Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 13 серпня 2023, питання №89981 250₴

Призову на військову службу під час мобілізації під час навчання за дистанційною формою

Чи особи, які навчання за дистанційною формою в ВУЗах підлягають Призову на військову службу під час мобілізації

Відповіді юристів (7)

    Савченко Олександр
    24%
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Вітаю!

    Чи особи, які навчання за дистанційною формою в ВУЗах підлягають Призову на військову службу під час мобілізації - якщо мова йде про дистанційну форму навчання, то права на відстрочку Ви не маєте. Якщо про денну чи дуальну, однак навчання відбувається за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, то маєте.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    ЗАКОН УКРАЇНИ "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text):

    Стаття 49. Форми здобуття освіти в закладах вищої освіти

    1. Особа має право здобувати вищу освіту в різних формах або поєднувати їх.

    Основними формами здобуття вищої освіти є:

    інституційна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева);

    дуальна.

    2. Очна (денна, вечірня) форма здобуття вищої освіти - це спосіб організації навчання здобувачів вищої освіти, що передбачає проведення навчальних занять та практичної підготовки не менше 30 тижнів упродовж навчального року.

    ПОЛОЖЕННЯ про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0941-20#n22):

    III. Організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання

    1. Технології дистанційного навчання можуть використовуватися закладами освіти під час організації здобуття освіти за різними формами (очною (денною, вечірньою), заочною, мережевою, екстернатною, сімейною (домашньою), педагогічним патронажем).

    ОТЖЕ, ЯКЩО ВИ НАВЧАЄТЕСЬ САМЕ ЗА ДЕННОЮ ФОРМОЮ НАВЧАННЯ (З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОЛОГІЙ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ), ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ.

    ЙТИ ДО ТЦК та СП (НОВА НАЗВА ВІЙСЬККОМАТУ) ПОТРІБНО ЛИШЕ ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ.

    ЯКЩО ВАМ МЕНШЕ 27 РОКІВ І ВИ НЕ ПРОХОДИЛИ СТРОКОВУ В/С, ВИ Є ПРИЗОВНИКОМ ТА МОБІЛІЗАЦІЇ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ.

    Можу надіслати Вам зразок заяви, по якому всі мої клієнти без проблем отримували відстрочку за даною підставою.

    У даному випадку є 2 способи подачі:

    1) віднести особисто (тоді роздрукуйте в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату отримання та реєстраційний індекс).

    Можете посилатися на наступне:

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду.

    Також згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.";

    2) надіслати поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення.

    Якщо буде потрібна моя допомога, в тому числі зразок заяви на відстрочку, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Vasyl

    Якщо Ви маєте статус призвоника, то раджу звернути увагу на наступне.

    Відповідно до частини дев'ятої статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    При цьому частиною першою статті 37 Закону передбачено, що взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України):

    приписані до призовних дільниць;

    які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають приписці до призовних дільниць;

    звільнені зі служби у військовому резерві, які не виконали обов’язків служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів, не проходили строкову військову службу та не досягли 27-річного віку;

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі.

    Відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487, військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    Відповідно до статті 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

    Згідно Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 "Про загальну мобілізацію" призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    Генеральному штабу Збройних Сил України визначити черговість та обсяги призову військовозобов'язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації.

    ОТЖЕ, призову на військову службу під час мобілізації підлягають лише резервісти та військовозобов'язані (призовники - ні).

    При цьому, згідно статті 18-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" під час дії воєнного стану призов призовників на строкову військову службу не проводиться.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Адвокат Евгений Александрович
    24%
    Адвокат Евгений Александрович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Vasyl!

    ДИСТАНЦІЙНА ФОРМА НАВЧАННЯ НЕ НАДАЄ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ТІЛЬКИ ДЕННА АБО ДУАЛЬНА ФОРМА НАВЧАННЯ ВНЗ, НАДАЄ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    12%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Дистанційна форма навчання не надає право на відстрочку від мобілізації.

    Студенти повинні навчатися на денній або дуальній формі навчання. Згідно з законом не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період (незалежно від віку, спеціалізації, вже наявної освіти тощо):
    • здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти;
    • студенти фахової передвищої та вищої освіти;
    • асистенти-стажисти;
    • аспіранти та докторанти.

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович
    20%
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю. У разі дистанційного навчання ви не маєте право на відстрочку від мобілізації.

    Абітурієнти чоловічої статі після зарахування на навчання можуть отримати відстрочку від мобілізації. Законом про мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст. 23) передбачено, що не підпадають під призов під час мобілізації ті, хто здобуває освіту:

    • професійну (професійно-технічну);
    • фахову передвищу;
    • вищу;
    • асистенти-стажисти;
    • аспіранти;
    • докторанти.

    Вони мають вчитися на денній або дуальній формі навчання. Остання передбачає вивчення теорії у навчальному закладі, а практика проходить на виробництві. Якщо денна форма навчання проходить дистанційно, то це теж рахується за денну форму навчання, а не за індивідуальну, тому відстрочку теж можна отримати.

    У свою чергу, отримання відстрочки не залежить від віку студентів, кількості вищих освіт, оплати або місця/країни навчання.

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 6 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю вас! Які вимоги для зарахування військовозобов'язаних до вишу

    Навчальні заклади у тижневий строк після зарахування на навчання повідомляють районні чи міські ТЦК СП щодо змін облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Тому військово-обліковий документ - це обов’язкова умова, щоб громадянина зарахували до навчального закладу.

    Військово-обліковий документ видає лише ТЦК. Також тип цього документу залежить від віку вступника. Наразі граничний вік перебування на обліку призовників складає 27 років. До цього віку можна надавати для зарахування до вишу посвідчення про приписку до призовної дільниці, а після 27-ми - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

    Виш має відправляти запит у ТЦК перебування абітурієнта на обліку. Навчальним закладам рекомендують встановлювати факт перебування на військовому обліку вступника однією з таких умов:

    • в наявності відмітки про приписку до призовної дільниці, перебування на обліку за місцем проживання або реєстрації/виключення з обліку за віком або станом здоров’я;
    • місце проживання або реєстрація вступника є на території відповідальності районного ТЦК;

    Вступники після 2007 року народження цьогоріч можуть не подавати військово-облікові документи. Водночас одноразово можуть відтермінували до 31 березня наступного року подання військово-облікових документів вступникам:

    • 2005 та 2006 років народження, які зареєстровані та знаходяться на ТОТ, на територіях активних бойових дій станом на 1 червня 2023 року, перебувають за кордоном і стоять на консульському обліку в дипустановах;
    • 2003 та 2004 років народження, які зареєстровані та знаходяться на ТОТ, якщо немає паспорту або документу про посвідчення особи, тимчасово перебувають за кордоном і стоять там на консульському обліку.

    Якщо військово-обліковий документ для зарахування не надали до кінця березня 2024 року, то навчзаклад має скасувати наказ про зарахування.

    Крім того, до 20 грудня цього року керівники вишів мають сповістити Генштаб ЗСУ про студентів, яким подання військово-облікових документів відтермінували, а також щодо інших абітурієнтів, які мали подати ці документи, але цього не зробили.

    Як студенту підтвердити право на відстрочку

    Автоматично відстрочку студентам денної або дуальної форми навчання не надають, це треба робити самостійно. Для цього необхідно подавати заяву та підтвердні документи до ТЦК СП за місцем обліку. Якщо цього не зробити, то можуть вручити повістку та викликати до ТЦК для уточнення військово-облікових даних та вже тоді подавати документи.

    Крім паспорту, студентського квитку та військово-облікового документу, студент має надати:

    • витяг з наказу про зарахування на навчання;
    • довідки про навчання: на фірмовому бланку вишу, з підписом керівника, печаткою, зазначенням курсу, форми навчання, назви факультету, спеціальності, основи (бюджетна, контрактна);
    • якщо контрактна форма – копію контракту.

    В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

    Токмач Галина Николаевна
    20%

    Вітаю!

    ЗАКОН УКРАЇНИ "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text):

    Стаття 49. Форми здобуття освіти в закладах вищої освіти

    1. Особа має право здобувати вищу освіту в різних формах або поєднувати їх.

    Основними формами здобуття вищої освіти є:

    інституційна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева);

    дуальна.

    2. Очна (денна, вечірня) форма здобуття вищої освіти - це спосіб організації навчання здобувачів вищої освіти, що передбачає проведення навчальних занять та практичної підготовки не менше 30 тижнів упродовж навчального року.

    ПОЛОЖЕННЯ про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0941-20#n22):

    III. Організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання

    1. Технології дистанційного навчання можуть використовуватися закладами освіти під час організації здобуття освіти за різними формами (очною (денною, вечірньою), заочною, мережевою, екстернатною, сімейною (домашньою), педагогічним патронажем).

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    ОТЖЕ, ЯКЩО ВИ НАВЧАЄТЕСЬ САМЕ ЗА ДЕННОЮ ФОРМОЮ НАВЧАННЯ (З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОЛОГІЙ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ), ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ.

    УСПІХІВ!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України