Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 11 червня 2023, питання №86645 250₴

Відпустка за сімейними обставинами

Я проходжу строкову службу , і в мене захворіла мати , положили в лікарню , а вдома лишилась сестра 12 років ( інвалід 1 група ), батька немає .
Чи можуть мені надати відпустку за сімейними обставинами більше ніж на 7 днів , чи можливо взяти над сестрою піклування на той час поки мати лежить в лікарні . І як це можливо зробити

Відповіді юристів (9)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Чи можуть мені надати відпустку за сімейними обставинами більше ніж на 7 днів

    Відповідно до п. 12 ст.10-1 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовцям строкової військової служби за весь період проходження військової служби надається відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, але не раніш як через 3 місяці проходження ними строкової військової служби.

    Згідно п.9 даного Закону відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю у таких випадках:

    1) укладення ним шлюбу - тривалістю до 10 календарних днів;

    2) тяжкого стану здоров'я або смерті рідних по крові або по шлюбу:

    а) дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець, - тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    б) інших рідних - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    3) пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім'ю військовослужбовця або осіб, зазначених у підпункті 2 цього пункту, - тривалістю до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    4) в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад. Така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

    Отже, для отримання відпустки – необхідно подати рапорт командиру частини, на який термін Вам її нададуть - залежить від обставин зазначених вище.

    чи можливо взяти над сестрою піклування на той час поки мати лежить в лікарні

    Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки (ч.1 ст. 55 Цивільного кодексу України).Опіка встановлюється над малолітніми особами (віком до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та фізичними особами, які визнані недієздатними (ч.1 ст. 58 Цивільного кодексу України).Піклування встановлюється над неповнолітніми особами (віком від 14 до 18 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена (ч.1 ст. 59 Цивільного кодексу України). Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника (ч.1 ст. 62 Цивільного кодексу України).

    Опіка та піклування встановлюється судом та органом опіки та піклування.

    Опікун та піклувальник призначається:

    • над недієздатною чи обмежено дієздатною особою - судом за поданням органів опіки та піклування;
    • над малолітньою чи неповнолітньою особою (якщо питання не стосується обмеження дієздатності) - органом опіки і піклування відповідно до ч.1 ст. 61 Цивільного кодексу України.

    Отже, Ви можете стати опікуном сестри за відповідного рішення органу опіки та піклування. В такому разі мати, якщо вона являється опікуном дитини - повинна подати заяву про звільнення її від повноважень опікуна до органів опіки та піклування (ними є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад (ст. 56 ЦК України) .

    Звільнення зі строкової служби.

    Згідно ч.2 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу»

    Військовослужбовці строкової військової служби звільняються із служби на підставах:

    а) у зв’язку із закінченням встановлених строків військової служби - у строки, визначені Указом Президента України;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати;

    г) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі.

    Згідно ч.2 ст.17 даного Закону відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

    2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

    3) дитину (дітей) віком до 18 років, яку (яких) виховують самостійно;

    4) дитину віком до трьох років;

    5) двох і більше дітей.

    8) вагітну дружину.

    Згідно ст. 18 даного Закону підстави для звільнення від призову на строкову військову службу діють лише в мирний час.

    Отже, в умовах воєнного часу, поки не відбулися зміни в законодавстві, теоретично Ви матимете можливість звільнитися зі строкової служби якщо здійснюватимете опіку над сестрою, при умові, що Ваша мати не має змоги утримувати її.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юрію!

    Даю детальні відповіді на обидва Ваших питання. Перед цим хочу наголосити, що Ви маєте право не тільки на відпустку за сімейними обставинами, але і за певних умов на звільнення з лав ЗСУ!

    Але йдемо по порядку...

    Чи можуть мені надати відпустку за сімейними обставинами більше ніж на 7 днів

    Питання надання відпусток за сімейними обставинами регулює Закон України “Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану”.

    Під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

    Відпустки за сімейними обставинами може бути надані тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

    Проте під час війни надання армійцям інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею 3 річного віку, а в разі, якщо дитина потребує домашнього догляду – тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею 6-річного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, як правило, часто обмежено.

    Поряд з цим по закону відпустка за сімейними обставинами повинна надаватися військовослужбовцю у таких випадках (необхідне я виділив жирним шрифтом):

    укладення ним шлюбу – тривалістю до 10 календарних днів;

    тяжкого стану здоров’я або смерті рідних по крові або по шлюбу, зокрема дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець, – тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад та інших рідних – тривалістю до 3-х календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім’ю військовослужбовця або родичів, – тривалістю до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім’ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини – тривалістю до 3-х календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, проте така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

    Існують випадки, коли певні командири та начальники відмовляються підписувати військовослужбовцям рапорти про надання відпусток, зокрема в разі важкого стану здоров'я родичів. Хоча такі види відпусток із збереженням грошового забезпечення, навіть під час війни надаються в обов’язковому порядку і в цьому випадку командир може її лише обмежити, тобто надати 3,5 або 7 діб.

    Висновок: На мою думку, навіть під час дії воєнного стану життя не припиняється, і відпустки повинні надаватися, проте з врахуванням завдань, які виконує певний підрозділ.

    Отже для отримання відпустки Вам треба написати рапорт командиру частини, в якому послатися на таку підставу відпустки, як тяжка хвороба матері та залишення без догляду малолітньої сестри. До рапорту треба додати довідку про хворобу матері, нотариально завірену копію свідоцтва про народження сестри та Ваше свідоцтво про народження.

    У разі відмови рішення командира частини можна оскаржити до вищого командування або до суду. В цьому я можу Вам допомогти.

    чи можливо взяти над сестрою піклування на той час поки мати лежить в лікарні . І як це можливо зробити

    На жаль той факт, що Ваша малолітня сестра залишається наразі без догляду, не дає Вам право оформити над нею опіку. Таке можливе в більш критичних випадках, про які я не хотів би тут згадувати. Проте хвороба матері та необхідність постійного догляду за нею дає Вам право на звільнення з лав ЗСУ.

    Така підстава для звільнення за сімейними обставинами під час воєнного стану передбачена статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу». Необхідне я знову ж таки виділив жирним шрифтом.

    Зокрема про звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «2. Військовослужбовці строкової військової служби звільняються із служби на підставах:

    а) у зв’язку із закінченням встановлених строків військової служби - у строки, визначені Указом Президента України;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати;

    г) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі".

    Для звільнення рекомендую написати рапорт на ім'я командира частини і, додавши до нього документи, які підтверджують хворобу матері, як також довідку ЛКК форми 080-4 з висновком про необхідність постійного догляду за матір'ю та Ваше свідоцтво про народження, просити про звільнення з лав ЗСУ. Рапорт можна написати за формою, передбаченою у Вашій частині. Підготувати такий рапорт можу для Вас також і я, якщо виникне в тому потреба.

    От що далі каже про порядок звільнення закон:

    Після надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами, командир військової частини зобов’язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім’ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

    Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця з військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    Рішення воєнкому повинно бути або позитивним або ж у разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця з військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    КРІМ ТОГО;

    Якщо Ваша сестра інвалід 1 групи Ви також до рапорту про постійний догляд за мамою повинні додати відомості та підтверджувальні документи по інвалідність малолітньої сестри. Це значно підсилить вагу Вашого рапорту й спростить Ваше звільнення. Оскільки прийдеться по суті доглядати і за хворою мамою, і за сестрою інвалідом!

    Виникнуть додаткові питання чи бажання отримати від мене практичну правову допомогу, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Маю грунтовний досвід вирішення подібних питань. Можу допомогти скласти усі необхідні рапорти та зібрати підтверджувальні документи.

    Пам'ятайте, шанси на звільнення у Вас доволі високі.

    Постскриптум:

    Доречи, маючи згадані підстави для звільнення Ви також можете за бажанням перевестися в іншу частину - поближче до свого дому. Але це зовсім інша історія і тут треба починати з відношення...

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 11 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#n182):

    " Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них...

    18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення. Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

    19. Надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток припиняється, крім відпустки військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та в разі якщо дитина потребує домашнього догляду - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (якщо обоє батьків є військовослужбовцями, - одному з них за їх рішенням); відпустки у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.".

    "ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#n779):

    " 186...В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець...

    204. Військовослужбовці строкової військової служби мають право на такі види відпусток:...

    3) відпустка за сімейними обставинами;...".

    Закон України " Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/20/95-%D0%B2%D...):

    "Стаття 4. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері сім’ї та дітей, служби у справах дітей

    Основними завданнями центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері сім’ї та дітей, служб у справах дітей є:...

    ведення обліку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ...

    Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері сім’ї та дітей, служби у справах дітей мають право:

    приймати з питань, що належать до їх компетенції, рішення, які є обов’язковими до виконання центральними органами виконавчої влади, їх територіальними органами та місцевими державними адміністраціями, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності і громадянами;

    звертатися у разі порушення прав та законних інтересів дітей, а також з питань надання їм допомоги до відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності;...

    забезпечувати влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, передачу під опіку, піклування, на усиновлення;...".

    ---

    Доброго дня, пане Юрію! Відповідно до наведеної ч.19 ст.10-1 Закону про правовий захист військовослужбовців Ваш випадок не надає права на відпустку. З іншого боку, Положення про проходження військової служби передбачає, дозволяє надання зокрема, ,військовослужбовцю строкової військової служби відпустки за сімейними обставинами. Як я вважаю, належним та необхідним має бути звернення до Служби у справах дітей за місцем проживання сестри з повідомленням про ситуацію, клопотання перед керівником Служби про звернення до РТЦК та СП, а також до командира Вашої в/ч про необхідність у наданні Вам відпустки за сімейними обставинами. Кожна, в тому числі, ваша ця Служба у справах дітей має електронний сайт, електронну адресу, за якою можливо звернутись з такою заявою.

    Оцініть відповідь своїм гонораром на це питання.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 11 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    вчора Верховна Рада проголосувала за законопроєкт (9378) в цілому. - військові отримають відпустки 30 днів щорічної + 10 за сімейнити обставинами. Готується на підпис Президента України.

    Також прийнято раніше інші зміни, які вже вступили у силу. Тож Вам мають право надати 10-ть днів за сімейними обставинами , що підтверджується довідками хвороби родича з лікарні.

    Рада дозволила військовослужбовцям під час військового стану йти у відпустку

    Зазначається, що військовослужбовцям можуть надаватися відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України.

    Раніше можна було брати відпустку тільки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

    Відповідні зміни проголосовано в 1 читанні законопроєкту 8081 про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

    Основне в законопроекті:

    під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

    кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

    За даними порталу ВР закон підписано та оприлюднено, стежте тут https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40548

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 11 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    В любом случаи для получения опеки будущему опекуну , нужно обратиться в отдел опеки и попечительства в местном совете.

    Я могу Вам предоставить общую консультацию

    Ознакомьтесь с этими документами и для Вас должно быть все понятно

    1. https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/162001537 - ПОРЯДОК провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини

    2. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0387-99 - Правила опіки та піклування

    3. https://ursambo.com/ukr/zahist-prav-simyi/yak-proh...

    В каких случаях устанавливается опека (попечительство)Опека, попечительство устанавливается над детьми-сиротами и детьми, лишенными родительской опеки. Опеке подлежит ребенок, не достигший 14 лет, а заботе - от 14 до 18 лет.Опека (попечительство) над несовершеннолетними (малолетними) детьми, устанавливается, если родители: умерли, неизвестно их местонахождение, признаны в судебном порядке безвестно отсутствующими или умершими.Опека также устанавливается над совершеннолетним лицом, признанным в судебном порядке недееспособным из-за неспособности осознавать значение своих действий или руководить ими вследствие хронического стойкого психического расстройства.Возможно ли установление опеки (попечительства) при жизни родителей несовершеннолетнихОпеку (попечительство) может быть установлено и при жизни родителей несовершеннолетних (малолетних) детей в случаях, когда родители:- судом лишены и родительских прав или принято решение об отобрании ребенка и передаче его под опеку, независимо от того, лишены они родительских прав или нет, поскольку пребывание с ними опасно для жизни ребенка;- признанные в судебном порядке недееспособными или ограниченно дееспособными (психически больные, умственно отсталые или находятся в частном стационарном лечении в лечебно-профилактическом учреждении или на государственном содержании и домах-интернатах)- более 6 месяцев не могут заниматься воспитанием своих детей (осуждены к лишению свободы на длительное время, по состоянию здоровья и инвалиды I-II групп;- более 6 месяцев не проживают совместно с ребенком и без уважительных причин не принимают участия в его воспитании и содержании, не проявляют в отношении ребенка родительского внимания и заботы или подбросили (оставили) ребенка и это подтверждено соответствующими актами, составленными органами внутренних дел;- отказались от детей в установленном законом порядке;- выехали на постоянное место жительства или постоянное место работы за границу или находящихся в длительном командировке;- находятся под следствием.Кто ответственен за осуществление опеки и попечительства:Согласно ст. 56 Гражданского кодекса Украины органы, на которые возложено осуществление опеки и попечительства, их права и обязанности по обеспечению прав и интересов физических лиц, нуждающихся в опеке и попечительства, устанавливаются законом.Непосредственное ведение дел по опеке и попечительству возлагается в пределах их компетенции в соответствующие отделы и управления местной государственной администрации районов, районов городов Киева и Севастополя, исполнительных комитетов городских или районных в городах советов. В поселках и селах делами опеки и попечительства непосредственно ведающие исполнительные комитеты сельских и поселковых советов.

    Процедура установления и прекращения опеки и попечительства над несовершеннолетним лицомОб установлении опеки над малолетним ребенком и попечительства над несовершеннолетним ребенком, судебная процедура установления опеки или попечительства возможна только в случае, если основанием для установления опеки и попечительства является дело в производстве суда, в процессе рассмотрения которой стало известно о наличии ребенка, который остался без родительской попечительства. В таких случаях установления опеки или попечительства осуществляется в том же производстве. Во всех остальных случаях опека и попечительство устанавливаются органами опеки и попечительства.Основанием для прекращения опеки является передача малолетнего ребенка к компетенции органа, а именно органа опеки и попечительства. который принимает соответствующее решение о прекращении опеки или суда.важно знатьОснованием для прекращения опеки является достижение ребенком 15 лет. В этом случае опека автоматически превращается в заботы, и опекун без дополнительного решения становится попечителем с соответствующими правами и обязанностями.Попечительство прекращается в соответствии с оснований, определенных в ст. 77 Гражданского кодекса Украины. В частности такими основаниями являются:достижения физическим лицом совершеннолетия;регистрация брака несовершеннолетнего лица;предоставлении несовершеннолетнему лицу полной гражданской дееспособности;- возобновление гражданской дееспособности физического лица, гражданская дееспособность которого была ограничена.Дополнительными основаниями для прекращения опеки является смерть опекуна или подопечного.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Відпстку так піклування ні

    Питання надання відпустки військовослужбовцям регулює Закон України «Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану.

    Закон визначає, що в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надавати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

    Кожну із зазначених відпусток можуть надати тривалістю не більш як 10 календарних днів.

    Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більш як 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу, підкреслив Лубінець.

    Для оформлення відпустки за сімейними обставинами необхідно написати рапорт на ім’я безпосереднього командира (начальника) та додати документи з підставами.

    Опіка (піклування) над неповнолітніми (малолітніми) дітьми, встановлюється, якщо батьки: померли, невідомо їх місцезнаходження, визнані в судовому порядку безвісно відсутніми або померлими.

    Опіку (піклування) може бути встановлено і за життя батьків неповнолітніх (малолітніх) дітей у випадках, коли батьки:

    — судом позбавлені и батьківських прав або прийнято рішення про відібрання дитини і передачу її під опіку, незалежно від того, позбавлені вони батьківських прав чи ні, оскільки перебування з ними небезпечне для життя дитини;

    — визнані в судовому порядку недієздатними або обмежено дієздатними (психічно хворі, розумово відсталі або перебувають у приватному стаціонарному лікуванні в лікувально-профілактичному закладі чи на державному утриманні і будинках-інтернатах);

    — понад 6 місяців не можуть займатися вихованням своїх дітей (засуджені до позбавлення волі на тривалий час, за станом здоров’я і інваліди І-ІІ груп;

    — понад 6 місяців не проживають разом з дитиною та без поважних причин не беруть участі в її вихованні та утриманні, не виявляють щодо дитини батьківської уваги та турботи або підкинули (залишили) дитину і це підтверджено відповідними актами, складеними органами внутрішніх справ;

    — відмовились від дітей у встановленому законом порядку;

    — виїхали на постійне місце проживання або постійне місце роботи за кордон чи перебувають у довготривалому відрядженні;

    — перебувають під слідством.

    Хто відповідальний за здійснення опіки та піклування

    Згідно зі ст. 56 Цивільного кодексу України, органи, на які покладено здійснення опіки та піклування, їхні права та обов’язки щодо забезпечення прав та ін­тересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, вста­новлюються законом.

    Безпосереднє ведення справ щодо опіки та піклування покладається у межах їх компетенції на відповідні відділи і управління місцевої державної адміністрації районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчих комітетів міських чи районних у містах рад. У селищах і селах справами опіки і піклування безпосередньо відають виконавчі комітети сільських і селищних рад.

    Ведення справ з опіки і піклування щодо неповнолітніх здійснюється органами у справах сім’ї та молоді та службою в справах неповнолітніх. Органи освіти здійснюють діяльність з питань виявлення, обліку та передачі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до дитячих будинків, шкіл-інтернатів різних профілів, на усиновлення, під опіку (піклування). Щодо осіб, визнаних судом недієздатними чи обмежено дієздатними ведення справ покладено на відділи охорони здоров’я. Щодо дорослих дієздатних осіб, що потребують піклування за станом здоров’я – на органи соціального захисту населення. Ці відділи виконують усю підготовчу роботу, пов’язану з призначенням опіки (піклування), здійснюють організаційні і контрольні функції.

    Процедура встановлення та припинення опіки та піклування над повнолітньою особою

    Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, яка страждає на психічний розлад, зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, може бути подана членами її сім’ї, органом опіки та піклування, наркологічним або психіатричним закладом. Аналогічно заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім’ї, близькими родичами незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

    Рішення суду про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання її недієздатною після набрання ним законної сили надсилається органові опіки та піклування. Таке рішення є підставою для призначення фізичної особи, яка обмежена у цивільній дієздатності, піклувальника, а недієздатній фізичній особі — опікуна.

    Рішення про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи відбувається за заявою самої фізичної особи її піклувальника, членів сім’ї або органу опіки та піклування. Якщо фізична особа, яка за рішенням суду визнана недієздатною, видужала, або ж її психічний стан значно поліпшився, то за заявою її опікуна, органу опіки та піклування та на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи суд своїм рішенням скасовує рішення про визнання фізичної особи недієздатною та поновлює її цивільну дієздатність.

    Успіхів

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, ви маэте право на відпустку з-за сімейними обставинами 10 днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    Порядок оформлення відпустки за сімейними обставинами:Крок 1: Військовослужбовець повинен подати рапорт безпосередньо командиру підрозділу з документами, що підтверджують відповідну сімейну обставину.Крок 2: Командир підрозділу передає рапорт до штабу військової частини для подання на розгляд командиру військової частини.Крок 3: Командир військової частини приймає рішення щодо надання відпустки.

    Рекомендовано подавати рапорт у двох екземплярах: на одному з екземплярів мають бути дата і підпис, які будуть підтверджувати факт звернення з рапортом або вихідний номер.

    У випадку, якщо рапорт не приймають – можна звернутися по ієрархії до вищого по званню керівництва та залишати скаргу на гарячій лінії Генерального штабу 0 800 500 410.

    Також ви маєте право на звільнення з військової служби. Можу допомогти вирішити ваше питання. Маю відповідні знання та навички.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 7 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день!

    1) Чи надається відпустка для військовослужбовців строкової служби під час військового стану? - так, однак лише за згодою начальника в/ч. Тому що в Законі немає імперативної норми, яка зобов'язувала би вашого командира надати Вам відпустку. Там прописано - "може надаватися..." (ст. 18 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12/conv#n...).

    2) 23 грудня набув чинності закон про відпустки для військовослужбовців під час військового стану. Чи входить в цей перелік строкова служба. Чи є взагалі, шанси отримати відпустку? - так, ця норма поширюється на всіх військовослужбовців, незалежно від виду військової служби.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 2. Військова служба і виконання військового обов'язку в запасі

    6. Види військової служби:

    строкова військова служба;

    військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період;

    військова служба за контрактом осіб рядового складу;

    військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу;

    військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі - вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів);

    військова служба за контрактом осіб офіцерського складу;

    військова служба за призовом осіб офіцерського складу;

    військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

    ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#n17):

    186. В особливий період військовослужбовцям надаються відпустки, визначені пунктами 17, 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

    Закон України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12/conv#n...):

    18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець (РЕДАКЦІЯ ДО 23.12.2022).

    18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення. Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу" (РЕДАКЦІЯ З 23.12.2022 ПІСЛЯ ВНЕСЕННЯ ЗМІН https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2822-20#Text)

    19. Надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток припиняється, крім відпустки військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та в разі якщо дитина потребує домашнього догляду - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (якщо обоє батьків є військовослужбовцями, - одному з них за їх рішенням); відпустки у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.

    ВИСНОВКИ: як бачите стаття 18 Закону помінялася лише в тому, що до неї додали новий вид відпустки, що може надаватися військовослужбовцям під час дії воєнного стану (а саме частина щорічної основної відпустки). При цьому, статус військовослужбовця не зазнав жодних змін (так само прописано "військовослужбовцям", без указівки якого саме виду військової служби).

    Отже, Ви можете клопотати про надання Вам відпустки. Для цього достатньо лише подати рапорт на ім'я вашого командира. Однак, 100% гарантії, що командир надасть свій дозвіл, немає.

    Зразки рапортів - https://legal100.org.ua/uchasnykam-rosiisko-ukrain...

    Всього найкращого!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юра!

    Я проходжу строкову службу , і в мене захворіла мати , положили в лікарню , а вдома лишилась сестра 12 років ( інвалід 1 група ), батька немає .

    Чи можуть мені надати відпустку за сімейними обставинами більше ніж на 7 днів , чи можливо взяти над сестрою піклування на той час поки мати лежить в лікарні . І як це можливо зробити

    ТАК, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДПУСТКУ У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ СІМЕЙНИМИ ОБСТАВИНАМИ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    ...

    12. Військовослужбовцям строкової військової служби за весь період проходження військової служби надається відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, але не раніш як через 3 місяці проходження ними строкової військової служби.

    17. В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються відпустки, передбачені пунктами першим, шостим та дванадцятим цієї статті, і відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Надання військовослужбовцям відпусток, передбачених пунктом першим цієї статті, здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. Відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин військовослужбовцям надаються із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів.

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДПУСТКИ ВАМ ПОТРІБНО ПОДАТИ РАПОРТ КОМАНДИРУ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України