Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 августа 2023, вопрос №90869

Чи може звільнитись мобілізований військовослужбовець у якого троє малолітніх прийомних дітей

Чи може звільнитись мобілізований військовослужбовець у якого троє малолітніх прийомних дітей. Була створена прийомна родина в яку влаштовані прийомні діти а він є прийомним батьком ціх дітей, є відповідні рішення

Ответы юристов (11)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до п.2 ч.4 ст. 26 Закону "Про військовий обов'язок та військову службу", підставою для звільнення є утримання трьох дітей віком до 18 років.

    Таким чином, утворення прийомної сім'ї при наявності трьох неповнолітніх дітей є безумовною підставою для звільнення.

    Але потрібно уважно поставитись до пакету документів до рапорту

    • Лариса Клиент 8 месяцев назад

      Доброго дня. Підкажіть будь ласка яким саме документом можна підтвердити утримання прийомних дітей.

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Перш за все - спільне мешкання з дітьми (витяг з реєстру, акт встановлення фактичного місця перебування тощо), побутові характеристики, акт обстеження житлових умов, а також відсутність у дітей інших джерел утримання (аліментів біологічних батьків).

        Родинний зв'язок з дитиною для вказаної підстави значення не має.

        • Лариса Клиент 8 месяцев назад

          Дякую за відповіді. Але ж вони отримують державну соціальну допомогу.

          • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

            Державна соціальна допомога, у цьому випадку значення не має, так як вона призначається сім'ї, а не є утриманням дитини від фізичної особи

            • Лариса Клиент 8 месяцев назад

              Дякую вам за відповіді. Нормальну кваліфіковану відповідь отримала лише від Вас.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Лариса!

    Ні, за таких умов чоловік не може звільнитись. Така підстава для звільнена передбачена статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу». Необхідне я виділив жирним шрифтом.

    Зокрема про звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    військовослужбовці, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років".

    На жаль в законі йдеться про Ваших рідних дітей. Отже така підстава для звільнення можлива лише у разі усиновлення прийомних дітей.

    Прийомна сім'я - сім'я, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (стаття 256-1 Сімейний кодекс України). Діти, уражені ВІЛ-інфекцією, можуть влаштовуватися для виховання та спільного проживання у прийомній сім'ї за наявності відповідних висновків органів опіки та піклування і закладів охорони здоров'я, а їх загальна кількість не повинна перевищувати чотирьох осіб.

    Прийомні батьки - подружжя або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, які взяли на виховання та спільне проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

    Прийомні діти - діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, влаштовані до прийомної сім'ї.

    Прийомні діти влаштовуються в сім'ю до досягнення вісімнадцятирічного віку або до закінчення навчання у професійно-технічних чи вищих навчальних закладах, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку (ст. 2563 СК України).

    Між батьками і прийомними дітьми сімейних правовідносин не виникає. За вихованцями зберігається статус дитини- сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, що передбачає збереження раніше призначених аліментів, пенсій, інших виплат державної допомоги. Суми коштів, що належать прийомним дітям, переходять у розпорядження прийомних батьків і витрачаються ними на утримання прийомних дітей.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Лариса Клиент 8 месяцев назад

      Доброго дня. Але ж там не написано нічого які саме мають бути діти, рідні чи ні. Прийомним батькам діти передаються на виховання. Аліменти мати не сплачує.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Суть полягає в тому, вибачте за прозу життя, що діти не є Вашими рідними і по закону не є Вашою сім'єю. Вони тимчасово до 18 років знаходяться у Вас на вихованні.

        • Лариса Клиент 8 месяцев назад

          Дякую Вам що відподаєте на мої питання. Але ж ця стаття розповсюджується і на рідних дітей. Якщо рідним дітям є вже 18 то також не можна звільнитись. То яка різниця.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ви не зрозуміли. Ця стаття розповсюджується тільки на рідних неповнолітніх дітей.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України