ФОП на порталі ДІЯ
    1. Переходите на портал ДІЯ за посиланням. Натискаєте “Подати заяву”.
    2. Авторизуєтеся через BankID, ДІЯ.Підпис або електронний підпис.
    3. Вказуєте громадянство та адресу реєстрації. За наявності унікальний номер запису реєстру в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР).

    Переселенці мають вказати адресу, що вказана в довідці переселенця, як тимчасове місце реєстрації. Якщо ви проживаєте в гуртожитку або хочете зареєструвати ФОП в офісі обираєте “Інша адреса”.

    УНЗР знаходиться внизу з правої сторони ID-картки. Складається він з 8 та 5 цифр, розділених дефісом. Також код можна знайти на закордонному паспорті.

    1. Оберіть один або кілька видів економічної діяльності – КВЕДи. Це код, характеризуватиме галузь вашої діяльності. Вони потрібні для класифікації та систематизації діяльності ФОПа. Основний КВЕД може бути лише один, інші види – скільки завгодно. Їх можна додати будь-коли. Переглянути список КВЕДів можна за посиланням. Можна обрати вид дільності одразу зі списку, що надає ДІЯ, натиснувши “+”. Приклад вибору КВЕДів можна переглянути тут.
    2. Обираєте, чи вели ви підприємницьку діяльність на спрощеній системі оподаткування у цьому році. Якщо ви закрили ФОП минулого року, то знову можете його відкривати на єдиному податку.
    3. Обираєте систему оподаткування: загальну або спрощену. Натиснувши на відповідну категорію можна переглянути необхідну інформацію.
    4. Вказуєте де відбуватиметься ваша діяльність: в межах України, за місцем реєстрацію або за іншою адресою.
    5. Перевіряєте контактні дані. Вписуєте додаткові за бажанням.
    6. Перевіряєте інформацію в заяві. Підписуєте за допомогою ДІЯ.Підпис або електронного підпису.
    7. Стан заяви одразу можна переглянути в особистому кабінеті

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Тетяна Клиент год назад

      тобто якщо місце проживання фопа зареєстроване в одній області то він може піти до реєстратора в іншій області

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Так, можливо!

        Зареєструвати ФОП не за місцем прописки або ж зовсім без прописки можна онлайн (сміливий спосіб, оскільки від держреєстратора можна отримати відмову). Проте, реєструватись дійсно за адресою, за якою контролюючі органи можуть зв’язатись з ФОП і можна обмінюватись кореспонденцією. Для такого підтвердження потрібно мати документи, що підтверджують проживання або власності на об’єкт в якому ФОП проживає (Договір оренди, купівлі-продажу тощо).

        Успіхів.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тетяна!

    ФОП можна дуже легко зареєструвати через застосунок Дія, і це не залежитеме від місця Вашого фактичного проживання. Це можна зробити тут: https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    В цьому випадку ФОП буде автоматично прив'язаний до податкової за місцем Вашої реєстрації, або Ви вкажете при реєстрації ФОПа іншу адресу.

    Якщо Ви будете реєструвати ФОП через ЦНАП у явочному порядку, то у Вас буде можливість зробити аналогічний вибір.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Зараз зареєструвати ФОП не проблема. Можна онлайн,можна в ЦНАПі. Платити податки та подавати звітність теж можна онлайн через особистий кабінет або ДІЮ.

    Богданов Микита
    26.7%
    Богданов Микита год назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Доброго дня. Ви можете зареєструвати ФОП дистанційно через веб-портал Дія, або особисто у реєстратора або нотаріуса за вашим зареєстрованим місцем проживання або перебування (наприклад за адресою ВПО) (в межах області). Юридична адреса вашого ФОП буде ваше зареєстроване місце проживання .Відповідно до ст. 45 ПКУ визначено, що платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу. Податковою адресою платника податків – фізичної особи визначається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрий вечір.

    Вважаю, що Ви можете відкрити ФОП і без прописки.

    Згідно ст. 18 Закону про держреєстрацію (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15), для державної реєстрації ФОП подаються такі документи:

    1) Заява про державну реєстрацію ФОП.2) Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (в разі її обрання).

    Згідно з ч. 4 ст. 9 Закону про держреєстрацію, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містяться відомості про місцезнаходження фізичної особи-підприємця (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою-підприємцем).

    Тобто, в Законі про держреєстрацію немає уточнення, що місцезнаходження ФОП – це саме адреса прописки. У цьому Законі лише вказано, що це місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з ФОП.

    Ви можете зареєструвати ФОП без прописки, за фактичним місцем проживання:

    1) онлайн через Будинок Юстиції України або iGov, чи портал Дия, вказавши в заяві адресу, за якою Ви хочете зареєструвати ФОП (там також можна ознайомитися з відгуками користувачів, щоб бути готовим до можливих проблем під час онлайн-реєстрації). В такому випадку Вам попередньо необхідно буде отримати електронний цифровий підпис (так званий «ЕЦП»);

    2) відправивши поштою нотаріально завірену заяву про державну реєстрацію ФОП, вказавши в заяві адресу, за якою Ви хочете зареєструвати ФОП.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Чапурина Светлана Ивановна
    26.7%
    Чапурина Светлана Ивановна год назад

    Адвокат, г. Одесса, 17 лет опыта

    Доброго дня. Державна реєстрація проводиться незалежно від місця знаходження фізичної особи.

    Реєстрацію як ФОП для осіб, які зареєстровані та переселилися з території проведення антитерористичної операції в період її проведення, здійснює державний реєстратор за адресою їх тимчасового проживання без вимоги наявності реєстрації місця проживання за місцем проведення реєстраційних дій (стаття 4 Закон України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції").

    Реєстрація внутрішньо переміщеної особи (у тому числі осіб, які перемістилася з тимчасово окупованої території) як ФОП здійснюється за її заявою та спрощеною процедурою (без вимог, що застосовуються за звичайної процедури) за місцем проживання такої особи у відповідному територіальному органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (частина шоста статті 7 Закон України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб").


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України