Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 22 серпня 2023, питання №90612 250₴

Продажа квартиры с прописанным ребенком

Добрый день. На данный момент находимся в Польше и хотим продать квартиру, которая находится в Украине. Оформлена на мужа. Прописана я и ребенок. Муж по понятным причинам не может приехать в Украину, может только дать доверенность. Можем ли мы продать квартиру через доверенность? Как правильно выписать меня и ребенка

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Вікторія!

    Так, чоловік може продати квартиру, оформивши нотаріальну довіренність на продаж нерухомості на третю особу, яка знаходиться в Україні. Крім того для оформлення договору купівлі-продажу нерухомості знадобиться Ваша згода, також оформлена нотаріально.

    Оформити довіренність та згоду можна в українському консульстві в Польщі, або у місцевого нотаріуса. В останньому випадку необхідно перекласти документи на українську мову й також завірити переклад нотаріально, але вже в українському консульстві або в українського нотаріуса.

    Тепер що стосується дитини, яка прописана у квартирі...

    У випадку, коли неповнолітній не володіє об’єктом нерухомості чи його частиною, батьки чи інші родичі, які продають квартиру або будинок, мають отримати дозвіл органу опіки та піклування після перевірки, що проводиться протягом одного місяця, і отримають його лише в разі гарантування збереження права дитини на житло.

    Відповідно до ст. 11 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» такими органами є районні, районні у містах Києві та Севастополі місцеві державні адміністрації, виконавчі органи міських чи районних у містах, сільських, селищних рад.

    До органу опіки та піклування батьки, опікуни чи піклувальники мають подати комплект документів, передбачений п. 66 постанови КМУ «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» від 24 вересня 2008 р. № 866, і чекати відповідної перевірки у місячний термін.

    Цей же висновок зробив Верховний Суд у постанові від 29 липня 2020 р. по справі № 202/3914/17).

    У разі необхідності можу Вам допомогти вирішити Вашу проблему.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня

    Продажа квартиры с прописанным ребенком

    Добрый день. На данный момент находимся в Польше и хотим продать квартиру, которая находится в Украине. Оформлена на мужа. Прописана я и ребенок. Муж по понятным причинам не может приехать в Украину, может только дать доверенность. Можем ли мы продать квартиру через доверенность? Как правильно выписать меня и ребенка

    Так ви зможете продати квартиру за довіреністю. ( можу допомогти зі складанням тексту довіреності)

    Щоб, виписатися вам треба звернутися до ЦНАП ( треба буде мати дозвіл батька навиписку та переєстрацію дитини)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Звичайно, Ви можете продати квартиру довіреності. Чоловік може уповноважити Вас на вчинення таких дій. Довіреність може бути складена в консульстві або в місцевого нотаріуса.

    Щоб виписати Вас з дитиною є 2 варіанти:

    1. Вас може виписати новий власник квартири через ЦНАП. Для цього йому достатньо написати заяву та надати паспорт з документом про право власності на квартиру.

    Згідно п.2 ч.1 ст. 18. ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»

    Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

    2. Якщо дитині до 14 років Ви через ЦНАП подаєте заяву про зняття з місця реєстрації та надаєте нотаріальну згоду батька.

    Згідно ч.6 ст. 18. ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»

    Подання заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком до 14 років або особи, визнаної судом обмежено дієздатною або недієздатною, здійснюється одним із батьків або інших законних представників такої особи за згодою іншого з батьків чи законних представників.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь! Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про охорону дитинства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#n203):

    " Стаття 18. Право дитини на житло...

    Діти - члени сім’ї наймача або власника жилого приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем.

    Органи опіки та піклування зобов’язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла.".

    "ПОРЯДОК провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/866-2008-%D0%B...):

    "67. Дозвіл на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким має дитина надається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади за поданням служби у справах дітей після проведення зазначеною службою перевірки документів за місцем знаходження майна протягом одного місяця з дня надходження заяви на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини лише у разі гарантування збереження її права на житло і оформляється рішенням, витяг з якого видається заявникам службою у справах дітей. Для здійснення правочинів щодо нерухомого майна дитини батьки, опікуни або піклувальники подають службі у справах дітей документи, зазначені у пункті 66 цього Порядку. Служба у справах дітей розглядає протягом 10 робочих днів подані документи та з'ясовує наявність (відсутність) обставин, що можуть бути підставою для відмови у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини.

    У разі виїзду сім'ї, в якій виховується дитина, за межі населеного пункту, придбання житла здійснюється з урахуванням інтересів дитини.

    Районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрація, виконавчий орган міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади може відмовити у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини з одночасним зверненням до нотаріуса для накладення заборони відчуження такого майна лише у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 177 Сімейного кодексу України...".

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    " Стаття 177. Управління майном дитини...

    5. Органи опіки та піклування можуть відмовити у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини з одночасним зверненням до нотаріуса щодо накладення заборони відчуження такого майна лише у випадках, якщо ними встановлено, що:

    1) мати та/або батько дитини, які (яка, який) звернулися за дозволом, позбавлені судом батьківських прав відповідно до статті 164 цього Кодексу;

    2) судом, органом опіки та піклування або прокурором постановлено (прийнято) рішення про відібрання дитини від батьків (або того з них, який звернувся за дозволом) без позбавлення їх батьківських прав відповідно до статті 170 цього Кодексу;

    3) до суду подано позов про позбавлення батьків дитини (або того з них, який звернувся за дозволом) батьківських прав особами, зазначеними у статті 165 цього Кодексу;

    4) особа, яка звернулася за дозволом, повідомила про себе неправдиві відомості, що мають суттєве значення для вирішення питання про надання дозволу чи відмову в його наданні;

    5) між батьками дитини немає згоди стосовно вчинення правочину щодо нерухомого майна дитини;

    6) між батьками дитини або між одним з них та третіми особами існує судовий спір стосовно нерухомого майна, за дозволом на вчинення правочину щодо якого звернулися батьки дитини (або один з них);

    7) вчинення правочину призведе до звуження обсягу існуючих майнових прав дитини та/або порушення охоронюваних законом інтересів дитини.".

    ---

    Доброго дня, пані Вікторіє! Предметом мають бути не питання довіреності представникку на продаж квартири, не зняття з реєстрації місця проживання Вас з дитиною (хоча також важливо), а питання забезпечення дитині житлом після продажу квартири. За фактичних у питанні обставин орган опіки та піклування може відмовити представнику у наданні дозволу на продаж квартири.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Вікторія!

    Добрый день. На данный момент находимся в Польше и хотим продать квартиру, которая находится в Украине. Оформлена на мужа. Прописана я и ребенок. Муж по понятным причинам не может приехать в Украину, может только дать доверенность. Можем ли мы продать квартиру через доверенность?

    Звичайно, що можете. Для того, аби від імені чоловіка третя особа уклала договір купівлі-продажу, йому потрібно видати довіреність.

    Це можливо зробити 2 способами:

    1. Через консульство України в країні його перебування. Але дуже часто консульства мають черги на місяці наперед.

    2. Через місцевого нотаріуса. Але потім таку довіреність потрібно буде перекласти та в Україні та завірити переклад у нотаріуса.

    Как правильно выписать меня и ребенка

    Потрібно мати лише дозвіл батькад дитини на відповідні дії. Коли чоловік буде оформлювати нотаріальну довіреність, там же у нотаріуса може посвідчити ще й письмову згоду на зміну дитиною місця реєстрації.

    При чому Вам не потрібно спочатку знімати дитину з місця реєстрації, а потім ставити на нове місце. Все це робиться однією послугою шляхом зміни місця реєстрації на нове.

    Всього доброго. Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Виктория!

    Оформити довіреність можна або в закордонній дипломатичній установі України, або у місцевого іноземного нотаріуса.

    За даними МЗС, видана дипломатичною установою довіреність буде чинною на території України без жодного додаткового засвідчення.

    При цьому слід звернути увагу на наступне:

    • довіреності, якими делегуються права на розпорядження майном, треба обов'язково вносити до Єдиного реєстру довіреностей (ЄРД);
    • перед зверненням до закордонної дипломатичної установи слід скласти й мати з собою проєкт довіреності (в електронному вигляді);
    • потрібно чітко розуміти, які повноваження людини готова довірити іншій особі;

    Видані іноземними нотаріусами довіреності також вважаються чинними. Зазвичай вони потребують апостилю або легалізації. Але у деяких випадках додатково засвідчення не потрібно.

    "ЗВЕРТАЙТЕСЯ" У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Щодо оформлення довіреностей усіх видів , Вам необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса в Україні у регіоні перебування. чи консульства.

    Генеральна довіреність – це документ, який дозволяє власнику нерухомості доручити її продаж довіреним особам. Такі особи мають право розпоряджатись нерухомістю на свій розсуд, представляти в державних, нотаріальних органах інтереси власника, пов'язані з відчуженням нерухомості, отримувати за неї кошти.

    Час складання: від 30 хвилин

    Нотаріальна копія: за домовленістю

    Документи для фізичної особи:

    Паспорт, ІПН

    Документи для представника юридичної особи:

    Протокол та наказ, (або інші документи, що підтверджують повноваження підписувача), Статут, виписка і печатка, Паспорт та ІПН підписанта

    Варто уточнити, що поняття "ГЕНЕРАЛЬНА ДОВІРЕНІСТЬ" не зафіксоване в українському законодавстві (НЕМАЄ ТАКОГО ПОНЯТТЯ «ДОВІРЕНІСТЬ НА ВСЕ»). Зазвичай під ним розуміють передачу широкого кола повноважень іншій особі. УСІ ПЕРЕДАНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ПОВИННІ ЗАЗНАЧАТИСЯ В ДОВІРЕНОСТІ.

    ---

    Якщо довіреність видана на авто вкажіть - право керування , перереєстрації , право передоручення , право виїзду закордон, у разі якщо авто остаточно таким чином продано самий широкий спектр повноважень і строк від 3 до 5-ти років дії довіреності

    ---

    Неповнолітню особу у віці до 18-ти років згідно Житлового Кодексу Украйни не зніме з реєстрацій жоден суд допоки не буде зрозуміло чи є альтернативне місце проживання для неповнолітнього, яке не погіршує умови його проживання та не порушує прав дитини.

    Серед іншого необхідна згода хоча б одного з батьків та органу опіки при місцевих органах влади(видається письмове рішення органу.)

    Дитина до 14 - ти років має бути зареєстрована і проживати з одним з батьків( якщо місце проживання судом визначено з Вами , отже дитина має проживати і зареєстрована тільки з Вами.)

    Отец или мать идет заграницей в консульство или к нотариусу и оформляет заявление - согласие. Текст можете взять у нотариуса украинского. Далее, на иностранную доверенность ставите штамп - апостиль и делаете перевод доверенности на украинский с нотариальным заверением подписи переводчика. Штамп апостиль мать или отец ставит в городе заграницей. Перевод можно сделать в Украине в любом бюро переводов.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України