Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 03 июня 2023, вопрос №86299

Чи можу я переїхати від батьків? Мені 17 років.

Мені 17 років, працюю, навчаюсь (в коледжі). Живу разом з батьками (татом та мачехою). Рідна мати проживає в Росії. Чи можу я з'їхати від батьків? Є можливість знімати самій житло,годувати себе та лікувати. Причин по яких батьки мене не відпускають не має. Тобто просто "буде 18,переїжджай". В мене погані відносини з ними і хотілось би хоча б на літо переїхати. Якщо я це зроблю,можуть вони звернутися до поліції, суду або органів опіки?

Ответы юристов (3)

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю, дитина з 14 років має право самостійно обирати своє місце проживання.

    Босак Назар Орестович

    Добрий вечір. Ви маєте повне право проживати окремо від батька і мачухи. В разу чого Ви можете заявити, що маєте роботу і самі можете себе утримувати.

    Відповідно до Цивільного кодексу України, фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на вільне самостійне пересування по території України і на вибір місця перебування.

    Фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом. Фізична особа не може бути видворена з обраного нею місця перебування, доступ до якого не заборонений законом.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правничі послуги.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    З 14 років особа має повне право на самостійний вибір місця проживання.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України