Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 24 августа 2023, вопрос №90717

Вступ в магістратуру

Добрий день! Вступаю в магістратуру. Бакалавра отримала в 2021 році. Батьки учасники бойових дій, але при вступі сказали, що я іду по загальному конкурсу і пільг не буде тому, що отримала бакалавра не в 2023 році. Справді є такі норми?

Ответы юристов (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, зверніться до освітнього омбуцсмена https://eo.gov.ua/

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ангеліна!

    В осіб, які мають статус УБД, згідно ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» предбачені пільги для їх дітей.

    Серед освітніх пільг зокрема діти батьків УБД мають право на переведення на бюджетну форму навчання при здобутті вищої, професійно-технічну та фахової предвищої освіти на денній формі. Діти учасників бойових дій, що навчаються на денній формі, мають право на безоплатне або пільгове проживання у гуртожитках. У випадку якщо у дітей відсутня заборгованість вони мають право на соціальну стипендію. Цей перелік є вичерпним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    У даному випадку раджу звернутись на гарячу лінію Міністерства освіти і науки України.

    23 червня 2023 року, розпочала роботу консультативна телефонна лінія МОН за номером 0 (800) 50-45-70, а також електронна пошта vstup2023@mon.gov.ua, на яку прийматимуть звернення громадян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю!

    Нажаль це чергове незаконне та ганебне рішення Міністерства освіти і науки України реалізоване в Наказі Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році". А як відомо нашому Міністерству освіти закон і Конституція не писані, тож дуже багато їх актів не відповідають, а то й грубо порушують закони і Конституцію України, проте залишаються не скасованими, бо до цього нікому не має діла, а у осіб, чиї права порушуються - немає фінансового і організаційного ресурсу боротись з державною інституцією. Жоден юрист - волонтер та громадський активіст за ці пів року не звернувся до суду із позовом про визнання таких положень Правил вступу на навчання, затверджених МОН України - не відповідними закону. А враховуючи правовий безлад в країні і презумпцію правомірності для чиновництва та клерків державних установ і закладів будь-яких інструкцій та наказів, виданих на реалізацію законів України, поки про незаконність не скаже суд, то приймльна комісія буде керуватись інструкцією Міністрства освіти, викладеною в Порядку прийому на навчання у 2023 році, а не приписами Закону.

    ПОРЯДОКприйому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році

    Розділ VIII. Спеціальні умови участі у вступній кампанії

    11. Спеціальними умовами вступу на навчання за державним або регіональним замовленням на основі ПЗСО або НРК5, для здобуття ступеня магістра на основі НРК6 або НРК7 у вигляді переведення (за наявності місць) на вакантні місця державного або регіонального замовлення осіб, які зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану конкурсну пропозицію, користуються:

    діти осіб, особи з їх числа, які в рік вступу здобули освітній рівень, на основі якого відбувається вступ, визнаних постраждалими учасниками Революції Гідності, учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», внесених до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, визнаних особами, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;

    {Абзац четвертий пункту 11 розділу VIII в редакції Наказу Міністерства освіти і науки № 682 від 06.06.2023}

    Нажаль, в умовах стиснутих строків вступної кампанії майже нічим допомогти не можна. Навіть судові позови як правило не допомагають захистити права вступників на навчання, які систематично порушуються МОН та Закладами вищої освіти.

    Можу лише попросити вибачення за таку правову систему, яку ми - дорослі не довели до ладу за 30 років Незалежності, від чого й досі порушуються права молоді та дітей на освіту, особливо пільгових категорій.

    З повагою та розумінням.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України