Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 08 мая 2023, вопрос №85004

Спадщина для чоловіка призовного віку котрий проживає в Чехії

Доброго дня!
Прошу Вашої допомоги
Як вступить у спадщину, якщо проживаю в Чехії понад 20 років гр. України з ПМЖ в Чехії, а квартира в Україні. Чоловік призовного віку.
Мама померла у березні 2023 року, квартиру приватизована. Мама власниця квартири, я прописаний. Більше ніхто не прописаний.
Як відкрити справу про набуття спадщини з Чехії? Що для цього потрібно? Який термін на вступ на спадщину?
Дякую

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Володимире!

    У Вас є можливість:

    • звернутися із відповідною заявою про прийняття спадщини до Посольства України, яке виконує консульські функції;
    • подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини через засоби поштового зв`язку.

    Вказане узгоджується із висновком, викладеним у постанові Верховного Суду від 21 жовтня 2021 року в справі № 332/3796/19 (провадження № 61-10896св21), від 08 червня 2022 року в справі № 571/731/21 та від 27 червня 2022 року в справі № 202/1188/19 (провадження № 61-11828св21, ЄДРСРУ № 104942482).

    Будуть питання, зверніться до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись"біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви можете звернутися у консульство України за кордоном або вирішити дане питання за допомогою адвоката на території України.

    Строк вступу у спадщину у період військового стану 10 місяців.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Володимире!

    Ви можете звернутись із заявою до консульства України в Чехії, або направити заяву будь-якому нотаріусу України поштовим зв'язком.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Володимире!

    Для прийняття спадщини Вам достатньо особисто звернутися із відповідною заявою до Консульства або Посольства України, яке виконує консульські функції в Чехії. Потреби повертатися в Україну немає.

    Згідно з підпунктом 3.11.3 Положення про порядок вчинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати консулу заяву про прийняття спадщини.

    Ваш представник по довіренності не зможе подати заяву про прийняття спадщини, адже не допускається приймати заяви про прийняття спадщини, про відмову від неї або заяви про їх відкликання, складені від імені спадкоємців їх представниками, що діють на підставі довіреностей. (п. 3.6 глава 10 Розділ ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

    Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса. (п. 3.5 глава 10 Розділ ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

    Подати заяву про прийняття спадщини за кордоном Ви можете такими шляхами:

    1. Ви особисто подаєте заяву в дипломатичній установі на території Чехії. (спочатку необхідно стати в чергу, потім підготувати необхідні документи - зазвичай вони вказуються на сайті дипломатичної установи, в назначений час прибути до установи)
    2. Ви відправляєте заяву поштою, справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою (у такому разі Вам необхідно звернутися до нотаріуса на території Чехії, написати заяву на 2х мовах та завірити апостелем, а потім відправити її рекомендованим листом нотаріусу на території України. Бажано в телефонному режимі з ним попередньо домовитись).

    В умовах воєнного часу термін прийняття спадщини 10 місяців.

    Після сплину 10 місяців подати заяву на видачу свідоцтва про право на спадщину та переоформити квартиру на себе Ви зможете по довіреності.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України