Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 27 августа 2023, вопрос №90921 150₴

Робота вихователя , освіта вихователя

Добрий день, цікавить таке питання, чи може вихователь працювати без педагогічної освіти? Наш методист була на курсах і чула таку інформацію. Що на 23 - 24 навчальний рік внесені такі корективи . Що вихователем може працювати людина, яка не має педагогічної освіти, але повинна відвідувати на протязі року курси для підвищення кваліфікації.
В мене є вища освіта, але не педагогічна.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Яна!

    Так, можна працювати вихователем без педагогічної освіти.

    Оскільки зміни в Законі України «Про дошкільну освіту» скасували наявність обов’язкової відповідної педагогічної освіти для педпрацівників ЗДО, вихователь має право на атестацію зі встановленням другої кваліфікаційної категорії.

    Можна також присвоювати кваліфікаційні категорії педпрацівникам, які не мають відповідної педагогічної освіти (п. 3.26 та 4.10 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 № 930, далі — Типове положення). Обов’язкова умова — у педпрацівника має бути інша повна вища освіти та курси підвищення кваліфікації на посаді, яку він обіймає.

    Критерій для присвоєння кваліфікаційних категорій — відповідність працівника вимогам, встановленим пунктами 4.3–4.6 Типового положення.

    Про згадані Вами корективи не чув.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Вихователем дитячого садка не можна стати без педагогічної освіти. Але його може за короткий термін отримати фахівець будь-якого профілю. Для цього достатньо пройти професійну перепідготовку за напрямом «Педагогіка».

    Департаментом загальної середньої та дошкільної освіти про надання роз’яснення щодо атестації педагогічних працівників, які працюють у закладах дошкільної освіти не за фахом.

    Відповідно до частини першої статті 30 Закону України «Про дошкільну освіту» педагогічний працівник закладу дошкільної освіти — особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, забезпечує результативність та якість роботи, а також фізичний і психічний стан якої дозволяє виконувати професійні обов’язки.

    Згідно з частиною першою статті 32 зазначеного закону атестація педагогічних працівників закладу дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності є обов’язковою і здійснюється, як правило, один раз на п’ять років відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти.

    За результатами атестації педагогічних працівників закладу дошкільної освіти визначається відповідність педагогічного працівника займаній посаді, встановлюється його кваліфікаційна категорія (спеціаліст, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії, спеціаліст вищої категорії), може бути присвоєно відповідне педагогічне звання вихователям — «вихователь-методист», а вихователям-методистам — «старший вихователь», учителям усіх спеціальностей — «старший вчитель», «вчитель-методист».

    Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (із змінами) (далі — Типове положення), передбачає можливість присвоєння кваліфікаційних категорій педагогічним працівникам, які не мають відповідної педагогічної освіти.

    Зокрема, така можливість визначена пунктами 3.26 та 4.10 Типового положення. При цьому обов’язковою умовою має бути наявність у педагогічного працівника іншої повної вищої освіти та проходження курсів підвищення кваліфікації на посаді, яку займає працівник.

    Зазначена норма застосовується з дня набрання чинності Типовим положенням

    Атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо вчителів та викладачів усіх спеціальностей, а також щодо вчителів-дефектологів, методистів, вихователів, вихователів-методистів, соціальних педагогів, практичних психологів, логопедів, вчителів-логопедів, завідувачів логопедичними пунктами, педагогів-організаторів, концертмейстерів, художніх керівників, музичних керівників, інструкторів з фізкультури, праці та слухових кабінетів, які мають вищу педагогічну або іншу вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра.

    Враховуючи зазначене, педагог з повною вищою освітою, яка пройшла курси підвищення кваліфікації вихователів закладів дошкільної освіти, має рівні права з іншими педагогами на атестацію, встановлення кваліфікаційної категорії та присвоєння педагогічного звання.

    Критерієм для присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічного звання є відповідність працівника вимогам, встановленим пунктами 4.3 — 4.6, 5.2 Типового положення.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Яно!

    Добрий день, цікавить таке питання, чи може вихователь працювати без педагогічної освіти? Наш методист була на курсах і чула таку інформацію. Що на 23 - 24 навчальний рік внесені такі корективи . Що вихователем може працювати людина, яка не має педагогічної освіти, але повинна відвідувати на протязі року курси для підвищення кваліфікації.

    В мене є вища освіта, але не педагогічна.

    Про якого саме вихователя йде мова? Вихователя закладу дошкільної освіти, закладу загальної середньої освіти чи вихователя групи подовженого дня?

    Уточніть, будь-ласка, категорію і тоді надам відповідь на Ваше питання.

    Дерій Владислав Олегович
    23.3%

    Доброго дня, Яно!

    Добрий день, цікавить таке питання, чи може вихователь працювати без педагогічної освіти?

    Так, може, але вихователь повинен мати професійну кваліфікацію педагогічного працівника, 1 раз на 5 років проходити атестацію та курси підвищення кваліфікації.

    Згідно статті 30 Закону України "Про дошкільну освіту"

    Педагогічний працівник закладу дошкільної освіти - особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, забезпечує результативність та якість роботи, а також фізичний і психічний стан якої дозволяє виконувати професійні обов'язки.

    Відповідно до ТИПОВОГО ПОЛОЖЕННЯ про атестацію педагогічних працівників

    1.5. Атестація педагогічних працівників навчальних та інших закладів є обов'язковою.

    1.7. Атестація може бути черговою абопозачерговою.Чергова атестація здійснюється один раз на п'ять років.

    1.8. Умовоючерговоїатестаціїпедагогічнихпрацівників є обов'язкове проходження не рідше одногоразу на п'ять років підвищення кваліфікації на засадах вільного вибору форм навчання, програм і навчальних закладів.

    19 жовтня 2021 року був затверджений Професійний стандарт вихователя закладу дошкільної освіти , який є одним із ключових нормативних документів, що регламентує діяльність працівників цієї професії.

    1.9. На посаду вихователя закладу дошкільної освіти приймаються особи, які:

    • мають вищу (фахову передвищу) педагогічну освіту та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника;
    • вільно володіють державною мовою (для громадян України) або володіють державною мовою в обсязі, достатньому для спілкування, ведення ділової документації та виконання професійних обов’язків (для іноземців та осіб без громадянства);
    • мають моральні якості, які дозволяють виконувати професійні обов’язки (відповідно до частини другої статті 54 Закону України «Про освіту»);
    • не мають судимості, зокрема за злочини проти свободи чи статевої недоторканості дитини або у присутності дитини чи з використанням дитини;
    • пройшли медичний огляд і за його результатами фізичний та психічний стан здоров’я дозволяє їм виконувати професійні обов’язки;
    • ознайомлені під підпис з правилами внутрішнього розпорядку закладу освіти, посадовою інструкцією, нормами професійної етики;
    • попередньо пройшли інструктаж, навчання та перевірку знань з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності; подали всі передбачені законодавством документи.

    1.10. Документи, що підтверджують професійну та освітню кваліфікацію, її віднесення до рівня Національної рамки кваліфікацій (НРК)

    • диплом молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста) (5 рівень РНК) за спеціальністю 012 Дошкільна освіта або іншими спеціальностями галузі знань 01 Освіта/Педагогіка для підготовки здобувачів фахової передвищої освіти (із присвоєнням професійної кваліфікації);
    • диплом бакалавра (6 рівень РНК) за спеціальністю 012 Дошкільна освіта або іншими спеціальностями галузі знань 01 Освіта/Педагогіка для підготовки здобувачів вищої освіти (із присвоєнням професійної кваліфікації);
    • диплом магістра (спеціаліста2) (7 рівень РНК) за спеціальністю 012 Дошкільна освіта або іншими спеціальностями галузі знань 01 Освіта/Педагогіка для підготовки здобувачів вищої освіти (із присвоєнням професійної кваліфікації).
    • Атестаційний лист, сертифікат про проходження добровільної сертифікації педагогічних працівників, інші документи, що підтверджують наявність професійних компетентностей (професійної кваліфікації), необхідних (необхідної) для виконання трудових функцій.

    2.1. Первинна професійна підготовка (назва кваліфікації)

    • Для професії «Вихователь закладу дошкільної освіти» особа може проходити підготовку за спеціальністю 012 Дошкільна освіта або іншими спеціальностями галузі знань 01 Освіта/Педагогіка для підготовки здобувачів вищої (фахової передвищої) освіти (із присвоєнням професійної кваліфікації).
    • Підготовка фахівців може зійснюватися на таких рівнях освіти: фахова передвища освіта; початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти; перший (бакалаврський) рівень вищої освіти; другий (магістерський) рівень вищої освіти.
    • Присвоєння кваліфікації здійснюється кваліфікаційними центрами або іншими суб’єктами, уповноваженими на це законодавством.

    2.2. Підвищення кваліфікації без присвоєння нового рівня освіти (назва кваліфікації)

    • Законодавством передбачено обов’язкове проведення атестації не рідше ніж один раз на 5 років, за результатами якої визначається відповідність вихователя займаній посаді, присвоюються кваліфікаційні категорії, педагогічні звання.
    • Необхідною умовою атестації вихователя є проходження ним підвищення кваліфікації у міжатестаційний період.
    • Міжатестаційний період визначається законодавством у сфері освіти.
    • Кваліфікаційні вимоги до вихователя, яким присвоюється певна кваліфікаційна категорія (спеціаліст, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії, спеціаліст вищої категорії) визначено Орієнтовним описом професійних компетентностей вихователя відповідно до кваліфікаційних категорій педагогічних працівників (пункт 7 цього Професійного стандарту).
    • Підвищення кваліфікації може здійснюватися шляхом формальної, неформальної (тренінги, семінари, семінари-практикуми, вебінар, майстер-класи тощо) та інформальної освіти.
    ВИСНОВОК: вихователем закладу дошкільної освіти може бути громадянин без педагогічної освіти, але з документом, що підтверджує наявність професійної кваліфікації. Вихователь 1 раз на 5 років повинен проходити атестацію педагогічних працівників та як мінімум 1 раз за цей період пройти курси підвищення кваліфікації.

    У разі виникнення додаткових питань натискайте "звернутися"! Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    23.3%

    ВІтаю Вас!

    Відповідно до частини першої статті 30 Закону України "Про дошкільну освіту", педагогічний працівник закладу дошкільної освіти - особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, забезпечує результативність та якість роботи, а також фізичний і психічний стан якої дозволяє виконувати професійні обов'язки.

    З 2022 року в Україні введено Професійний стандарт «Вихователь закладу дошкільної освіти» (далі – Професійний стандарт) розроблено відповідно до Закону України «Про освіту», Закону України «Про дошкільну освіту». Професійний стандарт було затверджено наказом Мінекономіки від 19.10.2021 №755–21 та внесено до Реєстру професійних стандартів.

    Відповідно до пункту 1.9. "Умови допуску до роботи за професією" Професійним стандартом для професії "Вихователь закладу дошкільної освіти" ставиться вимога щодо наявності вищої (освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, ступінь молодшого бакалавра, ступінь бакалавра, освітньо-кваліфікаційний рівень спціаліста, освітньо кваліфікаційний рівень магістра, ступінь магістра) або фахова передвища освіта (ступінь фахового молодшого бакалавра) освіта за спеціальність 012 Дошкільна освіта та / або професійна кваліфікація вихователя.

    Вища або фахова передвища освіта за іншою спеціальністю галузі знань 01 Освіта / Педагогіка за умови присвоєння професійної квалфікації вихователя.

    Тож в пункті 1.9 чітко визначені умови допуску на посаду вихователя ЗДО.

    Перелік документів, що підтверджують професійну та освітню кваліфікацію вихователя, її віднесення до рівня Національної рамки кваліфікацій (далі – НРК) подано в пункті 1.10.

    А саме:

    • Диплом молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста)
    • Диплом бакалавра
    • Диплом магістра (спеціаліста)
    • Атестаційний лист, сертифікат про проходження сертифікації педагогічних працівників, інші документи, що підтверджують наявність професійних компетентностей (професійної кваліфікації) необхідних (необхіідної) для виконання трудової функції.

    Слід зауважити, що норми закону мають вищу юридичну силу, ніж локальні положення наказу Мінекономіки для цілей Класифікатора професій.

    ОТЖЕ, педагогічним працівником закладу дошкільної освіти може бути особа, що має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника.

    Згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників до посад педагогічних працівників у дошкільних навчальних закладах належать такі:

    • завідувач (директор)
    • вихователь-методист
    • вихователь
    • асистент вихователя
    • музичний керівник
    • інструктор з фізкультури
    • керівник гуртка
    • практичний психолог
    • соціальний педагог
    • учитель-логопед
    • учитель-дефектолог.

    Жодних новел щодо допуску до професії в умовах воєнного стану на рівні законів України чи підзаконних актів - не приймалось.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Посадову інструкцію розроблено на основі тарифно-кваліфікаційної характеристики вихователя дошкільного навчального закладу та Законами України “Про освіту”, “Про дошкільну освіту”, Положенням про дошкільний навчальний заклад (із змінами), затвердженим Постановою КМ України від 12.03.2003 р. № 305, статутом, Правилами внутрішнього трудового розпорядку та іншими нормативно-правовими актами. Під час розробки інструкції враховано рекомендації щодо організації служби охорони праці в дошкільному навчальному закладі.

    1.1. На посаду вихователя дошкільного навчального закладу призначається особа, яка має відповідну повну вищу або середню (неповну вищу) педагогічну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста, а також стан здоров’я якої дозволяє виконувати професійні обов’язки.

    керівник може призначити вас на посаду на 1 рік , тим часом направити Вас розпорядженням на курси підвищення кваліфікації з конкретного напрямку роботи , а саме вихователем.(дошкільна освіта)

    Письмо от 30.01.2018 г. № 2.4-227

    Департамент общего среднего и дошкольного образования рассмотрел письмо <…> о предоставлении разъяснения об аттестации педагогических работников, работающих в заведениях дошкольного образования не по специальности, и сообщает.

    В своем ответе МОН указывает следующее: педагогов без соответствующего образования после курсов повышения квалификации можно аттестовать как имеющих соответствующее образование. Таким специалистам можно присвоить квалификационную категорию и педагогическое звание, если они соответствуют критериям, установленным в пп. 4.3 — 4.6, 5.2 Типового положения № 930.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України