Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 29 травня 2023, питання №86029

Оформить опеку над родным братом инвалидом

Как Оформить опеку над родным братом инвалидом 1 группы по зрению с которым мы проживаем в Одной квартире.

Відповіді юристів (4)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Перш за все необхідно отримати висновок ЛКК або МСЕК про потребу брата в сторонньому догляді, після цього на підставі висновку, звернутися до органів соціального захисту за отриманням соціальної виплати за надання постійної допомоги на непрофесійній основі.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юрію!

    Є сенс говорити не про опіку, а про постійний догляд.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    Для оформлення постійного догляду брат повинен пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого профілю. Постараюсь допомогти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юрію!

    Одразу уточнюю у Вас. Мова йде про отримання відстрочки від мобілізації (виїзд за кордон)?

    Якщо так, треба розпочати з отримання висновку ЛКК про потребу в постійному догляді. Все таки я схиляюсь до оформлення у цьому випадку постійного догляду, а не опіки.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 11 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Для отримання компенсації фізичною особою, яка надає соціальні послуги, подаються до уповноваженого органу заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та документи/відомості у паперовій або електронній формі. Особою/законним представником особи, яка потребує надання соціальних послуг, подається заява про згоду отримувати соціальні послуги.

    Під час подання заяв про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги пред’являється паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу (посвідка на постійне проживання/посвідчення біженця/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, - для іноземця та особи без громадянства).

    Форми заяв про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги затверджуються Мінсоцполітики.

    Також заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги можуть прийматися центром надання адміністративних послуг за місцем проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

    Заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги в електронній формі можуть подаватися через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

    Призначення і виплата компенсації здійснюються уповноваженим органом з місяця подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, таких документів:

    1) у паперовій формі:

    заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;

    заяви про згоду отримувати соціальні послуги;

    копії свідоцтва про народження дитини (у разі надання дитині соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі);

    декларації про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги;

    копії довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (для осіб з інвалідністю);

    висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ;

    висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, за формою, затвердженою МОЗ.

    До уповноважених органів системи надання соціальних послуг належать:

    1) центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення;

    2) Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації;

    3) виконавчі органи міських рад міст обласного значення, рад об’єднаних територіальних громад.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів тощо. Можу написати для Вас текст заяви до уповноваженого органу. Я здобув великий та успішний досвід правової роботи з таких питань.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України