Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 16 августа 2023, вопрос №90191

Розлучення, якщо є спільні діти.

Доброго дня. Я хочу розлучитися з чоловіком, в нас є двоє спільних дітей 17 та 12 років. Одну дитину залишити чоловіку. З чого потрібно почати?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Для розірвання шлюбу через суд законом передбачено декілька умов:

    1. Наявність спільних неповнолітніх дітей

    Навіть якщо обоє хочуть розлучитися, суд зобов’язаний захищати права їхніх неповнолітніх дітей. У судовому порядку вирішуються наступні питання:

    з ким із подружжя будуть проживати діти після розлучення;

    хто і як буде виховувати дітей;

    хто буде виплачувати аліменти на утримання дітей.

    Батьки самі прийшли до єдиної думки щодо цього? Тоді вони можуть надати в суд свою угоду. Якщо права дітей не порушуються, суд затвердить угоду батьків своїм рішенням.

    2. Відсутність згоди на розлучення одного з подружжя

    Не завжди подружжю вдається досягти солідарності, якщо сімейні відносини знаходяться на межі розлучення. Якщо в процесі розгляду справи і з’ясування мотивів і причин розлучення суд дійде висновку, що збереження шлюбу неможливе, він приймає рішення про розлучення. Тобто задовольняє бажання ініціатора розлучення всупереч запереченням протилежної сторони.

    Якщо ж у процесі розлучення стане очевидною можливість збереження сім’ї, незважаючи на категоричну незгоду з розлученням однієї зі сторін, суд може призначити строк для примирення подружжя. Після завершення цього строку приймається остаточне рішення.

    3. Ухилення від проведення розлучної процедури

    Нерідко виникає ситуація, коли чоловік не висловлює категоричної незгоди з розлученням, але довести справу до логічного завершення ніяк не дозволяє. Він ухиляється від відвідування органів РАЦСу, подання заяви та проведення процедури розірвання шлюбу, не подає клопотання про розгляд справи за його відсутності тощо. В цьому випадку другому з подружжя не залишається іншого вибору, окрім як оформити розлучення через суд.

    Перш за все необхідно вирішити всі спірні питання до звернення в суд. Обопільна згода подружжя про розлучення і відсутність спорів про дітей або майно – підстава для швидкого розірвання шлюбу в суді.

    Наприклад, для того щоб швидко оформити розлучення через суд із дітьми, необхідно скласти угоду, в якій будуть визначені суттєві положення:

    з ким із подружжя будуть проживати неповнолітні діти (або кожен із дітей) після розлучення;

    на кого з подружжя будуть покладені аліментні зобов’язання, в яких розмірах будуть стягуватися аліменти на дітей, а в деяких випадках і на колишніх чоловіка/дружину, що мають право на утримання;

    порядок реалізації батьківських прав тим із подружжя, хто буде проживати окремо від дітей.

    Така угода не є обов’язковим документом для розлучення через суд з дітьми, але спростить і прискорить процедуру розлучення.

    Підготовка позовної заяви та документів на розлучення

    Відоме поняття «подати на розлучення» означає підготовку і подачу в суд правильно складеного позовної заяви про розірвання шлюбу та повного пакету необхідних документів.

    Заява про розлучення має відповідати встановленій формі та містити всі необхідні відомості:

    найменування суду;

    інформація про позивача і відповідача: П. І. Б., місце реєстрації та фактичного проживання;

    дата і місце реєстрації шлюбу;

    інформація про наявність спільних неповнолітніх дітей.

    Заяву про розлучення необхідно подавати в суд за місцем проживання відповідача, за винятком випадків, коли допускається подача заяви за місцем проживання позивача (за наявності неповнолітніх дітей або у зв’язку зі станом здоров’я).

    Якщо позовну заяву і документи прийнято, суд призначає дату попереднього засідання (на якому суд визначить готовність матеріалів справи до розгляду, а також зробить спроби примирити сторін і запропонує їм укласти мирову угоду) і основного засідання (на якому будуть розглянуті обставини справи та ухвалено рішення). Дата першого судового засідання призначається не раніше, ніж через місяць після подання заяви, про що сторони повідомляються повістками.

    Розгляд справи в судовому засіданні

    У ході формальної частини судового засідання перевіряється явка сторін, роз’яснюються права та обов’язки, розглядаються заявлені сторонами клопотання. Далі суд надає слово сторонам: вислуховує вимоги позивача, згоду або незгоду з цими вимогами відповідача, розглядає докази сторін. Останньою частиною судового засідання є дебати – почергові висловлювання сторін щодо позовних вимог і звернення до суду про їх задоволення.

    Розглянувши матеріали справи та вислухавши вимоги сторін, суд виходить у нарадчу кімнату для ухвалення рішення. Сторонам оголошується резолютивна частина рішення суду про розлучення, а документ з повним текстом (зі вступною, описовою, мотивувальною і резолютивною частинами) вручається за п’ять днів після оголошення резолютивної частини.

    Якщо між подружжям відсутня угода про дітей або майно, рішенням суду можуть бути визначені умови подальшого місця проживання дітей, аліментних зобов’язань стосовно дітей і зобов’язань про утримання дружини/чоловіка, умови поділу спільного майна.

    Судове рішення набуває чинності за 30 днів після його прийняття, якщо від сторін не надходить оскарження.

    Якщо одна із сторін подає апеляційну скаргу на рішення суду, воно набуває чинності після розгляду скарги, якщо її не було скасовано. Якщо в апеляційній інстанції рішення суду скасовано, змінено або прийнято нове рішення, воно набуває чинності негайно.

    Моментом припинення шлюбних відносин є момент набуття чинності відповідного рішення суду.

    Після закінчення 30-денного строку оскарження, кожній зі сторін видається примірник рішення суду з поміткою про набуття чинності судового рішення. У деяких випадках суд видає тільки виписку з судового рішення, дійсну тільки для подання в орган РАЦСу.

    Факт розірвання шлюбу судом підлягає державній реєстрації в органі РАЦС.

    Копія судового рішення про розлучення або виписка з нього направляється в РАЦС для реєстрації розірвання шлюбу. Отримання свідоцтва про розлучення не потрібно, такого документа після розлучення в суді не існує.

    Неявка в суд

    Отримуючи повістку в суд, багато хто дає волю емоціям і приймає рішення не з’являтися на судове засідання.

    Причинами неявки до суду при розлученні може бути незгода на розлучення, небажання зустрічатися з чоловіком, сперечатися і з’ясовувати стосунки, розкривати інтимні сторони сімейного життя, а також навмисне затягування і ускладнення судового процесу.

    Згідно з законом, суд зобов’язаний сповістити сторін про місце і час судового засідання, а сторони зобов’язані повідомити суд про причини неявки, представивши докази поважності причин. Виходячи з цього, в разі неявки однієї зі сторін на судове засідання, суд з’ясовує:

    чи було здійснено попереднє повідомлення сторони про місце і час судового засідання;

    у разі належного повідомлення суду про свою неявку — є поважна причина відсутності сторони.

    Залежно від цих обставин, суд приймає рішення щодо можливості або неможливості проведення засідання за відсутності однієї зі сторін.

    Якщо ви не хочете особисто брати участь у розлучному процесі і бути присутнім на малоприємних судових засіданнях, існують більш розумні варіанти вирішення проблеми, ніж неявка в суд. Наприклад, ви можете покласти обов’язок виступати від свого імені в суді на представника – адвоката.
    Тривалість процедури розлучення в середньому становить від 2 до 6 місяців (у нашій практиці середній термін розлучення 2-3 місяці) і залежить від таких факторів, як взаємна згода або незгода сторін, наявність спільних дітей і спорів про них, наявність спільного майна та необхідності його поділу. Існують і інші фактори, що впливають на строки судового розгляду справи.

    На питання про те, скільки коштує розлучення через суд, немає остаточної відповіді. Вартість розлучення через суд може виявитися як копійчаною, так і надзвичайно високою, залежно від обставин справи та потреби у професійній юридичній допомозі.

    Яможу вирішити Ваше питання про розірвання шлюбу в суді під ключ без Вашої участі.

    Готовий відповісти на Ваші додаткові питання. Успіхів Вам!

    Турчин Ярослав Александрович

    Доброго дня! Оскільки у Вас є двоє дітей, Ви не можете звернутись до органу РАЦС із заявою про розірвання шлюбу. Якщо чоловік згоден на розлучення, то ви можете подати до суду спільну заяву про розірвання шлюбу. (Ст. 109 Сімейного кодексу "Розірвання шлюбу за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей"), однак в такому випадку Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

    Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

    Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

    Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

    В іншому випадку - доведеться звертатись до суду із позовною заявою про розлучення. Це найпростіший варіант, який використовують люди навіть за відсутності спору про розлучення. У цьому випадку, в залежноссті від завантаження судів, справа може розглядтись від 2 місяців до пів року. Звісно, якщо одна зі сторін не буде затягувти справу навмисно.

    Судовий збір за розлучення у 2023 році становить - 1073,60 грн.

    При виникненні додаткових питань натискайте на зелену кнопку "Звернутися".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Для розлучення Вам потрібно подати позову заяву до суду. Якщо в цілому Ваш чоловік не проти, Все можливо зробити достатньо швидко. Наперед хочу зазначити, що для відстрочки від мобілізації даний варіант не допоможе.

    Якщо потрібно надати зразок позовної заяви, звертайтесь.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України