Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 28 мая 2023, вопрос №85988

Границы участка не совпадает

У меня частный дом и границы участка не совпадает с кадастровой карте, залазят на соседней. Из-за этого соседи не могут оформить наследство на свой дом. Говорят что мне нужно переделывать документы шоб фактические границы совпадали с картой. У меня вопрос должен ли я переделывать и за чей счёт моей вины в этой ошибке нет же .

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для детальной консультації натискайте кнопку звернутися.

    Левченко Ксенія Сергіївна
    Доброго вечора. Це може бути помилка геометрії а може бути, що кадастрова карта не зовсім правильно відображає границі земельної ділянки. Можу проаналізувати Вашу ситуацію детально при необхідності зробити відповідні запити до Держгеокадастру, інших органів державної влади та місцевого самоврядування. Звертайтесь за консультацію через кнопку звернутися.
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Накладення земельних ділянок – це коли згідно двох або більше різних землевпорядних документів одна і та ж ділянка землі, розташована на певному відрізку, фактично займає територію іншої, як правило, сусідньої земельної ділянки.

    Випадки, коли межі земельних ділянок накладаються, можуть мати місце через необачність землевпорядника під час розробки документації або в разі, якщо неправильні дані були внесені до Державного земельного кадастру. В результаті помилки власник ділянки, яка підлягає реєстрації, не зможе зареєструвати землю та отримати кадастровий номер до часу усунення неточностей.

    Частина 6 статті 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр» встановлює, що однією з підстав для відмови в проведенні державної реєстрації земельної ділянки є знаходження в межах земельної ділянки, що підлягає реєстрації, іншої земельної ділянки або її частини. При цьому власник не зможе одержати кадастровий номер, який є обов'язковим у разі відчуження земельної ділянки. Це означає, що за відсутності такого номера особа не може повноцінно розпоряджатися своєю власністю: продати, подарувати земельну ділянку або будинок чи іншу споруду, розташовану на такій ділянці.

    01.07.2021 набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», метою якого є запустити обіг землі сільськогосподарського призначення в Україні.

    В зв'язку із прийняттям даного Закону багато громадян України розпочали процедуру державної реєстрації належних для них на праві власності земельних ділянок (у випадку коли інформація про їх земельну ділянку ще не була внесена до Державного земельного кадастру та до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).

    На жаль, деякі громадян (власників земельних ділянок) зіштовхнулися з проблемою перетину належних для них земельних ділянок із сусідніми земельними ділянками повністю або частково.

    Найбільш поширена причини накладання земельних ділянок в Державному земельному кадастрі (стосується земельних ділянок, які були сформовані до 2013 року та на які видані правовстановлюючі документи на право користування чи право власності):

    - це помилки допущені при перенесенні інформації про земельні ділянки з Державного реєстру земель до Державного земельного кадастру виявлені помилки у визначенні площ та/або меж земельних ділянок (розташування в межах земельної ділянки частини іншої земельної ділянки;

    - невідповідність меж земельної ділянки, вказаних у Державному реєстрі земель, її дійсним межам;

    - невідповідність площі земельної ділянки, вказаної у Державному реєстрі земель, її дійсній площі у зв'язку із зміною методів підрахунку (округлення);

    - присвоєння декільком земельним ділянкам однакових кадастрових номерів)

    Такі помилки за згодою власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності можуть бути виправлені на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) або за матеріалами інвентаризації земель.

    Зміна меж земельної ділянки при виправленні вказаних помилок допускається за письмовим погодженням з особами, яким належить право власності (а щодо земель державної та комунальної власності - право користування) на суміжні земельні ділянки.

    Відсутність згоди власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності на виправлення вказаних помилок не є підставою для відмови у перенесенні відомостей про відповідну земельну ділянку до Державного земельного кадастру, надання відомостей про земельну ділянку з Державного земельного кадастру.

    Не поодинокі випадки коли цілі масиви (квартали) земельних ділянок внесені зі зміщенням на певну відстань або взагалі в інших районах та областях. В такому випадку виправлення допущеної помилки можливе після розроблення технічної документації щодо інвентаризації земель відповідного населеного пункту чи частини ОТГ.

    Причиною накладання земельних ділянок на сьогоднішній день є:

    - використання різних систем координат (виникає коли одна земельна ділянка зареєстрована в системі координат 1963 року (СК63), а інша земельна ділянка вноситься в системі координат Державної геодезичної референцної системи координат УСК-2000);

    - відсутня інформація про виконання аналогічних робіт іншою землевпорядною організацією на одну і ту ж земельну ділянку (дублювання)

    - відсутня інформація про межі сформованої та зареєстрованої суміжної земельної ділянки (у зв’язку з тим, що не працює Публічна кадастрова карта України, а інформація карти kadastr.live містила інформацію станом на 24.02.2022 року та і була оновлена майже через рік).

    Кожен випадок накладання розглядається розробником документації із землеустрою індивідуально (окремо) та за узгодженням із замовником приймається оптимальний варіант вирішення вказаного питання (застосування іншої системи координат, внесення змін до документації із землеустрою, на підставі якої формується земельна ділянка, внесення змін до зареєстрованої земельної ділянки (у випадках та у спосіб який дозволяє чинне законодавство).

    У разі, коли не можна досягнути компромісу між власниками (землекористувачами) земельних ділянок відповідно до ст. 158 Земельного кодексу України, земельні спори вирішуються в судовому порядку.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України