Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 07 августа 2023, вопрос №89603 250₴

Вивезення понівечених рештків озброєння за кордон

Добрий день.
Маю товариша за кордоном, який для мистецьких цілей хоче вивезти тубуси, траки, гільзи або будь-яку понівечену зброю. Підкажіть будь ласка які документи потрібні будуть і чи взагалі це можливо?

Ответы юристов (6)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Зброя відноситься до предметів, на які поширюється дозвільна система. Саме тому при її переміщенні через митний кордон громадяни в обов’язковому порядку повинні обирати «червоний коридор».

    Більш того, підставою для перетину митного кордону є Дозвіл на переміщення зброї та набоїв, який видається відповідними підрозділами МВС.

    Дія Дозволу на право зберігання та носіння поширюється виключно на внутрішній території України і не може бути підставою для законного переміщення через митний кордон.

    Слід також зазначити, що вогнепальна зброя, крім зброї армійських зразків, заряджені патрони до неї, пневматична та холодна зброя громадянами України перевозяться через державний кордон на підставі дозволів МВС, ГУМВС, УМВС України, а іноземними громадянами - тільки за дозволом МВС України.

    Ввезення на територію України громадянами України зброї, якою вони нагороджені главами іноземних держав, главами урядів іноземних держав, іншими офіційними особами, які мають на це право, здійснюється за дозволами МВС України.

    Звертаємо увагу, що згідно з пунктом 37 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. №270, у міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати вогнепальну зброю усіх видів і боєприпаси до неї, холодну зброю та інші предмети, спеціально призначені для нападу та оборони (кастети, стилети, балончики з рідиною паралітичної дії тощо), вибухові, легкозаймисті або інші небезпечні речовини, якщо інше не передбачено законодавством.

    Нормативно питання щодо переміщення через митний кордон зброї регулюється Порядком виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, обліку і використання спеціально визначених предметів, матеріалів і речовин, який встановлений Положенням про дозвільну систему та затверджений постановою Кабінету Міністрів від 12.10.92 N 576.

    Порядок реєстрації та умови переміщення через державний кордон України предметів, на які поширюється дозвільна система, визначено Інструкцією про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів, затвердженою наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21.08.1998 №622, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.10.1998 за №637/3077.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Валерію!

    Для того, аби безперешкодно вивезти за кордон зазначені Вами предмети, треба буде провести по кожному з них відповідну експертизу, яка б дала висновок про неможливість її/їхнього використання за призначенням.

    Питання проведення такої експертизи врегульовано:

    • Законом України "Про судову експертизу";
    • Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року № 53/5;
    • Науково-методичними рекомендаціями з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року № 53/5.

    Експертиза зброї відноситься до підвиду криміналістичної експертизи, яка є одним із основних видів експертизи.

    Серед видів експертизи зброї є дослідження вогнепальної зброї та бойових припасів до неї.

    Об’єктами досліджень є вогнепальна зброя та подібні до неї стріляючі пристрої з ураженням цілі за рахунок кінетичної енергії стріляного снаряда як фізичного тіла, а також бойові припаси до вогнепальної зброї.

    Основні завдання експертизи в даному випадку є:

    • установлення належності об’єктів до вогнепальної зброї або конструктивно подібних до неї стріляючих виробів;
    • установлення належності об’єктів до боєприпасів вогнепальної стрілецької зброї або конструктивно подібних до них виробів;

    Якщо експертизою буде довдене, що предмети, які Ви перевозите, вже не відносяться до вогнепальної зброї та боєприпасів до неї через їх стан, то їх можна буде без проблем вивезти за кордон.

    Доцільність таких дій дуже сумнівна й може перетворити просте здавалось би прохання у велику проблему!

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Порядок вивезення або тимчасового вивезення з України творів мистецтва, літератури, музичних інструментів та інших предметів, що мають або можуть мати культурну цінність

    Крок І

    Необхідно звернутись до експертних установ для проведення державної експертизи культурних цінностей.

    Експертні установи визначені переліком, затвердженим наказом Міністерства культури України від 31 березня 2017 року № 267 (із змінами). З цим наказом можна ознайомитись в мережі Інтернет або зателефонувати до відділу переміщення, вивезення та повернення культурних цінностей за телефонами (044) 272 48 08 і ми підкажемо.

    Експертиза є платною послугою.

    До експертної установи подається:

    • заява (з пред’явленням документа, що посвідчує особу);
    • два примірники кольорових фотокарток об'єктів розміром 13х18 сантиметрів;
    • предмети, заявлені до експертизи.

    Граничний строк проведення експертизи складає 30 календарних днів.

    За результатами експертизи видається експертний висновок та / або

    Відповідно до статті 1 Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» культурними цінностями є об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України, а саме:

    • оригінальні художні твори живопису, графіки та скульптури, художні композиції та монтажі з будь-яких матеріалів, твори декоративно-прикладного і традиційного народного мистецтва;
    • предмети, пов'язані з історичними подіями, розвитком суспільства та держави, історією науки і культури, а також такі, що стосуються життя та діяльності видатних діячів держави, політичних партій, громадських і релігійних організацій, науки, культури та мистецтва;
    • предмети музейного значення, знайдені під час археологічних розкопок;
    • складові частини та фрагменти архітектурних, історичних, художніх пам'яток і пам'яток монументального мистецтва;
    • старовинні книги та інші видання, що становлять історичну, художню, наукову та літературну цінність, окремо чи в колекції;
    • манускрипти та інкунабули, стародруки, архівні документи, включаючи кіно-, фото- і фонодокументи, окремо чи в колекції;
    • унікальні та рідкісні музичні інструменти;
    • різноманітні види зброї, що має художню, історичну, етнографічну та наукову цінність;
    • рідкісні поштові марки, інші філателістичні матеріали, окремо чи в колекції;
    • рідкісні монети, ордени, медалі, печатки та інші предмети колекціонування;
    • зоологічні колекції, що становлять наукову, культурно-освітню, навчально-виховну або естетичну цінність;
    • рідкісні колекції та зразки флори і фауни, мінералогії, анатомії та палеонтології.

    Крок ІІ

    Варіант А, якщо у експертному висновку вказано, що предмет не є культурною цінністю експертний висновок:

    пред’являється працівнику митного органу під час декларування

    або

    додається до поштового відправлення.

    Варіант Б, якщо у експертному висновку вказано, що предмет є культурною цінністю:

    необхідно отримати свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурнихцінностей з території України.

    Для цього:

    з метою вивезення подається:

    • заява встановленого зразка;
    • експертний висновок;
    • документ, що підтверджує право власності;

    з метою тимчасового вивезення подається:

    • заява встановленого зразка;
    • експертний висновок;
    • документ, що підтверджує право власності;
    • копія угоди з приймаючою стороною про мету, гарантії надійного зберігання та повернення культурних цінностей в обумовлений угодою строк,
    • документ про страхування культурних цінностей, що тимчасово вивозяться, із забезпеченням усіх випадків страхового ризику або документ про державні гарантії фінансового покриття будь-якого ризику, виданий країною, яка приймає культурні цінності.

    Заява та додані до неї матеріали подаються на електронну пошту МКІП: info@mkip.gov.ua

    Крім того, подаються кольорові фотографії культурних цінностей (із експертного висновку):

    • лицьова і зворотна сторона фотографій розміщуються на одному аркуші. Якщо подається декілька фотографій, аркуші з фотографіями об’єднуються в один файл формату PDF.

    Усі документи подаються у форматі PDF. У разі вивезення більше однієї культурної цінності, подається також їх перелік у форматі Word.

    Результат надання послуги (свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України або лист про відмову) направляється суб’єкту звернення на вказану у заяві електронну адресу в електронному вигляді.

    Послуга з видачі свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України є безоплатною.

    Граничний строк її надання складає 30 календарних днів з дня подання клопотання (заяви).

    Крок ІІІ

    Декларування культурних цінностей у митних органах відповідно до вимог Митного кодексу України.

    В ІНШОМУ ВИПАДКУ, ЦЕ НЕМОЖЛИВО.

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Доброго дня.

    В даному випадку потрібен дозвіл на перевезення через митний кордон України вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, основних частин зброї, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, а також пристроїв та патронів до них громадянами України.

    Отримати дозвіл в Національній поліції України.

    Як замовити послугу

    Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто.

    Звернутися може - фізична особаДокументи, що необхідно надати для отримання послуги:

    Заява

    Копія запрошення, виданого власнику зброї відповідним суб’єктом іноземної держави

    Копія дозволу на ввезення зброї, виданого уповноваженим органом іноземної держави

    Копія паспорта громадянина України для виїзду за кордон

    Платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведення операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги

    Умови і випадки надання

    Вогнепальна мисливська зброя, основні частини зброї, бойові припаси до неї, пневматична, холодна, охолощена зброя, пристрої та патрони перевозяться її власниками через митний кордон України на підставі дозволу.

    Для отримання такого дозволу власник зброї подає заяву, в якій зазначає модель, кількість зброї, основних частин та боєприпасів до неї, запланованих до перевезення через митний кордон, мету та період вивезення зброї.

    Результат та способи отримання результату

    Дозвіл на перевезення через митний кордон України

    Отримати результати надання послуги заявник може особисто.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Процедури митного контролю громадян здійснюються шляхом обрання необхідних форм та обсягів контролю, достатніх для забезпечення додержання законодавства з питань державної митної справи та міжнародних договорів.

    Кожна особа, яка має намір перетнути митний кордон, має знати, пам'ятати та дотримуватись митних правил, за недотримання та їх порушення загрожує штраф.

    Плануючи перетнути митний кордон України зі зброєю, необхідно знати, що питання регулюються Порядком виготовлення,зберігання,перевезення,обліку і використання спеціально визначених предматів, матервалів і речовин встановлений Положенням про дозвільну систему, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 12.10.92 №576

    До предметів, матеріалів і речовин, на які поширюється дозвільна система, зокрема, віднесені:

    - вогнепальна зброя (нарізна воєнних зразків, несучасна стрілецька, спортивна, навчальна, охолощена, мисливська нарізна і гладкоствольна), бойові припаси до неї;

    - холодна зброя (арбалети, мисливські ножі тощо);

    - пневматична зброя калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду;

    - пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначені патрони;

    - вибухові матеріали і речовини.

    Видача дозволів на виготовлення, придбання, зберігання, обліку, охорону, перевезення і використання предметів, матеріалів і речовин здійснюється:

    - на вогнепальну зброю (нарізну воєнних зразків, несучасну стрілецьку, спортивну, навчальну, охолощену, мисливську нарізну і гладкоствольну), бойові припаси до неї, холодну зброю, пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначені патрони - у порядку, визначеному Міністерством внутрішніх справ України;

    - на вибухові матеріали і речовини, їх перевезення - у порядку, визначеному Держнаглядохоронпраці разом з МВС.

    Зокрема, Інструкція про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів, затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21.08.98 № 622.

    Зазначимо, що вогнепальна зброя, крім зброї армійських зразків, заряджені патрони до неї, пневматична та холодна зброя громадянами України перевозяться через державний кордон на підставі дозволів МВС, ГУМВС, УМВС України, а іноземними громадянами - тільки за дозволом МВС України.

    Ввезення на територію України громадянами України зброї, якою вони нагороджені главами іноземних держав, главами урядів іноземних держав, іншими офіційними особами, які мають на це право, здійснюється за дозволами МВС України.

    Не забувайте про обмеження, аби уникнути неприємних ситуацій під час перетину кордону.

    Джерело: https://zt.20minut.ua/Podii/peretinati-kordon-zi-z...

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Виключно з оформленням дозволів на перевезення через митний кордон України вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, основних частин зброї, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, а також пристроїв та патронів до них для юридичних осіб та фізичних осіб підприємців

    Перелік товарів, заборонених до переслання або на пересилання яких діють певні обмеження

    Відповідно до ст. 14 Закону України «Про поштовий зв’язок» забороняються до пересилання у МПВ вкладення, які можуть становити загрозу життю та здоров’ю людей, призводити до знищення чи псування (пошкодження) інших поштових відправлень та поштового обладнання.

    У внутрішніх поштових відправленнях забороняється пересилати:

    Вогнепальну зброю усіх видів і боєприпаси до неї (крім несправних частин рушниць, які відправляються магазинами мисливських і рибальських знарядь, правлінням Товариства мисливців і рибалок на адресу заводів-виготовлювачів або майстерень з ремонту рушниць, а також цими заводами або майстернями на адресу відповідних магазинів і правління Товариства мисливців і рибалок).

    Холодну зброю усіх видів; вибухові та легкозаймисті речовини; наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги та прекурсори, включені Комітетом з контролю за наркотиками при МОЗ до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що підлягають спеціальному контролю відповідно до законодавства.

    Токсичні та радіоактивні речовини, ртуть, кислоти, мінеральні добрива, отруйні, їдкі речовини.

    Отруйні рослини та тварин.

    Національну валюту (крім нумізматичних монет та їх колекцій), іноземну валюту; продукти, які швидко псуються (сирі м’ясо, рибу, птицю, яйця, молоко, субпродукти, вироби з м’яса, риби, птиці, молока, яєць з терміном реалізації до 72 годин, продукти з терміном реалізації до 10 діб). У місцевостях, де держінспекціями з карантину рослин і тварин оголошено особливий карантинний режим, також може бути обмежено або заборонено пересилання посилок з овочами, фруктами, насінням, розсадою та рослинами, готовими харчовими продуктами тваринного походження.

    У міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати:

    Вогнепальну зброю усіх видів, її частини й боєприпаси до неї, макети зброї, її повнорозмiрнi моделі та точні копії (зокрема іграшки та предмети декору, що мають вигляд вогнепальної чи вибухової зброї), пневматичну зброю, холодну зброю та інші предмети, спеціально призначені для нападу та оборони, електронно-променеву зброю усіх видів, електрошокові пристрої всіх видів. Наприклад, кулемети, пневматичні рушниці, рушниці для підводного полювання, кулі, шаблі, мисливські ножі, нунчаки, кастети, балончики з рідиною паралітичної дії, лазерні гармати тощо.

    Вибухові речовини, сполуки, споряджені ними предмети, засоби підриву. Наприклад, тротил, порох, капсулі-детонатори, електродетонатори, шнури вогнепровідні та детонаційні, боєприпаси, саморобні вибухові суміші, ракети сигнальні й освітлювальні, фальшфеєри, димопатрони, шашки посадочні, сірники термітні, сірники підривника, петарди залізничні, вогні бенгальські, вогні феєрверку, люскугелі, вироби піротехнічні побутові й подібні до них предмети та саморобні засоби і вироби, газові балончики, що містять нервово-паралітичні, сльозогінні, отруйні та сильнодійні гази тощо.

    Легкозаймисті гази, незаймисті й нетоксичні гази (рідкі криогенні гази), токсичні гази. Наприклад, гази в будь-якому упакуванні, ємності з аерозолями, запальнички, заправні балончики, вогнегасники тощо.

    Гази стиснені та скраплені для побутового і промислового використання. Наприклад, пропан-бутан, азот, неон, аргон, кисень, хлор тощо.

    Отруйні та сильнодійні речовини в будь-якому фізичному стані незалежно від форми та якості їх упакування. Наприклад, бруцин, нікотин, стрихнін, формалін, антифриз, етиленгліколь, ртуть, ціанисті препарати, циклон, ціанплав та речовини з подібними властивостями тощо.

    Їдкі та корозійні речовини. Наприклад, соляну, сірчану, азотну кислоти; калієві, натрієві луги; хлорне вапно, електроліт акумуляторний та речовини з подібними властивостями.

    Радіоактивні речовини та матеріали будь-якого ступеня потенційного ризику, форми виготовлення чи фізичного стану та фізичних властивостей. Наприклад, ізотопи для цілей діагностики й лікування, головки дефектоскопів, прилади гамма-каротажу тощо.

    Інфекційні речовини, тобто речовини, що містять патогенні організми, які викликають захворювання людей або тварин. Наприклад, мікроорганізми (зокрема бактерії, віруси, рикетсії, паразити, грибки), інфекційні агенти, такі як пріони, вакцини, медичні й клінічні відходи, біозразки тощо.

    Товари військового призначення та подвійного використання. Наприклад, екранувальні матеріали, які поглинають радіоелектронне випромінювання, телекомунікаційне обладнання з кодуванням сигналу з боку користувача, системи виявлення та визначення місця розташування, снайперські приціли, коліматори, тепловізори, прилади нічного бачення тощо.

    Порнографічні матеріали, контрафактну й фальсифіковану продукцію та аморальні товари.

    Людські останки, людські органи, людські тканини.

    Наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги й прекурсори, включені ДСКН до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що підлягають спеціальному контролю відповідно до законодавства.

    Алкогольні напої, тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах (заборона тільки для фізичних осіб).

    Живих тварин.

    Дозволи на право носіння зброї, трудові книжки, військові квитки, документи, що посвідчують особу (крім пересилання в реєстрованих міжнародних поштових відправленнях паспортів громадянина України для виїзду за кордон, а також у період дії воєнного стану або на період, що закінчується останнього числа місяця, у якому завершується дія карантину, встановленого на території України Кабінетом Міністрів України, паспортів громадянина України, посвідчення особи на повернення в Україну).

    Предмети, які становлять національне, історичне або культурне надбання українського народу, визначені законодавством України.

    Вкладення, що містять літієві елементи та/або батареї (телефони, планшети, повербанки, ноутбуки, гіроскутери та моноколеса, вейпи, інші побутові прилади та інструменти з літієвими акумуляторами).

    Будь-які вогненебезпечні товари, наприклад, спиртовмісні парфуми, ефірні олії, гель-лаки, засоби у балонах під тиском (лаки для волосся, дезодоранти-спреї тощо).

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України