Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 23 мая 2023, вопрос №85702 150₴

виїзд за кордон жінки медика, яка вже перебуває на військовому обліку

Я жінка медик, перебуваю на віськовому обліку, броні немає. 28.06 планую раозм з донькою, 13 років виїхати за кордон для участі в міжнародному дитячому фестивалі терміном 10 днів.Чи можу я перетинати кордон? Які потрібні документи?

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Тетяна!

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон наразі немає.

    Зараз з цього приводу готуються зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Разом з тим що законотворчий процес є тривалим, Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков. Ним перенесено початок процесу постановки жілок на військовий облік на 1 жовтня 2023 року:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    від 06.09.2022 р. № 259

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

    12 вересня 2022 р. за № 1042/38378

    Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35

    Відповідно до частини одинадцятої статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, з метою удосконалення військового обліку військовозобов’язаних

    НАКАЗУЮ:

    1. У підпункті 1 пункту 3 наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35 “Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 березня 2022 року за № 348/37684, слова та цифри “з 01 жовтня 2022 року” замінити словами та цифрами “з 01 жовтня 2023 року”.

    2. Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

    3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

    Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання.

    Тож, ще на рік - до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним.

    Після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.

    Як заявив Генеральний Штаб, досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Богданов Микита

    Доброго дня. Є Правила перетинання державного кордону громадянами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T.... До цих правил не внесені зміни щодо перетину кордону військовозобов'язаними жінками. А тому, до прийняття відповідних змін, можете вільно виїжджати за кордон незалежно від терміну перебування.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Ваше питання має два аспекти.

    З юридичної точки зору, як особа, яка вже знаходиться на військовому обліку, Ви є військовозобов'язаною та на Вас розповсюджуються вимоги Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, і відповідно до вказаного Порядку виїхати з постійного місця мешкання строком більше ніж на 7 днів Ви маєте право тільки з попереднім попередженням та отримавши дозвіл ТЦК СП.

    Не виконання вказаної вимоги є адміністративним правопорушенням та може бути підставою для накладання штрафу.

    З практичної точки зору, при виїзді за кордон жінок жодних заборон або додаткових перевірок не передбачено і виїхати за кордон Ви можете безперешкодно та без надання якихось додаткових документів окрім закордонного паспорту.

    Жодних зустрічних перевірок або повідомлень ТЦК СП прикордонна не здійснює.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Гончаренко Константин
    33.3%

    Доброго дня!

    6.09.22 Наказом МОУ № 259Міністерство оборони відтермінувало взяття жінок на військових облік до 1 жовтня 2023 року. Відповідний указ підписав глава відомства Олексій Резніков.

    Що вирішили

    Ганна Малярпідкреслила, що жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

    "Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков", - написала Маляр.

    При цьому вона нагадала, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

    "Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання",

    ---

    Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №6482 "Про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних".

    Згідно з документом жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

    Жінки, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

    Громадяни України -жінки вільно перетинають кордон в обидві сторони.

    Заборон не існує. Для жінок

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович

    Доброго дня, пані Тетяно! Не буду повторюватись щодо вільного перетинання кордону особами жіночої статі, в тому числі, що перебувають на військовому обліку. Моя відповідь полягає в тому, що, з одного боку, "Правила перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...) не передбачають подання громадянами військово-облікових документів при перетині кордону, в тому числі особами чоловічої статі; з іншого боку - службовці ДПС не вимагають надання цих військово-облікових документів - дивіться роз'яснення ДПС (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...), питання: "Військово – облікові документи".

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Доброго дня, Тетяна!

    БУДЬ-ЯКОЇ ЗАБОРОНИ НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ У ВАС НЕ МАЄ, НЕ ЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО, ЩО ВИ ПЕРЕБУВАЄТЕ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ:

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    - ДОСТАТНЬО ПАСПОРТА ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю. виїзд за кордон жінки медика, яка вже перебуває на військовому обліку

    Я жінка медик, перебуваю на віськовому обліку, броні немає. 28.06 планую раозм з донькою, 13 років виїхати за кордон для участі в міжнародному дитячому фестивалі терміном 10 днів.Чи можу я перетинати кордон? Які потрібні документи?

    У перетині кордону діють обмеження лише на чоловіків віком від 18 до 60 років.

    Савченко Олександр

    Вітаю!

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон немає. Але, на жінок, які є військовозобов'язаними, поширюються норми, що й на військовозобов'язаних чоловіків. З такими обов'язками можна ознайомитись в Постанові від 7 грудня 2016 року № 921.

    Якщо коротко про обов'язки жінки, яка перебуватиме на військовому обліку, то це: прибування за викликом до ТЦКСП, не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, проходити медогляд та лікування згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії.

    Ніхто не примушуватиме Вас йти до ТЦКСП, проте, з 2023 року за невиконання такого обов'язку жінки можуть почати отримувати штрафи.

    Також жінка може отримати відстрочку від мобілізації на тих же підставах, що й військовозобов‘язані чоловіки, що зазначено у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тобто, закон має низку особливостей при яких жінки підлягають відстрочці.

    ЯКЩО ВИ НЕ ОТРИМУВАЛИ ОСОБИСТО ПОВІСТКУ, ТО МОЖЕТЕ БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ ВИЇДЖАТИ ЗА КОРДОН.

    МАКСИМАЛЬНЕ ПОКАРАННЯ В МАЙБУТНЬОМУ ЗА ЗМІНУ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ - ШТРАФ.

    Стаття 210 КУпАП передбачає відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку.

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 510 грн до 850 грн.

    Якщо ці дії вчинені повторно, то доведеться віддати від 850 грн до 1700 грн.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України