Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 23 мая 2023, вопрос №85712

дозвіл на встановлення огорожі

Чи потрібно брати дозвіл у міській раді на встановлення огорожі на прибудинковій території багатоквартирного будинку який належить до ОСББ але прибудинкову територію скоріш за все не передавали на баланс ОСББ?
Що для цього потрібно?
Чи має право голова ОСББ відмовити у встановленні огорожі на території окремого будинку якщо заїзд до сусіднього будинку перекриється, але місце для заїзду в них є, його лиш треба облаштувати?!

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марина!

    Постановою Кабiнету Міністрів України від 07.06.2017 року №406 затверджено Перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об'єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію.

    Так, згідно з пунктом 6 Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об'єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, зведення на земельній ділянці тимчасових будівель та споруд без влаштування фундаментів, зокрема навісів, альтанок, наметів, накриття, сходів, естакад, літніх душових, теплиць, гаражів, а також свердловин, криниць, люфт-клозетів, вбиралень, вигрібних ям, замощень, парканів, відкритих басейнів та басейнів із накриттям, погребів, входів до погребів, воріт, хвірток, приямків, терас, ґанків (щодо індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків), не потребує оформлення дозвільних документів на будівництво.

    Таким чином, чинне законодавство України не містить зобов’язань щодо оформлення дозвільних документів на будівництво парканів (огорож) на присадибних (садових, дачних) ділянках.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Марина Клиент 10 месяцев назад

    це відноситься і до багатоквартирних будинків (2 поверхи, 8 квартир)?

    ОСББ складається з двох таких будинків

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Я Вам дзвонив, але Ви не брали трубку.

      Дивіться, якщо земля є спільним майном співвласників, щоб встановити огорожу, правлінню ОСББ слід провести загальні збори співвласників багатоквартирного будинку та прийняти рішення про встановлення шлагбаума або огороджувальної конструкції.

      Якщо ж земля знаходиться в комунальній власності, первинно ОСББ звертаються до департаменту благоустрою та отримують від них перелік вимог.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України