Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 сентября 2023, вопрос №91432 160₴

Відпустка по сімейних обставинах

Вітаю,я військово службовець в мене народилася дитина ,написав рапорт на відпустку по сімейним обставинах до рапорту додав документ з лікарні про те що дружина народила,свідоцтво про шлюб,її паспорт,мені відмовилися надати відпустку

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, єдиний варіант отримати відпустку, це знову подавати рапорт, розмовляти, домовитися з командиром.

    ЯКЩО ВАМ ВІДМОВИЛИ ВИМАГАЙТЕ ПИСЬМОВУ ВІДМОВУ, (з законним обгрунтуванням такої відмови) ДЛЯ ПОДАЛЬШОГО ОСКАРЖЕННЯ ЇЇ У СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    Також, коли будете подавати рапорт у наступний раз обов'язково його Зареєструйте в журналі рапортів.

    Командир може відмовити, якщо близько 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу вже перебувають у відпустці і надання відпустки інших військовим можливе після їх повернення..

    Можете звернутися зі скаргою на гарячу лінію Міністерства оборони України 0 800 500 442.

    Залишилися питання, Задавайте. ЗВЕРТАЙТЕСЬ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Іване!

    Загалом, враховуючи вимоги Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» під час дії воєнного стану, військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше ніж 2 доби в один кінець.

    Проте під час війни надання армійцям інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею 3 річного віку, а в разі, якщо дитина потребує домашнього догляду – тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею 6-річного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється.

    Відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю у таких випадках:

    укладення ним шлюбу – тривалістю до 10 календарних днів;

    тяжкого стану здоров’я або смерті рідних по крові або по шлюбу, зокрема дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець, – тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад та інших рідних – тривалістю до 3-х календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім’ю військовослужбовця або родичів, – тривалістю до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім’ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини – тривалістю до 3-х календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, проте така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

    Щоб оформити відпустку за сімейними обставинами, достатньо:

    • написати рапорт безпосередньо на ім’я командира частини;
    • додати документи (копії, нотаріальні копії), що підтверджують обставини необхідності термінової відпустки за сімейними обставинами. Наприклад, свідоцтво про народження чи смерть, медична довідка тощо.
    Якщо ж Ви подали рапорт про надання законної відпустки за сімейними обставинами у зв'язку з народженням дитини, а командир частини чи ротний Вам в тому відмовляють, то така відмова є ГРУБИМ ПОРУШЕННЯМ ВАШИХ ПРАВ І ЇЇ МОЖНА ТА ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ! Я МОЖУ ВАМ, ДОРЕЧИ, В ТОМУ ДОПОМОГТИ.

    Загалом військовослужбовці мають право самостійно захистити порушені права під час проходження служби двома способами:

    - поданням скарги відповідній посадовій особі,

    - зверненням з позовом до суду.

    Зазначене питання регулюється Дисциплінарним статутом Збройних Сил України та Законом України «Про звернення громадян».

    Військовослужбовець має право подати скаргу, ЯКЩО ВВАЖАЄ, що його ПРАВА, ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ БУЛИ ПОРУШЕНІ:

    незаконним рішенням, діями або бездіяльністю командирів;

    • незаконним покладенням на нього обов'язків;

    • незаконним притягненням до відповідальності;

    • незаконними діями інших військовослужбовців.

    Залежно від виду порушення СКАРГА ПОДАЄТСЬЯ ДО:

    • органів військового управління;

    • посадових осіб;

    • військової служби правопорядку;

    • органів, які проводять досудове слідство;

    • інших державних органів.

    З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються.

    Якщо військовослужбовець, який подає скаргу, не знає, з чиєї вини порушені його права, скарга подається у порядку підпорядкованості безпосередньому командиру.

    СКАРГА МОЖЕ ПОДАВАТИСЬ УСНО і ПИСЬМОВО:

    - військовослужбовцем,

    -членом сім’ї військовослужбовця

    -іншою заінтересованою особою.

    Усі скарги у день їх надходження заносяться до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян.

    Усну скаргу військовослужбовці, члени їх сімей та інші громадяни мають право подати командирам військових частин під час особистого прийому, що визначено у кожній військовій частині, установі, організації.

    ПИСЬМОВУ СКАРГУ бажано подавати у двох примірниках до відділу військової частини або іншого державного органу, у компетенції якого розгляд вашого питання. Другий примірник з відміткою про отримання залишається у особи, яка подала скаргу. Він є підтвердженням того, що військова частина або інший орган отримали скаргу, і може бути використаний як доказ факту звернення, якщо виникне потреба оскаржити затримку або незадовільні результати розгляду скарги.

    У письмовій скарзі слід вказати

    -прізвище, ім’я і по батькові,

    -адресу місця проживання і номер телефону,

    -посадову особу або орган державної влади, якому адресована скарга,

    -ясно і докладно описати обставини порушення вашого права, суть порушення,

    -зазначити, які дії ви просите відповідальну посадову особу вчинити для відновлення цього права, вказати дату і поставити підпис.

    Якщо ви бажає бути присутнім при розгляді скарги, про це теж варто зазначити у ній.

    ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ, які подали заяву чи скаргу, МАЮТЬ ПРАВО:

    • особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися за допомогою до свідків;

    • подати додаткові матеріали, що стосуються справи, чи клопотати, щоб їх вимагав командир або орган, який розглядає заяву або скаргу;

    • бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги;

    • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

    • ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги;

    • оскаржити прийняте за їхньою заявою чи скаргою рішення в суді;

    • вимагати відшкодування збитків у встановленому законом порядку.

    Під час розгляду пропозиції, заяви чи скарги не допускається розголошення командиром чи іншою особою, яка бере участь у розгляді, відомостей про особисте життя військовослужбовця без його згоди, а також розголошення іншої інформації, якщо це зачіпає його права і свободи, законні інтереси.

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ

    УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження.

    Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення.

    При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ.

    Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Отже, виникне потреба у отриманні додаткових роз'яснень, з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Набув чинності Закон України №2822-ІХ "Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану".

    Згідно із текстом Закону, в особливий період під час дії воєнного стану військовим можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

    Кожна із зазначених відпусток може бути тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    Водночас частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз упродовж календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

    Ввійськовослужбовець може попросити відпустку за сімейними обставинами.

    Причиною може бути:

    • шлюб;
    • похорони когось з родичів чи близьких осіб;
    • тяжкий стан здоров’я рідних по крові або по шлюбу.

    Ви маєте попередньо подати рапорт та роз'яснити ситуацію.

    Бажано надати документ, який це підтверджує - СВІДОЦТВО про народження .

    Рішення про надання відпустки та її тривалість визначає командир військової частини.

    ЯКЩО КОМАНДУВАННЯ НЕ БУДЕ РЕАГУВАТИ НА ВАШ РАПОРТ, ВИ МОЖЕТЕ СКАРЖИТИСЯ (В ДІЮ ВСУПАЄ ДИСЦИПЛІНАРНИЙ СТАТУТ ЗС УКРАЇНИ).

    Розділу V Дисциплінарного статуту ЗСУ

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/551-14#Text

    РОЗДІЛ V.

    110. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

    прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод; незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.

    111. Заява чи скарга з інших питань службової діяльності подається безпосередньому командирові (начальникові) тієї особи, дії якої він оскаржує, а в разі, якщо особи, які подають скаргу, не знають, з чиєї вини порушені їх права, заява чи скарга подається в порядку підпорядкованості. У такому самому порядку подаються пропозиції.

    КУДИ СКАРЖИТИСЯ:

    http://vyhovna-robota.blogspot.com/p/blog-page_24...

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Рада дозволила військовослужбовцям під час військового стану йти у відпустку

    Зазначається, що військовослужбовцям можуть надаватися відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України.

    Раніше можна було брати відпустку тільки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

    Відповідні зміни проголосовано в 1 читанні законопроєкту 8081 про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

    Основне в законопроекті:

    під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

    кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

    За даними порталу ВР закон підписано та оприлюднено, стежте тут https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40548

    ---

    Верховна Рада розглянулазаконопроєкт (№9205) https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41778

    Офіційно — 40 днів! Дозволяється відпустка 30 днів і ще 10 днів за сімейними обставинами.

    Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведеннявідпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    https://drive.google.com/drive/folders/1TjztT5WLin... рапорти.

    ---

    Скаргу до військової служби правопорядку можна подавати у вільній формі на папері у канцелярію, або поштою з врученням рекомендованим листом - це можуть робити , як службовці так і їх родичі чи інші особи , яким відомо про порушення.

    Контакти Центрального управління військової служби правопорядку для листування: Проспект Перемоги, буд. 55/2, Kyiv, Ukraine електронна пошта och_vsp@post.mil.gov.ua

    https://www.mil.gov.ua/kontakti/telefoni-doviri.html?fbclid=IwAR2ygGrxP7mARwJSpxWTQ6eYENji_rkiD0N11WGhZ_1N0rShk8Ra33AJJAQ

    Військовослужбовці мають право самостійно захистити порушені права під час проходження служби двома способами: - зверненням з позовом до суду - поданням скарги відповідній посадовій особі. Зазначене питання регулюється Дисциплінарним статутом Збройних Сил України та Законом України «Про звернення громадян». Військовослужбовець має право подати скаргу, ЯКЩО ВВАЖАЄ, що його ПРАВА, ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ БУЛИ ПОРУШЕНІ: • незаконним рішенням, діями або бездіяльністю командирів; • незаконним покладенням на нього обов'язків; • незаконним притягненням до відповідальності; • незаконними діями інших військовослужбовців. Залежно від виду порушення СКАРГА ПОДАЄТСЬЯ ДО: • органів військового управління; • посадових осіб; • Військової служби правопорядку; • органів, які проводять досудове слідство; • інших державних органів. З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються. Якщо військовослужбовець, який подає скаргу, не знає, з чиєї вини порушені його права, скарга подається у порядку підпорядкованості безпосередньому командиру. СКАРГА МОЖЕ ПОДАВАТИСЬ УСНО і ПИСЬМОВО: - військовослужбовцем, -членом сім’ї військовослужбовця -іншою заінтересованою особою. Усі скарги у день їх надходження заносяться до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян. Усну скаргу військовослужбовці, члени їх сімей та інші громадяни мають право подати командирам військових частин під час особистого прийому, що визначено у кожній військовій частині, установі, організації. ПИСЬМОВУ СКАРГУ бажано подавати у двох примірниках до відділу військової частини або іншого державного органу, у компетенції якого розгляд вашого питання. Другий примірник з відміткою про отримання залишається у особи, яка подала скаргу. Він є підтвердженням того, що військова частина або інший орган отримали скаргу, і може бути використаний як доказ факту звернення, якщо виникне потреба оскаржити затримку або незадовільні результати розгляду скарги. У письмовій скарзі слід вказати: -прізвище, ім’я і по батькові, -адресу місця проживання і номер телефону, -посадову особу або орган державної влади, якому адресована скарга, -ясно і докладно описати обставини порушення вашого права, суть порушення, -зазначити, які дії ви просите відповідальну посадову особу вчинити для відновлення цього права, вказати дату і поставити підпис. Якщо ви бажає бути присутнім при розгляді скарги, про це теж варто зазначити у нійЗРАЗОК СКАРГИ ДОДАЄТЬСЯ. ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ, які подали заяву чи скаргу, МАЮТЬ ПРАВО: • особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися за допомогою до свідків; • подати додаткові матеріали, що стосуються справи, чи клопотати, щоб їх вимагав командир або орган, який розглядає заяву або скаргу; • бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги; • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; • ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги; • оскаржити прийняте за їхньою заявою чи скаргою рішення в суді; • вимагати відшкодування збитків у встановленому законом порядку. Під час розгляду пропозиції, заяви чи скарги не допускається розголошення командиром чи іншою особою, яка бере участь у розгляді, відомостей про особисте життя військовослужбовця без його згоди, а також розголошення іншої інформації, якщо це зачіпає його права і свободи, законні інтереси.

    ст. 20 ЗУ Про звернення громадян передбачає:

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження. Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ. Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Скарги та роз яснення приймають тут:

    Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Іване!

    Вітаю,я військово службовець в мене народилася дитина ,написав рапорт на відпустку по сімейним обставинах до рапорту додав документ з лікарні про те що дружина народила,свідоцтво про шлюб,її паспорт,мені відмовилися надати відпустку

    ЯКА БУЛА ПРИЧИНА ВІДМОВИ?

    НА ЖАЛЬ, АЛЕ ЦІ ВСІ ПРИЙНЯТІ ЗАКОНИ ЩОДО ВІДПУСТОК ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ НЕ СКАСОВУЮТЬ ОДНОГО - ЦЕ ПРАВО КОМАНДУВАННЯ НАДАВАТИ ВІДПУСТКУ. ОСЬ ДИВІТЬСЯ САМІ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    Стаття 10. Службовий час і час відпочинку військовослужбовців

    ...

    17. В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються відпустки, передбачені пунктами першим, шостим та дванадцятим цієї статті, і відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Надання військовослужбовцям відпусток, передбачених пунктом першим цієї статті, здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. Відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин військовослужбовцям надаються із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів.

    ...

    18. Під час дії воєнного стану військовослужбовцям надається частина щорічної основної відпустки загальною тривалістю не більше 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів. Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ЗАЗНАЧАЄТЬСЯ ПРО НАДАННЯ ВІДПУСТКИ, АЛЕ ВІДСУТНЄ ВИЗНАЧЕННЯ ОБОВ'ЯЗКУ КОМАНДУВАННЯ ЩОДО НАДАННЯ ТАКО ВІДПУСТКИ. ЗАЗНАЧЕНЕ СВІДЧИТЬ ПРО ТЕ, ЩО ПИТАННЯ НАДАННЯ ВІДПУСТОК - ВИКЛЮЧНА КОМПЕТЕНЦІЯ І ПРАВО КОМАНДИРІВ, ЯКИМ ВОНИ ДУЖЕ ЧАСТО ЗЛОВЖИВАЮТЬ.

    РАДЖУ СПРОБУВАТИ ДОМОВЛЯТИСЬ ІЗ КОМАНДИРАМИ, В ПРОТИЛЕЖНОМУ ВИПАДКУ - ЧЕРЕЗ ОСКАРЖЕННЯ МИ МОЖЕМО ВТРАТИТИ ДУЖЕ БАГАТО ЧАСУ.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України