Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 22 июня 2023, вопрос №87145 150₴

Как доказать родство ?

Здравствуйте. Моему папе нужно доказать в военкомате что действительно его родной брат погиб в АТО в 2014 году, чтобы папе отстрочили призыв. Почему нужно доказать ? Объясню, они родные браться, после смерти старшего его жена уехала за границу со всеми оригиналами документов , их родители умерли (моего папы и его брата). И у нас на руках нет оригинала свидетельства про рождении папиного брата Г. , только ксерокопия. А есть Только оригинал свидетельство о рождении моего отца у нас на руках . Что нам делать ? Как нам быть ? Какие документы нужно отнести в ЗАГС чтобы они выдали дубликат свидетельства о рождении папиного брата Г.?

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%

    Доброго дня, Аліна!

    Я не розумію у чому проблема. Хіба дружина брата за проханням Вашого батька не може надіслати необхідні документи?

    Відновити свідоцтво про народження померлого брата в ДРАЦС на жаль неиожливо. Альтернативою є виписка з архіву або так звана архівна довідка.

    По великому рахунку батьку потрібне свідоцтво про смерть брата та довідка про його народження. Він не повинен доводити, що вони брати. Свідоцтва про народження батька та архівної довідки про народження брата буде цілком достатньо для доказу рідства.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім, а за потреби допоможу практично.

    Нешик Татьяна
    13.3%
    Нешик Татьяна 10 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Якщо ви контактуєте з дружиною померлого брата, то попросіть її надіслати необхідні вам документи.

    Якщо контакту немає, то вам потрібно отримати відповідні довідки (виписки) з архіву.

    Тобто вам потрібно отримати документи про народження та смерть брата батька.

    Гарного дня!

    Корнійчук Євген Іванович
    26.7%

    Доброго дня.

    Порядок та підстави встановлення факту родинних відносин

    Родинні відносини (споріднення) - кровний зв'язок між людьми, з наявністю якого закон пов'язує виникнення, зміну чи припинення прав та обов'язків. Правове значення має як пряме споріднення так і не пряме (бокове), коли родинні зв'язки виникають за наявності спільного пращура (родоначальника). Стосунки між подружжям не є родинними. Встановлення факту родинних відносин здійснюється судом в порядку окремого провадження.

    Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

    Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах цивільного стану (пункт 1 частини першої статті 315 ЦПК України, пункт 7 постанови Пленуму Верховного суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»).

    Куди звернутись

    Заява фізичної особи про встановлення факту родинних відносин, подається до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцем її проживання. Підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту, що має юридичне значення, визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду України (стаття 316 ЦПК України).

    Хто може звернутись до суду

    Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

    Заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть бути:

    • спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом і для яких у зв’язку із встановленням факту родинних відносин мають настати певні юридичні наслідки;
    • особи, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника і яким органи пенсійного фонду відмовили в її призначенні через відсутність доказів, що підтверджують родинні відносини;
    • інші особи, якщо встановлення такого факту тягне виникнення юридичних наслідків для цих осіб;
    • прокурор у порядку статей 56, 57 ЦПК України відповідно до ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» також має право звернутися до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин для осіб, інтереси яких він представляє за законом.

    Водночас справи про встановлення факту родинних відносин з метою одержання спадщини не можуть розглядатися судами, якщо заявник відповідно до ст. 1224 ЦК України усунений від права на спадкування.

    Разом із заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть брати участь і заінтересовані особи з метою захисту своїх інтересів або інтересів держави. Заінтересованими особами у справах про встановлення факту родинних відносин залежно від мети встановлення цього факту можуть бути й інші особи, які мають право на спадщину (брати, сестри, онуки, особи, на користь яких складено заповіт, усиновлені, територіальна громада за відсутності інших спадкоємців за законом і заповітом).

    Вартість

    За подання заяви особа сплачує судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, передбаченому підпункт 4 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» (у 2022 році - 496 грн 20 коп).

    Перелік необхідних документів

    Заява про встановлення факту родинних відносин повинна відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим ст. 175 ЦПК України, так і вимогам щодо її змісту, передбаченим ст. 318 ЦПК України.

    Згідно з ст.318 ЦПК України у заяві повинно бути зазначено:

    • який факт заявник просить встановити та з якою метою;
    • причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
    • докази, що підтверджують факт.

    До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.Файл:Заява про встановлення факту родинних відносин 2018.docx До заяви про встановлення факту родинних відносин можуть додаватися такі документи та докази:

    1. докази, які підтверджують наявність цього юридичного факту (акти, анкети, автобіографії, листівки, сімейні фотографії, листи ділового та особистого характеру, особові справи, рішення судів, ордери на вселення, обмінні ордери, погосподарські книги, виписки з домових книг та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб);
    2. довідки органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість поновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану;
    3. пояснення свідків, яким достовірно відомо про взаємовідносини померлого із заявником.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів зведених за консультацію на сайт, клієнт здійснює самостійно ✅

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю, надайте свідоцтво про народження батька, свідоцтво про смерть його батьків і копію свідоцтва про народження та смерть брата. Цього буде достатньо.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    23.3%

    Доброго дня!

    Якщо родичі брата виходять на контакт , попросіть надіслати вам копії таких документів.

    Якщо ні то необхідно звернутися до архіву у регіоні народження чи проживання брата і отримати виписки.

    ---

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.)

    ---

    Такий юридичний факт потрібно встановлювати в суді шляхом подачі заяви про встановлення юридичного факту. Але до заяви потрібно додати належні докази (документальні та/або додатково залучити свідків чи надати будь-які підтверджуючі фактичні дані: фото з коментарями тих часів на звороті, листи тощо).

    Справи щодо встановлення фактів родинних відносин є одним з найпоширеніших звернень з якими звертаються клієнти до фахівців безоплатної правової допомоги.

    =

    Родинні відносини - кровний зв'язок між людьми за певним ступенем споріднення (такими особами є батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, брат та сестра, двоюрідні брати та сестри, тітка, дядько, племінниця, племінник. А наприклад відносини чоловіка та дружини не вважаються родинними.

    Оскільки чоловік та дружина не перебувають у кровному споріднені, у випадку необхідності, підтвердити їх сімейні зав’язки можна звернутись до суду щодо встановлення факту реєстрації шлюбу чи факту проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу в залежності від обставин.

    Родинні відносини зазвичай підтверджуються різними свідоцтвами, довідками та іншими документами. Однак бувають випадки коли документи які підтверджують родинні (кровні) відносини відновити не можливо або у таких документах існують розбіжності у прізвищі, імені, по батькові чи даті народження рідних людей.

    Чому виникає потреба встановлення фактів родинних відносин?

    Потреба щодо встановлення таких фактів може виникнути наприклад при оформленні спадкових справ чи при оформленні пенсії у зв'язку із втратою годувальника, отриманні компенсації та в інших справах.

    Найбільш поширеними звернення клієнтів є спадкові справи, де необхідно підтвердити родинне споріднення.

    Адже у пункті 4 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України визначено, що нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом перевіряє наявність підстав для спадкування за законом осіб, які подали заяви про видачу свідоцтва.

    Документами, що підтверджують такі відносини є свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, Витяги з реєстру актів цивільного стану щодо актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних.

    Яким чином можна вирішити такі справи?

    Якщо родинні відносини неможливо підтвердити свідоцтвами та іншими документами, то за наявності відмови нотаріуса щодо вчинення нотаріальних дій чи за наявності відмови пенсійного фонду щодо призначення пенсії у зв'язку із втратою годувальника, необхідно звертатися до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин. Такі справи розглядаються місцевими судами за місцем проживання заявника в порядку окремого провадження (окреме провадження є видом не позовного цивільного судочинства). Право на звернення до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин передбачені у пункті 1 частини 1 статті 315 Цивільного процесуального кодексу України.

    Сторонами у таких справах є заявники та заінтересовані особи.

    Заявниками можуть бути:

    • спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину і для яких у зв'язку із встановленням факту родинних відносин мають настати певні юридичні наслідки (напр. отримання свідоцтва про право на спадщину);
    • особи, які мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника і яким органи пенсійного фонду відмовили в її призначенні через відсутність доказів, що підтверджують родинні відносини;
    • інші особи, якщо встановлення такого факту тягне виникнення юридичних наслідків для цих осіб.

    Заінтересованими особами можуть бути й інші спадкоємці, а у випадку їх відсутності територіальні громади.

    У заяві про встановлення факту родинних відносин заявнику необхідно зазначити причину неможливості одержання чи відновлення документа, що посвідчує даний факт та якими доказами цей факт підтверджується. Також до заяви додаються довідки про неможливість одержання чи відновлення необхідних документів та зазначається мета, а саме для чого необхідно встановити такий факт. У випадку не подання таких даних суддя вправі постановити ухвалу про залишення заяви без руху і надає заявникові строк для виправлення недоліків.

    Доказами, що підтверджують факт родинних відносин можуть бути документи, які містять відомості про родинні відносини осіб (напр. особові справи, автобіографії, листівки, сімейні фото, рішення судів, по господарські книги, виписки з будинкових книг та інші документи). Також доказами можуть бути пояснення свідків, які можуть підтвердити родинний зв'язок померлого із заявником.

    Слід зазначити, що справи про встановлення факту родинних відносин із метою одержання спадщини не можуть розглядатися судами, якщо заявник відповідно до ст. 1224 Цивільного кодексу України усунутий від спадщини.

    При поданні до суду заяви про встановлення факту родинних відносин необхідно долучити підтверджуючий документ про сплату судового збору у розмірі 420,40 грн. (тобто 0,2 відсотки розміру прожиткового мінімуму у 2020 році для працездатних осіб, кожного року сума рожиткового мінімуму змінюється відповідно розмір судового збору також буде змінений).

    Приклад із практики Монастириського бюро правової допомоги. До бюро звернувся чоловік якому нотаріус надав відмову щодо вчинення нотаріальних дій у зв’язку з відсутністю доказів родинних відносин з його батьком. В чому полягала проблема? У свідоцтві про смерть батька ім’я померлого зазначено «Омелян», а у свідоцтві про народження сина померлого в графі батько зазначено ім’я «Олег». Як ми розуміємо згідно поданих документів це два різних імені, які не можна вважати тотожними. Основними доказами у даній справі були копії по господарських книг та пояснення свідків, які підтвердили родинний зв'язок померлого із заявником. Судом на підставі доказів було винесено рішення про встановлення факту родинних відносин. Спадкоємець дане рішення, яке набрало законної сили подав до нотаріуса та отримав свідоцтво про право на спадщину.

    Тут важливо є те, що рішення про встановлення факту родинних відносин не може бути підставою для внесення виправлень, змін чи доповнень в актовий запис.

    Факт родинних відносин підтверджується в даному випадку копією рішення суду про встановлення такого факту.

    Хочу звернути Вашу увагу, що похідним документом кожної людини є свідоцтво про народження від якого походять всі інші документи.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Иванюк Руслан Эдуардович
    13.3%

    ВІтаю. Для вирішення вашого питання , як у самий ефективний спосіб. щоб жінка загиблого брата. зробила нотаріально завірену копію свідоцтва про народження та смерть і надіслала його вам.

    НАТСИКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,

    Пелевіна Юлія Володимирівна

    В такій ситуації необхідним є звернення вашого батька до суду з заявою про встановленння факту родинних відносин. До заяви необхідно подати будь-які документи, що свідчать про родинні відносини між ними, у тому числі у судове засідання можуть бути викликані свідки, якщо вам це буде потрібно.

    Завертайтеся, надам чітку інструкцію та допоможу оформимити всі необхідні документи з поданням їх до суду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України