Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 19 липня 2023, питання №88599 150₴

Пересечение границы Украины

Не нашёл однозначного ответа в интернете, поэтому вопрос к профессионалам,
Смогу ли я выехать с таким военным билетом, отметка о снятии с учёта на отдельной бумажке, потому что я сразу
за ламинировал военный билет.

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але з таким записом Вас точно не пропустять. Осіб, знятих з військового обліку за наказом № 342, через кордон не пропускають. Більше того, Вас теоретично можуть мобілізувати.

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня!

    Така відмітка у воєнному квитку на жаль не дає Вам права ані на відстрочку, ані на виїзд за кордон.

    Ваш виїзд можливий лише у разі рішення ВЛК про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з обліку або у разі тимчасової непридатності на певний строк.

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ від 2.02.23 року

    Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку дозволяється, якщо:

    "За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів".

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною персонально. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Добрий день, нажаль не зможете, якщо не маєте більше підтверджуючих документів, які дають право на виїзд закордон.

    9 березня 2023 року Верховний Суд у складі колегії Касаційного адміністративного суду (справа № 600/2520/22-а) залишив без змін рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 17 жовтня 2022 року та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2022 року у справі за позовом особи до службової особи прикордонної служби.

    Відповідно до вказаної постанови ВС слід зазначити наступне:

    "Системний аналіз норм законодавства, які регламентують порядок здійснення військового обліку, свідчить, що документами, які посвідчують факт зняття особи з військового обліку, є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного зі спеціальною відміткою. Водночас суди зазначають, що військовий квиток з відміткою про зняття з обліку засвідчує лише питання щодо військового обліку особи та не є документом, що дозволяє позивачеві перетинати державний кордон під час дії воєнного стану.

    Оскільки на пункті паспортного контролю позивач не надав додаткових документів, які б підтверджували його право на перетин державного кордону, Верховний Суд погоджується з висновком судів попередніх інстанцій: у спірних правовідносинах позивач не мав правових підстав для виїзду за кордон у період введення та під час дії воєнного стану на території України.

    Отже, таке втручання у приватне життя особи у цьому разі прямо передбачене законом і є абсолютно легітимним, тому баланс між публічним інтересом суспільства та приватним інтересом заявника дотримано."

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Не зможете виїхати, адже Ви лише ЗНЯТІ з військового обліку, а дозволено перетинати кордон, якщо ВИКЛЮЧЕНИЙ з військового обліку (при цьому необхідно надати підтверджуючі документи - наприклад, довідка ВЛК)

    Підстави для перетину кордону зазначені в Правилах перетинання державного кордону громадянами України ,а також на офіційному сайті Державної прикордонної служби - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України