Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 10 августа 2023, вопрос №89839 150₴

Пенсия по инвалидности 3 группы

Добрый день!
По заключению мсэк имею 3 группу инвалидности. Пенсионный фонд отказал в начислении пенсии по инвалидности из-за недостатка трудового стажа и направили в соцзащиту. В соцзащите приняли документы, но через 2 недели отказали в назначении пенсии по инвалидности ссылаясь на то, что 6 месяцев я был ФОПом 2 группы, хотя предпринимательской деятельностью по факту не занимался. ФОП закрыл. Сказали что могу подавать документы на пенсию через 6 месяцев.
Имеет ли право соцзащита, ссылаться на мой ФОП, отказать в соцпомощи (пенсии по инвалидности 3 группы)? Имеет ли смысл мне получить письменный отказ в начислении пенсии?

Ответы юристов (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Дмитре!

    Згідно роз'яснень Департаменту соціального, трудового та гуманітарного законодавства Міністерства юстиції (https://minjust.gov.ua/m/str_7149):

    Соціальна допомога – це одна з основних форм підтримки суспільством осіб, чиє матеріальне становище не відповідає загальноприйнятому рівню забезпечення або є нижчим межі забезпеченості, визначеної законодавством. Соціальна допомога буває державною, благодійною, гуманітарною, грошовою або натуральною тощо.

    Державна допомога – це гарантований саме державою рівень матеріальної підтримки громадян (грошова виплата).

    Правові засади надання державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, а також надання державної соціальної допомоги на догляд визначає Закон України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам", який набрав чинності з 1 січня 2005 року.

    Так, державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам – це щомісячна державна допомога, що надається у грошовій формі особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам.

    Право на державну соціальну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України мають громадяни України, які досягли віку (чоловіки - 63 років, жінки - 58 років) або є інвалідами і не одержують пенсію та постійно проживають на території України.Державна соціальна допомога призначається особі, яка:

    1) досягла віку (чоловік - 63 років, жінка - 58 років) та не має права на пенсію відповідно до чинного законодавства або визнана інвалідом в установленому порядку;

    2) не одержує пенсію або соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві, передбачені Законом України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності";

    3) є малозабезпеченою особою.

    Призначення і виплата державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам здійснюються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    Так, постановою Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2005 р. N 261 затверджено Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд.

    Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державна соціальна допомога на догляд призначаються з дня звернення за допомогою. Якщо звернення за допомогою відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення віку (чоловіками - 63 років, жінками - 58 років) або встановлення інвалідності, допомога призначається з дня досягнення чоловіками - 63 років, жінками - 58 років або визнання осіб інвалідами органами медико-соціальної експертизи.

    Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державна соціальна допомога на догляд призначаються довічно особам, які досягли віку (чоловіки - 63 років, жінки - 58 років), а інвалідам - на весь час інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи.

    У разі зміни групи інвалідності допомога в новому розмірі призначається інваліду з дня зміни групи інвалідності, якщо така зміна приводить до збільшення розміру, та з місяця, наступного за тим, у якому встановлена нова група інвалідності, - при зменшенні розміру допомоги.

    Державна соціальна допомога не виплачується в період, коли особа працює (крім інвалідів I групи) або перебуває на повному державному утриманні.

    Для того аби Ви отримували державну соціальну допомогу, Ви повинні бути малозабезречною особою. Наявність зареєстрованого Вами ФОП, зазвичай, в подібних випадках говорить про зворотнє. По-перше, про те, що Ви маєте можливість заробляти на життя. По-друге, що Ви не відноситесь до малозабезпечних осіб. Така логіка територіальних центрів соціального захисту. Так само вони відмовляють у допомозі на догляд. Максимальний дохід на члена сійм'ї в останньому випадку - 2600 грн, а наявність ФОП неприпустима. Треба думати, як це обійти.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернеутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти.

    Каландирець Артем Віталійович
    Каландирець Артем Віталійович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Черкассы, 6 лет опыта

    Добрий день, Дмитре!

    Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) визначено порядок та умови обчислення пенсій по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

    Відповідно до статті 32 Закону особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності залежно від групи інвалідності за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією для інвалідів ІІ та ІІІ групи:

    • до 23 років включно — один рік;
    • від 24 до 26 років — два роки;
    • від 27 до 28 років — три роки;
    • від 29 до 31 року — чотири роки;
    • від 32 до 33 років — п’ять років;
    • від 34 до 35 років — шість років;
    • від 36 до 37 років — сім років;
    • від 38 до 39 років — вісім років;
    • від 40 до 42 років — дев’ять років;
    • від 43 до 45 років — 10 років;
    • від 46 до 48 років — 11 років;
    • від 49 до 51 року — 12 років;
    • від 52 до 55 років — 13 років;
    • від 56 до 59 років — 14 років.

    Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону, мають право на пенсію по інвалідності за наявності 15 років страхового стажу.

    Якщо інвалід не має достатнього розміру страхового стажу та не належить до тих осіб, які мають право на пенсію незалежно від його наявності, він може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення йому допомоги за Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» .

    Не до кінця зрозуміло чим вмотивована відповідь органів соцзахисту? Чи отримувалась письмова відмова?

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо у вас інвалідність встановлено 3 групи вам мають призначити соц допомогу по інвалідності незалежно від наявності роботи, стажу чи бізнесу. Має бути соц допомога і відповідне посвідчення особи з інвалідністю видано.

    Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям з інвалідністю

    Право на отримання державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю мають особи з інвалідністю з дитинства І, ІІ, ІІІ групи та діти з інвалідністю віком до 18 років.

    Державна соціальна допомога призначається у таких розмірах:

    • особам з інвалідністю з дитинства І групи – 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2023 – 2093,00 грн.)
    • особам з інвалідністю з дитинства ІІ групи – 80% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2023 – 1674,40 грн.)
    • особам з інвалідністю з дитинства ІІІ групи – 60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2023 – 1255,80 грн.)
    • дітям з інвалідністю віком до 18 років – 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2023 – 1465,10 грн.)

    До державної соціальної допомоги призначається надбавка на догляд:

    • за особою з інвалідністю з дитинства І групи;
    • за одинокою особою з інвалідністю з дитинства II і III групи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду;
    • за дітьми з інвалідністю.

    Особам з інвалідністю з дитинства І групи та одиноким матерям (батькам), які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років призначається надбавка на догляд за ними незалежно від факту роботи, навчання та служби.

    Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років може призначатися одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю.

    Надбавка на догляд також призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, у разі, якщо дитина з інвалідністю потребує домашнього догляду (підтверджується довідкою лікарсько-консультативної комісії), при умові фактичного догляду за нею.

    Розміри надбавки на догляд:

    • за особою з інвалідністю І групи підгрупи А – 200 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2023 – 4186,00 грн.).

    Також здійснюється щомісячна доплата у сумі, що не вистачає до розміру державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд, що виплачується на дітей з інвалідністю підгрупи А віком від 6 до 18 років (з 01.01.2023 – 852,10 грн.)

    • за особою з інвалідністю І групи підгрупи Б – 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2023 – 2093,00 грн.)
    • одинокою особою з інвалідністю ІI та IІІ групи, які за висновком МСЕК потребують постійного стороннього догляду – 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2023 – 1569,75 грн.)

    На дітей з інвалідністю:

    • за дитиною з інвалідністю віком до 6 років підгрупи А – у розмірі 200% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (з 01.101.2023 – 4544,00 грн.)
    • за дитиною з інвалідністю віком від 6 до 18 років підгрупи А – у розмірі 200% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (з 01.01.2023 – 5666,00 грн.)

    Надбавка на догляд за іншою дитиною з інвалідністю встановлюється в розмірі:

    • за дитиною з інвалідністю віком до 6 років – 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (з 01.01.2023 – 1136,00 грн.)
    • за дитиною з інвалідністю віком від 6 до 18 років – 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (з 01.01.2023 – 1416,50 грн.)

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2022 р. № 118 «Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році» одержувачам державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, в яких розмір державної соціальної допомоги (з урахуванням надбавок, підвищень, щомісячної державної адресної допомоги) не досягає 2100 гривень, надається щомісячна доплата до державної соціальної допомоги в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

    Розмір державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років, інвалідність яких пов’язана з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я від вибухонебезпечних предметів, з урахуванням всіх надбавок, підвищень та інших доплат, підвищується на 50 % розміру державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років.

    Документи, необхідні для призначення допомоги:

    1) заява за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

    2) копія свідоцтва про народження дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    3) довідка з місця навчання із зазначенням перебування (неперебування) на повному державному утриманні.

    Якщо із заявою звертається опікун або піклувальник, подається також:

    копія рішення про встановлення опіки (піклування) та призначення дитині з інвалідністю віком до 18 років опікуна (піклувальника);

    копія рішення суду про визнання особи з інвалідністю з дитинства недієздатною;

    копія рішення суду про призначення опікуна особі з інвалідністю з дитинства або копія документа, що підтверджує повноваження представника закладу (органу опіки та піклування), який виконує функції опікуна.

    Одинокі особи з інвалідністю з дитинства II і III груп у своїй заяві про призначення державної соціальної допомоги повідомляють про відсутність працездатних родичів (батьків, дітей), зобов’язаних за законом їх утримувати (незалежно від місця їх проживання).

    Для призначення надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років одному з батьків, усиновлювачу, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (крім заочної форми здобуття освіти), не проходять військову службу, не займають виборну посаду, додатково подаються:

    1) заява за формою, затвердженою Мінсоцполітики);

    2) копія свідоцтва про народження дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    3) копія довідки про народження, виданої виконавчим органом сільської, селищної, міської ради, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини (на яку призначається надбавка на догляд) до актового запису про народження дитини відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України, або копія виданого компетентним органом іноземної держави документа про народження, в якому відсутні відомості про батька, легалізованого в установленому законодавством порядку (для одиноких матерів);

    4) копія рішення суду про позбавлення батьківських прав або копія свідоцтва про смерть батька дитини (рішення суду про оголошення батька померлим/рішення суду про визнання батька безвісно відсутнім);

    5) копія рішення суду про встановлення батьківства (крім випадку, коли відомості про батька зазначено у свідоцтві про народження дитини),

    6) копія рішення суду про позбавлення батьківських прав;

    7) особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, додатково подають первинний обліковий документ № 080-1/0 «Довідка про потребу дитини (дитини з інвалідністю) у домашньому догляді», за формою затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 червня 2012 року № 430, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12 липня 2012 року за № 1173/21485, та копію або витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки;

    8) копія рішення суду про усиновлення (для усиновлювачів);

    9) копія рішення про встановлення опіки чи піклування над дитиною з інвалідністю (для опікунів і піклувальників дітей-інвалідів).

    Особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю віком до 18 років мають право на одночасне одержання пенсії у разі втрати годувальника та державної соціальної допомоги.

    Державна соціальна допомога виплачується державними підприємствами і об’єднаннями зв’язку за місцем проживання особи з інвалідністю з дитинства або законного представника, яким призначена допомога на дітей з інвалідністю або осіб з інвалідністю, які визнані недієздатними або через установи уповноважених банків за письмовою заявою одержувача.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    • Дмитрий Клиент 8 месяцев назад

      Добрый день! Я не писал, что инвалидность для ребенка или ребенка инвалида с детства.

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 8 месяцев назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        нормы и порядок выплат исходят из указанных нормативных актов о социальной помощи как лицам с инвалидностью так и детям с инвалидностью.

        По какой причине не была бы установлена инвалидность , орган соц защиты должен был назначить соц помощь согласно 3 - группы инвалидности - это факт.

        Их письменное решение нужно обжаловать в обласное управление , а далее оба их решения в министерство соц политики, далее все их решения в судебном порядке , где решением суда обязать найти нормативные основания и другие и назначить вам соц помощь как лицу с инвалидностью 3 группы согласно решения МСЕК.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Дмитро!

    Имеет ли право соцзащита, ссылаться на мой ФОП, отказать в соцпомощи (пенсии по инвалидности 3 группы)? Имеет ли смысл мне получить письменный отказ в начислении пенсии?

    У першу чергу треба отримати від них письмову відмову та розуміти, на що вони посилаються. Вимагайте надання письмової відмови та буде дивитись її текст.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Имеет ли право соцзащита, ссылаться на мой ФОП, отказать в соцпомощи (пенсии по инвалидности 3 группы)? Имеет ли смысл мне получить письменный отказ в начислении пенсии?

    я считаю что отказ неправомерный

    возьмите у них письменный отказ и обжалуйте его

    Крикун Сергій  Павлович
    50%
    Крикун Сергій Павлович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2005-%D0%B...):

    "5. Право на державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю (далі - соціальна допомога) мають особи, що одночасно відповідають таким умовам:...

    3) є малозабезпеченими особами (крім осіб з інвалідністю I групи та дітей померлого годувальника)...

    25. Порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для призначення соціальної допомоги і допомоги на догляд визначено постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 632 “Деякі питання виплати державної соціальної допомоги” (Офіційний вісник України, 2020 р., № 61, ст. 1981)".

    "ПОРЯДОК обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/632-2020-%D0%B...):

    "3. Обчислення середньомісячного сукупного доходу проводиться шляхом ділення загальної суми сукупного доходу осіб за визначений законодавством період (два квартали або шість місяців) на 6, а в разі застосування суми річного сукупного доходу - на 12, якщо інше не передбачено законодавством...

    9. Для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід, обчислений у таких розмірах мінімальної заробітної плати станом на кінець періоду, за який враховуються доходи:

    одного розміру мінімальної заробітної плати - для платників єдиного податку першої групи;

    двох розмірів мінімальної заробітної плати - для платників єдиного податку другої групи;

    трьох розмірів мінімальної заробітної плати - для платників єдиного податку третьої групи.

    При цьому для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування і є платниками єдиного податку першої - третьої груп, не враховується дохід, отриманий самозайнятою особою, та дохід від провадження підприємницької діяльності, інформацію про які подано ДПС на запит органу соціального захисту населення/органу Пенсійного фонду України. Система оподаткування та групи платників єдиного податку для спрощеної системи оподаткування визначаються станом на останній місяць періоду, за який враховуються доходи.".

    ---

    Доброго дня, пане Дмитре! Справа в тому, що під час обчислення Ввшого середньомісячного сукупного доходу протягом останніх 6 місяців було враховано дохід від ФОП у розмірі двох розмірів мінімальної заробітної плати, в результаті чого, як вбачається, Ви не є, не були малозабезпеченою особою. Тому в СЗН Вам порекомендували звернутись черз 6 місяців, коли ці доходи від ФОП не будуть враховуватись. Як я вважаю, дії органу СЗН є належними та правомірними.

    • Дмитрий Клиент 8 месяцев назад

      ФОП был открыт, но предпринимательская деятельность не велась. О каких доходах идет речь?

      • Крикун Сергій  Павлович
        Крикун Сергій Павлович 8 месяцев назад

        Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

        Я прямо процитував - у розмірі двох мінімальних заробтних плат незалежно від отриманих (неотриманих) доходів.

    • Дмитрий Клиент 8 месяцев назад

      Если я сейчас устроюсь на работу и буду получать официальную зп, это помешает мне через 6 месяцев начать получать пенсию?

      • Крикун Сергій  Павлович
        Крикун Сергій Павлович 8 месяцев назад

        Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

        Пане Дмитре, по-перше, питання не про пенсію - для неї у Вас, як вбачається, недостатньо страхового стажу, а по соціальну допомогу, що надається особам, які не мають права на пенсію, але для її отримання особа має бути малозабезпеченою, а нараховані дві мінімальні заробітні плати, дану ознаку виключають. По-друге, якщо Ви працевлаштуєтесь, то також не будете, скоріше всього, малозабезпеченим, а отже не буде підстав для призначення цієї соціальної допомоги. Малозабезпеченою є особа, середньомісячний доход якої протягом останніх 6 місяців менше прожиткового мімініму. Розмір прожиткового мімімуму дивіться https://index.minfin.com.ua/ua/labour/wagemin/. У свою чергу, для отримання права на пенсію необхідно набуття страхового стажу, тобто необхідне працевліштування.

    Каландирець Артем Віталійович
    Каландирець Артем Віталійович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Черкассы, 6 лет опыта

    Якщо навіть Ви не отримували доходу, то органи соціального захисту розраховують Ваш дохід (за умови відкритого ФОП) як дві мінімальні заробітні плати.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України