Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 09 августа 2023, вопрос №89744 250₴

Чи маю я право на відстрочку від мобілізації

Добрий день. Підскажіть, будь-ласка, чи маю я право на відстрочку від мобілізації: коли батько інвалід 1 групи підгрупи А. (Обмежено рухливий).Проживаємо разом з дружиною і сином (6 років), також проживає мама - пенсіонер (не працює). Моя жінка працює. Є ще сестра яка разом не проживає і офіційно не працює. Яким шляхом можна отримати відстрочку? Наперед всім дякую за відповідь!

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.2%

    Вітаю, Олександре!

    НАСКІЛЬКИ Я ЗРОЗУМІВ, МОВА ЙДЕ ПРО ВАШОГО РІДНОГО БАТЬКА.

    ЯКЩО ТАК, ТО НАЯВНІСТЬ СЕСТРИ МОЖЕ СУТТЄВО ВПЛИНУТИ НА МОЖЛИВІСТЬ ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ ЗА АБЗАЦОМ 11 Ч. 1 СТ. 23. АДЖЕ ДЛЯ ЦІЄЇ ПІДСТАВИ КЛЮЧОВОЮ УМОВОЮ Є ВІДСУТНІСТЬ ІНШИХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ОСІБ, ЗОБОВ'ЯЗАНИХ ЗГІДНО ІЗ ЗАКОНОМ УТРИМУВАТИ ОСОБУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, ...

    АБЗАЦ 10 - зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    ...

    АБЗАЦ 11 - які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    ЗА ТАКИХ УМОВ КУДИ РЕАЛЬНІШЕ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ЗА АБЗАЦОМ 10 У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ ЗДІЙСНЕННЯМ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ ЗА БАТЬКОМ. ЯКЩО ВИ МАЄТЕ ТРОШКИ ЧАСУ В ЗАПАСІ, Я Б РАДИВ ВСТАНОВИТИ ФАКТ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ В СУДОВОМУ ПРОВАДЖЕННІ.

    ЦЕ ЗНІМАЄ ПОТРЕБУ ОФОРМЛЮВАТИ ДОГЛЯД ЧЕРЕЗ ОРГАНИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ АБО ІНШІ СТРУКТУРИ.

    ДЕТАЛЬНИЙ АЛГОРИТМ ДІЙ МОЖНА З'ЯСУВАТИ ВЖЕ У ХОДІ ІНДИВІДУАЛЬНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Савченко Олександр
    11.2%
    Савченко Олександр 8 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Олександре!

    чи маю я право на відстрочку від мобілізації: коли батько інвалід 1 групи підгрупи А. - до 30.06.2023 року Ви 100% мали право на відстрочку згідно абз.11 ч.1 ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (наявність батька з інвалідністю I групи).

    Для підтвердження цього права потрібно було мати документи, які підтверджують родинні зв'язки з батьком (тобто, копії паспортів та вашого свідоцтва про народження) та його інвалідність I групи (пенсійне посвідчення/довідка до акту огляду МСЕК/ІПР).

    Уже набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану" (законопроект 9342) і абз.11 ч.1 ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" діє у новій редакції, а саме:

    "- які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати."

    Тобто тепер окрім документів, які підтверджують родинні зв'язки з батьком та його інвалідність I групи, потрібні також ті, які підтверджують відсутність інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати вашого батька.

    Ваша матір не вважається такою особою. Тому що сама є непрацездатною (пенсіонером за віком). Так, згідно абз.17 ст.1 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text).

    На жаль, ваша сестра є особою, зобов'язаною відповідно до закону утримувати вашого батька з інвалідністю I групи. Тому права на відстрочку за абз.11 Ви вже не маєте.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n381):.

    Стаття 75. Право одного з подружжя на утримання

    1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    Стаття 198. Підстави виникнення обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

    1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Стаття 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Тому раджу Вам розглянути варіант з відстрочкою за абз.10 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;...

    Тобто, для отримання відстрочки потрібно отримати висновок ЛКК про потребу вашого батька в постійному догляді (звичайно, якщо про це не зазначено у довідці до акту огляду МСЕК або ІПР).

    Це може бути:

    висновок 080-4 о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text

    або

    висновок № 080-2/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text.

    На практиці також вимагають довідку про отримання компенсації на догляд (видається УСЗН у разі оформлення догляду на непрофесіній основі, більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#T, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19) або Акт встановлення факту здійснення догляду. Він складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду (в т. ч. особа з інвалідністю I чи II групи) є взятою на облік ВПО, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи чи особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Ну і звичайно знадобиться заява на відстрочку. Можу надіслати Вам зразок, по якому всі мої клієнти успішно отримували відстрочку.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Каландирець Артем Віталійович
    11.2%
    Каландирець Артем Віталійович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Черкассы, 6 лет опыта

    Добрий день, Олександре!

    Законом України від 28.06.2023 № 3161-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану" внесено зміни до абзацу 11 частини 1 статті 23 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (далі - Закон № 3543).

    Так, відповідно до абзацу 11 частини 1 статті 23 Закону № 3543 не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Нажаль, у Вашому випадку вбачається, що є інші особи які можуть утримувати Вашого батька, а саме сестра та мама. Тому надання відстрочки є дуже малоймовірним.

    Проте раджу звернути увагу на положення абзацу 10 частини 1 статті 23 Закону № 3543, а саме не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Бережіть себе і мирного неба!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    11.2%

    Доброго дня, Олександре!

    Перше, що напрошувалось би на роль підстави для Вашої відстрочки від мобілізації - це абзац 11 частини першої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ньому зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;"

    Але з цією підставою можуть бути певні проблеми, оскільки батько крім Вас має ще працездатну доньку (Вашу сестру), яка по закону може і повинна його утримувати.

    Цей обов'язок сестри закріплений в Конституції та у Сімейному кодексі:

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.

    Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Втім і натомість Ви можете оформити відстрочку одразу по двох інших підставах тої ж статті:

    абзац 10 частини першої статті 23:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    {Абзац 12 частини першої статті 23:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;"

    Для того достатньо написати заяву до ТЦК, додавши до неї такі документи:

    свідоцтво про Ваше народження (або нотаріально завірену копію),

    посвідчення інваліда-батька (або нотаріально завірену копію) та довідку МСЕК із дописом про необхідність постійного догляду (він є у всіх інвалідів 1 групи),

    довідку, що підтверджує спільну прописку або ак. спільного проживання.

    Можна вписувати в заяву одразу обидві підстави про відстрочку. Мої клієнти вже так робили і успішно!

    Виникнуть питання чи наміри отримати персональну консультакцію, натискайте кнопку "звернутись" під моєю відповіддю з фото. Постараюсь Вам допомогти!

    Гончаренко Константин
    11.2%
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо вам встигли затвердити відстрочку за підписом начальника то вона буде діяти цей час , зворотної дії закону не може бути (ст. 58 Конституції України)

    Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів, згідно із законодавством покладається на дітей та чоловіка особи.( в статті 51 Конституції України. Дана конституційна норма знайшла своє відображення і в Сімейному кодексі України (статті 202-206).)

    законопроєкт № 9342 підписано

    Якщо у особи з інвалідністю є ще інші родичі , які теоретично здатні його доглядати , то у відстрочці можуть відмовити , відстрочку матиме хтось один з родичів.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42005 передано до Президента України , підписано

    ---

    Один з родичів , який подасть документи батька отримає відстрочку інші вже ні.

    для іншого родича доведеться оформити вже як доглядача за батьком через соц захист , або акт встановлення постійного догляду у міській раді виконкомі.

    за фактом інвалідності отримає лише один , інший як доглядач через соц захист.

    треба ще довести , що родичка не має фізичної чи матеріальної спроможності доглядати батька унаслідок здоров я чи перебування у частих відрядженнях по роботі чи з питань ведення бізнесу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    11.2%

    Доброго дня. Ви маєте право на відстрочку від мобілізацї

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Ваша мати є не працездатною, у зв'язку досягненням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

    Якщо це ваша рідна сестра треба довести, що вона не може здійснювати догляд за своїми батьками ( надавши підтверджуючи документи)

    Для отримання відстрочки ви повинні подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобілізацї додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів:

    1. Свідоцтво про народження

    2. Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда батька.

    3. Довідка про склад сім'ї

    4. Пенсійне посвідчення матері

    5. Свідоцтво про шлюб батька.

    У разі виникнення питань ТЦК на рахунок сестри надайтедокументи які підтверджують не можливість доглядати батькаю

    За цим пунктом є свої нюанси тому рекомендую оформити відстрочку за а.10 ст 23 ЗУ " Про мобілізацї ..."

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Для цього вам треба звернутися з батьком до сімепйного лікаря і отримати напрвалення на ЛКК для отримання довідки форми 080-4\о про потребу постійного догляду.

    МОЖЛИВО У ДОВІДЦІ МСЕК ЗАЗНАЧЕНО ПОТРЕБА У ПОСТІЙНОМУ ДОГЛЯДІ, ( ПЕРЕВІРТЕ) ЯКЩО ТАМ ТАКЕ Є ТО ДОВІДКА ЛКК НЕ ПОТРІБНА ДОСТАТНЬО БУДЕ ДОВІДКИ МСЕК

    Якщо ви будете мати таку довідку для отримання відстрочки ви повинні подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобілізацї додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів::

    1. Свідоцтво про народження

    2. Довідка ЛКК про потребу постійного догляду

    Цих документів цілком достатньо. Додатково рекомендую отримати Акт про встановлення факту здійснення постійного догляду., для цього треба звернутися у виконком міської ради за місцем реєстрації батька.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку Звернутися! Знайдемо найкращій варіант.

    Дерій Владислав Олегович
    11.2%

    Доброго дня!

    У Вашому випадку потрібно піти шляхом отримання відстрочки за підставою зазначеною абзацем 10 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Якщо у висновку МСЕК не зазначена необхідність у здійсненні догляду, зверніться до сімейного лікаря, щоб направив батька на проходження ЛКК, за результатами якої батьку видадуть довідку про необхідність стороннього догляду.

    До ТЦК необхідно подати такі документи:

    1.Заява про відстрочку.

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Документ, про інвалідність батька

    4. Висновок МСЕК або ЛКК, де зазначається необхідність здійснення догяду.

    5. Документ про спільне проживання

    6. Якщо буде можливість - Акт встановлення здійснення догляду

    Або у судовому порядку в рамках окремого провадження встановити факт здійнення догляду за батьком.

    Теоретично, у Вас є ще одна підстава для відстрочки, яка зазначена в абзаці 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    В даному випадку доведеться доводити, що Ваша сестра не має обов'язку утримувати батька. Тому, якщо вона являється працездатною особою, отримати відстрочку саме за цією підставою досить проблематично.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    11.2%

    Доброго дня, Олександр.

    РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА ВСІ:

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.".

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    10.4%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Так

    Підстави відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації є наявність дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи (абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»), за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати;Щоб отримати відстрочку від призову на військову службу за вищезазначеною підставою, необхідно подати заяву із необхідними додатками до ТЦК та СП.Порядок дій необхідних для подачі заяви до ТЦК та СП про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»:1.Право на відстрочку є тільки у осіб, які мають дружину (чоловіка) та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати. У розрахунок потрібно брати тільки родичів першої лінії споріднення по відношенню до інваліда, який є Вашою підставою для відстрочки.Тобто перевіряємо родинні зв'язки щодо батьків2. Далі необхідно підготувати документи для написання заяви.У випадку наявності І чи ІІ групи інвалідності у вашої матері або ж батька, необхідними документами будуть:● ваш паспорт та ідентифікаційний код; ● паспорт та ідентифікаційний код батька/матері;● ваше свідоцтво про народження;● у разі різних прізвищ, документи на підтвердження зміни прізвища;● довідка МСЕК;● пенсійне посвідчення;● довідка з місця проживання батьків (якщо є інші брати і сестри, потрібно додавати їх свідоцтво про народження та документи на підтвердження їх непрацездатності).Довідку можна отримати в голови ОСББ. В разі відсутності ОСББ, або ж, якщо ви проживаєте без реєстрації, потрібно звернутися до органів соціальної політики з актом опитування сусідів.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України