Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 26 мая 2023, вопрос №85871 150₴

Можно ли подать в суд, если продали машину в розыске

Купили машину с рук. Хозяйка по техпаспорту заграницей, продавал её муж. После покупки она должна была со дня на день приехать, но всё оттягивали. Выяснилось, что на ней исполнительное производство и машина в розыске. Продавец говорит, что решает проблему, но уже месяц ничего не меняется и на связь он практически не выходит. Доверенности нет. Можно ли подать в суд? И реально ли как-то решить эту ситуацию?

Ответы юристов (9)

    Богданов Микита
    16.7%
    Общаться в чате Богданов Микита 10 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день. Зависит от того, как вы передавали деньги. Если без расписки и тд, то вернуть их за авто будет очень сложно. Продажа авто возможно только с перерегистрацией в сервисном центре МВС. До этого момента авто принадлежит прошлому владельцу.В суд подавать смысла нету, так как судебная практика по покупке авто по техпаспорту не на нашей стороне. Как вариант, требовать вернуть деньги.

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович 10 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, яким чином ви придбали авто? Якщо за договором куплі продажу, його можно буде скасувати за цих підстав у судовому порядку.

    Якщо інше, вы маєте розписку про передачу коштів та інше?

    Також можливий варіант до притягнення до кримінальної відповідальності за шахрайство і у даному процесі повернути кошти.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    16.7%
    Общаться в чате Гіммельфарб Станіслав Олегович 10 месяцев назад

    Адвокат, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    У Вашому випадку є два шляхи.

    1. Звернення з заявою до поліції, бо в діях продавця вбачається шахрайство. Під час кримінального провадження Ви маєте право подати цивільний позов.

    2. Якщо ВИ маєте на руках розписку про отримання грошей за автомобіль, ВИ можете звернутись з позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним та стягненню сплачених грошових коштів. Без наявності письмового документа про передачу грошових коштів, звернутись до суду Ви не зможете і залишається тільки перший шлях.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович 10 месяцев назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день Анастасия. Деньги Вы заплатили, но владельцем машины не стали. Если у Вас нет доказательств что деньги за машину Вы передали, то Вы не сможете вернуть деньги даже через суд. Более того владелец может машину у Вас забрать (через суд). Также машину может забрать кредитор за долги. Просите оформить на Вас доверенность, чтобы Вы могли продать автомобиль от имени владельца. Затем погашайте его долг если это посильно (возможно там не большая сумма), продавайте автомобиль и так возможно покроете часть расходов. Можно обращаться в полицию, но шансов что полиция будет заниматься делом о мошенничестве не много.

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 10 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Анастасия!

    Ви маєте право подати заяву до поліції або прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримінальне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримінального провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на протязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися"!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич 10 месяцев назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Анастасія!

    Я вже відповідав на Ваше безоплатне питання, і можу повторити тут, що Ви в цій ситуації маєте два способи вирішення питання:

    1. Звернення до поліції про злочин, передбачений статтею 190 Кримінальний кодекс України - Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    {Стаття 190 із змінами, внесеними згідно із Законами № 270-VI від 15.04.2008 , № 2617-VIII від 22.11.2018 }"

    Слідчий повинен внести Вашу заяву про злочин в Єдиний реєстр досудового розслідування і згідно статті 214 КПК України надати витяг з цього приводу. Бездіяльність слідчого у відповідності із ст. 303 КПКУ можна оскаржити слідчому судді.

    2. Маючи розписку про отримання коштів за авто власником, Ви також маєте право звернутись із позовом до суду про стягнення неправомірно отриманих коштів. Хоча це буде нелегко.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Можу все для Вас організувати без Вашої присутності. Для того буде достатньо лише укласти зі мною договір про надання правової допомоги.

    Степанов Михайло Леонідович
    Общаться в чате Степанов Михайло Леонідович 10 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 12 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, треба обов'язково завірити розписки нотаріально, і там прописати всі деталі. Можу допомогти зробити все якісно і професійно, давайте в борг у кого є майно та інше. Можу розробити розписку і алгоритм дій для успішного повернення боргу.

    З повагою. для подальшої співпраці натискайте "Звернутися" або закрийте питання натиснувши галочку.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Два шляхи вирішення:

    1. заява у поліцію про шахрайство у порядку ст. 214 КПК України.

    2. Позов до суду Про стягнення безпідставно набутих коштів особою -продавцем.

    згідно із частинами 1 та 2 ст. 1212 ЦК особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави або так зване — безпідставно набуте майно, зобов’язана повернути потерпілому це майно. Також особа зобов’язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Дані положення цивільного кодексу застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події. Виходячи зі змісту зазначеної норми можна виокремити особливості змісту та інших елементів кондикційного зобов’язання. З огляду ст. 1212 ЦК суб’єктами в кондикційному зобов’язанні є, з одного боку, власник майна, який у зобов’язанні має право вимоги та виступає кредитором, а з іншого, — набувач майна, який виступає боржником, але станом на час вирішення по суті кондикційної вимоги може й не володіти майном у натурі, адже ч. 2 ст. 1213 ЦК передбачає обов’язок набувача в разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодувати його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна. Особливістю матеріального об’єкта кондикційного зобов’язання є його універсальність — таким об’єктом може бути будь-яке майно: як індивідуально-визначене, так і визначене родовими ознаками, у тому числі й грошові кошти.Але ст. 1215 ЦК передбачає винятки — не підлягають поверненню безпідставно набуті: заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача; інше майно, якщо це встановлено законом.Протягом останніх років у нашій державі поширилась практика виплати фізичним особам заробітної плати, пенсії, різних видів грошових допомог із залученням банків, що здійснюють відповідні операції за банківським рахунком відповідної особи. Банки, зокрема, зараховують на рахунок кошти, належні особі від роботодавця чи іншого суб’єкта, який фактично нараховує грошові виплати, та забезпечують одержання фізичною особою готівки.Ст. 1212 ЦК України, як підстава для задоволення позову, може застосовуватись лише у тих випадках, коли безпідставне збагачення однієї особи за рахунок іншої не може бути усунутим з допомогою інших, спеціальних способів захисту. Зокрема, у разі виникнення спору стосовно набуття майна або його збереження без достатніх правових підстав договірний характер стосунків між сторонами виключає можливість застосування судом до них положень частини першої ст. 1212 ЦК України, у тому числі зобов’язання повернути майно потерпілому та дані правові висновки з підстав застосування окремих норм права є обов’язковими при розгляді справ в судах.Отже, враховуючи вищевикладене та виходячи з судової практики, можна зробити висновок, що суди неоднозначно застосовують вищевказані норми при розгляді справ, а саме у разі виникнення спору стосовно набуття майна або його збереження без достатніх правових підстав договірний характер правовідносин виключає можливість застосування судом положень ст. 1212 ЦК, так і виключається можливість повернення майна (коштів), якщо наявні підстави, згідно із ст. 1215 ЦК України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо Ви придбали вказаний автомобіль за генеральною довіреністю, то фактично, права власності на нього залишились у власника.

    Якщо у довіреності не зазначено пункт про можливість вчинення дій з перереєстрації авто довіреною особою то необхідно продовжувати шукати власника, адже без нього неможливо вчинити реєстрацію авто.

    Враховуючи, що власник є боржником у багатьох правочинах включно з можливо аліментами також, то є ймовірність 99% того ,що це авто знаходиться під арештом ДВС , ТАК як є майном боржника.

    Ви звісно можете продати авто по технічному паспорту проте , право власності на нього залишаться у первісного власника.

    Але якщо вказане авто арештовано, то його можуть знайти і вилучити для реалізації і виплати заборгованості

    І тоді покупець може зажадати повернення Вами його сплачених коштів за авто.

    Також додам , що жоден нотаріус не має права посвідчити уогоду купівлі-продажу майна яке є під арештом та якщо його не знято.

    Рекомендую Вам спільно з дружиною чи іншими родичами боржника , органами ДВС розпочати активні пошуки власника майна , адже поки він не виріщить питань з ДВС не зніме арешт , то неможливо сподіватися на перереєстрацію авто , жодні дії законним шляхом вчинити не має можливості.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України