Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 10 августа 2023, вопрос №89816 150₴

Чи можуть мене мобілізувати?

Якщо я навчаюся в університеті на денній формі навчання а в іншому вступив на заочну. Мене можуть мобілізувати або призвати на строкову службу?

Ответы юристов (12)

    Винограденко Антон Анатолійович
    25.3%

    Доброго дня!

    Згідно зі статтею 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Але право на відстрочнення від мобілізації студенти мають лише на час навчання.

    Щодо строкової служби: під час дії воєнного стану строкова військова служба не проводиться (згідно ст. 18-1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу).

    Каландирець Артем Віталійович
    25.3%
    Каландирець Артем Віталійович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Черкассы, 6 лет опыта

    Добрий день, Вадиме!

    Відповідно до положень статті 23 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Ви не підлягаєте до мобілізації на період навчання на денній формі навчання у вищому навчальному закладі. Разом з тим, звертаю Вашу увагу, що для отримання відстрочки Ви маєте подати до ТЦК довідку про навчання, на підставі якої і надається вістрочка.

    Бережіть себе і мирного неба!

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 8 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Вадиме!

    Якщо Ви маєте статус призвоника, то раджу звернути увагу на наступне.

    Відповідно до частини дев'ятої статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    При цьому частиною першою статті 37 Закону передбачено, що взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України):

    приписані до призовних дільниць;

    які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають приписці до призовних дільниць;

    звільнені зі служби у військовому резерві, які не виконали обов’язків служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів, не проходили строкову військову службу та не досягли 27-річного віку;

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі.

    Відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487, військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    Відповідно до статті 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

    Згідно Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 "Про загальну мобілізацію" призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    Генеральному штабу Збройних Сил України визначити черговість та обсяги призову військовозобов'язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації.

    ОТЖЕ, призову на військову службу під час мобілізації підлягають лише резервісти та військовозобов'язані (призовники - ні).

    При цьому, згідно статті 18-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" під час дії воєнного стану призов призовників на строкову військову службу не проводиться.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Доброго дня, Вадиме!

    Якщо Ви навчаєтесь хоча б в одному з двох ВНЗ на денній формі, то маєте право на відстрочку згідно статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Призов на строкову службу під час дій военого стану не проводиться згідно ч.1 ст. 18-1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

    Для отримання повної консультації, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 8 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Вадиме!

    Якщо ж Ви за своїм відношенням до військового обов'язку є військовозобов'язаним, то маєте право на відстрочку відповідно до частини третьої ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Інформація про навчання повинна бути внесена до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n...):

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    Закон України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text):

    Стаття 3. Основні засади ведення Реєстру

    1. Основними засадами ведення Реєстру є:

    1) обов’язковість внесення до Реєстру передбачених цим Законом відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    Стаття 6. Відомості Реєстру

    1. До Реєстру заносяться та зберігаються в базі даних Реєстру такі відомості про призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    1) персональні дані;

    2) службові дані.

    Стаття 7. Персональні дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста

    1. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:

    16) відомості про освіту та спеціальність;

    Стаття 9. Права та обов’язки призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    1) отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру;

    2) звертатися в порядку, встановленому розпорядником Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    2. Призовник, військовозобов’язаний та резервіст зобов’язаний подавати до органу ведення Реєстру достовірну інформацію про свої персональні дані, що вносяться до Реєстру.

    Стаття 14. Ведення Реєстру

    1. Ведення Реєстру включає:

    1) внесення запису про призовників, військовозобов’язаних та резервістів до бази даних Реєстру для взяття на облік або при відновленні на військовому обліку з перевіркою відповідності персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів існуючим обліковим даним;

    2) внесення змін до персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних, резервістів на підставі відомостей органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності, а також відомостей, що подаються органу ведення Реєстру призовниками, військовозобов’язаними, резервістами;

    Можу надати Вам зразок заяви, по якому всі мої клієнти-студенти успішно отримували відстрочку від мобілізації.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Корнійчук Євген Іванович
    Корнійчук Євген Іванович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Доброго дня, ви маэте право на відстрочку від мобілізації згідно ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Документи подавати з навчального закладу де вы навчаєтесь на. Денній формі навчання.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.7%
    Кирда Вячеслав Володимирович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Вітаю, Вадиме!

    Якщо я навчаюся в університеті на денній формі навчання а в іншому вступив на заочну. Мене можуть мобілізувати або призвати на строкову службу?

    ДВА АСПЕКТИ ВІДПОВІДІ НА ВАШЕ ПИТАННЯ:

    1. ПРИЗОВ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ НЕ ПРОВОДИТЬ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 18-1. Особливості призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану

    1. Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

    2. Військовослужбовці строкової військової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 цього Закону, закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки відповідно до частини дев’ятої статті 23 цього Закону, та які під час дії воєнного стану вислужили не менше шести місяців, за їх власним бажанням можуть бути переведені на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у порядку, встановленому відповідними положеннями про проходження громадянами України військової служби.

    {Статтю 18-1 доповнено новою частиною згідно із Законом № 3161-IX від 28.06.2023}

    3. Під час дії воєнного стану призовні комісії утворюються для розгляду питань щодо:

    організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;

    направлення призовників, які виявили бажання вступити до закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні

    ...

    2. МОБІЛІЗУВАТИ ВАС ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА ПРИЗОВОМ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ ТЦК НЕ МАЄ ПРАВА, ОСКІЛЬКИ ВИ МАЄТЕ ВІДСТРОЧКУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    СИТУАЦІЯ ЦІЛКОМ НА ВАШІЙ СТОРОНІ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Дерій Владислав Олегович
    Дерій Владислав Олегович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Полтава, 4 года опыта

    Доброго дня!

    Не хвилюйтеся, мобілізувати Вас не зможуть. Кількість освіт, які Ви здобуваєте - значення не має, головне - бути студентом денної форми навчання хоч у одному ВНЗ.

    Якщо Ви отримаєте повістку, перед тим як явитися до ТЦК - підготуйте заяву про відстрочку, довідку з ВНЗ (де Ви є студентом денної форми), контракт про навчання (при наявності).

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Буду радий допомогти!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    "Стаття 18-1. Особливості призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану

    1. Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться...".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "... Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;..".

    ---

    Доброго дня, пане (паничу) Вадиме! Якщо Ви молодше 27 років, то призвати Вас на військовоу службу під час моблізації не мають права. Якщо Ви старше 27 років, то наведене положення Правил військового обліку вимагає подання до РТЦК та СП документів, що підтверджують право на відстрочку. Документи слід подавати у формі заяви (під реєстрацію її вручення на Вашому примірнику) про підтвердження та оформлення відстрочки з прикладення копій документів про навчання. При тому, право на відстрочку Ви маєте по закону фактом навчання, а не за рішенням РТЦК та СП (надати чи відмовити) - РТЦК та СП зобов'язане лише оформити відстрочку. Не виключно направлення на проходження ВЛК, але навіть визнання придатним до військової служби не скасовє права на відстрочку. Рекомендую вручити, зареєструвати заяву про оформленні відстрочки до направлення на ВЛК.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляємо наступне:

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", та ст. 23 ЗУ «Про мобілізацію та моб. Підготовку» (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати заяву про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми № 20

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Вадим.

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    Мамай Ірина Євгеніївна 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Ровно, 6 лет опыта

    Вітаю,

    На строкову службу точно не можуть призвати, тому що не має зараз такого призиву. Щодо мобілізації, то денна форма навчання дає вам право на отримання відстрочки. Є ще питання з приводу - скільки вам років - можливо ви ще не підлягаєте мобілізації взагалі.

    Маєте додаткові запитання - звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України