Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 15 августа 2023, вопрос №90121

Можно ли сделать парковку у подъезда, где живу?

Здравствуйте, возникла такая ситуация, у нас под домом ставили часто машины, но в один день пенсионеры договорились с ОСББ в тихую, чтобы там не ставили машины и посадить там клумбы, в итоге все место, где раньше ставили до 8 машин, теперь все занято клумбами и ставить приходится, где получится, они еще и возмущаются. Можно ли как-то договориться и убрать клумбы и допустим за свои деньги сделать обычную парковку на этом месте для жильцов моего дома?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вадиме!

    Земельним кодексом передбачено, що земельна ділянка, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, має безкоштовно передаватися у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку, в порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

    Станом на сьогодні такий порядок не затверджений, тож оформити земельну ділянку за співвласниками неможливо.

    В деяких містах рішенням органів місцевого самоврядування земельні ділянки передаються у постійне користування ОСББ.

    В той же час, навіть отримавши земельну ділянку в постійно користування, ОСББ не має права здійснювати продаж частини цієї земельної ділянки.

    Водночас, за рішенням загальних зборів ОСББ може облаштувати на прибудинковій території паркувальний майданчик та визначити порядок його використання.

    Таким чином, ОСББ має право облаштувати паркувальний майданчик за умови оформлення права власності або постійного користування на земельну ділянку на якій розташовано багатоквартирний будинок та його прибудинкову територію.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України