Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 18 липня 2023, питання №88555 150₴

Является ли незаконным сдача квартиры без уплаты налогов и в какие органы обращаться что бы дать жалобу ?

Является ли незаконным сдача квартиры без уплаты налогов и в какие органы обращаться что бы дать жалобу ?
Женщина сдавала комнату по стоимости квартиры внутренне перемещенным особам , в течении 10 месяцев , без уплаты налога, является ли эта деятельность незаконной и куда можно обратиться?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    29.3%

    Доброго дня, Дар'я!

    Орендодавець, як і всі інші громадяни України, повинен сплачувати податки, які він отримує від здачи помешкання, власником якого він є, в оренду.

    Згідно зі статтею 170.1.5 Податкового кодексу України, власник — фізична особа один раз на квартал повинен виплачувати 18% ПДФО (податку на доходи фізичних осіб) та 1,5% військового збору.

    Отже, за наявності доказів, що орендодавець не платить податки за здане Вам в оренду житло, Ви можете повідомити в податкову за місцем знаходження такої квартири або її власника.

    Якщо з'ясується, що податки таки не сплачувались, орендодавцю загрожують штрафи:

    • Адміністративний штраф на період несплати;
    • Всі неоплачені податки плюс штрафні санкції;
    • При затримці виплати терміном до 30 календарних днів — додатковий штраф у розмірі 10% від погашеної суми податкового боргу;
    • На термін більш як 30 календарних днів — додаткові 20% погашеної суми податкового боргу;
    • За більший термін стягуються додаткові 50% податкового боргу.

    Виникнуть додаткові питання чи уточнення, натискайте кнопку «звернутись» біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, так це є порушенням законодавства України.

    Зверніться до податкової служби України.

    відповідно до пп. 111.1 та 111.2 ст. 111 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності:

    • фінансова;
    • адміністративна;
    • кримінальна.

    Фінансова відповідальність за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства встановлюється та застосовується згідно з ПКУ та іншими законами. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

    У вашому випадку, це буде фінансова відповідальність.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.3%

    Вітаю, Дар'я!

    Является ли незаконным сдача квартиры без уплаты налогов и в какие органы обращаться что бы дать жалобу ? Женщина сдавала комнату по стоимости квартиры внутренне перемещенным особам , в течении 10 месяцев , без уплаты налога, является ли эта деятельность незаконной и куда можно обратиться?

    Сама по собі оренда квартири - цілком законна діяльність. Але з отриманого доходу власник житла мав чи має сплатити податок. Все залежить від року, в якому це відбувалось. Якщо орендні відносини мали місце у 2022 році, тоді власник зобо'язана була подати податкову декларацію до 01 травня 2023 року.

    Якщо такого не відбулось, орендодавець порушив податкове законодавство. Звертатись відповідно до потрібно саме до органів Податкової служби України. Але Ви маєте подати належні докази того, що фактично відбувалися орендні відносини. Ними можуть бути: договір оренди, квитанції про оплату і таке інше.

    Згідно з п. 127.1 ст. 127 ПКУ ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відс. суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 9 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Додам до відповідей колег те, що згідно інформації від податківців https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/596813.html ви можете максимально швидко і просто проінформувати податківців про можливі порушення податковго законодавства через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram.

    Після опрацювання отриманої інформації ДПС будуть вжиті заходи відповідного реагування для припинення порушень або незаконної діяльності.

    Посилання на чат-бот https://t.me/StopOverpriceBot

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 9 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідноо норм Цивільного кодексу України ( ст. 321) право власності є недоторканим.

    ст. 13 Конституції говорить: Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству"

    Для того аби довести факт тих чи інших дій необхідно мати документально підтверджені докази вини( фотофіксація порушень , письмво оформлену претензію до сусідів з вимогою відшкодування збитків з доказами її вручення, розрахунок збитків на папері, якщо вони були завдані

    Враховуючи , що нічого з вищевказаного у вас нажаль не має , суд є малоймовірною процедурою.

    Максимум , що Ви можете зробити це звернення на сусіда до поліції за даним фактом та направлення дільничного інспектора для з ясування обставин та проведення профілатичної бесіди.( якщо мешканці квартири влаштовують безлади та інші порушення.

    Проте власник на своїй приватній території може робити все , що забажає в рамкам законодавства.

    Щодо податків , неможливо примусити особу їх сплатити силою , проте є відповідальність , щодо незаконної підприємницької діяльності.

    Кваліфікація зазначеного правопорушення підпадає під норми ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р № 8073-X.

    Зазначена стаття передбачає накладання штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто в сумі від 17000 грн. До 34000 грн.) З конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, або без такої у разі провадження господарської діяльності без:

    • державної реєстрації як суб’єкта господарювання;
    • отримання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування;
    • отримання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

    У той же час такі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (т. е. в сумі від 34000 грн. до 85000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення. Під отриманням доходу у великих розмірах для цілей зазначеної статті розуміється отримання доходу в сумі від однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    При цьому, випадки притягнення до відповідальності особи – зовсім не рідкість. До відповідальності можуть залучити і перукаря, який веде діяльність без реєстрації, і незаконного торговця, і перевізника, який везе чужий вантаж на своєму автомобілі. При цьому, в ряді випадків, фактичні обставини, які супроводжували виявлення такої діяльності не дозволяють довести відсутність в ній систематичності і підприємницького характеру.

    Враховуючи зазначине ви маєте право звернутись:

    1. до поліції ( про факти безладів та інші порушення від сусідів).

    2. до органів ДФС за місцем реєстрації ( про факти незаконної підприємницької діяльності)

    3. до територіальних органів ДМС ( про факти порушень міграційного законодавства, якщо проживають іноземці без реєстрації.

    4. до інспекції з благоустрою та коммунальних служб (щодо санітарного стану під їзду та прибудинкових територій від дій сусідів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Иванюк Руслан Эдуардович
    25.3%
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю.

    Штрафи та наслідки, якщо не зареєструвати ФОП

    Бухгалтер Михайло Смокович зауважує, що особисто знає багато людей, які продають товари через інтернет, займаються рукоділлям, чи надають якісь побутові послуги, без реєстрації ФОП. Просто приймають кошти готівкою чи на свою карту фізичної особи. І працювати таким чином вдається достатньо довго.

    Бухгалтер та експерт з ведення ФОПів

    Проте це є порушенням за яке передбачена відповідальність. Почнемо з того, що можна отримати штраф в розмірі від 17 000 до 85 000 гривень за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання. Цей штраф передбачений статтею 165 кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Бухгалтер додає, що отримати вище згаданий штраф не так вже й просто, якщо у вас нема вивіски по якій можна зайти до закладу/кабінету з вулиці. Адже ці штрафи зазвичай так і виписуються. Йшли вулицею, побачили магазин, а там продають без оформлення – штраф. Та й з такими випадками надзвичайно рідко стикаємось.

    Та цей штраф це не єдине, чого варто остерігатись. Адже всі хто працює без офіційної реєстрації – не сплачують зі свого доходу податки. А за це відповідальність може бути значно серйознішою,– підкреслює він.

    Порахуймо на практиці який штраф можна отримати

    Візьмемо такий випадок, я продаю через інтернет постільну білизну. В місяць оборот 20 000 гривень. Мій дохід – 30%. Що в грошах – 6 000 гривень. Ніби й не багато і бізнесом не назвеш. Навіщо оформляти ФОП?

    Що відбудеться якщо податкова дізнається по таку діяльність? Беремо термін позивної давності 3 роки, і рахуємо дохід за цей період – 3 роки * 12 міс * 20 000 гривень обороту = 720 000 гривень.

    З цієї суми податкова донарахує 18% ПДФО (129 600 гривень) та 1,5% військового збору (10 800 гривень) + штраф за невчасну сплату податку 20% (25 920). І це окрім адміністративних штрафів.

    Чому багато українців працюють не оформляючи ФОП

    Михайло Смокович вважає, що в Україні багато людей працюють без оформлення, скоріше за все, через те, що не знають про наслідки, бо ні від кого про них не чули, адже подібні справи на зараз є достатньо не частими.

    Все через те, що податкова наша майже не має інструментів контролю. В банках діє банківська таємниця, а інформація по наших рахунках може передаватись в податкову тільки по запиту суду. Навіть якщо банки державні. Нова пошта також не спішить ділитись інформацією,– пояснює він.

    Тож майже єдиним способом для податкової дізнатись про ведення незареєстрованої господарської діяльності – скарга покупця чи клієнта. Не погодились на повернення товару, надали неякісну послугу і відмовились повертати кошти, виник конфлікт з покупцем/клієнтом, не надали можливість розрахуватись через POS-термінал – отримали скаргу і перевірку.

    А якщо отримуєш кошти на рахунок чи через нову пошту – інформація про ваші транзакції зберігається майже вічно та працює доказом порушення.

    Тому слід задуматись про офіційну роботу через реєстрацію ФОПа, по якому в Україні найнижчі податки в Європі і найпростіша робота. Реєстрація онлайн через Дію за 15 хвилин, подача звітності в електронці, контроль та сплата податків онлайн,– наголошує він.

    Чинні податки для ФОПів

    Нагадаємо, що розмір податків для підприємців в Україні прив'язаний до мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, які складають 6 700 гривень та 2 589 гривень відповідно.

    ФОП 1 групи:

    • ЄСВ – 1474 гривень на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати);
    • єдиний податок – 268,40 гривень на місяць (не більше 10% прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2023 року).

    ФОП 2 групи:

    • ЄСВ становитиме 1474 гривень на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати);
    • єдиний податок – 1340 гривень на місяць (20% мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2023 року).

    ФОП 3 групи:

    • ЄСВ становитиме 1474 гривень на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати);
    • єдиний податок – відсоткова ставка 5% доходу, або 3% доходу у разі сплати ПДВ.
    https://24tv.ua/business/biznes-bez-reyestratsiyi-...

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України