Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 11 июля 2023, вопрос №88184 150₴

Вступ на бюджет одночасно у два навчальні заклади

Я навчаюся на магістратурі за кошти державного бюджету до січня 2024 року. Чи можу я паралельно вступити на навчання до ПТУ на безкоштовне навчання.

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14%

    Доброго дня, Вадиме!

    Можете, але за однієї умови!

    Відповідно до п.16 ч.1 ст.62 ЗУ «Про вищу освіту», особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, мають право на навчання одночасно за кількома освітніми програмами, а також в декількох навчальних закладах, за умови отримання тільки однієї вищої освіти по кожному ступеню за кошти державного (місцевого) бюджету.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Дерій Владислав Олегович
    14%

    Доброго дня!

    Маєте право.

    ВНЗ - навчальний заклад вищої освіти.

    ПТУ - навчальний заклад професійно-технічної освіти.

    Згідно законодавства одночасно навчатися на бюджеті заборонено лише за двома напрямами в закладах вищої освіти.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, на бюджеті можно навчатися лише у одному навчальному закладі.

    в законодавстві немає заборони на одночасне навчання на 2 спеціальностях на денній формі. Головне щоб ви вситагали з навчанням.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Це різні заклади освіти ,тому це можливо. (Вища і проіесійно-технічна)

    Одночасно у двох ВНЗ на бюджеті неможливо.

    Відповідно до п.16 ч.1 ст.62 ЗУ «Про вищу освіту»

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    14%
    Крикун Сергій Павлович 9 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/103/98-%D0%B2%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    ---

    Доброго дня, пане Вадиме! Частина перша даної статті Конституції України має вираз загального дозвільного принципу (для осіб приватного права): "Дозволено все, що прямо не заборонено законом"; частина друга має вираз спеціального дозвільного принципу (для осіб публічного права): "Заборонено все, що прямо не дозволено законом". І в тому, і в тому випадку навчання у ВНЗ та ПТЗ за рахунок бюджету не заборонено, а отже дозволено.

    Савченко Олександр
    14%
    Савченко Олександр 6 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Закон України “Про вищу освіту” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#n964):

    Стаття 62. Права осіб, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на:

    16) навчання одночасно за декількома освітніми програмами, а також у декількох закладах вищої освіти, за умови отримання тільки однієї вищої освіти за кожним ступенем за кошти державного (місцевого) бюджету;

    17) академічну мобільність, у тому числі міжнародну;

    Стаття 1. Основні терміни та їх визначення

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    2) академічна мобільність - можливість учасників освітнього процесу навчатися, викладати, стажуватися чи проводити наукову діяльність в іншому закладі вищої освіти (науковій установі) на території України чи поза її межами;

    Ознайомтеся з Порядком прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0519-23#Text

    Успіхів!

    Иванюк Руслан Эдуардович
    16%
    Иванюк Руслан Эдуардович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    Вітаю. Одночасне навчання з метою здобуття двох різних освіт називають паралельним.

    Паралельна освіта – це навчання одночасно за двома спеціальностями та можливість отримати два дипломи про вищу освіту після 4 років навчання.

    При цьому одну освіту студент у разі вступу на бюджетну форму навчання здобуває безкоштовно, а ось другу освіту він має право здобувати лише на комерційній основі, тобто на контракті.

    Щодо форми – денної чи заочної, то в законодавстві немає заборони на одночасне навчання на 2 спеціальностях на денній формі. Але студент має зважити свої фізичні можливості, адже денна форма навчання передбачає фізичну присутність на лекціях та семінарах, навіть коли вони відбуваються онлайн.

    Зважаючи на запроваджений правовий режим воєнного стану в Україні та той факт, що багато вишів працює дистанційно, вирішити питання присутності на заняттях для студентів стає легшим завданням, адже викладачі багатьох вишів йдуть назустріч студентам та з розумінням ставляться до питання підключення та здачі необхідних робіт.

    Також багато студентів, які вирішують здобувати дві вищі освіти одночасно, комбінують різні форми, наприклад, денний стаціонар на першій спеціальності з заочною формою на другій.

    Деякі заклади вищої освіти можуть встановлювати певні обмеження для вступу для здобуття другої вищої освіти, наприклад, можливість вступу лише за умови, що вступник уже здобуває такий самий або вищий ступінь не менше одного року та виконує у повному обсязі індивідуальний навчальний план.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України