Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Интеллектуальная собственность, 28 августа 2023, вопрос №91035

Стосовно комерційної таємниці

Добрий вечір!
Не впевнена, що вірно обрала категорію права, тому у разі помилки, перепрошую.
Зараз проходжу стажування на работу і потрібно підписати договір про комерційну таємницю. Компанія прописала, що у разі недотримання штраф 10 000 євро. Я не збираюся розповсюджувати комерційну таємницю, проте мене дуже здивувала така сума. І виник страх того, що це може бути проявлення якихось шахрайських дій у випадку продовження роботи у компанії та надалі звільнення за власним бажанням. Скажіть, будь ласка, чи це нормальна умова? Стикалася з подібними договорами і там було прописано окремо стосовно, що може бути притягнуто до адміністративної, кримінальної відповідальності відповідно до законодавства. Розумію, що там сумі також можуть бути немаленькі. Проте, чи нормально, що формулювання саме таке: «У разі порушення Стороною, що отримує зобов'язань, зазначених у п.2.3.2, винна сторона зобов'язана сплатити штраф у розмірі 10 000 євро»?
Заздалегідь дякую!

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Умова типова, а от сума штрафу - ні! Я би на Вашому місці не погодився.

    За потреби отримання детальних роз'яснень можете використати функціонал, який надає сайт біля моєї відповіді. З радістю доможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олена Клиент 8 месяцев назад

    Дякую Вам за відповідь

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Завжди радий допомогти!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго Вам вечора. Сума штрафу є невиправдано завеликою. Напевне, що до такої комерційної таємниці вони віднесли звичайні відомості, які просто не мають підлягати розголошенню, але які не мають вважатись дуже секретними. Ви можете зауважити їм, що така умова про велику суму штрафу за нерозголошення є некоректною. Якщо вони будуть наполягати на підписанні Вами того договору, то Ви можете спробувати написати замість Вашого підпису щось трохи подібне до Вашого підпису. У випадку вимагання ними сплати Вами 10-ти тисяч євро Ви можете заявити їм, що це-не Ваш підпис і договору Ви не підписували, тому штрафу платити не маєте.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правових послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію, написати тексти правничих документів, попрацювати по Ваших відносинах з органами державної влади, в тому числі судово-правоохоронними органами тощо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України