Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 09 червня 2023, питання №86545 150₴

Чи має право дитина перейти на домашнє навчання в Україні проживаючи за кордоном?,

Доброго дня! Наразі ми знаходимося за кордоном, але продовжуємо навчання вдома в Україні і закінчуємо 9 клас. Чи маємо ми право залишитися і навчатися в нашій школі у 10-11 класах, якщо перейдемо на домашнє навчання? Тому що наша школа змушує нас повертатися на очне навчання або шукати онлайн школу!

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня, вам треба написати заяву про переведення дитини на домашнє навчання.

    Cімейна (домашня) форма здобуття освіти — спосіб організації освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками. Відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні, не нижчому за стандарти освіти, несуть батьки. Якщо рівень знань дитини виявиться незадовільним — школа має повне право наполягати на її поверненні до очної форми навчання.

    На який документ посилатися при переведенні на сімейну форму?

    У 2017 році Верховна Рада України ухвалила новий закон Про освіту. Він передбачає реалізацію концепції Нової української школи, яка серед інших опцій пропонує домашнє навчання. Учень, який навчався вдома, має право отримати повноцінний диплом та атестат, як і всі школярі.

    Хто може обирати сімейну форму навчання?

    Положення про сімейну освіту носить загальний характер і стосується всіх державних шкіл без винятку.

    Чи можуть відмовити у переведенні на сімейну форму?

    Адміністрація школи не має жодної законної підстави відмовити батькам, які хочуть перевести свою дитину на сімейну форму навчання.

    Як проходить оцінювання?

    Якщо весь освітній процес для дитини організовують батьки, важливо слідкувати за прогресом у навчанні. Вона має не відставати від однолітків, а рівень знань має відповідати показникам Держстандарту. Для цього учні проходять оцінювання чотири рази на рік. Як його проходити (онлайн чи офлайн), кожен заклад визначає самостійно.

    Коли учню можуть не дозволити продовжити навчатись за сімейною формою?

    У випадку результатів нижче задовільного хоча б з одного предмету педагогічна рада може:

    • рекомендувати батькам перевести дитину на очну форму (для учнів 1–4-х класів);

    • перевести учня на очну форму (для учнів 5–11-х (12-х) класів).

    До того ж, школа сприяє організації процесу навчання. Учні, які навчаються за сімейним форматом, мають отримувати шкільні підручники, консультації та допомогу вчителів

    Сімейна форма навчання: які документи потрібні?

    Якщо ви змінюєте школу, спочатку подайте стандартний пакет документів, щоб дитину до неї зарахували:

    • паспорт або інший документ, який посвідчує особу заявника;

    • копію та оригінал свідоцтва про народження дитини або документ, що посвідчує її особу;

    • оригінал або копію медичної довідки за формою № 086-1/о;

    • документ, який підтверджує місце проживання дитини або батьків.

    Якщо ж ви зареєстровані в школі і просто хочете змінити форму навчання, необхідна заява одного з батьків дитини або самого учня, якщо він – повнолітній.

    Які кроки після написання заяви?

    Спершу заяву розглядає директор.

    1. Директор інформує батьків про всі нюанси такого навчання.

    2. Школа складає індивідуальний план для дитини.

    3. Директор має видати відповідний наказ.

    Коли можна перевестися на сімейну форму?

    Найоптимальніше – на початку року, але протягом року це також можливо зробити.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Корнійчук Євген Іванович

    Якщо будуть проблеми з директором зверніться до освітнього омбуцмена.

    Контакти за посиланням

    https://eo.gov.ua/

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Віта!

    Наразі це питання достатньо не врегульовано. Його часто вирішують самостійно як в окремих регіонах, так навіть в окремих школах.

    В моєму розпорядженні є рекомендаційний лист МОН від № 1/2484-23 від 21 лютого 2023 року:

    "Начальникам обласних,

    Київської міськоївійськових адміністрацій

    Керівникам закладів освіти

    Про рекомендацію навчанняв дистанційному форматі

    Шановні колеги!

    24 лютого 2022 року росія здійснила повномасштабне вторгнення на територію України. Вторгнення, яке поділило наше життя на «до» і «після», Освіта і наука, як і всі сфери життя, постали перед важкими викликами, але не здалися. Ще більше зміцніли, ще більше об'єдналися заради спільної мети - нашої Перемоги!

    Головним пріоритетом для Міністерства освіти і науки України в умовах правового режиму воєнного стану є питання збереження життя і здоров'я усіх учасників освітнього процесу.

    У зв'язку з наближенням річниці з дня початку жорстокої агресії рф проти України та з метою убезпечення життя і здоров'я всіх учасників освітнього процесу рекомендуємо розглянути питання про організацію освітнього процесу в закладах освіти 22-24 лютого 2023 року в дистанційному форматі".

    Керівники шкіл будуть зобов’язані забезпечити доступ до освітнього процесу в режимі онлайн, у разі якщо батьки побоюватимуться вести дитину до школи.

    В той самий час вже колишній міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, коментуючи можливі форми навчання у школах.

    За його словами, навіть у разі наявності в школі обладнаного сховища, батьки можуть відмовитися від очного навчання дитини та продовжити освітній процес дистанційно.

    Таке рішення батьки можуть приймати не колективно, а особисто, жодна дитина не буде відрахована та відсторонена від навчання.

    «Не треба ніяких зборів. Для кожних батьків дитина є найціннішим скарбом. Якщо батьки побоюються вести дитину до школи – треба повідомити про це керівництво, яке зобов’язане забезпечити доступ до освітнього процесу в режимі онлайн. Після трагедії у Вінниці бажаючих перевести на онлайн-навчання дітей стало більше. Наразі немає сенсу збирати петиції, це можна вирішити в кожній конкретній школі та громаді», – роз'янював Шкарлет.

    ВИСНОВКИ:

    В даному випадку треба розуміти чи є якісь роз'яснювальні листи чи рішення місцевих органів влади з цього приводу, включно з управлінням освіти міста. У відповідності з тим і вирішувати це питання. Одне можу сказати чітко Статтею 53 Конституції України встановлено, що кожен має право на освіту.Повна загальна середня освіта є обов'язковою. Тому школа, де навчається Ваша дитина, таким листом грубо порушує конституційне право Вашої дитини на середню освіту. Це треба обов'язково оскаржувати або до місцевого управління освіти, або прямо до самого Міністерства освіти!

    У разі виникнення уточнюючих питань або бажання порадитись зі мною персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Нормативна база

    Відповідно до статті 9 Закону України «Про освіту» освіта може бути організована за такими формами:

    • інституційна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева);
    • індивідуальна (екстернатна, сімейна (домашня), педагогічний патронаж).

    Організація індивідуальної форми навчання визначається та організовується згідно з Положенням про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2016 року № 8.

    Сімейна (домашня) форма освіти. Навчатися за такою формою зможуть учні, чиї батьки бажають і готові самостійно організовувати освітній процес в домашніх умовах. Разом з тим учень має бути зарахованим до певного закладу, який відслідковуватиме його прогрес у навчанні. Батьки також мають написати заяву щодо навчання дитини за сімейною формою.

    Важливо, щоб дитина не відставала від однолітків, а її знання відповідали бодай рівню Держстандарту. Для цього учні проходитимуть оцінювання 4 рази на рік, зокрема, складатимуть підсумковий контроль. У випадку поганих результатів педагогічна рада може:

    • рекомендувати батькам перевести дитину на інституційну форму (для учнів 1-4 класів);
    • своїм рішенням перевести учня на інституційну форму (для учнів 5-11 (12) класів).

    Для запобігання порушень прав дітей та забезпечення виконання обов’язків батьків, інших законних представників заклад освіти інформує відповідну службу у справах дітей про зарахування (переведення) здобувачів освіти на сімейну (домашню) форму.

    Для спостереження за навчальним поступом здобувачів освіти батьки, інші законні представники можуть використовувати портфоліо, в якому фіксуються результати навчання.

    Здобувачі освіти за сімейною (домашньою) формою проходять підсумкове (семестрове та річне, що здійснюється за результатами семестрового) оцінювання, а також атестацію.

    Підстави для організації індивідуальної форми навчання:
    1. заява одного з батьків або їх законних представників (для повнолітніх – їх особиста заява) про зарахування на індивідуальну форму навчання;
    2. наказ керівника навчального закладу;
    3. погодження відповідного органу управління освітою.
    Дистанційна форма навчання в умовах воєнного стану

    У зв'язку з веденням в Україні Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64 "Про введення воєнного стану в Україні" правового режиму воєнного стану діти можуть здобувати освіту за дистанційною формою в закладі освіти, в якому навчалася раніше. Навіть якщо заклад освіти фізично зруйновано – він однаково може організовувати дистанційне навчання для всіх здобувачів.

    Якщо дистанційне навчання в закладі освіти не здійснюється, дитина може продовжити навчання в іншому закладі освіти на території України. Для цього один із батьків, опікунів чи інших законних представників, родичів має подати до закладу освіти заяву про зарахування (її скановану копію чи фотокопію).

    Заява подається будь-яким способом: особисто або електронною поштою, через месенджер або іншим зручним способом для заявника. Якщо в законних представників є свідоцтво про народження дитини та свідоцтво її навчальних досягнень – бажано їх скановані копії чи фотокопії додати до заяви.

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович 11 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0941-20#Text):

    " I. Загальні положення...

    4. Дистанційне навчання здійснюється відповідно до освітньої програми закладу освіти та має забезпечувати виконання суб’єктами дистанційного навчання державних стандартів освіти.

    У разі потреби дистанційне навчання може організовуватися за індивідуальним навчальним планом...

    II. Організація здобуття освіти за дистанційною формою (як окремою формою здобуття освіти)...

    2. Організація здобуття освіти за дистанційною формою здійснюється виключно за бажанням учнів, їх батьків. Батьки створюють належні та безпечні умови навчання, виховання і розвитку дитини, яка здобуває освіту за дистанційною формою.

    3. Організація здобуття освіти за дистанційною формою здійснюється закладом освіти на підставі рішення педагогічної ради, за наявності навчально-методичного та системотехнічного забезпечення (відповідно до розділу IV цього Положення).

    Засновник може визначати конкретний заклад (заклади) з числа тих, що належать до сфери його управління, який може здійснювати організацію освітнього процесу за дистанційною формою для осіб, які виявили відповідне бажання (незалежно від території обслуговування).

    На вебсайті закладу освіти (за його відсутності - на вебсайті засновника) оприлюднюється інформація про забезпечення ним здобуття освіти за дистанційною формою.

    Для організації дистанційної форми здобуття освіти заклад освіти створює у своєму складі класи (групи) з дистанційною формою здобуття освіти. Наповнюваність класів (груп) визначається відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту».

    Заклади освіти можуть створювати внутрішні структурні підрозділи, що забезпечують організацію здобуття освіти за дистанційною формою (центри дистанційного навчання тощо)...

    5. Учні, які здобувають освіту за дистанційною формою, продовжують наступний рік навчання за цією формою здобуття освіти за умови засвоєння освітньої програми на рівні навчальних досягнень не нижче середнього, що підтверджується результатами річного оцінювання.

    У разі встановлення у таких учнів початкового рівня навчальних досягнень з предмета(ів) інваріантної частини або базових, вибірково-обов’язкових предметів навчального плану, вони можуть бути переведені на очну (денну, вечірню) форму здобуття освіти відповідно до рішення педагогічної ради закладу освіти.".

    "ПОЛОЖЕННЯ про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0184-16#Text):

    " I. Загальні положення...

    2. Заклади освіти відповідно до законодавства та своїх установчих документів можуть організовувати здобуття освіти за індивідуальною формою (екстернатною (екстернатом), сімейною (домашньою), педагогічним патронажем).

    Для забезпечення індивідуальної форми здобуття освіти можуть використовуватися технології дистанційного навчання відповідно до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 08 вересня 2020 року № 1115, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 вересня 2020 року за № 941/35224...

    3. Інформація про індивідуальну(і) форму(и) здобуття освіти, що забезпечується(ються) закладами освіти, оприлюднюється на їх вебсайтах (за їх відсутності - на вебсайтах засновників закладів освіти)...

    5. Заклад освіти може організовувати здобуття освіти за індивідуальною формою незалежно від місця проживання особи.

    Зарахування до закладу освіти на індивідуальну форму здобуття освіти проводиться зазвичай до початку навчального року.

    Переведення здобувачів освіти на індивідуальну форму здобуття освіти може відбуватися протягом навчального року, але не пізніше ніж за 3 місяці до проведення річного оцінювання результатів навчання здобувачів чи державної підсумкової атестації (далі - атестація). Таке обмеження не застосовується для переведення на педагогічний патронаж.

    Для осіб, які здобували чи здобувають освіту за кордоном, а також для осіб, які проживали чи проживають на тимчасово окупованій території України або в населених пунктах, території здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях на період здійснення зазначених заходів (далі - неконтрольована територія) або на території населених пунктів на лінії зіткнення, території, на якій встановлено режим надзвичайної ситуації або режим надзвичайного стану, зарахування (переведення) на екстернат здійснюється протягом усього календарного року.

    Зарахування осіб до закладу освіти для здобуття освіти за індивідуальною формою може здійснюватися незалежно від наявності вільних місць у класі.

    Зарахування (переведення) на індивідуальну форму здобуття освіти здійснюється зазвичай на навчальний рік.".

    ---

    Доброго дня, пані Віталіно! По-перше, як вбачається, Ви маєте на увазі, все ж таки, дистанційну, а не індивідуальну (екстернатну) форму навчання. По-друге, за змістом як Положення про дистанційну, так і Положення про індивідуальну форму навчання наявність відповідної форми навчання у певному закладі освіти визначається рішенням педагогічної ради цього закладу - тобто, здобувач освіти не має права вимагати організації відповідної форми навчання, якої немає у цьому закладі. По-третє, наявність, зокрема, дистанційної форми навчання має бути зазначено або на вебсайті закладу освіти, або на вебсайті його засновника. Іншими словами, для продовження навчання за дистанційною формою навчання Вам слід знайти інший заклад освіти з дистанційною (онлайн) формою навчання - як запропоновано у прикрпіленому до питання повідомленні. Сайт МОН України (https://mon.gov.ua/ua).

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 11 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    20 серпня набула чинності нова редакція Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти. (Наказ Міністерства освітиі науки України12.01.2016 № 8 (у редакції наказу Міністерства освітиі науки України від 10 лютого 2021 року № 160)

    Сімейна або домашня форма освіти передбачає, що батьки бажають і готові самостійно організувати навчання вдома. Таким чином, учня зараховують до школи, працівники якої відстежуватимуть його прогрес у навчанні. Щоб навчати дитину за сімейною формою батьки повинні тільки написати заяву.

    У Міносвіти наголошують, важливо, щоб дитина не відставала від однолітків, а її знання відповідали хоча б рівню Держстандарту. Тому усі учні чотири рази на рік проходитимуть оцінювання – складатимуть підсумковий контроль. Якщо дитина показала погані результати, то педагогічна рада може:

    • рекомендувати батькам перевести дитину на інституційну форму (для учнів 1-4 класів);
    • своїм рішенням перевести учня на інституційну форму (для учнів 5-11 класів).

    Під час такого навчання вдома батьки зможуть консультуватись із вчителями, отримувати від них допомогу та індивідуальний навчальний план, а ще батьки отримають підручники.

    Екстернат

    Для того, щоб зарахувати учня на цю форму навчання, він має подати заяву та документ, що підтверджує підставу для переведення – неможливість відвідувати заняття у школі чи скласти річне оцінювання. Екстернат орієнтують на учнів, які опанували або можуть опанувати один чи декілька предметів, класів чи навіть рівнів освіти швидше своїх однолітків.

    Педагогічний патронаж передбачили для учнів, які за станом здоров’я не можуть відвідувати школу щодня, перебувають на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров’я або потребують навчання біля лікарняного ліжка. Крім того, цю форму розраховують на учнів, які здобувають початкову та базову освіту у сільських школах, де менше ніж п'ять учнів на клас.

    Педагогічний патронаж це супровід вчителя для конкретного учня, але дитина повинна самостійно опрацьовувати навчальні матеріали.

    Про форми здобуття освіти у конкретній школі батьки можуть дізнатись на сайті закладу або на сайті МОН.

    Подайте директору письмову заяву рекомендованим листом з врученням нехай зберуть педагогічну раду та розглянуть це питання конкретно у ваому місті де зареєстровано дитину та школу до якої вона зарахована.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 7 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Щоб перевести дитину на сімейну (домашню) форму навчання, вам потрібно до початку навчального року або не пізніше, ніж за 3 місяці до дати річного оцінювання / державної підсумкової атестації подати відповідну заяву до закладу освіти, за яким закріплено ваше місце проживання. Коли вашу дитину переведуть на сімейну (домашню) форму навчання, школа проінформує про це службу у справах дітей. Така норма прописана у 3 розділі, пункті 5 Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти. У такий спосіб держава піклується, щоб не порушувалися права дітей через невиконання батьками їхніх обов’язків.

    Ви маєте право попросити в школі роз’яснити, які предмети, за якими освітніми програмами та підручниками потрібно вивчати. Якщо ви плануєте самостійно розробляти траєкторію навчання своєї дитини, це робити необов’язково. Але тоді маєте скласти навчальний план відповідно до державного стандарту.

    Якщо ж ви потребуєте допомоги, то у школі вам нададуть:

    • індивідуальний навчальний план або програму розвитку — приклади індивідуальних планів;
    • навчальну літературу, яка є в бібліотеці: підручники, посібники;
    • консультації для учня з окремих тем (їхній графік узгоджується індивідуально).

    Учень, який навчається за сімейною формою, має повний доступ до інфраструктури школи. Тому за потреби чи бажання ваша дитина може відвідувати творчі заходи, шкільні гуртки, якщо такі працюють у школі, брати участь у конкурсах, олімпіадах тощо.

    Всього найкращого!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Віто!

    Так, Ви маєте право перейти на сімейню (домашню) форму здобуття освіти, відмовити у цьому Вам не мають жодного права. По великому рахунку, Ви не те, що маєте, а взагалі це по суті єдиний варіант продовження здобуття освіти.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про освіту

    Стаття 55. Права та обов’язки батьків здобувачів освіти

    2. Батьки здобувачів освіти мають право:

    захищати відповідно до законодавства права та законні інтереси здобувачів освіти;

    звертатися до закладів освіти, органів управління освітою з питань освіти;

    обирати заклад освіти, освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти;

    брати участь у громадському самоврядуванні закладу освіти, зокрема обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування закладу освіти;

    завчасно отримувати інформацію про всі заплановані у закладі освіти та позапланові педагогічні, психологічні, медичні, соціологічні заходи, дослідження, обстеження, педагогічні експерименти та надавати згоду на участь у них дитини;

    брати участь у розробленні індивідуальної програми розвитку дитини та/або індивідуального навчального плану;

    отримувати інформацію про діяльність закладу освіти, у тому числі щодо надання соціальних та психолого-педагогічних послуг особам, які постраждали від булінгу (цькування), стали його свідками або вчинили булінг (цькування), про результати навчання своїх дітей (дітей, законними представниками яких вони є) і результати оцінювання якості освіти у закладі освіти та його освітньої діяльності;

    подавати керівництву або засновнику закладу освіти заяву про випадки булінгу (цькування) стосовно дитини або будь-якого іншого учасника освітнього процесу;

    вимагати повного та неупередженого розслідування випадків булінгу (цькування) стосовно дитини або будь-якого іншого учасника освітнього процесу.

    ...

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерства освіти і науки України 12.01.2016 № 8 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки Українивід 10 лютого 2021 року № 160)

    ПОЛОЖЕННЯпро індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти

    III. Сімейна (домашня) форма здобуття освіти

    1. Сімейна (домашня) форма може бути організована для осіб віком до 18 років, батьки, інші законні представники яких виявили бажання організовувати освітній процес самостійно з урахуванням здібностей, інтересів, потреб, мотивації, можливостей і досвіду своїх дітей, для забезпечення їх індивідуального темпу засвоєння освітньої програми.

    Батьки, інші законні представники здобувачів освіти можуть на договірних засадах залучати до організації здобуття освіти за сімейною (домашньою) формою інших суб’єктів освітньої діяльності, у тому числі суб’єктів, які забезпечують здобуття неформальної освіти.

    2. Батьки, інші законні представники обирають заклад освіти, до якого зараховується дитина для здобуття освіти за сімейною (домашньою) формою.

    Заклад загальної середньої освіти за територією обслуговування не може відмовити в зарахуванні особи на сімейну (домашню) форму здобуття освіти (територія обслуговування визначається відповідно до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 16 квітня 2018 року № 367, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 травня 2018 року за № 564/32016).

    3. Для запобігання порушень прав дітей та забезпечення виконання обов’язків батьків, інших законних представників заклад освіти інформує відповідну службу у справах дітей про зарахування (переведення) здобувачів освіти на сімейну (домашню) форму.

    4. Для спостереження за навчальним поступом здобувачів освіти батьки, інші законні представники можуть використовувати портфоліо, в якому фіксуються результати навчання.

    5. Здобувачі освіти за сімейною (домашньою) формою проходять підсумкове (семестрове та річне, що здійснюється за результатами семестрового) оцінювання, а також атестацію.

    За бажанням одного з батьків, інших законних представників здобувача освіти, який навчається за Державним стандартом початкової освіти, завердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 87 (далі - Державний стандарт початкової освіти), індивідуальним навчальним планом може бути визначено проведення оцінювання додатково (більше двох разів на рік). Таке оцінювання проводиться як формувальне та відбувається шляхом спостереження за здобувачем освіти у різних видах навчальної діяльності або за допомогою інших засобів формувального оцінювання.

    Для здобувача освіти, який навчається за Державним стандартом початкової освіти, формувальне та підсумкове оцінювання відбувається за спільної участі педагогічного працівника та одного з батьків, інших законних представників може бути організовано в освітньому середовищі, звичному для здобувача освіти.

    Навчальний час для проведення формувального оцінювання визначає заклад освіти відповідно до підпункту 1 пункту 2 розділу V цього Положення, але не більше ніж 4 навчальні дні упродовж навчального року (з урахуванням вимог до організації освітнього процесу відповідно до державних санітарних правил і норм).

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України