Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 29 серпня 2023, питання №91124 250₴

Відстрочка від мобілізації

Доброго дня шановні! Мені 35 років, не служив, маю обліково-послужну картку, видану у 2009 році (знаю, що вона вже не дійсна). Наразі є студентом денної форми навчання, другий рівень вищої освіти, до 30.12.2023. На роботі пропонують бронь, але треба йти до РТЦК оновити військовий документ. За попередньою інформацією від РТЦК, вони говорять, що відстрочку мені не нададуть, так як ВУЗ повинен був мене відрахувати після 31.05.2023 (за відсутність військово-облікового документу). Посилаються на лист Міносвіти від 20.04.2023. У ВУЗі мені говорять, що надали інформацію про мене у травні місяці до РТЦК (інший район) у них питань поки що немає по мені. Є підозри, що РТЦК має вплив (не зовсім законний) на заклади освіти, та може добитися мого відрахування заднім числом. Розумію,що це не є законним, але поки я буду вирішувати питання з ВУЗом про відрахування, мене можуть вже мобілізувати (бо наприклад, буде наказ ректора про відрахування). Як бути в цій ситуації? Скоро закінчується відстрочка та і взагалі найближчим часом можуть внести зміни щодо студентів, а без візиту до РТЦК бронь не нададуть.
І друге питання щодо проходження ВЛК. Маю діагнози: Гіпертонічна хвороба, Іст,ІІстадії,ризикІІ, СНО та М51.1 та 48.0 за МКБ: ДДУХ, розповсюджений о/х, грижи L5-S1 та С5-С6, абсолютний стеноз хребтового каналу L5-S1 та відносний стеноз С5-С6, протрузії С3-С7, Тн8-Тн9,L4-L5. Спондильоз, спондильоартроз, з м'язово-тонічним больовим синдромом, люмбоішалгія, корінцевий больовий синдром (я так розумію це радікулопатія), нейрогенна переможна кульгавість під питанням, прогресуючо-рецедивний перебіг (друге загострення на рік). Нейрохірурги говорять що показань до операції поки не має. Мені дійсно тяжко довго ходити/стояти/сидіти/підіймати тяжкості та в цілому фізичні навантаження призводять до сильного болю. Я так розумію це ст. 39 та 23 і 64. Чи можуть мене признати придатним? Чи є шанс на пункти а цих статей?
Дякую!

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Перш за все зверніться до ВНЗ та отримайте довідку про те, що Ви є студентом. При наявності цієї довідки заднім числом Вас не відрахують, адже довідка підтверджує Ваше навчання.

    По-друге, лист Міносвіти від 20.04.2023 - не є підставою для відрахування, вже неодноразово зіштовхувався з ним.

    Згідно статті 46 ЗУ «Про вищу освіту» .

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого навчального закладу;

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.

    По-третє, прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК. Але шанс бути виключеним з військового обліку є.

    Вам необхідно звернутися до ТЦК із заявою про видачу військового квитка та заявою про надання відстрочки. У випадку неправомірних дій з боку ТЦК зможете звернутись зі скаргою до обласного ТЦК або до суду.

    Більш всього Вам доведеться сплатити штраф у розмірі 850 грн (ст.210 КУпАП) за порушення Правил військового обліку, адже військовий квиток Ви повинні були отримати ще в 27 років.

    Документи для отримання військового квитка

    • заява про видачу військового квитка (додаток 1),
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту, копія свідоцтва про одруження, копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4.

    Документи для отримання відстрочки від призову під час мобілізації:

    • заява про відстрочку
    • довідка з ВУЗу
    • контракт з ВНЗ про навчання (при наявності)

    Вас можуть зобов'язати пройти ВЛК, проте, у Вас є підстава для відстрочки, тому спокійно її проходьте. Подавайте заяву про відстрочку в 2-х екземлярах. На другому екземлярі військомат має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь. Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Ігоре!

    Почну з того, що які б надумані юридичні "гіпотези" не висловлював наразі Ваш військомат, відстрочка у Вас є!

    Вона передбачена абзацем 1 частини 3 статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Посилання ТЦК на лист Міносвіти від 20.04.2023 року є, як мінімум, нікчемним з правової точки зору,, оскільки цей документ носить характер рекомендації, й, доречи, за всю свою практику останніх 5 місяців цього року, поки він існує, я жодного разу не чув, щоб його використав будь який учбовий заклад! А, якщо б і використав, то це було б незаконно!

    Відповідно до Закону України “Про вищу освіту”, Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти та переліку з Єдиної державної електронної бази з питань освіти основними причинами для відрахування студентів є:

    за академічну неуспішність;

    – за власним бажанням;

    – за невиконання вимог навчального плану;

    – за невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу (після зарахування не приступили до занять протягом 10 днів);

    – за невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу, у зв’язку з невиходом з академічної відпустки;– за порушення навчальної дисципліни та Правил внутрішнього розпорядку;

    – за порушення умов контракту;

    – за станом здоров’я на підставі рішення ЛКК;

    – закінчив теоретичний курс навчання та не атестований ДЕК;

    – у зв’язку з ліквідацією (реорганізацією) НЗ;

    – у зв’язку з набуттям чинності вироку суду;

    Питання визначення придатності до військової служби знаходяться у компетенції ВЛК і регулюються Наказом МОУ №402 від 14.08.2008 № 402 Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

    Але давайте по порядку...

    Що стосується статті 39 Розкладу хвороб згаданого Положення - гіпертонія - то вона у Вас І ступеня, тому підпадає під пункт в), тобто обмежена придатність в цьому випадку чи приданість визначається індівідуально. Скорше за все, Ви будете тут визнані придатним.

    Всі інші Ваші хвороби, які віднесені до статтей 23 та 64 Розкладу хвороб, то в усіх цих випадках ВЛК може визнати Вас чи обмежено придатним, чи тимчасово непридатним за пунктами б) і в).

    Шанси на отримання за вказаними статтями пункту а) не дуже високі. Проте для точного прогнозу треба бачити Ваші медичні документи.

    Тепер, про всяк випадок про обмежено придатних...

    У відповідності з пунктом г) статті 20.3 Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    В таких випадках Ви у статусі військовослужбовця можете:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Пункт 2 листа МОН №1/5528-23 від 20.04.2023 року про те, що

    "Здобувачам освіти набору 2022 року (крім визначених вище категорій), які не здійснили приписку до призовних дільниць до 24 лютого 2022 року, завершити приписку і оформити військово-облікові документи та подати їх до закладів освіти до 31 травня 2023 року. У разі невиконання цього зобов'язання до визначеного терміну, навчання припиняти шляхом скасування наказу керівника закладу освіти про зарахування на навчання в частині таких здобувачів".

    з точки зору його дотримання прав людини і зокрема прав студентів сам по собі дуже сумнівний і викликає більше питань, ніж бажання його коментувати. В мене є також сумніви в тому, що цей пункт довго буде чинним! Але це моя суб'єктивна точка зору.

    Крім того, це пункт не стосується тих студентів, які є особами 2005, 2006 років народження, які тимчасово перебувають за кордоном і знаходяться на тимчасовому консульському обліку в закордонних дипломатичних установах України.

    Факт перебування за кордоном унеможливлює постановку на облік в ТЦК. В той самий час порядок постановки на консульський облік студентів ніяк Листом МОН не деталізується, а отже така вимога в часі не обмежена.

    2. Чи достатньо лише консульського тимчасового обліку, хоча в постанові МЗУ йде про консульський військовий облік?

    У роз ясенні (яке не є нормативним актом) чітко йдеться саме про "тимчасовий консульський облік"! Термін "військовий" в ньому відсутній.

    Дане роз яснення не підтверджено постановою чи Законом України, які мають вищу юридичну силу та обов язкові до виконання. Законність є сумнівною.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляємо наступне:

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", та ст. 23 ЗУ «Про мобілізацію та моб. Підготовку» (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати заяву про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми № 20

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України