Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 02 липня 2023, питання №87656 250₴

Відсрочка від мобілізаціі

Доброго дня,якщо є оформлена діюча відсрочка від мобілізаціі по абзац 11 ст 23,на підставі ,що теща інвалід 1 гр,відсрочка і далі буде діяти?Поки не закінчиться?Яким законом буде регулюватися це питання?

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Сергію!

    На даний момент це питання залишається невирішеним. З однієї сторони закон та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, але цілком очевидно, що ТЦК не будуть погоджуватись з цим. Припускаю, що аналогічні справи зачасту будуть закінчуватись судовим провадженням.

    Так, Ваша відстрочка є дійсна, але станом на зараз можливо Ви вже не маєте підстави для звільнення від мобілізації. Раджу бути готовим до найгіршого сценарію, оскільки дана правка приймалась точно без врахування правових наслідків застосування статті 58 Конституції України.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Вашу ситуацію варто проаналізувати детально та зрозуміти, чи залишається у Вас право на відстрочку після прийнятих змін.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Богун Сергій Павлович

    Так. Буде діяти. Згідно Конституції України закон зворотньої сили не має.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 10 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3161-20#Text):

    " 4. Абзац одинадцятий частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами) доповнити словами "за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати".".

    ---

    Доброго дня, пане Сергію! Наведений Закон набрав чинності 30.06.2023р. Якщо відстрочка оформлена до цієї дати, то цей Закон на дані відносини, на необхідність іншої працездатної особи, яка зобов'язана утримувати тещу як особу І групи інвалідності, не пошириюється. В цьому випадку військовозобов'язаний має право на відстрочку на весь час мобілізації, принаймні, поки не відпаде підстава для відстрочки.

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, рекомендую оформити догляд за тещою, з 1 групою не повинно бути труднощів. І це вже буде а. 10 ст. 23 зу про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    І тоді вже, можно бути спокійним.

    Для цього вам потрібно звернутися до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛКК, після чого комісія видасть вам довідку ЛКК 080-4/0 про необхідність постійного догляду, з даною довідкою відправляйте с до соціальної служби України за місцем реєстрації тещі.

    Краще підстрахуватися.

    Але що стосується вашого питання, ви і у подальшому повинні мати право на відстрочку, якщо у вас стоїть відповідний штамп про відстрочку. Якщо штамп відсутній тоді зовсім можно ні на що не розраховувати і бути готов до відмови ТЦК про надання відстрочки.

    В мене ще є до вас декілька порад. Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Сергію!

    Взагалі то закон зворотньої сили немає, і в цьому випадку відстрочка повинна за Вами зберігатись. Але я б застеріг Вас особливо розслаблятися в цьому випадку, знаючи поведінку наших військоматів на власному досвіді.

    Отже, згідно пункту 4 Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану:

    «Абзац одинадцятий частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами) доповнити словами «за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

    Тобто, відстрочка за смислом зміненого абзацу 11 повинна діяти за умови, якщн немає інших близьких родичів, які є працездатними та можуть доглядати за Вашею тещею.

    В той самий час у відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;»

    З огляду на зазначене, я би рекомендував Вам проаналізувати конкретно Вашу ситуацію з точки зору згаданих змін. Можу в тому допомогти. Для продовження розмови, натисніть кнопку "звернутисбь" біля мого фото.

    Карпенко Андрей Владимирович
    14%
    Карпенко Андрей Владимирович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    1.

    В ЗАКОНОДАВСТВІ НЕМАЄ ГРАНИЧНОГО ТЕРМІНУ ДІЇ ВІДСТРОЧКИ, ЯКЩО ВАМ НЕ НАПИСАЛИ В ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ КІНЦЕВИЙ ТЕРМІН.

    ОТЖЕ ВОНА ДІЄ, ДОПОКИ ДІЄ ПІДСТАВА - У ВАШОМУ ВИПАДКУ ІНВАЛІДНІСТЬ І ГРУПИ ТЕЩІ.

    ЗГІДНО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ, АНУЛЮВАТИ ПРАВО, КОТРЕ ВИ МАЛИ НА ДЕНЬ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ, В ПОДАЛЬШОМУ ВІДМІНИТИ СТОСОВНО ВАС НЕМОЖЛИВО.

    Стаття 58.

    Конституція України

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    {Офіційне тлумачення частини першої статті 58 див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.99 }

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    {Офіційне тлумачення статті 58 див. в Рішеннях Конституційного Суду № 1-зп від 13.05.97 , № 6-рп/2000 від 19.04.2000 }

    ЯК СЕБЕ ПОВЕДЕ ДЕРЖАВА В ОСОБІ ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ВІДНОСНО ВАС (АНУЛЮВАННЯ ВІДСТРОЧКИ) ПРОГНОЗУВАТИ НЕМОЖЛИВО.

    ЯКЩО БУДУТЬ СПРОБИ АНУЛЮВАТИ ВАШЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ - ТРЕБА ЦЕ ОСКАРЖУВАТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ (ЯКЕ БУДЕ РІШЕННЯ СУДУ НЕВІДОМО, ТОМУ ЩО СУДОВОЇ ПРАКТИКИ З ЦЬОГО ПИТАННЯ НЕ ІСНУЄ).

    ЯКЩО СПРОБУЮТЬ МОБІЛІЗУВАТИ, ВІДМОВЛЯЙТЕСЬ.

    БУДУТЬ СПРОБИ ВІДКРИТИ КАРНУ СПРАВУ, КАЖИТЬ ЩО В ЇЇ РАМКАХ БУДЕТЕ ДОКАЗУВАТИ СВОЄ ПОАВО НА ВІДСТРОЧКУ ТА ПРОТИПРАВНІСТЬ ДІЙ ВІЙСЬКОМАТА.

    2.

    ОФІЦІЙНЕ ОФОРМЛЕННЯ ОПІКИ НАД ІНВАЛІДОМ, 100% НАДАСТЬ ВАМ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки (ч.1 ст. 55 Цивільного кодексу України).Опіка встановлюється над малолітніми особами (віком до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та фізичними особами, які визнані недієздатними (ч.1 ст. 58 Цивільного кодексу України).Піклування встановлюється над неповнолітніми особами (віком від 14 до 18 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена (ч.1 ст. 59 Цивільного кодексу України).

    Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника (ч.1 ст. 62 Цивільного кодексу України).

    Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю (ч.2 ст. 63 Цивільного кодексу України).Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених ст. 60 ЦКУ і лише за її письмової згоди.

    Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника (ч.4 ст. 63 Цивільного кодексу України).

    Також може бути призначено одного або кілька опікунів або піклувальників.

    ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД ТО ЗОВСІМ ІНША СПРАВА.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо вам встигли затвердити відстрочку за підписом начальника то вона буде діяти цей час , зворотної дії закону не може бути (ст. 58 Конституції України), надалі можуть переглянути її надання

    Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів, згідно із законодавством покладається на дітей та чоловіка особи.

    законопроєкт № 9342 підписано

    Якщо у особи з інвалідністю є ще інші родичі , які теоретично здатні його доглядати , то у відстрочці можуть відмовити , відстрочку матиме хтось один з родичів.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42005 передано до Президента України , підписано

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    12%
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Сергій!

    - ЯКЩО ВИ ВЖЕ ОТРИМАЛИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТО ВОНА У ВАС ЗАЛИШАЄТЬСЯ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    {Офіційне тлумачення частини першої статті 58 див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.99}

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    {Офіційне тлумачення статті 58 див. в Рішеннях Конституційного Суду № 1-зп від 13.05.97, № 6-рп/2000 від 19.04.2000}".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Відстрочка діє до тих пір, допоки особа має на неї право та може підтвердити це відповідними документами. Уже набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану" (законопроект 9342) і абз.11 ч.1 ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" діє у новій редакції, а саме:

    "- які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати."

    Тобто тепер окрім документів, які підтверджують родинні зв'язки з тещею та її інвалідність I групи, потрібні також ті, які підтверджують відсутність інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону її утримувати.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n381):.

    Стаття 75. Право одного з подружжя на утримання

    1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    Стаття 198. Підстави виникнення обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

    1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Стаття 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Враховуючи зазначене, на жаль, права на відстрочку за абз.11 Ви вже не маєте. Тому що ваша дружина/донька тещі є працездатною особою, зобов'язаною утримувати свою непрацездатну матір.

    Тому раджу Вам розглянути варіант з відстрочкою за абз.10 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;...

    Тобто, для отримання відстрочки потрібно отримати висновок ЛКК про потребу вашої тещі в постійному догляді (звичайно, якщо про це не зазначено у довідці до акту огляду МСЕК або ІПР).

    Це може бути:

    висновок 080-4 о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text

    або

    висновок № 080-2/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text.

    На практиці також вимагають довідку про отримання компенсації на догляд (видається УСЗН у разі оформлення догляду на непрофесіній основі, більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#T, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19) або Акт встановлення факту здійснення догляду. Він складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду (в т. ч. особа з інвалідністю I чи II групи) є взятою на облік ВПО, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи чи особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Ну і звичайно знадобиться заява на відстрочку. Можу надіслати Вам зразок, по якому мої клієнти успішно оформили відстрочку за абз.10. Також можу надіслати заяву на видачу Акту встановлення факту здійснення догляду.

    Однак, Ви не зобов'язані самостійно йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку від мобілізації. Оскільки обов'язкова явка лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України