Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 08 июня 2023, вопрос №86482 150₴

Что решить вопрос с квартирой?

Здравствуйте!

Я обращаюсь к вам с просьбой о помощи в решении сложной правовой ситуации, связанной с наследством квартиры.

После смерти наших родителей, Я и брат решили разделить квартиру поровну, по 1/2.
Брат с женой и дочкой продолжали проживать в этой квартире, и он прописал свою дочь там.
Однако, брат умер, и его дочь встала на наследств, и стала наследником его 1/2 части квартиры.

Сегодня мы смогли с ними связаться спустя 3 года, оказалось, что они уже продолжительный срок проживают на территории россии. И готовы выслушать наши предложения.

Вопрос: Какие возможные варианты для решения квартирного вопроса? Что можно сделать с квартирой? Подскажите какие варианты я могу предложить им?

Спасибо за ваше время!

Ответы юристов (13)

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович 11 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Добрый день.

    В зависимости какие цели Ваши на кв.

    В связи с войной, можно временно сдавать. Сделать доверенность не в россии, если она гражданка Украины на отчуждение части... все зависит от целей.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ярославе!

    Вчора я вже відповідав на Ваше питання, але Ви обрали не мій варіант відповіді, й тому свій я прибрав за відсутністю в ньому потреби.

    Спробую відповісти ще раз: коротко і зрозуміло.

    Ваша проблема полягає не в тому, що співласник по квартирі є неповнолітньою дитиною, як також не в тому, що батьки дитини не йдуть з Вами на контакт. Ключовим в у сьому цьому є одна наразі непереборна обставина, назва якій - ВІЙНА!

    Справа в тім що під час воєнного стану будь які правочини укладені за участю громадян РФ вважаються нікчемними, якщо на моент їх вчинення такі особи не проживають законно на території України.

    Якщо мовою закону, то відповідно до положень постанов Кабінету Міністрів України від 3 березня 2022 р. № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації», а також від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (далі – Постанови №164 та № 187), незавершені нотаріальні дії за зверненням особи, пов’язаної з державою-агресором, зупиняються, а у разі звернення такої особи за вчиненням нотаріальної дії нотаріус відмовляє у її вчиненні.

    Тому рекомендую до закінчення оголошенного президентом України військового стану залишити вирішення цієї проблеми без руху. Далі буде видно.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 11 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 27 лет опыта

    сколько дочке лет?ничего пока не предлагайте,а квартиру можно сдать,если там не проживаете

    • Ярослав Клиент 11 месяцев назад

      Квартира с долгами. Убитая. Ее сдавать смысла нет. Ребенок маленький, 10-12 лет.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, по суті в вашій ситуації нічого не міняється. Довіреності видані на території Росії є не дійсними на території України.

    Тому щоб вирішити ваше питання вони повинні приїхати на територію України і звернутися в опікунську раду за дозвіл на продаж квартири неповнолітньою. Після отримання такого дозволу треба звернутися до нотаріуса і він форме договір куплі-продажу.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 11 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Ви можете запропонувати родичам письмовим листом з врученням на їх адресу у РФ: Після того як представник у інтересах неповнолітньої дочки вступає у спадок , отримує свідоцтво.

    1. Представник неповнолітньої може нотаріально продати , подарувати вам свою частину і ви станете власником всієї квартири і зможете вирішити її долю , як новий власник.

    2. Якщо представник не продасть вам свою частину він має право самостійно володіти майном, або продати свою частину третім особам в Україні( якщо ви відмовитесь придбати за таку ціну.

    Представник власника має оформити довіреність , поза межами РФ на довірену особу в Україні , щоб та вчинила правочини у інтересах власника котрий у РФ ( документи з РФ не визнаються Україною та диплматичні відносини припинено) , тому якщо власник забажає укласти довіреність -це треба робити у консульстві у Грузії чи іншій країні.

    3. Ви як власник своєї частини повідомляєте власника у РФ рекомендованим листом з врученням і повідомленням , про те, що маєте намір продати належну вам частину квартири з вказанням ціни актуальної на дату складання листа , дата підпис. та залишаєте за собою право у разі відмови чи ігнорування пропозиції продати третім особам вашу частину , так і вказуєте у листі.

    Далі якщо власник з РФ жодним чином протягом 30-ти днів не заявив про бажання купити , подарувати нотаріально майно . Ви берете ваші документи на вашу частину знаходите покупця де завгодно і нотаріально особисто чи через представника продаєте йому належну вам частину завіривши купівлю- продаж нотаріально і все у вашої частини новий власник , який самостійно вирішує питання з власниками з РФ.

    Вам головне забрати кошти та копію нотаріального договору купівлі - продажу як доказ все Ви вільні від частки проблемної квартири.

    Якщо дитина є громадянкою України , треба подати заяву до служби у справах дітей , отримати дозвіл на продаж її майна і лише тоді продавати.

    саме зараз є один шлях здати те майно у оренду , вашу частину точно до прийняття остаточних рішень , або ж продати вашу частину і забути про ситуацію , що склалася.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Ярослав Клиент 11 месяцев назад

      Я не совсем понял. Если они находятся в России и не собираются оттуда выезжать, то мы ничего не можем сделать или все-же можем?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 11 месяцев назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        Якщо власники громадяни України, треба видати довіреність їх представнику на всі дії: на звернення до служби у справах дітей (отримання дозволу) і далі на продаж їх частини чи дарування Вам(якщо дійдете згоди).

        Якщо згоди від них не буде , зможете продати лише свою частину. Або надавати у оренду.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Иванюк Руслан Эдуардович
    100%

    ВІтаю, питання у теперишніх обставинах не просте. На даний момент ви не зможете викупити квартиру без батьків та дитини + россійська довіерність не дійсна на территорії України..Тому Єдине що на мою думку ви можете поки зробити це здавати її в оренду.

    Якщо, є питання натискайте кнопку звернутися.

    • Ярослав Клиент 11 месяцев назад

      если не выкупать ее, то мы можем ее просто продать? Если они находятся на территории россии и не планируют выезжать оттуда.

      Квартиру сдавать без смысла, она с долгами из-за них и убитая

      • Иванюк Руслан Эдуардович

        Так ви можете її продати, але спочатку письмово повідомте про намір продажу іншого власника, якщо протягом місяця вони не відреагують, тобто не висловлять бажання викупити вашу частину, ви можете її продати комусь іншому.

        • Ярослав Клиент 11 месяцев назад

          я имею ввиду, обе части, можно ли нам вместе как-то договоримся для продажи квартиры?

          • Иванюк Руслан Эдуардович

            щоб продати обі частки співласники вони повинні приїхати на територію України і звернутися в опікунську раду за дозвіл на продаж квартири неповнолітньою. Після отримання такого дозволу треба звернутися до нотаріуса і він форме договір куплі-продажу. Але отримати дозвіл від опікунської ради не також і легко.

            Якщо неповнолітній є власником нерухомості чи її частки.

            У випадку, коли неповнолітня особа володіє об’єктом нерухомості або його частиною, орган опіки та піклування, перед тим як надати дозвіл на продаж, звіряє, по-перше забезпеченість неповнолітнього достойним житлом після продажу об’єкта. Іншими словами, майбутнє житло неповнолітнього повинно бути придатним для експлуатації, з усіма належними умовами для проживання. По-друге: розмір частки на право власності неповнолітнього має бути рівноцінним попередньому.

            Попри те, що вимога отримання дозволу органу опіки і піклування є імперативною, адже згідно зі ст. 18 Закону «Про охорону дитинства» органи опіки та піклування зобов’язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла, трапляються випадки оформлення договорів щодо об’єктів нерухомості, в яких проживають неповнолітні, без отримання дозволів. Така угода може бути визнана судом недійсною відповідно до ч. 6 ст. 203, ч. 1 ст. 215 Цивільного кодексу України. Однак, судовою практикою вироблено підхід, що сама лише відсутність дозволу органу опіки та піклування не є для цього безумовною підставою, якщо правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не суперечить правам та інтересам їхніх малолітніх чи неповнолітніх дітей.

            20 січня 2016 р. Верховний Суд України у постанові по справі № 6-2940ц15 вказав, що хоча вчинення батьками малолітньої дитини певного правочину за відсутності попереднього дозволу органу опіки та піклування порушує установлену ст. 177 СК України заборону, сам по собі цей факт не є безумовним підтвердженням наявності підстав для визнання правочину недійсним. Натомість він може бути визнаний недійсним, якщо його вчинення батьками без попереднього дозволу органу опіки та піклування призвело до порушення права особи, в інтересах якої пред’явлений позов, тобто до звуження обсягу існуючих майнових прав дитини та/або порушення охоронюваних законом інтересів дитини, зменшення або обмеження прав та інтересів дитини щодо жилого приміщення.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України